Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.04.2010 10:21

darek1 napisał(a):W internecie znalazłem na Allegro klimatyzator do samochodu - 97 zł.
http://www.anpetro.pl/e-sklep/?p=produc ... imatyzacja
Ciekawe jak on się sprawuje. Czy ktoś ma taki klimatyzator. Mój szwagier ma samochód bez klimatyzacji i znalazł takie cudo na Allegro. Pytani - czy warto go kupować.

Do dupy się sprawuje!
Zakupiłem to i czym szybciej odsprzedałem!

To takie czary mary dla takich jeleni, jak ja... co to chcąc zaoszczędzić, łapią się na taki kit i potem mają zgryza co z tym zrobić!

Stanowczo odradzam!!!!!!!!!!!!
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 25.04.2010 09:59

Odpowiem w ten sposób:
Trzy razy byłem w Cro autem bez klimy. Nie powiem było gorąco (w aucie) ale daliśmy radę.Potem dwa razy z klimą i też super. Klima jest przydatna, ale nie niezbędna. Zdecydowanie poprawia komfort podróżowania i tyle - zwłaszcza klimatronik. Ustawiasz 21 czy 22stC na pokładzie i wio.
Jeśli by mi kiedyś przyszło jechać bez klimy, to nie zastanawiał bym się tylko w drogę ... zwłaszcza w dorgę co Cro :]
Ostatnio edytowano 25.04.2010 12:02 przez kozak, łącznie edytowano 1 raz
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 25.04.2010 11:58

Klimka dobra sprawa
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 25.04.2010 12:28

Nie no wcale. Samochód też nie jest potrzebny można np. rowerem.
A kiedyś to........
Jednak ja bez klimy bym nie chciał jechac do CRO.
Dr.Watson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 25.04.2010 13:06

kozak napisał(a):Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna?

Odpowiem w ten sposób:
Trzy razy byłem w Cro autem bez klimy. Nie powiem było gorąco (w aucie) ale daliśmy radę.Potem dwa razy z klimą i też super. Klima jest przydatna, ale nie niezbędna. Zdecydowanie poprawia komfort podróżowania i tyle - zwłaszcza klimatronik. Ustawiasz 21 czy 22stC na pokładzie i wio.
Jeśli by mi kiedyś przyszło jechać bez klimy, to nie zastanawiał bym się tylko w drogę ... zwłaszcza w dorgę co Cro :]

Potwierdzam zdanie Kolegi!!
Klima do Cro jest wskazana ale to nie znaczy ,że bez niej zginiesz z powodu upieczenia w Tym upale.
Byłem 5x w Cro bez klimy , i 4x Włochy ,w tym w gorącej/bardzo /Toskaniii .
Mimo,że był upał i niepowiem gorąco i lepko można dać sobie radę.
Oczywiście jak jest możliwość wyboru z klimą czy bez klimy to OCZYWIŚCIE Klima!!!
Ale i bez niej dasz radę.
Ja dopiero w tym roku po 9x pobytach w gorących stronach Eu. zdobyłem się na auto z klimą i sam jestem bardzo ciekaw jak zwiększy się mój komfort w podróży z klimą.
Mam nadzieję ,że będzie extra .
Poniewaz mam do przekręcenia 1800km w jedną stronę ./W tym roku Włochy-Liguria/.
Pozdrawiam!!
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 26.04.2010 08:06

Dr.Watson napisał(a):Klima do Cro jest wskazana ale to nie znaczy ,że bez niej zginiesz z powodu upieczenia w Tym upale.
[..... ]
Ale i bez niej dasz radę.

Dodam, że bardzo pomogła mi taka mata na siedzenie z drewnianymi kulkami. Przewietrzała nieźle, tak, że na zimę muszę ją zdejmować bo aż za zimno.
Latem znów zakładam pomimo, że w aucie już mam klimę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2010 16:47

Kto raz kupi samochód z klimatyzacją, ten nigdy nie będzie chciał bez.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 04.05.2010 16:59

Serce w pasy napisał(a):Kto raz kupi samochód z klimatyzacją, ten nigdy nie będzie chciał bez.

Bo ja wiem ??? Mam 2 furki 1 ma klimę 2 nie. Jeśli będę jeździł po kraju to niekoniecznie klima musi być.
Będąc w Cro ;) wielokrotnie widziałem tubylców w autkach jeżdżących z otwartymi oknami. Domniemam, że klimy nie ma lub nie była włączona. A w ichniejszym klimacie bardziej by się przydała. Natomiast autka z rejestracjami czeskimi słowackimi no i naszymi szybki szczelnie pozamykane i woda kapie w okolicy silnika (czyli klima na max).

Co do klimki to (miom zadniem) klimatronik. Dopłata niewielka a komfort ogromny.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 04.05.2010 17:39

Pfff ja w tym roku jadę bez klimy :D, ja przeżyję bo jestem zmarzluch - nie wiem jak mój facet ;)

Rok temu w drodzie do i z Dubrownika (wycieczka jednodniowa) klima była zbawieniem, w tym roku planujemy wycieczke do Mostaru i będzie trzeba wytrzymac. Reszta to wycieczki do 50km wiec powinniśmy przezyć...
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 04.05.2010 19:48

Czy da radę bez klimy? Do ukochanej Cro musi się dać! Z opowiadań rodziców wiem że w Turcjach i innych Jugosławiach spotykali oni Syrenki, 126p z których wysiadały np. 4 całkiem wysokie osoby. Było ciasno i gorąco, nie było autostrad a co niektórzy robili po kilka takich (handlowych) kursów. Na pewno klimatyzacja poprawia komfort a co za tym idzie bezpieczeństwo. Ja ją mając w kolejnym aucie nie wyobrażałbym sobie podróży bez tego wspaniałego wynalazku. Mam porównanie z wyjazdu kilka lat temu do Chorwacji ze znajomymi. My auto z klimą a oni bez. My wypoczęci i radośni, oni wściekli i mokrzy jak upocone myszy.
AndrzejPK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPK » 04.05.2010 20:14

Dracro napisał(a):
darek1 napisał(a):[...]klimatyzator do samochodu - 97 zł.
http://www.anpetro.pl/e-sklep/?p=produc ... imatyzacja
Ciekawe jak on się sprawuje. [...] czy warto go kupować.

Nie wierzcie w takie cuda.
Jakiekolwiek urządzenie do chłodzenia jeśli nie ma odprowadzenia ciepła na zewnątrz będzie tylko mieliło powietrze w środku. Może będzie chłodniejsze przy wylocie ale bilans cieplny wyjdzie wewnątrz samochodu na plus.

Podejżewam że efekt chłozenia w tym sprzęcie polega na odparowywaniu wody co może nieznacznie obniżyć temperaturę ale zwiększy wilgotność powietrza. Jeśłi natomiast to temperatura wody ma sprawiać, że będzie chłodzone powietrze to starczy tego na 15 min przy niewielkiej skuteczności. Proponuję dla testu zamrozić w plastikowych butelkach wodę i wrzucić je do samochodu. zobaczucie jak szybko lód się roztopi a temperatura będzie tylko nieznacznie (niezauważalnie) niższa.

w 100% prawda - fizyki Pan nie oszukasz !!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2010 18:12

kozak napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Kto raz kupi samochód z klimatyzacją, ten nigdy nie będzie chciał bez.

Bo ja wiem ??? Mam 2 furki 1 ma klimę 2 nie. Jeśli będę jeździł po kraju to niekoniecznie klima musi być.

taa zwłaszcza w lipcu jak temp sięga 35st :wink:
stiepa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stiepa » 28.05.2010 11:56

Powiem tak, byłem na początku czerwca 2008 roku, autem bez klimy było tak gorąco już w Polsce, że nawigacja się wyłączała i dopiero po ostygnięciu zaczynała się ładować, po dojechaniu na miejscu okazało sie, że pianka do golenia wybuchła w torbie na tylnej kanapie. Najgorzej jak wpadniesz w korki wtedy jest masakra, na trasie już tego tak bardzo nie odczuwasz.W tym roku jadę już autem z klimą- małe dziecko.W przypdku korków i wysokiej temperatury twoje zmęczenie rośnie liniowo:)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 28.05.2010 13:47

Błędne myślenie. Klima to dla mnie samo zło. Kupując kolejny samochód kupiłam go bez klimy. Ciągle łaziłam z zawalonym nosem. Ot, pewni taka moja natura ale klimy w aucie nie lubię i już.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 28.05.2010 14:08

a ja sobie nie wyobrażam, że mogłabym teraz kupić auto bez klimy, to był mój jedyny wymóg gdy mąż szukał dla mnie auta. Byle jeździło i miało klimę ;)
a do Chorwacji bez klimy to tylko nocą, gorzej z jeżdżeniem na miejscu. A już tragedia jak się w korku stanie, tylko płakać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna? - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone