Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 04.08.2009 20:17

zawodowiec napisał(a):Po jeździe z taką różnicą temperatur potem człowiek całe wakacje chodzi zasmarkany...

Zawodowiec, to są stereotypy i nieumiejętne używanie klimatyzacji. Ja korzystam z klimy w następujący sposób: temperatura w środku auta nie niższa niż 21C przy upałach i wszystkie nawiewy klimy skierowane na bok, nie na kierowcę lub pasażerów, np. środkowe na krzyż w górę, boczne na szyby. Jeżdżę tak od 8 lat i nigdy się nie przeziębiłem - nawet w Bośni, gdy było 35C w cieniu. Natomiast znajomi jeżdżący z klimą ustawioną na 18-19 stopni i nawiewem na twarz - owszem.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.08.2009 21:37

Wszyscy macie po części rację, każdy jest inny. Co nie zmienia faktu że niektórzy korzystają z klimy na maksa bo tak im przyjemnie i myślą że tak dla nich dobrze a potem odczuwają skutki :)

Dla mnie długa podróż w 21 stopni jak upał na zewnątrz to by była za duża różnica i pewne przeziębienie. Jestem zmiennocieplne zwierzę i lubię naturalną temperaturę dla danej pory roku, latem doskonale znoszę upał i nie lubię się "klimatyzować" a zimą wolę jechać w kurtce i z zimnym nawiewem na twarz niż w samej koszulce z grzaniem na maksa bo bym zaraz usnął.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 05.08.2009 08:05

De gustibus non est disputandum :-)
krynio72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krynio72 » 05.08.2009 15:24

Rok temu jak mi sie auto nagrzalo ustawilem ja na 28st i nadal lecialo lodowate powietrze, ale ten patent z odwracaniem dysz jest zacny - za 2 dni sprobuje w praktyce.
A swoja droga jak na zewnatrz jest w sloncu +40c to na ile nastawic klime? Auto w rzeczywistosci caly czas jest wystawione na slonce a nie na cien jak pokazuje termometr schowany gdzies pod autem. Chyba 20 roznicy moze zabic?

/ Stanici kolo Omisa od 8-8 /
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 05.08.2009 15:54

W Cro wpadła mi w ręce jakaś gazeta zdrowie itp., na której ćwiczyłam swoje jarzenia w ichniejszym języku.

Wyczytałam, że klimę powinno się ustawiać na temperaturę niższą o 8 stopni od zewnętrznej (w pomieszczeniach i samochodzie)- wtedy jest ok.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 05.08.2009 15:57

Ustawić klimę według stopni można pod warunkiem, że ma się ją automatyczną 8)

Jeżeli macie manualną - problem....... :oops:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.08.2009 16:14

krynio72 napisał(a):Rok temu jak mi sie auto nagrzalo ustawilem ja na 28st i nadal lecialo lodowate powietrze, ale ten patent z odwracaniem dysz jest zacny - za 2 dni sprobuje w praktyce.
A swoja droga jak na zewnatrz jest w sloncu +40c to na ile nastawic klime? Auto w rzeczywistosci caly czas jest wystawione na slonce a nie na cien jak pokazuje termometr schowany gdzies pod autem. Chyba 20 roznicy moze zabic?

/ Stanici kolo Omisa od 8-8 /

20 kilowy młotek w głowę też może zabić....

A przepisy, że 8 stopni albo 20 jest najlepiej to przypomina mi najgorsze lata PRL kiedy to władza wiedziała najlepiej co dobre dla ludu i kiedy wyrażała troskę o potrzeby świata pracy. Ja lubię na max i od 10 lat nie choruję.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.08.2009 16:16

Iwona_PB napisał(a):W Cro wpadła mi w ręce jakaś gazeta zdrowie itp., na której ćwiczyłam swoje jarzenia w ichniejszym języku.

Wyczytałam, że klimę powinno się ustawiać na temperaturę niższą o 8 stopni od zewnętrznej (w pomieszczeniach i samochodzie)- wtedy jest ok.

Czyli jaki na zewnątrz jest 40 to nastawiasz na 32? Przecież od 25 stopni większość klim już grzeje!!!! Przy 40 więc jeszcze sobie podgrzewasz, bo w jakiejś debilnej broszurce tak napisali?
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 05.08.2009 16:30

Optymalna temperatura w samochodzie to 20 - 22°C. Zbyt wysoka temperatura wpływa na obniżenie koncentracji i sprawności motorycznej kierowcy. Zła wentylacja i zbyt wysoka temperatura powodują niedotlenienie organizmu i dyskomfort psychiczny, a kierowca staje się senny.
Wystarczy stosować kilka zasad i będzie dobrze. Zawsze na początku wietrzymy auto na maxa aby wymienić przegrzane powietrze z wewnątrz auta. Potem włączamy klimę i zostawiamy lekko uchylone szyby i dopiero po kilku minutach domykamy okna. Nawiew zawsze ustawiam na szybę, bo wtedy nie wieje po twarzy, ale najbardziej schładza powietrze w okolicach głowy która jest najbardziej podatna na przegrzanie. Na kilkanaście kilometrów przed dojazdem zaczynam podwyższać temperaturę we wnętrzu auta i wtedy pasażerowie nie doznają szoku termicznego. No i najważniejsze to jazda nocą, wtedy jest chłodniej.

pozdrawiam - Piotrek
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.08.2009 16:54

a najlepiej to w ogóle zimą.
marcin35
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 05.08.2009 16:56

vazyl napisał(a):Optymalna temperatura w samochodzie to 20 - 22°C. Zbyt wysoka temperatura wpływa na obniżenie koncentracji i sprawności motorycznej kierowcy. Zła wentylacja i zbyt wysoka temperatura powodują niedotlenienie organizmu i dyskomfort psychiczny, a kierowca staje się senny.
Wystarczy stosować kilka zasad i będzie dobrze. Zawsze na początku wietrzymy auto na maxa aby wymienić przegrzane powietrze z wewnątrz auta. Potem włączamy klimę i zostawiamy lekko uchylone szyby i dopiero po kilku minutach domykamy okna. Nawiew zawsze ustawiam na szybę, bo wtedy nie wieje po twarzy, ale najbardziej schładza powietrze w okolicach głowy która jest najbardziej podatna na przegrzanie. Na kilkanaście kilometrów przed dojazdem zaczynam podwyższać temperaturę we wnętrzu auta i wtedy pasażerowie nie doznają szoku termicznego. No i najważniejsze to jazda nocą, wtedy jest chłodnie
pozdrawiam - Piotrek
Vazyl mądrze prawi ,ludzie słuchajta Vazyla to będziecie zdrowi :D
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 05.08.2009 17:02

MWN napisał(a):Przy 40 więc jeszcze sobie podgrzewasz, bo w jakiejś debilnej broszurce tak napisali?

Nie, nie podgrzewam, bo nie mam debilnej klimy, zapewne w przeciwieństwie do Ciebie

Wielu osobom nie sprzyja pozbawione wilgoci powietrze, podawane przez klimatyzację do wnętrza. Wysusza błony śluzowe, powoduje podrażnienia, których konsekwencją mogą być łzawienie lub kaszel.
By uniknąć kłopotów trzeba ustawiać temperaturę tylko o 5-6 stopni C niższą niż na zewnątrz, a nawiewy nie powinny być skierowane na wrażliwe części ciała jadących (twarz, klatka piersiowa). Jeśli nie ma regulacji temperatury, należy włączyć ogrzewanie i w ten sposób doprowadzić do ocieplenia powietrza dostarczanego przez klimatyzację.
*
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 05.08.2009 18:09

Wychodzi na to że jestem jednym z tych którym klima nie sprzyja. Przez 3 lata pracowałem w klimatyzowanym budynku. Klima zawsze hulała na maksa, nie wiem dlaczego, może tak uznali dla dobra aparatury pracującej w tym budynku? Nawet jak na zewnątrz był upał to w środku musieliśmy chodzić w długich rękawach albo nawet polarach. Nigdy wcześniej ani później nie miałem tak często infekcji nosa i gardła jak przez ten czas i nie byłem jedyny z tym problemem.
Sam nie mam klimy w samochodzie ale kiedyś po paru godzinach jazdy z klimą też dostałem kaszlu i kataru na 2 tyg. albo więcej. Może właściciel nie odkażał klimy, cholera wie.
To wszystko nie znaczy że tak mają wszyscy, dla wielu klima jest błogosławieństwem :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.08.2009 19:08

zawodowiec napisał(a):... dla wielu klima jest błogosławieństwem

Mam w firmie pomieszczenie, w którym, z racji znajdujących się tam urządzeń,
musi być utrzymywana stała temperatura i wilgotność.
Zdarza mi się tam przebywać zarówno kilka minut jak i kilka godzin w czasie dnia.
Oczywiście nie ciurkiem - muszę wychodzić zarówno do innych pomieszczeń,
jak i przemieszczać się na dwór, bez względu na różnicę wilgotności i temperatury
w stosunku do tego pomieszczenia. I tak, od kilku lat, o każdej porze roku.
Błogosławieństwo to nie jest, tylko konieczność, ale, jak widać, do wszystkiego idzie się przyzwyczaić.
Bardziej mnie martwi inny aspekt używania klimy - ciało zmarznięte zużywa szybciej i więcej energii,
tak więc ciągle człowiek chodzi głodny, a że dorzuciłem do tego jeszcze rzucanie palenia,
to z pewnością - uwaga Panie, naukowo dowiedzione - używania klimy nie wpływa dobrze na figurę
Obrazek

pzdr
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.08.2009 20:26

Iwona_PB napisał(a):
MWN napisał(a):Przy 40 więc jeszcze sobie podgrzewasz, bo w jakiejś debilnej broszurce tak napisali?

Nie, nie podgrzewam, bo nie mam debilnej klimy, zapewne w przeciwieństwie do Ciebie

Debilność klimy wyznacza poziom umysłowy jej właścicielki...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone