A kto już zmęczony Chorwacją???
napisał(a) joajer » 08.09.2017 17:03
Witam serdecznie. Jako, że to forum o HR ciekawy jestem kto już ma serdecznie dość Chorwacjii?
Na początek ja!
Byłem w HR już wiele razy od 1998r a i wcześniej ale to się nie liczy...stare czasy Yougoslavi
Kraj super fajny ale od kilku lat jest coraz gorzej, cenowo robi się nie do wytrzymania, jest drożej niż wszędzie indziej, ceny apartamentów, kempingów, autostrad, nawet parkingów min 6zł/h gdziekolwiek, aż nie chce się nigdzie jeździć...wyjazd na jakąś inną plażę na kilka godzin to spory wydatek.
Puszka ichniejszego piwa w sklepie to także 6zł...sporo w porównaniu di Włoch, Austrii czy Grecji.
Nawet prysznice na plaży miejskiej były płatne 2kn....
Wszystko tylko kasa...kasa...kasa....
Bez porównania np z Grecją jeśli chodzi aby się gdzieś zatrzymać na dziko, nawet nie chodzi mi o obozowanie za free ale po prostu w czasie podróży...zaraz policja, mandaty...
Ilość turystów w sezonie przekracza wszelkie normy, odechciewa się wypoczynku.
I kto mi wytłumaczy jak to jest, że np chorwacka Dorada w Lidlu w Polsce kosztuje 30zł a chorwacka Dorada w Lidlu w Chorwacjii kosztuje 70zł??????
Podróż też to koszmar, nie dosyć że trzeba krocie płacić za drogi to jeszcze są tak obciążone, że stoimy w kilometrowych korkach.
Osobiście odradzam każdemu wyjazd w sezonie, a powyższe opinie nie są dziełem tylko moim, mam wielu znajomych którzy także po sezonowych wyjazdach do HR mają już dość wysokich cen, tłoków, korków itd, można owszem zapłacić za luxus ale nie za męczarnię.
Wiem i zdaję sobie sprawę że HR jest najbliżej, językowo też łatwo się dogadać....ale ...zwłaszcza w rejonie Istrii szlag mnie trafia jak każdy czy to stragan czy to knajpa mówi do mnie JA BITTE....jakby obowiązkowo trzeba było być Niemcem aby tam przebywać!
No i kultura palacza w tamtym kraju, w każdej knajpie na stoliku obowiązkowo popielnica, super sprawa jak zamówimy sobie coś do zjedzenia a tuż obok zaraz ktoś zaczyna kopcić papierochy...naprawdę jest to tak nagminne, że ciężko w knajpach zjeść coś bez papierosowego dymu.
Ciekawy jestem opinii innych , zachęcam do wypowiedzenia się, proszę nie komentować mojej opinii, jest moja i to są moje odczucia, proszę napisać coś od siebie