Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czy jest sie czego bac?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sashka
Podróżnik
czy jest sie czego bac?

Nieprzeczytany postnapisał(a) sashka » 26.07.2006 09:05

witam :) jade do chorwacji pierwszy raz, autem, pod namioty, pod koniec sierpnia i to wszystko w ciemno. Im blizej wyjazdu tym wiecej obaw, wiecie, takich babskich, czy nie okradna, czy nie napadna. Chodzi mi o to jak ogolnie widzicie taka podroz (pod wzgledem bezpieczenstwa tez :) ) Duzo sie tu juz dowiedzialam, wiem co zabrac, gdzie jechac, jak placic. za te wiadomosci choc nie konkretnie do mnie-dziekuje :D
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 26.07.2006 09:24

Bardziej bym się bał na Fali w Chorzowie niż na campingu w Chorwacji :D

P.S. dla nie wtajemniczonych - Fala to basen na terenie Parku Kultury w Chorzowie
Ostatnio edytowano 26.07.2006 10:28 przez rysiek, łącznie edytowano 1 raz
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 26.07.2006 10:10

Nie ma się czego bać. Jeżeli człowiek przestrzega prawa w tym przepisów drogowych to większość kłopotów kończy się na granicy polsko-czeskiej lub polsko słoweńskiej.

Raczej nie okradną. Na kempingach jest bardzo bezpiecznie. W zasadzie tylko Polacy włączają alarmy w samochodach. Nie napadną. Ostatnie wieksze rozboje jakie były to chyba w 2004 na autostradzie Zagrzeb-Karlovacz lepsze bryki kradli na stłuczkę ale to się tylko w jednym sezonie zdarzyło. Mogą cię naciągnąć w knajpie na kilka euro lub próbować naciągnąć na stacji na trochę więcej. Mogą gdzies na bramkach autostradowych coś pokombinować z resztą, ale to sprawy groszowe.

Największe niebezpieczeństwo stanowimy dla siebie my sami. Trzeba uważać na ichniejszych drogach, jeździć według znaków bo jak na zakręcie jest ograniczenie do 30 to zakręt jest taki że przy 50 połowa zahaczy o rów. Nie jeździć jak zaczyna padać. Uważać na słońce i zmęczenie - nie każdy tak samo dobrze znosi ostre słońce. Uważać na drogach, bo miejscowi jeżdżą jak szaleńcy i jeszcze prowokują żeby się z nimi ścigać
sashka
Podróżnik
dzieki wielki:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) sashka » 26.07.2006 10:26

coz, musze przyznac ze mi lepiej sie zrobilo na wasze slowa :) mam nadzieje, ze nie tylko dla uspokojenia tak piszecie:)
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 26.07.2006 10:33

co powiedzial Kir to święta prawda . A ty się niczego nie obawiaj i śmiało jedź w ciemno- będzie super
tboy
Croentuzjasta
Re: dzieki wielki:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 26.07.2006 10:36

sashka napisał(a):coz, musze przyznac ze mi lepiej sie zrobilo na wasze slowa :) mam nadzieje, ze nie tylko dla uspokojenia tak piszecie:)

witam rodaczkę!
no panika, na pewno jest bezpiecznie, nikt nigdzie cię nie zaczepia, kultura, żadnych żebraków, złomiarzy itp.
na plaży można spokojnie zostawić bambetle i nikt ich nie kradnie
to nie Polska w końcu.
życzę superowych i bezpiecznych wakacji
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 26.07.2006 10:38

Kir napisał(a):Nie ma się czego bać. Jeżeli człowiek przestrzega prawa w tym przepisów drogowych to większość kłopotów kończy się na granicy polsko-czeskiej lub polsko słoweńskiej.

To mi się podoba!!! Polska od morza do morza!!! :lol: :lol: :lol:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 26.07.2006 10:52

Ja bym się tylko bał min przeciwpiechotnych, których jest jeszcze trochę w Chorwacji. Chwila nieuwagi i BUMMM!!! Żartuję oczywiście! :) Pod tym względem po wojnie domowej w byłej Jugosławi zostały juz tylko gdzieniegdzie ruiny zbombardowanych domów, które nie dają zapomnieć, że jeszcze kilkanaście lat temu lała się tam krew, a po minach nie ma już śladu.
No i jeszcze na nogi trzeba uważać, szczególnie w wodzie, bo nie tyle co w minę, co w jeżowca można wdepnąć, a to nie należy do przyjemności... ;) Dlatego nie zapomnij o odpowiednim obuwiu do wody!
Ostatnio edytowano 26.07.2006 10:53 przez moondek, łącznie edytowano 1 raz
sashka
Podróżnik
Re: dzieki wielki:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) sashka » 26.07.2006 10:52

tboy. witam sasiada:)
no a ja juz myslalam ze bede szukala jakiejs pustej plazy:)
Ostatnio edytowano 26.07.2006 10:59 przez sashka, łącznie edytowano 2 razy
sashka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sashka » 26.07.2006 10:56

no dziekuje moondek :) naprawde mnie uspokoiles :)
kurcze, musze pamietac o tych butach na jezowce.
sashka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sashka » 26.07.2006 11:01

[quote="rysiek"]Bardziej bym się bał na Fali w Chorzowie niż na campingu w Chorwacji :D

P.S. dla nie wtajemniczonych - Fala to basen na terenie Parku Kultury w Chorzowie[/quote]

poza tym czystosc wody tez chyba zdecydowanie sie rozni :)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 26.07.2006 11:24

moondek napisał(a):
Kir napisał(a):Nie ma się czego bać. Jeżeli człowiek przestrzega prawa w tym przepisów drogowych to większość kłopotów kończy się na granicy polsko-czeskiej lub polsko słoweńskiej.

To mi się podoba!!! Polska od morza do morza!!! :lol: :lol: :lol:

Raczej od morza do Alp :D
W taką pogodę nawet Kir się przegrzał 8)
Sołtys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 26.07.2006 11:28

sashka napisał(a):no dziekuje moondek :) naprawde mnie uspokoiles :)

...tak apropo butów na jeżowce : wiecie może gdzie je kupić ?
lepiej szukać w Polsce czy kożystniej może kupić już na samym miejscu ?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 26.07.2006 11:36

Sołtys napisał(a):
sashka napisał(a):no dziekuje moondek :) naprawde mnie uspokoiles :)

...tak apropo butów na jeżowce : wiecie może gdzie je kupić ?
lepiej szukać w Polsce czy kożystniej może kupić już na samym miejscu ?

Tak z miesiąc temu kupiłem coś co nazywało się buty do sportów wodnych. Mają dosyć sztywną podeszwę a od góry materiał w połączeniu z siateczką. Syn już wypróbował podczas taplania się w górskiej rzece i mówi że mogą być.
Zakup w sieci real, za ok. 20zł.
Ostatnio edytowano 26.07.2006 19:42 przez gospodarz, łącznie edytowano 1 raz
marcek_pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcek_pl » 26.07.2006 11:59

na miejscu :-)
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

czy jest sie czego bac?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone