napisał(a) ben07 » 15.09.2017 11:35
Jestem regularnie w Chorwacji co roku od 2014 roku i stąd mam jaką skalę porównawczą. Tak jak wszędzie na świecie ceny w knajpach zależą od miejsca (miast/wieś) czy knajpka nad samym morzem czy w porcie czy dalej w głębi lądu. W tym roku byłem w małej miejscowości Jadrija koło Szybenika. Mała miejscowość letniskowa dla Szybenika. Takie przedłużenie na lądzie za Vodicami i Srimą. Szukałem cichej wioski bez tłumu turystów i Jadrija to strzał w dziesiątkę
. Apartament w pierwszej linii, do plaży żwirkowej i morza może 15 metrów za bramką posesji
. Ludzi w pierwszym tygodniu sierpnia 2017 jak na lekarstwo, całą plaża dla nas
. Tylko w sobotę i niedzielę było trochę ich trochę więcej bo przyjeżdżali mieszkańcy Szybennika. Cena apartamentu z pięknym tarasem na morze wynosiła 75 euro za dobę na rodzinę. W apartamencie 4 sypialnie, 2 łazienki, kuchnia i bardzo duży taras ( dla 8 osób) były 2 rodziny (4 dorosłych plus 3 dzieci). Ceny w 2 restauracjach nader przystępne, lane piwo Ozujsko 13 - 15kun.
. I jak tu się nie napić. Kalamry z grilla były na wagę 180 kun za kilo. Potężna porcja kalmarów z frytkami ok 60 kun. Ryba dorada też na wagę 200 kun za kg. duża dorada z grilla z frytkami ok 80 kun. A do tego lane piwo 0,5 litra Ożujsko 13 kun. W sklepie dużym typu Konzum na obrzeżach Szybenika piwo 2 litry Ozujsko 20 kun a w zestawie 2 piwa po 2 litry 18 kun za jedno. Ceny w sklepie Konzum podobne jak u nas. A na targu w Szybeniku trawarica 50 kun za peta 0,7 litra po wodzie jana. Ceny jarzyn ( pomidory, bakłażany, cebula, ogórki itp. ) nie odbiegały od naszych a smak tych pomidorów można tylko wspomnieć. Oczywiście w samy Szybeniku było już drożej. Ceny w knajpie przy porcie to np. piwo lane ożujsko 18 kun. Ale dalej było po 16 kun. Dorada z grilla cena za porcję 110 kun. Kalmary z grilla 90 kun. Ale to był port gdzie cumowały statki. Dalej w mieście ceny były zdecydowanie lepsze. Podsumowując nie uważam że Chorwacja jest droga. Ceny w dużych sklepach podobne do naszych a w restauracjach to ceny jak u nas na wybrzeżu czy w górach. Za to pogoda jest bezcenna.