Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy caravaning w Grecji jest taki jak w Chorwacji

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malibe
Autostopowicz
Czy caravaning w Grecji jest taki jak w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) malibe » 18.04.2008 21:28

Korespondowaliśmy w ubiegłe lata wiele na temat caravaningu w Chorwacji. Zjechaliśmy Chorwację całą. Znamy już Chętnie podzielimy się nadal doświadczeniami. Jedkan teraz chcielibyśmy zapytać czy ktokolwiek z Was mógłby nas poinformować jak w zakresie caravaningu poruszac się po Grecji - czy standard pól namiotowych i campingó jest taki sam jak w Chorwacji?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2008 21:35

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.04.2008 09:29

No popatrzcie a ja myślałem, że już wszyscy dawno zapomnieli o mojej relacji Piotrek dzięki za jej wygrzebanie 8O :lol: 8)

malibe jak będziesz miał/a jakieś pytania odnośnie campingów w GR to pytaj w moim profilu jest mail... najlepiej w ten sposób, ale i na forum postaram się odpowiedzieć choć to mniej pewne bo pytanie może zginąć w tłumie innych nie zauważone ;)

A na razie zapraszam do lektury mojej relacji bo my się poruszaliśmy po campingach właśnie ;)

Pozdrav :papa:
malibe
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) malibe » 19.04.2008 22:45

Byliśmyoo pięć razy w cro Postanowiliśmy coś zmienić. Wasze informacje są bardzo cenne. \dzisiaj doczytaliśmy do 5 strony. Jutro ddn. Wielkie dzięki. Jeśli pozwolisz zadzmy dodatkowe pytania
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 19.04.2008 23:25

lesku-malibe to moja połowa. Widzę że kilkakrotnie spotkaliśmy się na forum. Grecja to miejsce naszego wypadu w tym roku. jeśli możesz podać adres mailowy to będziemy miel kilka pytań.
pozdro jak mówi moja latorośl
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.04.2008 08:51

Jak już mówiłem mój adres mailowy jest w moim profilu, ale napiszę go tutaj i proszę o potwierdzenie wysłania maila, żebym mógł go stąd usunąć ;)

P.S. Jak będę umiał to odpowiem na wszystkie pytania ;)
Ostatnio edytowano 20.04.2008 09:32 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 20.04.2008 09:04

Pytań mamy wiele i musimy to wszystko przetrawić. Ale najpier te praktyczne -do tego roku jeździliśmy z namiotem. Ale właśnie kupiliśmy przyczepę. Jak widzisz podróż z przyczepą do Grecji. Bo do Chorwacji - bez problemu. Byliśmy tam 5 razy i już wiemy gdzie może być ciężko jeśli się zjedzie a gdzie jest spoko. Campingi w Chorwacji mają dużo lepsze usytuowanie niż kwatery. Czy tak też jest w Grecji? Piszesz o wielu dziwnych dróżkach. Czy na campingi jesteśmy w stanie dotrzeć cało i zdrowo, czy też spadniemy z jakiejś skały? Plan jest taki aby ustawiać się na campingu i robić wypady do miejsc, które należy zwiedzić.

A drugie pytanie praktyczne - jak z łazienkami na campingach. Bo Chorwacja to właśnie taki kraj gdzie zawsze wszystkim mówimy, że niejeden nie ma takiej łazienki w domu. I wszędzie sprzątają przez cały dzień. Czy w Grecji łazienki są czyste? I czy jest ciepła woda? Na campingach to dla nas najważniejsza sprawa. Pamiętamy campingi w Polsce z lat 80tych i boimy się już takich przeżyć.

I jeszcze jedno - ceny jedzenia. Bo ostatnio stwierdziliśmy, że do Choracji nie ma po co brać tych wszystkich konserw serków itd. Różnica w cenie nie jest taka duża bo mają już sklepy sieciowe i jest tam porównywalnie cenowo. A jak to jest w Grecji - zabierać te wszystkie makarony, kasze, pulpety w słoikach? Czy lepiej to kupić w sklepach i spróbować trochę ich jedzienia? Nie planujemy wydać zbyt dużej kasy, raczej żyjemy oszczędnie więc poradź nam.
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 20.04.2008 09:07

ok, adres skopiowany. więc usuwaj.
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 20.04.2008 09:12

A w tym roku gdzie się wybierasz? Nie chcesz powtórzyć Grecji? Zwiedzasz dokładnie w taki sam sposób jak my - bez dokładnego planu. My wstajemy rano i zastanawiamy się czy jeszcze chce nam się leżakować, czy też jedziemy coś pooglądać. Właśnie padł komentarz - to nie jest prawada - wstajemy rano i czekamy co mamusia powie - a zwykle mówi - to co robimy dzisiaj? Wszyscy mówią - leżymy. A ona na to - no to jedziemy tu i tu. I tylko czasami udaje nam się ją przekonać, że może by tak nie zwijać namiotu tylko udać się tam na wycieczkę wyjazdową. Ale to tylko czasami nam się tak udaje. Zwykle trzeba zwijać namiot i jazda dalej.

Mamusia - to nie teściowa tylko moja żona. Ona nie spocznie jak wszystkiego nie zobaczy. I stąd właśnie pomysł (oczywiście żony) żeby kupić przyczepę - bo wszyscy mamy już dosyć ciągłego pakowania i stawiamy opór. Więc ona wymyśliła, że przyczepę zwija się szybciej. Wolniej się co prawda jedzie, ale jej to też odpowiada bo dokładniej można wszystko obejrzeć. No i jakoś tak to mniej więcej wygląda. Więc po przeczytaniu Twojej relacji - nie ma już odwrotu od tej Grecji - trzeba wszystko zobaczyć.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.04.2008 12:09

Wyslałem mailem ale tu też warto by zamieścić ;)

Witajcie!

Podróż z przyczepą do Grecji to baaardzo daleka podróż. Z Kielc do Thessalonik jest ok 1700 km. Trasę podzieliłbym mniej więcej tak. Wyjazd po południu lub w południe i nocleg przez granicą serbsko-węgierską, być może na jakimś parkingu w przyczepie ;). Rano wyjazd, przejazd przez Serbię i Macedonię. Proste, równe drogi. Bałem się przejazdu przez Belgrad ale jest tak prosty, że nie miałem najmniejszego problemu. Na granicy serbsko-macedońskiej spotkacie wielu Turków w samochodach na niemieckich blachach, ale to juz będzie pikuś w porównaniu z przejazdem przez Serbię gdzie większość ruchu generują właśnie Turcy. Generalnie nie jest źle z drogami. Parkingi ogromne. Nie wiem gdzie chcielibyście jechać będąc już w Grecji? Katerini na rivierze olimpijskiej to nasz Sopot - miasteczko ok. 50 tys mieszkańców - w relacji pisałem że 20-30 ale potem sprawdziłem w Wikipedii że ma właśnie 50 tys mieszkańców. Jest wiele kwater i hoteli, a wokół masa campingów tylko trzeba zjechać z autostrady ;) my mieliśmy problem w którym miejscu z niej zjechać, żeby trafić na camping... trzeba poprostu poszukać ;) tego nie da się tak napisać a przynajmniej ja nie pamiętam w ktorym miejscu zjechaliśmy z autostrady... kierowałem się na Katerini "paralia" to po grecku "plaża" więc kierunek Katerini Paralia to nic innego jak kierunek na plażę w Katerini. Za Katerini w stronę Platamonas jest zatrzęsienie campingów z dobrym dojazdem i ze zróżnicowanymi cenami. WC przeważnie czyste najbardziej szokuje to, że po załatwieniu czynności fizjologicznych papier toaletowy nie wrzuca się do otworu muszli tylko do kosza stojącego obok i o dziwo nic nie śmierdzi 8O... im dalej na południe od Katerini tym czystsze kamieniste plaże a co za tym idzie i woda czystsza znaczy się dalej od zatoki thessalonickiej. Na wysokości Mytikasa (najwyższy szczyt w masywie Olimpu - Olimp to tak jak nasze Tatry gdzie najwyższy jest Gerlach) woda jest już ok a i jest trochę do zwiedzania. Przeważnie monastyry. Mapę dobrze jest kupić na miejscu - szczegółowsza niż nasza polska np. w skali 1:4000 lub 1:8000. Przeważnie campingi mają bezpośredni dostęp do plaży. Na campingach są sklepiki, knajpki, niektóre mogą mieć wypożyczalnie rowerów. Greckie campingi to przeważnie blokowiska przyczep campingowych Greków. Oni sie tam znają jak łyse konie i urządzają imprezy przeważnie w piątki i w soboty. Cisza nocna od 00.00 do 6 rano. przesunięcie czasowe +1 godzina do przodu czyli zamiast np. 21.00 jest 22.00. Na campingach jest ciepła woda w 90% czasu. Przynajmniej tak było w naszym przypadku w Katerini.

W każdym większym mieście są hipermarkety w których ceny są nie wiem czy nie niższe niż u nas ;) ceny paliwa to ok 0,92 euro - 1,10 euro rzadko można na stacjach płacić kartami i trzeba tych kart pilnować bo zabierają !!!!!!!!! trzeba śledzić ich każdy ruch.

Za Atenami jest miejscowość Kineta i Kineta Paralia z pięknymi kamienistymi plażami, ale tam nie ma campingów... my tam mieszkaliśmy w hotelu co zresztą opisałem w relacji. Jak zjedziecie z Autostrady kierując się na Kinetę to rzeba dalej (wzdłuż autostrady pojechać w kierunku Koryntu i w następnej miejscowości Ag. ............. Nie pamiętam nazwy :(, jest zatrzęsienie campingów z płaskim dojściem do plaży a tam plaże są kamieniste i czysta woda, jak z ciepłą wodą w tamtym rejonie ? - nie mam pojęcia, ale to jedyny fragment między Atenami a Koryntem z campingami i rozsądnymi cenami. Na wschód od Aten nie próbujcie szukać campingów - NIE MA ich tam albo ceny z kosmosu !! z tej miejscowości Ag. .......... jest idealne miejsce na wypad do Koryntu i do Aten. Na peloponez dalej się nie zapuszczaliśmy więc jak tam jest z campingami - nie wiem.

Generalnie z grekami ciężko się jest dogadać - język migowy, lub z wielkim trudem po angielsku.

W tej chwili więcej mi się nie przypomina.

Pozdrav
Leszek Skupin
Ostatnio edytowano 23.04.2008 11:50 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.04.2008 12:53

Dorzucę jeszcze taką stronkę ;) może coś pomoże

http://www.panoramio.com/map/#lt=39.006 ... &a=1&tab=1

janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 20.04.2008 12:55

... z przyczepą, piękna sprawa :!: Ja ciągle jeszcze nie jestem na tym etapie.
Na wszystkich kempingach, które odwiedziłem w Grecji widziałem turystów z przyczepami. Moim zdaniem kempingi greckie są na przyzwoitym poziomie, oczywiście są lepsze i gorsze, ale tak jest wszędzie. Większośc z nich jest na pewno dobrze przygotowana do obsługi kamperów i przyczep!
A drogi, cóż bywają kręte, ale znaków zakazu wjazdu dla jadących z przyczepami nie zaobserwowałem.
Polecam gorąco podróż na Peloponez :!:
pozdr
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.04.2008 13:01

Cenrtum turystyczno - handlowe Katerini

Obrazek

Dalej chcecie tam jechać :?: :lol: 8O

dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 22.04.2008 18:45

Teraz tym bardziej chcemy jechać. Samo życie - to jest dopiero interesujące. Wszystko co nowe i inne to to co nas pociąga. Jak tu wytrwać do końca czerwca kiedy to właśnie wyruszamy w podróż.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.04.2008 10:16

Im dłużej się czeka na coś tym lepiej smakuje ;) Życzę powodzenia w podbojach Grecji... jakbyście mieli jeszcze jakieś pytania to ... śmiało ;)

Następna strona

Powrót do Kempingi