Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Chorwacja się zmienia?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ania85
Odkrywca
Re: Czy Chorwacje się zmienia?

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania85 » 21.09.2013 22:24

A ja uwazam szczesliwi kasy w chorwacji nie licza tak jak ja :) pozdrawiam
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 23.09.2013 22:01

Cro sie zmienia. Ale porownania...? Porownywac do lat ubieglych ??

Dla mnie osobiscie:
Autostrady nie bylo - teraz jest
Apartamentow do wyboru do koloru bylo - teraz nie
Ludzi malo - teraz tlok
Morze Cieple - constans
Pogoda - constans
ceny - rosna wykladniczo :)

Ale czy wszystko musimy przeliczac na kase ??

jedyny szok dla mnie to ceny OWOCów! po prostu jakas masakra !!!
Na targu Melon taki fajny dojrzaly ok 5kg = 45 KUN !

Rozmawialem z chorwatami nie raz nie dwa przy piwku i rakii, Oni wszyscy sa zgodni.
Bez turystow nie bedzie Chorwacji...Ale ceny i podatki rowniez im rosna...
rocker
Cromaniak
Chorwacja w UE, ceny, różnice ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 11.01.2014 17:16

Witam,
jako że nie znalazłem wątek poświęcony jednomyślnie w tym temacie proponuję i proszę o wypowiedź osób które już odwiedziły Chorwację po wejściu do Unii.

Jak zmieniły się ceny? W marketach, na targach, paliwo, noclegi czy restauracje?

Słyszałem o znikających wszystkich wyskokowych napojach z domowej produkcji? Czy faktycznie trzeba kupić kilogram jabłek za 30kun i dostajemy spod stolika pół litra gratis? :)

Jak z Polakami było w poprzednim sezonie, przestraszyli się czy przeciwnie więcej niż w poprzednich latach ich/nas było?

Te inne informacje chciałbym usłyszeć?

pozdrav
barkley10
Odkrywca
Re: Chorwacja w UE, ceny, różnice ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) barkley10 » 11.01.2014 17:54

Byłem w Chowarci w 2013, 2012 autem i 2008 autokar, także jakieś porównanie myślę że mam.
2008 rok to trochę inna bajka bo EURO było po ok. 3,4 a kuna ok. 0,45, także na pewno można było sobie wówczas na więcej pozwolić.
Natomiast między 2012 a 2013 ja nie widzę praktycznie żadnej różnicy.
Dla przykładu
na pewno w 2013 była nieco droższa benyzna, minimalne droższe piwo, lody w tej samej cenie, jedzenie również, być może owoce były nieznacznie droższe, ale kwestia czy w miejscowości jest targowisko czy go nie ma (wtedy drożej). Dla przykładu na promenadzie w zeszłym roku w Tucepi winogrona były po 30 Kun (mały straganik), a 50 metrów dalej przy hotelu bodajże afrodita po 12-14 kun. Prawda jest taka że jak ktoś ma ochot wydać dużo to tyle wyda, a jak ktoś ma chęci znaleźć ten sam produkt taniej to tez go znajdzie. Kwestia chęci.

Generalnie język polski w wakacje w Chorwacji można będzie uznać za urzędowy:-) Jest nas w Chorwacji coraz więcej:-)

Pozdrav

rocker napisał(a):Witam,
jako że nie znalazłem wątek poświęcony jednomyślnie w tym temacie proponuję i proszę o wypowiedź osób które już odwiedziły Chorwację po wejściu do Unii.

Jak zmieniły się ceny? W marketach, na targach, paliwo, noclegi czy restauracje?

Słyszałem o znikających wszystkich wyskokowych napojach z domowej produkcji? Czy faktycznie trzeba kupić kilogram jabłek za 30kun i dostajemy spod stolika pół litra gratis? :)

Jak z Polakami było w poprzednim sezonie, przestraszyli się czy przeciwnie więcej niż w poprzednich latach ich/nas było?

pozdrav
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 11.01.2014 18:39

Chorwacja zawsze była droga, Pierwszy raz byłam w Chorwacji w 2000r i wtedy odżywialiśmy się głównie jedzeniem przywiezionym z Polski. Na miejscu kupowaliśmy napoje, pieczywo, masło owoce i warzywa. Wtedy był to dla mnie szok cenowy, który do dziś pamietam - wszystko było conajmniej 2 razy droższe niż u nas. Kompletnie zaskoczyły mnie też ceny na targu w odwiedzonej Korczuli - cena wnogron w przeliczeniu na złotówki wynosiła 12zł a u nas kosztowały 3zł.
Wtedy byliśmy na dorobku i liczyłam się z każda kuna.
Teraz staram się nie przeliczać , bo nie po to cały rok przacuję i oszczędzam na wakacje , żeby potem stresować się cenami. :roll:
Drogo jak wszedzie i trzeba sie z tym pogodzić albo urlop spedzać na działce.
Faktycznie Chorwacja ma przewagę nad innymi krajami śródziemnomorskimim ,że można tu znaleźć wiele nieskomercjalizowanych plaż - jak długo jeszzcze nie wiadomo.
Ale również w innych krajach dzięki mapom google można znaleźć takie plaże. Wbrew pozorom sa takie we Francji,Włoszech czy Hiszpanii .A ceny :?: Porownywalne do chorwackich.
W 2013 roku byliśmy po sezonie w południowej Francji . Jak pisałam na ceny starałam się nie patrzeć- niesamowity komfort psychiczny.
Ale pamietam ceny parkingów np. 9 godzin na monitorowanym podziemnym parkingu w Monako - 13 euro, 6 godzin na "zwykłym" parkingu w Saint Tropez - 10 euro. Czy aby Dubrownik nie jest drozszy :?: :papa:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 11.01.2014 18:45

I zaraz zacznie się licytacja... :) A jest wątek w temacie ile kosztuje urlop w Cro...
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 11.01.2014 19:02

travel napisał(a):Chorwacja zawsze była droga, Pierwszy raz byłam w Chorwacji w 2000r i wtedy odżywialiśmy się głównie jedzeniem przywiezionym z Polski. Na miejscu kupowaliśmy napoje, pieczywo, masło owoce i warzywa. Wtedy był to dla mnie szok cenowy, który do dziś pamietam - wszystko było conajmniej 2 razy droższe niż u nas.

Ja byłem w 2001 roku i nie kumam o czym piszesz 8O
Dwukrotnie drożej 8O

Było nieco drożej niż u nas. Dzisiaj nieco można zamienić na inne słowo, ale wtedy absolutnie.

W 2001 roku na 10 dni urlopu z codziennymi obiadami w konobach, z noclegami w Dubrowniku, z widokiem na stare miasto i w Baśce Vodzie przy plaży wydaliśmy niespełna 4 koła.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 11.01.2014 19:27

kaszubskiexpress napisał(a):
travel napisał(a):Chorwacja zawsze była droga, Pierwszy raz byłam w Chorwacji w 2000r i wtedy odżywialiśmy się głównie jedzeniem przywiezionym z Polski. Na miejscu kupowaliśmy napoje, pieczywo, masło owoce i warzywa. Wtedy był to dla mnie szok cenowy, który do dziś pamietam - wszystko było conajmniej 2 razy droższe niż u nas.

Ja byłem w 2001 roku i nie kumam o czym piszesz 8O
Dwukrotnie drożej 8O

Było nieco drożej niż u nas. Dzisiaj nieco można zamienić na inne słowo, ale wtedy absolutnie.

W 2001 roku na 10 dni urlopu z codziennymi obiadami w konobach, z noclegami w Dubrowniku, z widokiem na stare miasto i w Baśce Vodzie przy plaży wydaliśmy niespełna 4 koła.

Ja wydałam ok 3700zł za 10 dni , a wynajmowałam domek kempingowy bez wody i łazienki na campie Uvala Borova między Zaostrogiem a Podaca(1400zł za wynajecie) i nie jedzac w konobach tylko gotujac z tego co przywiozlam z Polski , z jedna wycieczka na Korczulę - 400zł za 3 osoby oraz wycieczka do Dubrownika i po okolicach Zaostrogu.

Dla porównania w 2009r wydałam taka sama kwotę za 7 dni na Bornholmie (Skandynawia :!: ) za 3 osoby pod namiotem na wypasionym campie w Dueodde , z promem w obie strony i dojazdem z południa Polski , odżywiajac się podobnie jak w 2000r w Chorwacji . Przykładowa cena za podstawowe zakupy - 4 bulki ,chleb i mała kosta masła - 36zł na nasze :papa:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 11.01.2014 20:48

W Podgorze żadnych problemów z kupieniem swojskiego wina i rakiji...owszem przy straganie z owocami
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 11.01.2014 23:46

karin74 napisał(a):Słyszałem o znikających wszystkich wyskokowych napojach z domowej produkcji? Czy faktycznie trzeba kupić kilogram jabłek za 30kun i dostajemy spod stolika pół litra gratis? :)

W Podgorze żadnych problemów z kupieniem swojskiego wina i rakiji...owszem przy straganie z owocami

Myślałam, że Karina to kobieta :wink:
A żeby było w temacie, to dla osób bardzo oszczędnych radziłabym poszukać jakiś okazji na odpowiednich stronach biur turystycznych, bo Chorwacja za tania nie jest ale to co otrzymujemy w zamian za wydane przez nas pieniądze jest bezcenne...
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 12.01.2014 00:00

ania85 napisał(a):A ja uwazam szczesliwi kasy w chorwacji nie licza tak jak ja :) pozdrawiam

Podpisuję się pod Anią.Zbieram "cały rok" aby w miarę logicznie nasycić się urokami Chorwacji.
od 2007 roku nie obserwuję za dużych zmian w lokalach czy sklepach.Pisałem o tym parę lat temu płaciłem tyle samo co obecnie za pizzę czy piwko.Oczywistym jest,że szuka się takich miejsc.Co do ubiegłego urlopu.W Poljicy płaciłem za pizzę ok 49 Kun a w pobliskim Primosten ten sam placek kosztował ok 60.Robi różnicę? Wychodzę z założenia,że to od lokalizacji zależy ile nasz urlop wyniesie.
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 12.01.2014 11:56

ynka napisał(a):
karin74 napisał(a):Słyszałem o znikających wszystkich wyskokowych napojach z domowej produkcji? Czy faktycznie trzeba kupić kilogram jabłek za 30kun i dostajemy spod stolika pół litra gratis? :)

Myślałam, że Karina to kobieta :wink:
A żeby było w temacie, to dla osób bardzo oszczędnych radziłabym poszukać jakiś okazji na odpowiednich stronach biur turystycznych, bo Chorwacja za tania nie jest ale to co otrzymujemy w zamian za wydane przez nas pieniądze jest bezcenne...

Bo kobieta, tylko cytowałam słowa poprzednika, a one się nie zaznaczyły.. :lol:
Chciałam dobrze, a wyszło .....jak zwykle 8O
A wracając do tematu, Chorwacja za tania nie jest, ale przecież wiemy o tym!!!!
:D
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 12.01.2014 13:51

W 1998 roku za obiad na trzy osoby w konobie płaciłem 100-120 kun. Teraz za dwie osoby 200-250.
Kiedyś Cro była tania, teraz jest normalna.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.01.2014 18:24

rocker napisał(a):Witam,

pozdrav

ceny-po-wejsciu-cro-do-unii-t42495.html

:papa:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 21.01.2014 20:20

mirasowski napisał(a):W Polsce urlop dla mnie to tylko w góry.
A nad polskie morze to oprócz grubego portfela zaopatrz się w parasol i ciepły sweter.

A w gory portfela nie zabierasz ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Czy Chorwacja się zmienia? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies