Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy JĘzyk Polski Wystarczy??

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dziubrysek84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziubrysek84 » 12.05.2006 18:59

Witam, mam podstawowe pytanko. Czy JĘZYK POLSKI wystarczy zeby na miejscu jakos dogadac sie w sprawie noclegu??? no i czy wogóle tak na codzień wystarczy znajomość naszego ojczystego jezyja czy np. mile widziana jest znajomość jakiegos jeszcze, np. angielski???
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 12.05.2006 19:09

Angielski lepiej zna młodzież,ale można spróbować dogadać się po polsku,choć lepiej nauczyć się kilku zwrotów po chorwacku.Mi osobiście daje satysfakcję pogrypsować z miejscowymi w ich narzeczu :wink:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 13.05.2006 05:16

Dogadasz sie spokojnie po polsku,troche podobnych slowek,reszty mozna sie domyslec.Gorzej jak po drodze zatrzyma cie Wegierski policjant :) wtedy sa schody :)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 13.05.2006 09:26

O wiele łatwej dogadać się z Chorwatem niż z Czechem :D
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 13.05.2006 10:18

Madziu, przesadzasz. Z Czechem bardzo łatwo się dogadać, pod warunkiem, że Ty nie próbujesz mówic po czesku a Czech po polsku :-)
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 13.05.2006 13:48

Język polski zwykle wystarczy zakładając odrobinę dobrej woli ze strony Chorwatów. Warto jednak mieć przy sobie rozmówki polsko-chorwackie żeby znaleźć specyficzne słówka, potrzebne w konkretnych sytuacjach.
Przed swoim pierwszym wyjazdem też miałem dylematy językowe, ale kolega który był już w Chorwacji stwierdził że "ty mówisz po polsku, on po chorwacku i plus minus się dogadujecie". I tak było :D :D
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 13.05.2006 13:57

Osobiście nie znam języków obcych ale nie było z tym zadnych problemów, myślę że dasz sobie spokojnie radę w końcu nie jedziesz do japonii :wink:
swiniakk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swiniakk » 14.05.2006 17:32

przy butelce wina lub whisky rozmowa idzie płynnie i na każdy temat !!! sprawdzone !!! :lol:
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 14.05.2006 19:01

saturn_18 napisał(a):Angielski lepiej zna młodzież,ale można spróbować dogadać się po polsku,choć lepiej nauczyć się kilku zwrotów po chorwacku.

Tak Chorwaci są zadowoleni że chcesz poznać choć kilka słówek ich języka tak jak jak my kiedy przyjedzie obcokrajowiec i powie łamaną polszczyzną: dzieńdobry, prosze itp.
Rozmawiałem na wiele tematów z gospodynią - ona po Chorwacku ja po Polsku. Ona chciał znać znaczenie naszych słów ja ich i było moc radości :)
Często używałem powiedzenia "kurcze pieczone". Do czasu kiedy podczas wspólnej wieczornej kawy córka gospodyni zapytała co to znaczy ??? "kurcze" :) Ile było tłumaczenia :).
Marta (córka Bepiny)patrzyła troszke rozbawiona i narysowała co wg. nich znaczy to słowo :))
Obrazek
Nie było mi za wesoło :oops: :oops:

Powodzenia :)

.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 15.05.2006 09:38

dziubrysek84 napisał(a):Witam, mam podstawowe pytanko. Czy JĘZYK POLSKI wystarczy zeby na miejscu jakos dogadac sie w sprawie noclegu??? no i czy wogóle tak na codzień wystarczy znajomość naszego ojczystego jezyja czy np. mile widziana jest znajomość jakiegos jeszcze, np. angielski???

polski język spokojnie wystarcza. angielski znam dobrze ale rozmowa z chorwatem w tym języku (nawet jak go przypadkiem zna) to jakaś perwersja.
pozdrawiam.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 15.05.2006 22:32

Z każdym obcokrajowcem idzie się dogadać tylko później ręce troche bolą. :lol: :lol:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 26.05.2006 10:19

Parę lat temu w Pakostane chcielismy wynająć łódź motorową (takiego "kukuruźnika", a nie żadnego ścigacza) ze "sternikiem" ;) i popłynąć na piknik na jedną z okolicznych wysepek. Kiedy rozmawialiśmy z właścicielem jednej z takich łajb, ktore można wynająć w tym celu, zapytaliśmy się co jest w cenie, a on na to:
- Na pikniku budu ribu, salatu, oranginu... Jeta pijeta ile chceta... :)
On był już nasz! :lol:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 30.05.2006 22:25

serbochorwacki wg/ mnie jest bardzo podobny do polskiego smialo mozna sie dogadac po"slowiansku"

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone