bazyl napisał(a):i za to Cię lubię Cezarku ... czasem gadasz do rzeczy , szkoda , że czasami psujesz ten wizerunek sam
Masz rację,ale ciagle idę do przodu,zmieniam się ,pracuję nad sobą.
vivietka napisał(a):Zastawia mnie ,,że mimo wpływów węgierskich i tureckich Chorwaci zachowali kulturę słowiańską.Jeszcze w XIX wieku występowała tam -patriarchalna wspólnota rodzinna.Chorwaci wsród bałkańskich narodów należą do innej cywilizacji.''
volumen napisał(a):vivietka napisał(a):Zastawia mnie ,,że mimo wpływów węgierskich i tureckich Chorwaci zachowali kulturę słowiańską.Jeszcze w XIX wieku występowała tam -patriarchalna wspólnota rodzinna.Chorwaci wsród bałkańskich narodów należą do innej cywilizacji.''
Popatrz Cezarze na Romów: nigdy nie mieli swojego państwa, w Rumuni to nawet do połowy XIX wieku byli niewolnikami, od ich pojawienia się w Europie na przełomie XIV i XV wieku wicąż były próby ujarzmienia ich, a jednak są, żyją, mają swoją kulturę i odrębność. Takich przykładów w historii wielu narodów możnaby podać sporo. To świadczy o ich sile. Także Chorwatów jak i Słowan w całości.
grouby napisał(a):volumen napisał(a):vivietka napisał(a):Zastawia mnie ,,że mimo wpływów węgierskich i tureckich Chorwaci zachowali kulturę słowiańską.Jeszcze w XIX wieku występowała tam -patriarchalna wspólnota rodzinna.Chorwaci wsród bałkańskich narodów należą do innej cywilizacji.''
Popatrz Cezarze na Romów: nigdy nie mieli swojego państwa, w Rumuni to nawet do połowy XIX wieku byli niewolnikami, od ich pojawienia się w Europie na przełomie XIV i XV wieku wicąż były próby ujarzmienia ich, a jednak są, żyją, mają swoją kulturę i odrębność. Takich przykładów w historii wielu narodów możnaby podać sporo. To świadczy o ich sile. Także Chorwatów jak i Słowan w całości.
Wiesz Romowie to naród wędrowny,nie wiem czy to można odnieść do
Chorwatów?A Rumunowie to bardziej pochodzą z Indoeuropy.Chodziło mi o to ,ze przez tyle wieków Chorwaci zachowali słowiańskie cechy.
grouby napisał(a):Myślę ,że wiem o co ci chodzi z ,,osobiście'' z Romami .Bardzo ciekawy naród.Nawet teraz ukazała się książka ,,Historia Romów''.
Natomiast Chorwaci w książce ,,Pejżaż etniczny europy"" zachowały te złe ,dzikie słowiańskie cechy.Myślę ,ze np. Romowie takich nie mają.