Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy jesteśmy Chorwatami?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vivietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vivietka » 21.09.2004 22:03

bazyl napisał(a):i za to Cię lubię Cezarku ... czasem gadasz do rzeczy , szkoda , że czasami psujesz ten wizerunek sam :cry:

Masz rację,ale ciagle idę do przodu,zmieniam się ,pracuję nad sobą.
hajnel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajnel » 21.09.2004 22:07

Saturn 3 tez jest Białochorwatem :lol:
Ostatnio edytowano 22.09.2004 08:53 przez hajnel, łącznie edytowano 2 razy
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 22.09.2004 07:04

niewiarygodne 8O 8O 8O
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 22.09.2004 08:31

Krassus ! fajnie napisane!!!
uważam , że właśnie jest dobry moment na dowiedzenie się czegoś więcej o Chorwacji jej historii i kulturze - gorączka przyjazdów i wyjazdów sie skończyła. Niektórzy są świeżo po Cro.
Ja jestem w tych tematach laikiem i z chęcią dowiem się czegoś więcej od Was / Ciebie. Ten kawałek historyczny jest świetny :D .

Fajnie byłoby więc gdyby temat był kontynuowany, nie zważając na chwilowy " Attack of the Clons " ?????? 8O 8O 8O :D
Pozdr s3
vivietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vivietka » 22.09.2004 09:55

Zastawia mnie ,,że mimo wpływów węgierskich i tureckich Chorwaci zachowali kulturę słowiańską.Jeszcze w XIX wieku występowała tam -patriarchalna wspólnota rodzinna.Chorwaci wsród bałkańskich narodów należą do innej cywilizacji.''
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 22.09.2004 10:15

vivietka napisał(a):Zastawia mnie ,,że mimo wpływów węgierskich i tureckich Chorwaci zachowali kulturę słowiańską.Jeszcze w XIX wieku występowała tam -patriarchalna wspólnota rodzinna.Chorwaci wsród bałkańskich narodów należą do innej cywilizacji.''

Popatrz Cezarze na Romów: nigdy nie mieli swojego państwa, w Rumuni to nawet do połowy XIX wieku byli niewolnikami, od ich pojawienia się w Europie na przełomie XIV i XV wieku wicąż były próby ujarzmienia ich, a jednak są, żyją, mają swoją kulturę i odrębność. Takich przykładów w historii wielu narodów możnaby podać sporo. To świadczy o ich sile. Także Chorwatów jak i Słowan w całości.
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 22.09.2004 10:19

No i wreszcie wiem, czemu tak KOCHAM Chorwację :lol:
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 22.09.2004 13:16

s3
Ostatnio edytowano 06.02.2005 23:11 przez saturn3, łącznie edytowano 1 raz
sly29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sly29 » 22.09.2004 13:27

witam
przeczytałem z wielkim zacikawieniem ten temat i dla zainteresowanych podam link do stronki gdzie można poczytać więcej o słowianach i ich historii , a także znaleźć odsyłacze do ciekawych opracowań w tym temacie
http://www.slavinja.prv.pl/
pozdrawiam
grouby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grouby » 22.09.2004 18:38

volumen napisał(a):
vivietka napisał(a):Zastawia mnie ,,że mimo wpływów węgierskich i tureckich Chorwaci zachowali kulturę słowiańską.Jeszcze w XIX wieku występowała tam -patriarchalna wspólnota rodzinna.Chorwaci wsród bałkańskich narodów należą do innej cywilizacji.''

Popatrz Cezarze na Romów: nigdy nie mieli swojego państwa, w Rumuni to nawet do połowy XIX wieku byli niewolnikami, od ich pojawienia się w Europie na przełomie XIV i XV wieku wicąż były próby ujarzmienia ich, a jednak są, żyją, mają swoją kulturę i odrębność. Takich przykładów w historii wielu narodów możnaby podać sporo. To świadczy o ich sile. Także Chorwatów jak i Słowan w całości.

Wiesz Romowie to naród wędrowny,nie wiem czy to można odnieść do
Chorwatów?A Rumunowie to bardziej pochodzą z Indoeuropy.Chodziło mi o to ,ze przez tyle wieków Chorwaci zachowali słowiańskie cechy.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 22.09.2004 18:50

grouby napisał(a):
volumen napisał(a):

Wiesz Romowie to naród wędrowny,nie wiem czy to można odnieść do
Chorwatów?A Rumunowie to bardziej pochodzą z Indoeuropy.Chodziło mi o to ,ze przez tyle wieków Chorwaci zachowali słowiańskie cechy.

To jeszcze bardziej przemawia na ich korzyść. Łatwiej jest budować swoją kulturę, tożsamość narodową prowadząc osiadły tryb życia, niż wędrowny. Poza tym nie do końca masz rację. Od XVI wieku szczepy Keldari osiadły w dzisiejszej Rumuni, a także na Podhalu, Spiszu i Orawie (przez co w hierarchi romskiej stoją niżej, niż ci, którzy do lat 60. XX w. w Europie Wschodniej prowadzili wędrowny tryb życia).. Keldari to kotlarze, stąd legendarne wręcz zgolności Cyganów w tej dziedzinie. Po zniesieniu niewolnictwa Cyganów w Rumuni Europę zaczęły podbijać szczepy Lovari (koniarze - handlarze końmi).
Przykład Romów podałem jako skrajny dla ukazania, że siła narodu i jego żywotność jest bardzo ważną, jeżeli nie najważniejszą przyczyną jego trwania.
Na koniec jeszcze jedna ciekawostka o Romach - oni tez pochodzą z Indii.
grouby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grouby » 22.09.2004 18:58

Myślę ,że wiem o co ci chodzi z ,,osobiście'' z Romami .Bardzo ciekawy naród.Nawet teraz ukazała się książka ,,Historia Romów''.
Natomiast Chorwaci w książce ,,Pejżaż etniczny europy"" zachowały te złe ,dzikie słowiańskie cechy.Myślę ,ze np. Romowie takich nie mają.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 22.09.2004 19:09

grouby napisał(a):Myślę ,że wiem o co ci chodzi z ,,osobiście'' z Romami .Bardzo ciekawy naród.Nawet teraz ukazała się książka ,,Historia Romów''.
Natomiast Chorwaci w książce ,,Pejżaż etniczny europy"" zachowały te złe ,dzikie słowiańskie cechy.Myślę ,ze np. Romowie takich nie mają.

Nie wiem co masz na myśli pisząc osobiście w cudzysłowie, ale fakt, naród ciekawy.
Cyganie nie są dzicy? To nieokiełznany naród, wielu próbowało, dopiero komuna sobie jako tako poradziła.
Mógłbym wiele jeszcze poopowiadać, bo pisałem o nich magisterium, ale to forum o Chorwacji, a nie o Romach. Prawda... Cezarze?
grouby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grouby » 22.09.2004 19:10

Prawda Volumenie.
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 23.09.2004 20:50

AVE CAESAR!
Oculi dolent, quia fumus molestus est.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Czy jesteśmy Chorwatami? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone