Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czy jest sie czego bac?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 27.07.2006 22:33

W tej całej sielance martwi mnie tylko jedno.
Mianowicie to, że jak zaczną czytać to "nasi" złodzieje to stwierdzą, że warto tam jechać na gościnne występy. :roll:
sashka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sashka » 29.07.2006 08:15

no miejmy nadzieje, ze jeszcze dlugo"nasi" tam nie dojada:)
sashka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sashka » 29.07.2006 08:23

jeszcze jedno male pytanie, te buty maja byc pelne czy nie koniecznie? obawiam sie ze tak czy siak moze mnie jezowiec zaatakowac.
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 29.07.2006 10:40

Z jeżowcem jest tak, że jeżeli Ty na niego nie nadepniesz to on Ci na pewno nic nie zrobi, dlatego w tym przypadku buty nie muszą być pełne natomiast podeszwy jak najbardziej twarde. Dobrze mieć jednak pełne buty z uwagi na skalne, nierówne podłoże, które może skaleczyć delikatną kobiecą nóżkę. Ja w Chorwacji przyzwyczaiłem się do występowania na bosaka, ale kilka razy zraniłem troszkę nogę na ostrej krawędzi skały. To co mnie przeszło bez zauważenia dla Ciebie może być bolesnym doświadczeniem.
Najlepiej kup sobie obuwie na miejscu w Chorwacji. Potrzeba jego posiadania powoduje, że wybór jest dość duży zarówno w sklepach jak i na straganach a ceny bardzo konkurencyjne.

Pozdrawiam.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 29.07.2006 11:30

Ja uważam że jeżeli już obuwie to pełne, najlepiej tenisówki, jak wyschną można w nich chodzić jako w obuwiu zapasowym. Dlatego że jak się patrzy na dno to zazzwyczaj widać jeżowce i nadepnąć nie jest łatwo ale wsadzić nogę w jeżowca uczepionego skały jest dużo łatwiej. Ja tam zawsze kolana i łokie mam pokłóte a butów nie używam chyba że klapki na parzącą skałę lub płetwy
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 29.07.2006 11:38

jeszcze jedno male pytanie, te buty maja byc pelne czy nie koniecznie? obawiam sie ze tak czy siak moze mnie jezowiec zaatakowac.

z jeżowcami jest tak że i tak Cię nic nie uchroni - co z tego że będziesz miała buty skoro one momentalnie atakują aortę szyjną :lol:

forum/viewtopic.php?t=9964&highlight=skorpiony sama sprawdź :wink:
sashka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sashka » 29.07.2006 17:55

no dziekuje :) dobrze wiedzieć, ze bez ochraniaczy na wieksza czesc ciala sie nie obejdzie:)))
kiur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiur » 29.07.2006 19:27

Swiat nie jest taki piękny :-(

Jak byłem pierwszy raz w Chorwacji paru krewkich chorwatów chciało utopić dwie współtowarzyszki mojej podróży za to, że raczyły wieczorną porą gawędzić na publicznym pomoście umiejscowionym ok. 15 m od domu tych chorwatów.
Dziewczyny siedziały i rozmawiały - nie ma mowy o żadnych krzykach - to wystarczyło by rozsierdzić chorwatów do białości. Atmosfera była dość napięta a nam naprawdę zależało by ich nie prowokować do agresji. Nie udało się - do scysji dochodziło notorycznie, a panowie chorwaci szukali wszelkich możliwych okazji do zaczepki. Dodam, że nie było to lokalne gówniarstwo tylko stateczni panowie z rodzinami w wieku ok 40-50 lat.
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 29.07.2006 23:12

A w miejscowości gdzie ja wypoczywałem pewien pan chorwat ...pilnował chodnika!:)
Krzyczał przy tym cos tam po swojemu...nie wiem dokladnie o co dokładnie chodziło, ale dla świętego spokoju obchodzilismy spory kawałek innym chodniczkiem.
Ale to taka smieszna sytuacja w sumie była. ogólnie nie ma się czego obawiac....
HR-fan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) HR-fan » 30.07.2006 20:22

Do kiur:

Wiesz.. w Chorwacji też są więzienia, mordercy, złodzieje, gwałciciele, narkomani, alkoholicy i zadymiarze, jednak dałby bóg żeby u nas kiedyś było tak spokojnie jak u nich...

Inna sprawa że nas jest prawie dziesięciokrotnie więcej stąd i skala tych patologi jest też odpowiednio większa, ale mimo wszystko naszych pod tym względem przebijają już chyba tylko Ruscy.

Konkluzja jest taka: Jak to mawiają strzeżonego pan Bóg strzeże, bo czasem to i w drewnianym kościele potrafi spaść na głowę cegła. :wink:
Aga_66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga_66 » 30.07.2006 20:28

sashka napisał(a):no dziekuje :) dobrze wiedzieć, ze bez ochraniaczy na wieksza czesc ciala sie nie obejdzie:)))

ukłucie jeżowca trzeba obłożyć przełamaną łodygą liścia figowca, wyciąga wsystkie kolce. A jeżeli jest się uczulonym, to cięzka sprawa
Marcin79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin79 » 31.07.2006 18:01

Dużo piszecie o bezpieczeństwie i spokoju, pamiętajcie jednak, że często okazja czyni złodziejem, a przecież nie sami chorwaci w okresie wakacyjnym stanowią zagrożenie, (spora część to turyści, w tym z polski) ja na waszym miejscu nie dawałbym gwarancji bezpieczeństwa bo uśpi to jedynie czujność niektórych z nas. Oby tylko jeżowce były zagrożeniem.
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 31.07.2006 19:15

A ja bym nie przesadzała z nieezpieczeństwem ze strony Chorwatów na drogach. Ja osobiscie bardzo lubię jeździć po Chorwacji, jeździ mi się tam duzo jepiej po Polsce, gdzie jeżdżę niemało, bo mam 70 km do pracy w jedną stronę, rocznie ponad 30 tys tylko na dojazdy do pracy. Chorwaci moim zdaniem jeżdżą świetnie, dużo lepiej od większości Polaków, za kierownicą są zdecydowani i konkretni, nie ma tam takiego buractwa jak u nas. Chorwat jak wyprzedza to dlatego, że mu się śpieszy, a nie dlatego, że chce jechać pierwszy i zmobilizował się, ale tylko na chwilę. Wyprzedza Cię i tyle go widziałeś. Jeżdżą szybciej od nas, ale co tu się dziwić, są u siebie, drogi znają na pamięć, do zakrętów składają się na pamięć. Co innego na drogach Czarnogóry, tam bardziej jak u nas. Delektuj się więc drogami Chorwacji.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 31.07.2006 21:24

antek napisał(a):A w miejscowości gdzie ja wypoczywałem pewien pan chorwat ...pilnował chodnika!:)
Krzyczał przy tym cos tam po swojemu...nie wiem dokladnie o co dokładnie chodziło, ale dla świętego spokoju obchodzilismy spory kawałek innym chodniczkiem.
Ale to taka smieszna sytuacja w sumie była. ogólnie nie ma się czego obawiac....

Dziwaków wszędzie pełno !!! Weście pod uwagę nasz sejm, jak oni pilnują swoich miejsc !!!!

JA ostrzegam ptrzed rakiją i kuchnią chorwacką, bardzo wciąga !!!
Powiem nawet, że uzależnia !!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 01.08.2006 10:01

rich72 napisał(a):
/.../

z jeżowcami jest tak że i tak Cię nic nie uchroni - co z tego że będziesz miała buty skoro one momentalnie atakują aortę szyjną :lol:

forum/viewtopic.php?t=9964&highlight=skorpiony sama sprawdź :wink:

To i tak atakują humanitarnie.
Pomyślcie co by było gdyby ich atak był podobny do małych rybek z Amazonki tzn. wchodziłyby w naturalne otwory w ciele 8O
:devil:

A tak poważnie to jeżeli ktos woli pływć a nie pluskać się na brzegu to nie musi mieć żadnego obuwia. Trzeba tylko uwazać wchodząc i wychodząc z wody(patrzeć na dno i uważać na czarne plamy). Jeszcze niegdy nie kąpałem się tam w obuwiu. Swoją rolę dobrze spełniają też płetwy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

czy jest sie czego bac? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone