Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy caravaning w Grecji jest taki jak w Chorwacji

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 23.04.2008 11:42

Januszu ,w której części Peloponezu są ładniejsze plaże.Waham się pomiędzy okolicą Olimpii a Płw.Mani.I jeszcze jedno,czy w sierpniu mogą być problemy z miejscem na campingu?
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 24.04.2008 10:13

carnivalka napisał(a):Januszu ,w której części Peloponezu są ładniejsze plaże.Waham się pomiędzy okolicą Olimpii a Płw.Mani.I jeszcze jedno,czy w sierpniu mogą być problemy z miejscem na campingu?

Hmmm... trudne pytanie :wink:
Byłem na trzech kempingach na Peloponezie: Ghito, Kiparisia i Pirgos.
Najładniejsze wybrzeże, moim zdaniem było w okolicach Ghito i jaskiń Dirou. Sama plaża w Ghito, żwirowa, woda kryształ, ale nie było tam zatoczek, które lubię najbardziej. Kiparisia - plaża piaszczysta + zatoki i skałki, fajnie, ale ooogromne fale. Pirgos - przyzwoita plaża żwirowa, ale bez rewelacji. Wybrzeże Peloponezu jest bardzo zróżnicowane i myślę, że jeżeli bedziesz miał czas i samochód to na pewno znajdziesz coś ciekawego :!:
My byliśmy na przełomie sierpnia i wrześnie i nie było problemu, wszędzie sporo wolnych miejsc.
Obrazek
W drodze do jaskiń Dirou
Obrazek
Kiparisia

pozdr
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 24.04.2008 10:39

Dzięki wielkie Janusz.Upatrzyłam sobie właśnie camping niedaleko Ghito-Mavrovouni .Cieszę się,że plaża jest w tym rejonie ciekawa.A co do Kiparisii to te fale na Twoim zdjęciu zachęciły mnie na chociażby krótki postój i kąpiel w drodze do Olimpii.

Również pozdrówka.
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 27.04.2008 21:36

Tak czytając te wszystkie rady i wspomnienia nie widzę zachwytu Atenami i Akropolem. Z tego co mówią ludzie to głównie są tam rusztowania, tłum ludzi, tłok na ulicach. Jakoś mnie to nie zachęca. Czy tak faktycznie tam jest? Czy ruin" i atmosfery starożytności nie znajdziemy gdzie indziej więcej? Czasami warto odwiedzić odległe zakątki zapomniane przez turystów i o można poczuć atmosferę tego czego szukamy właśnie tam, a nie tam gdzie wszyscy jeżdżą. Tak się zastanawiamy co w końcu zwiedzić mając do dyspozycji 2 tygodnie i na pewno wiemy, że pojedziemy zobaczyć meteory - opowieść Leszka nas rozgrzała do czerwoności i już się pakujemy. Ale często słyszymy, ze Peloponez jest najpiękniejszy. Czy tak jest? Bo tak sobie myślimy, że może zacząć od Meteorów, a potem w stronę kanału korynckiego (tam obejrzeć to wszystko co należy obejrzeć) i jechać na Peloponez. Jak to jest z tym Peloponezem? To w końcu strasznie daleko, ale jeśli tam jest prawdziwa Grecja, to należy tam jechać.

Gdy jeździliśmy do Chorwcji - większośc biur podróży i większość znajomych jeździła na Istrię. A nas Istria rozczarowała, za to prawdziła Chorwacją była w Dalmacji i Dubrownik i wioski w górach i wyspy. A nie to co odwiedzają rzesze turystów. Makarska to też raczej nie dla nas - owszem byliśmy i tam, ale nie zagrzaliśmy tam miejsca, bowiem właśnie za dużo tam ludzi, za dużo cywilizacji. Niestety w ubiegłym roku wszędzie było już dużo ludzi, stragany, deptaki itd. Ale są jeszcze miejsca gdzie można chłonąć prawdziwą Chorwację. I właśnie takie miejsca chcielibyśmy odwiedzić w Grecji - takie gdzie nie zajeżdża tłum szukający basenu, plazy i restauracji. Gdzie tego szukać?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.04.2008 14:33

Z Kierunku Koryntu jadąc w stronę Tripoli proponuję odwiedzić Ancient Nemea - jest opis w mojej relacji - 6 km od autostrady, a turystów NULL są zdjęcia ze starożytnego stadionu gdzie byliśmy jedynymi zwiedzającymi, są zdjęcia spod świątyni Zeusa, gdzie również byliśmy jedynymi zwiedzającymi jadąc dalej - do Nemei od rynku w lewo można trafić na monastyr w skale, można tam wejść, zapalić świecę (żółtą w intencji zmarłych ... białych nie widziałem - te się zapala w intencji żyjących), ale to pół dnia zwiedzania. W Nemei warto kupić wino sprzedawane przez Greków (nie w sklepie) oni sprzedają je prosto z podwórek). Nemea leży na Ancient Road Of Wine. Dalej na Peloponez się nie zapuściliśmy. Korynt napewno warto zobaczyć. Nie ma tam zbyt wielu turystów, przynajmniej nie było jak myśmy byli... i nie mówię tu tylko o muzeum, ale o samej górze, na której było miasto Ancient Korinthos... skąd rozpościerają sie przepiękne widoki, a Partenon i Akropol warto zobaczyć mimo, tak wielu turystów. To bodajże najsłynniejsze w Grecji ruiny starożytności. W tamtym roku 12 euro od osoby, dzieci do lat 7 za darmo.

Pozdrav :papa:

P.S. Pod Kalambaka (miejscowość) pod Meteorami proponuję poszukać kampingu Philoxenia. Jak muśmy tam byli było prawie pusto, był basen ze zjeżdżalnią... wreszcie słodka woda :lol: i przystępny był cenowo ;)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.05.2008 09:22

Mogę dorzucić swoje 2 grosze.
Ostatnie 2 lata jeździliśmy do Grecji i śmiem twierdzić, że caravning jest tam o wiele fajniejszy i, co ważne, tańszy niż w Chorwacji.
Wogóle Grecja zaczyna być tańsza od Cro... oczywiście, jeśli komuś się chce poszukać tej "tańszości"... a nie łykać pierwszy lepszy luxusowy apartament lub camping.
W zeszłym roku byliśmy na Thassos (wyspa na północy Grecji) i tam zastacjonowaliśmy przez chwilkę na "dzikim" campie. Za darmochę. Oczywiści nie było tam łazienek (ale mnóstwo użytecznych krzaczków), była natomiast bieżąca woda. I nikt nikogo się nie czepiał.. stacjonowało tam kilkanaście camperów i nie tylko camperów, Niemcy, Włosi, Czesi, nawet Bułgarzy i my, jako jedyni Polacy.. super.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.05.2008 13:16

Dlaczego tak skromnie janniko,
czekamy na szerszą relację.
Śmiało :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.05.2008 13:42

gospodarz napisał(a):Dlaczego tak skromnie janniko,
czekamy na szerszą relację.
Śmiało :)

tutaj jest link do mojej fotorelacji z Thassos
http://www.parkowa12.krakow.pl/monte/gr ... a_2007.htm
Mam gdzieś jeszcze kilka zdjęć z tego "dzikiego" campingu.. jak znajdę to zamieszczę
Skromnie, bo nie lubię się rozpisywać zbytnio.
W zeszłym roku np. wpadłem do Stomio (za Kokino Nero ... chyba) i tam pytaliśmy o ceny na campie i wyszło b. tanio (coś ok. 15 euro za samochód, namiot i 3 osoby), a camping był praktycznie nad samym morzem i to b. ładnie położony i było to w środku sierpnia..
pozdorek
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 06.05.2008 18:07

Fajne zdjęcia, świetna plaża.
Ze zdjęć wynikałoby że nie śpicie po drodze bo prowadzicie na zmianę, czy tak? Próbowaliście może drogi p. BUłgarię - z Nisu na Sofię albo odwrotnie? Viamichelin tak sugeruje.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2008 06:31

gospodarz napisał(a):Fajne zdjęcia, świetna plaża.
Ze zdjęć wynikałoby że nie śpicie po drodze bo prowadzicie na zmianę, czy tak? Próbowaliście może drogi p. BUłgarię - z Nisu na Sofię albo odwrotnie? Viamichelin tak sugeruje.

Prowadzimy na zmianę, choć moja żona, jako bardziej doświadczony i młodszy wiekiem kierowca nie oddaje mi tak łatwo kierownicy... muszę powalczyć.. :)
Nie próbowaliśmy przez Bułgarię, ponieważ kilku znajomych mi odradzało ten odcinek w Bułgarii ze względu na niską jakość nawierzchni. Wydaje mi się, że przez Macedonię jest bliżej, prościej i wygodniej. Tylko ponoć trzeba uważać na policję macedońską, chociaż my jechaliśmy 2 razy tam i z powrotem i ani jednego policmajstra tam nie uświadczyliśmy.
pozdro
szaszłyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szaszłyk » 10.06.2008 18:56

malibe napisał(a):Korespondowaliśmy w ubiegłe lata wiele na temat caravaningu w Chorwacji. Zjechaliśmy Chorwację całą. Znamy już Chętnie podzielimy się nadal doświadczeniami. Jedkan teraz chcielibyśmy zapytać czy ktokolwiek z Was mógłby nas poinformować jak w zakresie caravaningu poruszac się po Grecji - czy standard pól namiotowych i campingó jest taki sam jak w Chorwacji?
Chętnie podzielę sie z wami wrażeniami z pobytu na greckim campie. Podobnie jak Wy przetrzepaliśmy Chorwację od Puli po Dubrownik. Byliśmy raz we Włoszech w okolicy Venecji równiez na campingu. Zawsze z tym samym namiotem i w tym samym sdkładzie 2+2. Jedno jest jdnak pewne najpiękniejsze wspomnienia zwiazane z campem mamy z Grecji. Zupełnie przypadkowo trafilismy na miejsce gdzie obok siebie znajduje się kilka autocampów dobrze zadrzewionych z długoletnimi tradycjami. Własciciele prywatni (można negocjować cenę a nawet powinno się) Z terenu campingu wychodzi sie prosto na plaże. Nawet jesli dostanie się miejsce przy samej bramie wiazdowej to i tak do plazy jest kilkadziesiąt metrów. Tam gdzie my bylismy toalety były sprzątane chyba 5 razy na dobę, standard europejski. Własciciele bardzo mili , z daleka pozdrawiają i usmiechają się do gości. Troche trudno sie z nimi rozmawia bo po angielsku nie zabardzo rozumieją, ale w kwestii kasy język zastępuje kartka i długopis. Goście w przewadze to Macedonczycy, troszkę Wegrów, Czechów, z Polski były dwa małzenstwa z małymi dziećmi, którzy przyjechali razem jednym autocamperem i popsuli nam nasz akumulator(to jedyna zła przygoda zwiazana bardziej z rodakami niż z Grecją) Jeśli jesteście zainteresowani naszymi informacjami to proszę pytać, a postaram się rzeczowo odpowiedzieć. Mogę jeszcze dodać , że woda czysta jak w Chorwacji, plaże szerokie żwirkowe i piaszczysto żwirkowe.Pozdrawiam szaszłyk!
Jacol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacol » 19.06.2008 20:08

Jestem zainteresowany :lol: . Podaj w jakiej okolicy był ten camp, jak się nazywał no i oczywiście zdjęcia :D one oddają najwięcej. Pozdrawiam, Jacek
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 22.06.2008 16:18

szaszłyk napisał(a): Jeśli jesteście zainteresowani naszymi informacjami to proszę pytać, a postaram się rzeczowo odpowiedzieć. Mogę jeszcze dodać , że woda czysta jak w Chorwacji, plaże szerokie żwirkowe i piaszczysto żwirkowe.Pozdrawiam szaszłyk!

Oczywiście, że jesteśmy zainteresowani. Na poczatek zdradź nazwę tego miejsca z kempingami. W jakim okresie sezonu tam byłeś i ile płaciłeś? Jak wygląda mozliwość zaopatrzenia się w jedzonko w pobliżu kampu?
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 23.06.2008 06:29

janniko napisał(a):W zeszłym roku byliśmy na Thassos (wyspa na północy Grecji) i tam zastacjonowaliśmy przez chwilkę na "dzikim" campie. Za darmochę. Oczywiści nie było tam łazienek (ale mnóstwo użytecznych krzaczków), była natomiast bieżąca woda. I nikt nikogo się nie czepiał.. stacjonowało tam kilkanaście camperów i nie tylko camperów, Niemcy, Włosi, Czesi, nawet Bułgarzy i my, jako jedyni Polacy.. super.

Janniko. A możesz coś więcej opowiedzieć o kempingach na tej wyspie? Swego czasu myślałam o wyjeździe w to miejsce. Wiem, że jest kilka oficajlnych kempingów dlatego chciałabym zapytać czy możecie coś o nich powiedzieć?
Można je np znaleźc na tej stronce www http://www.thassos-island.com/tourism/camping/
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.06.2008 07:57

ally napisał(a):Janniko. A możesz coś więcej opowiedzieć o kempingach na tej wyspie? Swego czasu myślałam o wyjeździe w to miejsce. Wiem, że jest kilka oficajlnych kempingów dlatego chciałabym zapytać czy możecie coś o nich powiedzieć?

Niestety akurat na tej wyspie stacjonowaliśmy tylko na tym jednym dzikim campingu. Ale przejeżdżaliśmy obok kilku "prywatnych" nie zaznaczonych na tej mapce. Jednak niewiele jest tam campów ze względu na charakterystyczne położenie (góry od razu do morza). Choć jestem pewien, że coś znajdziecie, ale głównie szukajcie na wschodnim wybrzeżu, bo zachodnie jest mniej zagospodarowane (brzydsze podejście do morza).
Ten na Golden Beach to jest wielki camp. Schludny i OK, ale tłum, wrzawa, dużo, jak na to miejsce, Polaków, ale blisko morza i w standard europ. My zawsze jeździmy "na pałę", czyli bez żadnych konkretnych namiarów co do campów i zawsze coś znajdujemy, jak nie camp to super kwaterkę. Namiary jedynie bierzemy na ładną okolicę i ładne plaże.. reszta jakoś sama się znajduje... he he .. ot taka trochę "jazda w nieznane".
Tak jeździmy od lat, nawet, gdy dzieciak miał 3 latka. I nigdy jeszcze nie zostaliśmy na lodzie.
ti kanes
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi