Re: Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostr
napisał(a) Slavko1974 » 02.09.2019 13:48
Odpowiadając na pytanie - odpowiem: nie!
I prawdę mówiąc całe szczęście.
2 lata temu z racji pewnych obowiązków zwiedziłem wszystkie nadmorskie miejscowości od Mrzeżyna do Dziwnowa. Razem jakieś 8-10 miejscowości i spora ilość kilometrów plaży. I to w szczycie sezonu - w sierpniu. To co, zobaczyłem to przechodzi ludzkie pojęcie. Gdyby chociaż mała część tych ludzi, których tam widziałem pojechałaby do Chorwacji, to chyba by Polakom zakazano wstępu do tego kraju.
Przepraszam, jeśli ktoś akurat był nad polskim morzem w tym czasie, ale moja opinia odnosi się ogólnie a nie do jednostek.
Od tamtego czasu na plaży byłem może z 4-5 razy, i to tylko dlatego, żeby dzieci się w piasku plażowym pobawiły, albo na spacer deptakiem.
W tym roku na plaży byłem raz - wczoraj. Chciałem zakończyć z dziećmi jakoś sezon wakacyjny i pojechałem do Władysławowa. Stwierdzam, że w zachowaniu turystów nad polskim morzem zmieniło się sporo. Na gorsze.
Pomijam już fakt, że asortyment rzeczy sprzedawanych na straganach nie zmienił się pewnie od 30 lat, ryczącą muzykę disco-polo, pomijam knajpy, z których cuchnęło starym olejem i pangę sprzedawaną w cenie dorsza, zimne morze, do którego nie dało się wejść i parkingi po 25 zł. Pomijam też fakt, że żeby wejść na plażę, trzeba przejść kawałek przez las i przechodząc przez las trzeba zatkać nos bo inaczej się nie da. Albo przebiec na wdechu.
To jest makabra po prostu.