Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pretywomen
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pretywomen » 29.07.2009 08:28

Ja braku klimy w Cro nie odczułam zbytnio. W tamta stronę jechaliśmy w nocy, na miejsce dojechaliśmy o 9 rano ale w powrotną drogę wyruszyliśmy o 14, samochód był nagrzany maksymalnie. Pierwsze kilometry drogi pokonaliśmy z otwartymi szybami, żeby jak najwięcej tego gorącego powietrza wypuścić a na autostradzie szyby były pozamykane tylko nawiew włączony i było chłodno w samochodzie. Bardziej brak klimy odczuliśmy w Polsce wlekąc się 60/h lub stojąc w korkach czy na światłach, mimo że temperatura u nas sporo niższa. Zresztą jak ktoś wybiera się do Cro w sezonie to na pewno po słońce i dostaje co chciał, jak się leży na plaży w słońcu też jest gorąco ale chyba właśnie o to chodzi nie :?:
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 29.07.2009 12:35

pretywomen napisał(a): Zresztą jak ktoś wybiera się do Cro w sezonie to na pewno po słońce i dostaje co chciał, jak się leży na plaży w słońcu też jest gorąco ale chyba właśnie o to chodzi nie :?:

I to jest zdrowe podejście do tematu .... mam klimę ,ale .... na krótkich przejazdach i tak nie ochłodzi nagrzanego wnętrza ,a jak okna pootwierane to czuć wiatr w resztkach włosów :D na długich trasach niby fajnie .... ale ja lubię mieć uchyloną szybę ,więc zimno spiernicza ...a zużycie paliwa się zwiększa (niby niedużo ale jak włączam klimę to wyraźnie słychać spadek obrotów silnika i auto jakby ciut słabsze)- w drodze do CRO klima cały czas była włączona ,ale dymnik w dachu otwarty ... w sumie może troszkę było chłodniej ale nie aż tak ,żeby robić z tego wielką sprawę - po to Chorwacja ,żeby było ciepło !!!
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 29.07.2009 12:58

niektóre wypowiedzi trochę mnie rozśmieszyły ;-) to z koniem i furą to już max ;-)
Ja przez 5 lat jeździłam do Cro bez klimy i dałam radę. W tym roku pierwszy raz odczułam komfort podróży z klimą no i nie ma co gadać, jest dużo przyjemniej, ale tak naprawdę nie przesadzajmy, bez też da się przeżyć. Jeśli odpowiednio zaplanuje się wyjazd, tak aby w Chorwacji być rano, to człowiek nawet nie poczuje braku klimy. Co innego, jeśli ma się ochotę zwiedzać Chorwację i przejeżdżać większe odległości autkiem w dzień... no wtedy może być gorąco. Ale w końcu też da się przeżyć. Któregoś roku zjeździliśmy kawał Chorwacji, zahaczając także Bośnię i daliśmy radę bez klimy!
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 04.08.2009 10:42

Oj pewnie że da radę bez klimy, ona ma nam tylko zapewnic w acie przyjemna atmosferę. Człowiek się męczy o wiele mniej na długiej trasie jeżeli we wnętrzu jest 23, a nie 35*C.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.08.2009 11:54

Po jeździe z taką różnicą temperatur potem człowiek całe wakacje chodzi zasmarkany...
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 04.08.2009 12:18

zawodowiec napisał(a):Po jeździe z taką różnicą temperatur potem człowiek całe wakacje chodzi zasmarkany...

dlatego podczas jazdy nie zaleca sie jechac 100% drogi z klima :) tylko korzystac jesli naprawde jest taka potrzeba
mottom
Cromaniak
automat

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.08.2009 12:26

Do dobrego człowiek szybko się przyzwyczai (jak mówiła moja babcia).
Tak samo jest z klimą w samochodzie.
Wyposażenie auta dzielę na:
1. standardowe (karoseria, koła, kierownica, itp)
2. dodatkowe/poprawiające bezpieczeństwo (poduszki powietrzne, wielkość auta, podgrzewane lusterka, klimatyzacja)
3. luksus/bajer (spojlery, nakładki na "coś tam", skórzana tapicerka i np. elektrycznie podnoszone szyby)

Klima jak widać jest w tej drugiej kategorii - zwłaszcza dla niewprawnego w bojach kierowcy (jak np. ja 8O ). Stary wyga, który od 30 lat jeździł maluchem, czy polonezem poradzi sobie z każdym autem (wytrzyma) niezależnie od pogody, ale gryzipiórek oderwany od biurka (a w tym również dzieci) już nie specjalnie (zdenerwowanie podczas urlopu z tytułu warunków podróży - po co?).

Miałem już kilka aut (bez klimy, z ręczną, a teraz automatyczna).
W skali "lepszości" oczywiście automat wygrywa - dlaczego?
Można ustawić sobie taką oczekiwaną temperaturę, aby była ona o kilka stopni niższa niż ta na dworze (oczywiście nie zawsze jest to 20-22 stopnie, lecz czasami nawet 26-30). Mając wskazania termometru zewnętrznego taką operację "ręcznej regulacji automatu" można bardzo łatwo przeprowadzić.
Z klimą "ręczną" jest problem "binarny": albo działa, albo nie działa. Jak już działa to jest przez moment lodówka, a jak nie działa to sauna.
Otwarcie okien w przypadku nie używania/nie posiadania klimy, kiedy podrózuje się autostradami uważam za trochę "ryzykowne" - bardzo szybko może człowieka "zawiać" - potem szyja boli przez cały pobyt wakacyjny, albo (przypadek hard-core) coś może do środka wlecieć (np. kamyk) i zrobić wiele złego..... Powolne toczenie się w korkach bez klimy "w samo południe" przy otwartych oknach -> nie na urlopie, nie w drodze do pracy (co najwyżej w czasie jazdy do teściowej - niech widzi jak dla Niej cierpię :roll: )

Propozycja dla kupujących nowe (nie koniecznie z salonu) auto:
Zróbcie sobie swoją chierarchię ważności elementów auta, lecz klimatyzację radzę umieścić w jednej z tych ważniejszych.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.08.2009 12:51

grax napisał(a):
zawodowiec napisał(a):Po jeździe z taką różnicą temperatur potem człowiek całe wakacje chodzi zasmarkany...

dlatego podczas jazdy nie zaleca sie jechac 100% drogi z klima :) tylko korzystac jesli naprawde jest taka potrzeba

A jak już potrzeba to max 5 st. mniej niż na zewnątrz a nie 10-12 :)

Ja jestem z tych którym klimy do szczęścia nie trzeba a po dłuższym czasie w "zaklimionym" pomieszczeniu, czy to w samochodzie czy budynku, mam duże szanse że będę kichał i smarkał. Moja lepsza połówka za to się rozpaskudziła i ostatnio bardzo niechętnie jeździ latem w dłuższe trasy naszą bryczką bez klimy :)
Johnas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Johnas » 04.08.2009 13:39

Moim zdaniem klima w aucie na wyprawę do Chorwacji jest niezbędna. Pierwszy raz do Chorwacji kilka lat temu pojechałem bez klimy i więcej nie próbowałem -od tamtego razu zawsze z klimą. Nie wierzę, że całkiem fajnie się jedzie gdy temperatura powietrza to 35 stopni C a wnętrze blaszaka, którym jedziesz ma co najmniej 10 stopni więcej. Mnie było zupełnie niefajnie. Oczywiście da się to przeżyć tak jak da się przeżyć ze 2 dni w Chorwacji bez piwa, tylko po co nam takie doświadczenia ? Podróż powinna być przyjemnością a nie doznaniem z pogranicza masochizmu.
W Słoweni i Chorwacji w nocy jest zwykle 27-28 stopni więc jazda nocą niewiele zmienia.
Mimo kilkunastogodzinnej podroży po dojechaniu na miejsce ja wysiadam z auta normalnie i nikt nie musi mnie podtrzymywać abym nie zemdlał a patrząc na niektórych innych turystów wypadających ze swoich aut mam właśnie takie wrażenie -że zaraz pomdleją bo krok chwiejny a pot zalewa oczy. Nie polecam wyprawy bez klimy a jeśli już ktoś musi to sugeruję dużo red bulla i antyperspirantu. Bez pierwszego to szybko padnie kierowca a bez drugiego -wszyscy pasażerowie.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.08.2009 13:54

Johnas napisał(a):Podróż powinna być przyjemnością

Niestety - jakby na to nie patrzeć (z klimą czy bez) - podróż do CRO jest chyba jedną z najmniej przyjemnych rzeczy podczas takich wakacji (pobyt - super, ale podróż..... - trzeba wybrać "mniejsze zło")

Johnas napisał(a):Nie polecam wyprawy bez klimy a jeśli już ktoś musi to sugeruję dużo red bulla

W "normalny" dzień nie używam, lecz podczas długiej podróży - sprawdza się.

W drodze DO wypiłem 2 puszki "byka" - zmienialiśmy się z żoną i po każdej drzemce (krótkiej 1,5-godzinnej) puszeczka :D .

W drodze powrotnej użyłem trzech (prowadziłem 19 godzin sam non-stop, bo wiozłem chore dziecko do szpitala w PL, a żona była tym faktem zbyt przejęta :cry: żeby kierować).

Daliśmy radę........
(nie wiem czy czasem nie powinienem dopisać "byka" do "wyposażenia bezpieczeństwa auta" - na równi z klimą) - w sytuacjach awaryjnych DZIAŁA :idea:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.08.2009 14:43

Johnas napisał(a):Mimo kilkunastogodzinnej podroży po dojechaniu na miejsce ja wysiadam z auta normalnie i nikt nie musi mnie podtrzymywać abym nie zemdlał a patrząc na niektórych innych turystów wypadających ze swoich aut mam właśnie takie wrażenie -że zaraz pomdleją bo krok chwiejny a pot zalewa oczy.

A ja z drugiej strony współczuję tym których widzę jak wysiadają z auta prosto w upał zdejmując sweterki i bluzy z długim rękawem w których siedzieli w środku bo wiem że następnego dnia będą smarkać, a przeziębienie w upał jest gorsze niż jazda bez klimy... Klima jest dla ludzi ale trzeba umieć z niej korzystać o czym pisałem parę postów wyżej :)

mottom napisał(a):Niestety - jakby na to nie patrzeć (z klimą czy bez) - podróż do CRO jest chyba jedną z najmniej przyjemnych rzeczy podczas takich wakacji (pobyt - super, ale podróż..... - trzeba wybrać "mniejsze zło")

Dla mnie podróż to taka sama przyjemność jak pobyt, ale moja lepsza połówka by się z Tobą zgodziła :D
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 04.08.2009 15:26

Nie ma co generalizowac, ja zle znosze upaly , jezdze latem zawsze na wlaczonej klimie na 18C , nigdy z tego powodu nie smarkalem , kichalem - to indywidualna sprawa. W Chorwacji bylem tylko raz bez klimy i nigdy wiecej.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.08.2009 15:39

claude napisał(a):Nie ma co generalizowac, ja zle znosze upaly , jezdze latem zawsze na wlaczonej klimie na 18C , nigdy z tego powodu nie smarkalem , kichalem - to indywidualna sprawa. W Chorwacji bylem tylko raz bez klimy i nigdy wiecej.

Czy nie powinieneś w takim razie jeździć na wakacje w bardziej chłodne rejony świata (może Szwecja, Norwegia)?

Jakbym włączył klimę na 18 stopni (nawet w PL) to by mi żona dała.... :? (pewno sam długo bym nie wytrzymał będąc ubranym "letnio" podczas jazdy np. w nocy). Faktycznie kwestia przeziębienia jest indywidualna, ale czy to jest przyjemnie tak po prostu marznąć?

Może po prostu masz popsuty/przeregulowany termostat i faktycznie działa jako 21-22 :wink: ?
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.08.2009 18:01

można jeździć bez klimy ale po co?

Wszystkie samochody, które miałerm miały klimę i bardzo to sobie chwaliłem i to zawsze na full! Do +4 stopni! Po dłuższej jeździe zmniejszałem tylko nawiew.
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 04.08.2009 18:12

Klima jest dwustrefowa wiec pasazer na przednim siedzeniu moze miec np. 24C
Odczuwanie temeratury rowniez jest indywidualna kwestia , dla jednego 18C to prawie mroz , dla mnie :lol: w sam raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone