Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2010 14:18

yskyerka napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Kto raz kupi samochód z klimatyzacją, ten nigdy nie będzie chciał bez.

Błędne myślenie. Klima to dla mnie samo zło. Kupując kolejny samochód kupiłam go bez klimy. Ciągle łaziłam z zawalonym nosem. Ot, pewni taka moja natura ale klimy w aucie nie lubię i już.

Wyjątek potwierdzający regułę :D
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 28.05.2010 14:25

yskyerka napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Kto raz kupi samochód z klimatyzacją, ten nigdy nie będzie chciał bez.

Błędne myślenie. Klima to dla mnie samo zło. Kupując kolejny samochód kupiłam go bez klimy. Ciągle łaziłam z zawalonym nosem. Ot, pewni taka moja natura ale klimy w aucie nie lubię i już.

albo nie potrafisz używać klimatyzacji dlatego ciągle byłaś przeziębiona lub klimatyzacja nie była regularnie serwisowana (odgrzybianie) :?

Klimatyzacja jest niezbędna. Amen :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.05.2010 14:36

yskyerka napisał(a):

Bo o układ trzeba odpowiednio dbać - wtedy jest radość z użytkowania (wcale się nie wymądrzam... :wink: ).
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.05.2010 14:50

Jacek S napisał(a):
yskyerka napisał(a):

Bo o układ trzeba odpowiednio dbać - wtedy jest radość z użytkowania (wcale się nie wymądrzam... :wink: ).

...i umiejętnie z niej korzystać. Grzechy główne korzystania z klimatyzacji:
1. Włączanie od razu bardzo zimnego nawiewu jak jesteśmy spoceni.
2. Wychodzenie z bardzo zimnego samochodu na upał (pkt. 1 i pkt. 2 to gwałtowne zmiany temperatury).
3. Kierowanie zimnego nawiewu bezpośrednio na siebie. Powinno się nawiew rozpraszać lub wogóle skierować na szybę.

Ja te metody stosuję i nie kicham
:wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2010 14:55

podszywacz napisał(a):Ja te metody stosuję i nie kicham

A ja przeciwnie, nie stosuję ww metod i również nie kicham.
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 28.05.2010 15:19

Bez obrazy, ale klimatyzację też trzeba umieć używać. Powodem chorego gardła są zbyt szybkie zmiany temperatur i zbyt długie przebywanie w zbyt niskich temperaturach. Optymalana temperatura dla człowieka to 22 stopnie. Ale naogół wszyscy, którym za bardzo dogrzało przełączają na HI i są takie tego efekty.I twierdzenie, że kolejne auto będzie bez klimy heheh........pozdrawiam
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.05.2010 19:14

stiepa napisał(a):Bez obrazy, ale klimatyzację też trzeba umieć używać.

Oj, kolega chyba nie czytał poprzednich kilku wątków.

stiepa napisał(a):Ale naogół wszyscy, którym za bardzo dogrzało przełączają na HI

Tym co dogrzało to jeszcze bardziej dogrzeje przełączając na HI. Nie pomyliłeś czasem HI z LOW? :lol:
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 28.05.2010 19:21

Tak, tak oczywiście temp na LOW, wiatraki na HI
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.05.2010 19:53

yskyerka napisał(a):

:lol: ... jakbym słyszał swoją małżonkę. :wink:

Może nie tak stanowczo ale też nie przepada za tym cudem techniki. ...... ja również.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.05.2010 20:01

yskyerka napisał(a):Błędne myślenie. Klima to dla mnie samo zło. Kupując kolejny samochód kupiłam go bez klimy.

To możesz mieć problem z jego późniejszą odsprzedażą. Teraz "dobre używane" musi być "nie bite", "w tedeiku" i z "ajerkondyszyn" :lol:
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 29.05.2010 15:56

podszywacz napisał(a):
Jacek S napisał(a):
yskyerka napisał(a):

...i umiejętnie z niej korzystać. Grzechy główne korzystania z klimatyzacji:
1. Włączanie od razu bardzo zimnego nawiewu jak jesteśmy spoceni.
2. Wychodzenie z bardzo zimnego samochodu na upał (pkt. 1 i pkt. 2 to gwałtowne zmiany temperatury).
3. Kierowanie zimnego nawiewu bezpośrednio na siebie. Powinno się nawiew rozpraszać lub wogóle skierować na szybę.

Ja te metody stosuję i nie kicham
:wink:

Dokładnie...ja sobie nie wyobrażam wyjazdu do Cro autem bez klimy, fakt można przelecieć nocą przez pół Europy i się nie spocić, podobnie można zrobić z powrotem do PL, w nocy bez klimy da się wytrzymać. Jednak jadąc do Cro lubię po niej pojeździć i pozwiedzać, często korzystam z auta i tak samo czesto korzystam z klimatyzacji, żadna przyjemnością jest jazda w upale z otwartą szybą, wieje, dmucha, jest głośno a przy okazji niewiele to pomaga, o zmęczeniu przy dalszych wyjazdach nie wspomnę. Klima to nie tylko komfort jazdy ale przede wszystkim bezpieczeństwo.
leonwwa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leonwwa » 05.06.2010 13:26

W 2003 roku jechałem do CRO Mondeo z klima i było w porządku. Natomiast w 2001 byłem we Włoszech Astrą bez klimy i po autostradach dawało radę, ale jak staneliśmy w giga korku wtedy było już nie wesoło. W tym roku albo Accordem albo Grande Punto i na szczęście obydwa z klimą :)
DanielF
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DanielF » 01.07.2010 09:51

Byłem kilka razy, ale skupię się na dwóch wyjazdach:
1) jeep wrangler bez klimy - było fajnie, jako że całą CR jeździliśmy bez dachu (raz tylko czapka mi się zarzuciła i kawałek dachu był konieczny). Zjeździliśmy sporą część CR, kawałek Bośni. Tylko że brak dachu i szyb ogranicza Vmax do ok. 80km/h - na Jadrańskiej nie jest to problem, tym bardziej w miastach czy np. przy wjeździe na Sv. Jure :) Ale autostradą chciałoby się szybciej. No i obowiązkowo lodówka samochodowa.
Zalety - łatwiejsze robienie zdjęć z samochodu i możliwość opalania w korkach. Wady - reszta :)
2) toyota corolla z klimą - zdecydowanie wygodniej, szybciej i oszczędniej :) Zalety - same (z wyjątkiem zdjęć i opalania) :)
Nie doświadczyłem żadnych kłopotów zdrowotnych związanych z klimą. Po za tym ktoś wyżej pisał, że włącznie AC powoduje wzrost zużycie paliwa - owszem to prawda, ale jeżdżenie z otwartymi szybami powoduje większy wzrost.
jacektomek321
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacektomek321 » 01.07.2010 10:16

Ja też nie lubie klimy. Używam tylko w ostateczności (np. postój w korku w czasie dużego upału). Zamiast klimy wole otworzyć okno. W tej sytuacji bardzo przydają się owiewki - powietrze wpada do srodka tak samo ale nie daje po uszach. Jak w aucie są uchylne szyby z tyłu to mozna je otworzyc - robi się " bezprzeciągowa" wentylacja.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.07.2010 10:21

Chciałam coś napisać na temat "nieumiejętności obsługi klimy" itp ale ugryzłam się w język, po co, przecież zwolennicy klimy i tak wiedzą lepiej a Ci co klimy nie tolerują są z gruntu nazwijmy to "dziwni".
Szkoda gadać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna? - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone