Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robertms
Cromaniak
Re: Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostr

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 07.07.2019 11:56

Lechoo napisał(a):Mnie też zadziwiają, a mam 17km do Bałtyku. Dzisiaj ponoć 15 stopni tylko... a w Turcji lampa i 37 w cieniu... Dobry termin urlopu mam :)

W Turcji ciezko pomiedzy czerwcem, a wrzesniem nie miec dobrego terminu urlopu... ;)

Sprobuj Egiptu, tam jeszcze "ciezej"...

pozdrawiam
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 07.07.2019 12:21

Bałtyk ma swój urok ale pomijając porównanie pogody, wody, czystości i jej temperatury w stosunku do Adriatyku to oprócz tego moim zdaniem nie da się porównać Międzyzdrojów czy Władysławowa do Makarskiej Riviery czy Orebicia... To inny świat, inny klimat.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 07.07.2019 12:29

Bartek81 napisał(a):Bałtyk ma swój urok ale pomijając porównanie pogody, wody, czystości i jej temperatury w stosunku do Adriatyku to oprócz tego moim zdaniem nie da się porównać Międzyzdrojów czy Władysławowa do Makarskiej Riviery czy Orebicia... To inny świat, inny klimat.

Po prostu fajny na wakacje... :)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.07.2019 12:40

7.07.2019 godzina 13:30 Władysławowo. Wakacje, deszcz, wiatr, kurtki i drożyzna.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.07.2019 13:18

wikol napisał(a):7.07.2019 godzina 13:30 Władysławowo. Wakacje, deszcz, wiatr, kurtki i drożyzna.

Pięknie :hearts: :hearts: :hearts:
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 07.07.2019 13:28

robertms napisał(a):
Lechoo napisał(a):Mnie też zadziwiają, a mam 17km do Bałtyku. Dzisiaj ponoć 15 stopni tylko... a w Turcji lampa i 37 w cieniu... Dobry termin urlopu mam :)

W Turcji ciezko pomiedzy czerwcem, a wrzesniem nie miec dobrego terminu urlopu... ;)

pozdrawiam

Chodziło mi o dobry termin względem pogody w Polsce. Akurat wyjechałem z Polski jak się pogoda popsuła ;)
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 07.07.2019 14:43

wikol napisał(a):7.07.2019 godzina 13:30 Władysławowo. Wakacje, deszcz, wiatr, kurtki i drożyzna.

Gdzie na tym zdjęciu widać "drożyznę" :?: 8O 8O :roll: albo deszcz :?: 8O Może obrazki jak wieje bura :?: Proszę bardzo https://www.youtube.com/watch?v=B2lpFhB_cqE :D :D a tu relacja naszej koleżanki https://www.youtube.com/watch?v=zEndF83o4SI
Proponuję wziąć pod uwagę, że wszędzie pogoda może płatać figle :roll: :D i więcej tolerancji :D :papa:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 07.07.2019 14:48

Lechoo napisał(a):
robertms napisał(a):

pozdrawiam

Chodziło mi o dobry termin względem pogody w Polsce. Akurat wyjechałem z Polski jak się pogoda popsuła ;)

A tak niedawno, parę dni temu, ostrzeżenia w mediach - w Polsce upały 30-38 stopni - "zaleca się, aby ludzie starsi i dzieci pozostawały w domach" :!: :!: ....
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 07.07.2019 14:56

Powyższy obrazek to miód na moje oczy - w morzu bez tłoku,na plaży bez tłoku :lol:
Parawanów nie ma - bo Ci co przyszli i przynieśli,to sie nimi z zimna owinęli... :mrgreen:

Btw.
Niech mi ktoś powie, co za de Bil pozwolił tą zjeżdzalnie takim romantycznym ogrodzeniem otoczyć... 8O
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 07.07.2019 15:10

CROberto napisał(a):Powyższy obrazek to miód na moje oczy - w morzu bez tłoku,na plaży bez tłoku :lol:
Parawanów nie ma - bo Ci co przyszli i przynieśli,to sie nimi z zimna owinęli... :mrgreen:

Btw.
Niech mi ktoś powie, co za de Bil pozwolił tą zjeżdzalnie takim romantycznym ogrodzeniem otoczyć... 8O

Nie rozumiem tego sarkazmu :roll: , dla przeciwwagi chciałabym w takim razie zwrócić uwagę na zjawisko "namiotyzmu" i "welurowych materacy" nie wspominając o różowych flamingach, w wydaniu Polaków na plażach Chorwacji...
Akurat parawany na naszych plażach to bardzo praktyczna rzecz (dla tych co nie wiedzą: chroni przed piaskiem, może też dawać przyjemny cień), znana od lat, a dopiero teraz zrobiła się passé i jest przedmiotem drwin różnej maści prześmiewców :smo:

edit
co do ogrodzenia - faktycznie nie zdobi :evil:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2019 15:18

ZytaS napisał(a):Akurat parawany na naszych plażach to bardzo praktyczna rzecz (dla tych co nie wiedzą: chroni przed piaskiem, może też dawać przyjemny cień), znana od lat, a dopiero teraz zrobiła się passé i jest przedmiotem drwin różnej maści prześmiewców :smo:

Grajdołek i parawan - to moje przyjemne wspomnienie z plaż bałtyckich. :lol:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 07.07.2019 15:28

CROberto napisał(a):Niech mi ktoś powie, co za de Bil pozwolił tą zjeżdzalnie takim romantycznym ogrodzeniem otoczyć... 8O

Pewnie nieczynna i postawili takie zasieki ;)
ZytaS napisał(a):Akurat parawany na naszych plażach to bardzo praktyczna rzecz (dla tych co nie wiedzą: chroni przed piaskiem, może też dawać przyjemny cień), znana od lat, a dopiero teraz zrobiła się passé i jest przedmiotem drwin różnej maści prześmiewców :smo:

Teraz tzn kiedy? Myślę, że od kilku(nastu) lat Polacy z parawanów się śmieją.
P.S. A parawany to ci ludzie kupują, czy są na wyposażeniu kwater, w których nocują. Pytam poważnie ;).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2019 15:37

Parawany przyszły do nas ( jak mi się wydaje) w czasach "dobrobytu" za tow. Gierka. A kupić je można na każdym straganie. Często są wyposażeniem pokojów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2019 15:39

bigredone napisał(a):Parawany przyszły do nas ( jak mi się wydaje) w czasach "dobrobytu" za tow. Gierka.

Za tow. Gierka moi Rodzice parawan robili samodzielnie.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.07.2019 15:41

Szczerze mówiąc, parawan nad Bałtykiem to po prostu must have, moim zdaniem. Bez niego nie da się wytrzymać wiatru podczas plażowania. Spędziłam ostatnio tydzień w Ustce po ośmiu latach nieobecności nad Bałtykiem. Tylko jeden dzień był z lekką bryzą, pozostałe z nieustanym wiatrem, czasem bardzo dokuczliwym i powodującym burzę piaskową na plaży. Parawan to konieczność, by przetrwać na tych plażach.
Inna rzecz to możliwość kąpieli w Bałtyku. Jeden z siedmiu dni mieliśmy pogodowo idealny - ale wtedy przypłynęły zieloniutkie glony, woda jak gęsta zupa szpinakowa. W pozostałe dni - albo woda lodowata, albo fale i wiatr takie, że nie ma szans popływać. I to właśnie wydaje mi się największym minusem Bałtyku - plażować za parawanem można, spacerować po plaży można, ale okazji do popływania jest już znacznie mniej niż nad Adriatykiem.
Przypomniałam więc sobie dokładnie, dlaczego przestałam jeździć z dziećmi nad polskie morze. ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad? - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone