Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 29.11.2009 09:18

Na szczęscie autka firmowe. Paliwo zresztą też (na legalu oczywiście)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.11.2009 09:59

piotr68 napisał(a):Na szczęscie autka firmowe. Paliwo zresztą też (na legalu oczywiście)

Ale kolega to szczęściarz, auto firmowe czyli za darmo podróż 8O - tylko pozazdrościć.

A tak nawiasem mówiąc to niezły z kolegi kombinator i truteń. Tak oszukiwać firmę, to wstyd, pasożytnictwo i egoizm.
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 29.11.2009 12:59

Kolego Darku. Jak mówiłem na legalu. Przłożeni wiedzą i akceptują. Jestem po prostu dobrym pracownikiem.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 29.11.2009 13:12

piotr68 napisał(a): Jestem po prostu dobrym pracownikiem.

Dobry pracownik to majątekObrazek

:wink:
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 31.12.2009 10:56

W tym roku, ale i w latach ubiegłych, jeździliśmy na wszelkie wczasy autem bez klimy. Powiem tak: owszem dojechaliśmy, bo czemu by nie, w końcu człowiek się nie rozpłynie ;) Najgorzej podróż znosiło oczywiście nasze Viniątko, bo zawsze była niemiłosiernie spocona a przy tym strasznie marudna.

Ale wystarczyło, że pojechałem raz z szefem w delegację jego autem z klimą automatyczną... to mi wystarczyło za porównanie. Po powrocie szybka decyzja: wymiana na klimatyzowane i w grę wchodziła wyłącznie klima automatyczna. Komfort jazdy ale i bezpieczeństwo są nieporównywalne... nawet teraz zimą, kiedy wnosisz śnieg na butach a szyby masz suche.

Osobiście uważam, że jeśli ktoś dobrze znosi działanie klimatyzacji, to powinien to być element wyposażenia tak ważny jak airbag, czy ABS. Jeśli nie ze względu na komfort, to ze względu na bezpieczeństwo.

Pozdrav :)
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 31.12.2009 17:55

Z tym śniegiem to nie przesadzaj bo poniżej +5 st. klimatyzacja nie działa w żadnym samochodzie.
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 02.01.2010 00:47

kaltam napisał(a):Z tym śniegiem to nie przesadzaj bo poniżej +5 st. klimatyzacja nie działa w żadnym samochodzie.

Raczej poniżej - 5 st., sprawdzone w xsara picasso.
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 03.01.2010 21:52

daro2008 napisał(a):
kaltam napisał(a):Z tym śniegiem to nie przesadzaj bo poniżej +5 st. klimatyzacja nie działa w żadnym samochodzie.

Raczej poniżej - 5 st., sprawdzone w xsara picasso.

Zgadza się , wszystko zależy od typu auta , ale w ujemnych temperaturach też działa bardzo dobrze odszrania szyby w autach wraz z włączonym ogrzewaniem .
Dracro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dracro » 27.03.2010 01:10

mottom napisał(a):
Johnas napisał(a):Podróż powinna być przyjemnością

Niestety - jakby na to nie patrzeć (z klimą czy bez) - podróż do CRO jest chyba jedną z najmniej przyjemnych rzeczy podczas takich wakacji (pobyt - super, ale podróż..... - trzeba wybrać "mniejsze zło")

Pozwolę sobie niezgodzić się z tym twierdzeniem. Dla mnie podróż też jest przyjemnością. Lubię jeździć samochodem szczególnie jak cel podróży jest upragniony.
Do takiej drogi przygotowuję się dużo wcześńiej starannie planując trasę, postoje, przygotowuje odpowiednie jedzenie, picie, atrakcje dla dzieci w samochodzie, i urozmaicenia dla siebie, żeby się nie nudzić i nie być sennym (muzyka, nagrane radio, audiobooki).

Wracając do tematu...
Pierwsza samochodowa podróż do chorwacji to ciemno zielona skoda bez klimy. Jechaliśmy w nocy żeby upał nie doskwierał a dzieci spały. W zasadzie do godziny 7 rano nie było żadnego problemu. Ale ostatnie 3 godziny już dawały się trochę we znaki.
Za to o planowanych wycieczkach na miejscu nie było mowy. Ta ciemna puszka zaparkowana na słońcu rozgrzewała się do takich temperatur, że nie dąło się wejść do środka nawet na moment. Do tego jadąc z małymi dziećmi otworzenie okien odpada. (Z powodu gorąca się pocą, więc nie można otworzyć okna, a przy zamkniętych oknach jeszcze bardziej się pocą)

Obiecałem sobie wtedy, że wrócę do chorwacji tylko samochodem z klimą. W tym roku kupiłem nowy i30 i jadę go ochrzcić :D
Ndrangheta
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ndrangheta » 27.03.2010 07:53

:papa:
Ostatnio edytowano 26.11.2010 14:44 przez Ndrangheta, łącznie edytowano 1 raz
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 02.04.2010 10:39

W 2002 roku pojechaliśmy z żoną na Istrie ( Medulin ) Peugeotem Partnerem ( wersja 5 osobowa Combispace ) który akurat nie był wyposażony w klimę . Jechaliśmy w szczycie sezonu (lipiec )sami , odbijając z domu ok.4 rano , a przybywając do apartamentu jak pamiętam ok.18 (1100 km ). Szczególnie podróż "do" jakoś nam nie utkwiła w pamięci , może dlatego iż jechaliśmy pierwszy raz w nieznane . Poruszanie po HR było już mniej przyjemne , aczkolwiek dało się wytrzymać może dlatego iż mieliśmy przyciemniane szyby , no i były "prędkości patrolowe z łokciowaniem" więc nie było źle . Natomiast powrót do kraju to już inna bajka , i nie mam na myśli Chorwacji bo wyjechaliśmy także ok.4 rano . W Słowacji na autostradzie D1 dopadł nas taki upał że hej . Słońce świeciło akurat w tylna szybę powodując niemiłosierną duchotę w środku auta a zmęczenie i senność następowała iście lawinowo . Otworzenie szyb z przodu nic nie zmieniło poza wzrostem hałasu .
    Pewnie że się da jechać bez klimy tylko wiąże się to z częstymi postojami podczas jazdy , no i dla dzieci oraz osób starszych nie jest to zbyt korzystne . Najlepiej wtedy zaplanować wyjazd na noc , tylko że nie każdy lubi nocną jazdę .
    Co do klimy to oczywiste jest że podnosi komfort i bezpieczeństwo jazdy . Tylko że z niej też trzeba umiejętnie korzystać , by urlopu nie przesiedzieć w pokoju z np. anginą .
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 02.04.2010 13:43

Te bajki o klimie i późniejszej anginie, już mnie nie bawią. Zawsze klimę mam na max. A w środku przyjemne i SUCHE!!! powietrze.
chitua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chitua » 02.04.2010 13:52

Temat kwitnie... Już dziesięć stron a na pierwszej widziałem:

paolooo napisał(a):closed...........

8O

A ja się pytam: czy radio w samochodzie jest niezbędne? :lol:
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 02.04.2010 14:02

chitua napisał(a):A ja się pytam: czy radio w samochodzie jest niezbędne? :lol:
    Zależy czego - kogo słuchasz ... :lol: :lol: 8)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 02.04.2010 14:17

chitua napisał(a):A ja się pytam: czy radio w samochodzie jest niezbędne? :lol:

Ale masz na myśli CB czy radioodtwarzacz?
Jak dla mnie uważam że i to i to.
Miło jest posłuchać fajnej muzyczki jadąc 1500 km do Cro. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Czy klimatyzacja w samochodzie jest niezbędna? - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone