marze_na napisał(a):te kiero napisał(a):Po 12 latach odświeżam ten krótki wątek, by nie tworzyć nowego. Jako że wróciłem z Portugalii mogę odnieść się do tematu przedstawiając swoje wrażenia
Bardzo liczę, że swoje wrażenia opiszesz w relacji
.
Ja celuję w Portugalię na koniec sierpnia. Na razie mamy kupiony tylko lot do Lizbony (120 zł/os
), gdzie chciałabym spędzić kilka dni.
Marzena to baaardzo tanio jak na lot do Portugalii, przeczytaj wszystko uważnie by nie było zaskoczenia.
Okolice Lizbony w kilka dni chcielibyśmy zaliczyć przy następnym wyjeździe. 2 dni ponownie na Sintrę i 2 dni na Lizbonę (
tu trafiliśmy na jakieś święto lub imprezę, bo były straszne korki, brak miejsc na parkingach i mnóstwo naroda).
Nie wiem czy zdążę z relacją do sierpnia.
marze_na napisał(a):Potem myślałam wpaść na jeden dzień do Faro, a resztę czasu spędzić w Lagos i poleżeć na plażach Algarve.
Napisz proszę skąd brałeś auto i parę słów o tych rejsach łodzią.
Pozdrawiam.
Jak Lagos to Praia do Camilho i Ponta de Piedade obowiązkowo z lądu i morza.
Do koniecznego odwiedzenia polecam miasteczko
Carvoeiro i jego okolicę (Algar Seco).
Absolutne must see rejs do
Cave de Benagil + widok od góry.
Płynęliśmy dwoma rejsami:
- pierwszy z Lagos: bez wcześniejszego bookingu
stąd (sporo łódek lub kajaki i SUPy; w sezonie pewnie trzeba rezerwować), 2 os. 30E, czas 45min, płynie w kierunku Praia do Camilho ze szczegółowym opłynięciem wzdłuż i wszerz Ponta de Piedade, rewelacja
- drugi z Alporchinos: z rezerwowaniem terminu
stąd; 2os. 30E, czas1g15min, płynie w kierunku Cave de Benagil i po drodze wpływa do kilkunastu jaskiń/plaży + łuki Arco Natural, Arco de Albandeira + Praia de Mairinha (jest częściowo niedostępna - zwalił się klif mw. w 1/3 plaży); mz jeszcze efektowniej
Ogólnie jest sporo rejsów z każdej miejscowości, jednak różnią się cenom i czasem trwania, możliwością zobaczenia ciekawych miejsc, niedostępnych z lądu, polecam tylko małe łodzie, większe nie wpłyną w wąskie i niskie przesmyki.
Samochód wynajmowany w
Autorocha.com, miejscowa na Algarve wypożyczalnia; świetny kontakt mailowo-telefoniczny; wszystkie ubezpieczenia w cenie, bez limitu km, bez opłat za dowóz/odbiór z hotelu, nie wymagana karta kredytowa - debetowa lub gotówka (trzeba zaznaczyć tylko, że na pewno nie będzie się korzystać z autostrad płatnych wyłącznie elektronicznie - np. A22 na Algarve). Jedyny mankament to oddajesz paliwo z bakiem takim jak dostałaś, co dość trudno ucelować (ich samochody zaparkowane są w różnych rejonach Algarve z ilością paliwa jakie zostawił poprzednio wynajmujący).
Pytaj co jeszcze chcesz, jak tylko będę wiedział odpowiem. My wybraliśmy hotel w miejscowości
Alporchinos z uwagi na bliskość do efektownych miejsc na wybrzeżu klifowym (do 5km spacerem ścieżką przy wybrzeżu).