Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy dobrze wyznaczyłam trasę Warszawa --- Orebić?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 05.07.2008 11:20

gemidow napisał(a):Przy okazji zapytam czy od BB do Cieszyna jest nowo wybudowana droga ekspresowa??? Bo gdzies tak słyszałem.

Będe wdzięczny za rzeczowe i szybkie odpowiedzi, bo... ...jutro ok godz. 15 ruszam na swoją pierwsza wycieszkę do Cro w okolice Orebica :lol: :coool: :hut: :papa:

Bielsko-Cieszyn - jest nowa dwupasmowa ekspresowa droga. Dystans z Bielska do Cieszyna pokonujesz w 15 minut. To jest realny czas przejazdu.

PSTeż mnie mocno dziwią kombinacje z jazdą na Żywiec/Zwardoń/ czy Leszną - ale co kto lubi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2008 11:31

dwa razy ten sam post sorry
Ostatnio edytowano 20.07.2008 23:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2008 11:31

Sławomir Wocial napisał(a):
alexsia napisał(a):Jadę po raz pierwszy i na podstawie tego forum i relacji innych z podróży wyznaczyłam swoją trasę przejazdu Warszawa - Orebić. Proszę was zerknijcie i wprowadzcie ewentualne poprawki lub jeżeli uważacie ze brakuje jakichś punktów (miast) charakterystycznych które pomogą w podróży proszę o wstawienie. Jadę 26 czerwca więc jeszcze przez Słowenię, wracjąc jakoś ominę :). Jeżli ktoś się orientuję to proszę wstawić mi średni czas przejazdu pomiędzy bardziej charakterystycznymi punktami np. Warszawa --- Zwardoń (jazda w nocy), Zwardoń - Karlovac (jazda w dzień), Karlovac - Ploce.

POLSKA

Warszawa --- Janki, skręt na lewo na E67 (8) Katowicką --- Piotrków Trybunalski zjazd na E75 (1), nadal Katowicką ----- Częstochowa ---- Katowice obwodnicą, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec ----- Bielsko Biała, przed lub za BB skręt w lewo na drogę (69) do Żywca ---- Żywiec --- Zwardoń, przejście

SŁOWACJA

Zwardoń ---- (487) --- za Zwardoniem kupić winietkę na pierwszej stacji benzynowej --- w Surcinovec wjazd na E75 (11) ----- Cadca ---- Żylina --- Bratysława ---- przejechać mostem Dunaj i skęcić w lewo na przejście w Rajce.

WĘGRY

Rajka ---- Mosonmagyarovar --- (86) – Csorna --- Szombathley --- Komend --- Redics – przejście

SŁOWENIA

Redics ---- Mursko Svedisce

CHORWACJA

Mursko (209) --- Cakovec ---- w Nedelisce zjazd w lewo na (20) ---- Varaźdin --- kierunek na A4 ---- Zagreb --- za Botinec zjazd na A1 --- Karlovac (nocleg) --- Okulin --- Sibenik ---- Dugopolije ---- Sestanovac zjazd z A1 na Makarska ---- w Ploce wjechać na prom do Trpanji.

5 razy byłem na Pelješcu, różne trasy testowałem. Propozycja : Warszawa- Cieszyn katowicką potem w Czechach na Cadce i kierunek Słowacja, tam w Zlinie autostrada do Bratysławy, dalej na Wiedeń i nocleg w Grazu. Rano około 9 ruszam i Maribor, Zagreb i autocesta do końca. Potem Jadranka do Mali Ston i w prawo na Peljesac. Daj sobie spokój z promem , za pieniądze z biletów kupisz wachy na tam i z powrotem do Ploce :) Poza tym ciężko trafić na prom (rozkład w Jadrolinii) i są kolejki. Powrót: Jeśi chcesz uniknąc winiety w Słowenii to z Orebića jest cudowna trasa przez BiH. Ja z BiH jechałem na Zagreb ale można pociągnąć przez Węgry.
Pozdrav.

Po jakiego grzyba w Czechach zjeżdżacie na Bratysławę? Nie prościej jest jechać na Mikulov lub Laa a/Thaya?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2008 13:45

gemidow napisał(a):Troche mnie dziwi że wolicie się przebijać (..)

Ktoś pyta o alternatywy,ktoś odpowiada...
Ja osobiście nigdy się nie przebijam przez Leszną G,tylko po prostu jadę...bo lubię.
Odcinek Skoczów-Cieszyn -Trzyniec to ok 30 km,
odcinek Skoczów -Leszna. G- Trzyniec to ok.21 km
I tyle do "zaoszczędzenia" na tym odcinku.W czasie odpowiednio też niewiele.Ale jakaś alternatywa jest,jak by co np...wczoraj czy dzisiaj ktoś na tej nowej S-1 (Bielsko-Cieszyn) wjeżdzając od Brennej się pomylił ,próbował zawrócić i wpadł pod TIR-a ,zdajsie,że 3 trupy)

PS Nawet 4:

http://www.slaska.policja.gov.pl/wiadom ... soby-.html
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 05.07.2008 14:31

hepik napisał(a):[Ale jakaś alternatywa jest,jak by co

To prawda, alternatywa.
Dawniej kiedy jeszcze na granicy były normalne kontrole, zdarzały się w Cieszynie kolejki...wtedy ta alternatywa miała dodatkowy wymiar;))

Teraz...tak sobie moim zdaniem.
Dodatkowo wydaje mi się, że dla osoby jadącej z głębi kraju i nieznającej lokalnej sieci dróg jednak łatwiej jest dojechać do przejścia większego, znakowanego przez wiele kilometrów z głębi kraju, niż do Lesznej - co nie znaczy, że wiedza o tym mniejszym przejściu nie jest potrzebna i kiedyś się potencjalnie nie przyda.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czy dobrze wyznaczyłam trasę Warszawa --- Orebić? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone