Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Hiszpania, Grecja, Portugalia są tańsze niż Cro ????

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
zielak3
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielak3 » 13.06.2018 19:11

Ok darmowe parkowanie... Ale czego... Chyba że wynajmiesz. Pamiętaj że to wyspa paliwo prawie 7zl. Tak samo jak zwiedzanie. Jesteśmy ograniczeni miejscem. Rozmawiamy o kosztach. Nie mówię że nie pięknie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.06.2018 19:17

Zarzuciłeś,że na Kos nic nie ma tylko plaże, a to nie prawda i link jako dowód, że można tam pozwiedzać... Wakacje z siedzeniem w hotelu i na plaży/basenie mogą być gdziekolwiek, więc samochód nawet przy locie potrzebny, a przepłacać za fakultatywne wycieczki :roll: ....W całej Grecji paliwo jest drogie, podobnie jak we Włoszech...
Ostatnio edytowano 13.06.2018 19:42 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.06.2018 19:30

luk006 napisał(a):Z ciekawości zapytam. Ile kosztują wakacje na Kosie? Patrzę na portalu wakacje.pl i nie wiem jak bym liczył to Chorwacja wychodzi najtaniej.

ja w swojej wypowiedzi oczywiście miałem Last Minute na myśli... ale już proponuję wrócić do przewodniego tematu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.06.2018 19:49

Można kontynuować - gdzie taniej, gdzie drożej. :wink:
zielak3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielak3 » 13.06.2018 20:00

piekara114 napisał(a):Zarzuciłeś,że na Kos nic nie ma tylko plaże, a to nie prawda i link jako dowód, że można tam pozwiedzać... Wakacje z siedzeniem w hotelu i na plaży/basenie mogą być gdziekolwiek, więc samochód nawet przy locie potrzebny, a przepłacać za fakultatywne wycieczki :roll: ....W całej Grecji paliwo jest drogie, podobnie jak we Włoszech...

No to sorki źle się wypowiedziałem. Kos jako wyspa w porównaniu do lądu cro - jest malutka więc i mało jest do zwiedzania. Oczywiście w skali makro.
Tak czy siak każdy powinien jechać tam gdzie chce i na co mu portfel wystarczy :D
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 14.06.2018 10:42

fish74 napisał(a):
luk006 napisał(a):Z ciekawości zapytam. Ile kosztują wakacje na Kosie? Patrzę na portalu wakacje.pl i nie wiem jak bym liczył to Chorwacja wychodzi najtaniej.

A bo ja wiem ...
pierwsza z brzegu na Korfu :
https://www.wakacje.pl/oferty/grecja/ko ... znania,sr1
czy Kreta
https://www.wakacje.pl/oferty/grecja/kr ... znania,sr1

żeby nie było że reklama jakaś albo co , jeżeli niezgodne z regulaminem to prosze usunąć :-)

Może faktycznie w dwie osoby, bardziej opłaca się postawić na biuro podróży.

Korzystając z wyszukiwarki próbowałem znaleźć apartament dla 2+2 bez wyżywienia z przelotem, w okresie od 1.07 do 31.08. Najtańszy 7-dniowy pobyt jaki udało mi się znaleźć to cena 3310 zł..

Porównywalnie Chorwacja w tym samym okresie wyniesie mnie:
nocleg: 7 x 60E (apartament Kristina Rogoznica 50 m od plaży) = 420E = 1806 zł
przejazd: 2200 km x 11 l. LPG po 2,70 zł. = 653 zł
opłaty autostradowe: Austria + Słowenia + Cro = ok. 350 zł.

W zaokrągleniu taka impreza kosztuje 2800 zł. Wyliczając, dla 4 osób Chorwacja jednak pozostaje nieco tańsza.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 14.06.2018 14:23

Oczywiście że można znaleźć tanie wycieczki np w przytoczonym wyżej linku na Krecie - hotel Mari coś tam...
Tylko poczytajcie opinie jego na Trip czy w innych serwisach...
Dziękuje za takie wakacje, wolę dopłacić i z reguły dopłata ta wiąże się z lepszymi warunkami - właśnie na Korfu czy gdziekolwiek indziej.
To mają być wakacje a nie żałowanie później przez koleje 11 miesięcy, bo się 400 zł chciało zaoszczędzić
Poza tym w Chorwacji przez 10 lat bywając w różnych miejscach, raz lepszych raz gorszych, zawsze czysto i miło.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.06.2018 17:43

W krajach turystycznie rozwiniętych od wielu lat dominują hotele. Noclegów jak w Cro czyli apartamentów w prywatnych domach jest niewiele - to też powoduje inne podejście do gości, czystości itp. W hotelu raczej turysta jest na chwilę i tyle... Ale w Cro podejście "gość w dom...." także się już zmienia, coraz więcej osób oczekuje innego traktowania i usług znanych z innych krajów (baseny, serwis plażowy, wyżywienie itp.)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.07.2018 16:13

te kiero napisał(a):Po 12 latach odświeżam ten krótki wątek, by nie tworzyć nowego. Jako że wróciłem z Portugalii mogę odnieść się do tematu przedstawiając swoje wrażenia.
Ogólnie w ciągu 17 lat wspólnych wyjazdów w różne części Europy i PL koszt wyjazdu odnotowaliśmy w Portugalii najwyższy

Bilety w dwie strony kupione, więc wzięłam się na poważnie za planowanie naszej Portugalii i powiem szczerze, że ceny noclegów zwaliły mnie z nóg :? .
W porównaniu do Chorwacji, Włoch czy Grecji to jest jakiś kosmos, za podobny standard zapłacić trzeba ok. 50% więcej :roll: .
Łatwiej o przyjazną dla kieszeni cenę jest w Rzymie czy Florencji niż w Lizbonie. Na wybrzeżu różnica w cenach IT vs PT jest jeszcze bardziej widoczna.
No ale skoro zachciało mi się poleżeć na boskich plażach Algarve ... :hut: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.07.2018 16:29

Marzena to kiedy wylot?

Niestety ceny lotów zachęcają do zakupów, a potem na miejscu można być niemiło zaskoczonym właśnie np. w PT czy Skandynawii czy Izraela. Często czytam wpisy: kupiłem loty za 200 zł RT, ale noclegi od 50USD w hostelach,nie znajdę nic taniej? Piwo po 25 zł!! I lekkie zdziwienia....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.07.2018 17:11

piekara114 napisał(a):Marzena to kiedy wylot?

Wylot 28 sierpnia do Lizbony, powrót 11 września z Faro.

piekara114 napisał(a):Niestety ceny lotów zachęcają do zakupów, a potem na miejscu można być niemiło zaskoczonym właśnie np. w PT czy Skandynawii czy Izraela. Często czytam wpisy: kupiłem loty za 200 zł RT, ale noclegi od 50USD w hostelach,nie znajdę nic taniej? Piwo po 25 zł!! I lekkie zdziwienia....

Na Portugalię, zwłaszcza Lizbonę i Algarve "choruję od lat", więc to nie tak, że skusiła mnie niska cena lotu :D. Kierunek był na ten sezon priorytetowy i trochę czasu spędziłam w internecie, żeby upolować cenę "akceptowalną".
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.07.2018 17:13

Marzena, to w ogóle nie było do Ciebie, tylko przy okazji Twojego tekstu przypomniały mi się wpisy na różnych forach zakończone niemal płaczem i co teraz nie stać mnie na pobyt na miejscu, a mam bilet...

Kierunek PT w ogóle jakoś nie rozpatruję (mam na razie inne na tapecie na poza sezon), nawet nie wiem na jakim poziomie ceny lotów się tam kształtują...

W tym roku to Ty się olatasz po świcie :mrgreen:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.07.2018 20:39

piekara114 napisał(a):W tym roku to Ty się olatasz po świcie :mrgreen:

Nie bardzo, bo ta Portugalia pewnie zeżre cały urlopowy budżet :lol: . Chyba, że wykorzystamy środki zbierane na koncie wizz :hut: .
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 04.07.2018 08:51

Może nieco nie w temacie, ale padło tu hasło Kos, a dopiero co stamtąd wrócilismy.
Po kilku wyjazdach z rzędu do Chorwacji mam porównanie cenowe.
2+2 Chorwacja autem + apartamenty i wyżywienie na 7 dni wypada taniej 10-20%(700-1500 zł) od adekwatnego Kos z biurem.
Hiszpania wychodzi dobrze cenowo po sezonie tanimi liniami ( cena biletu w dwie strony ok 300 zl - polecam )
Poprzednia strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe