Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robertms
Cromaniak
Re: Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostr

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 07.07.2019 11:56

Lechoo napisał(a):Mnie też zadziwiają, a mam 17km do Bałtyku. Dzisiaj ponoć 15 stopni tylko... a w Turcji lampa i 37 w cieniu... Dobry termin urlopu mam :)

W Turcji ciezko pomiedzy czerwcem, a wrzesniem nie miec dobrego terminu urlopu... ;)

Sprobuj Egiptu, tam jeszcze "ciezej"...

pozdrawiam
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 07.07.2019 12:21

Bałtyk ma swój urok ale pomijając porównanie pogody, wody, czystości i jej temperatury w stosunku do Adriatyku to oprócz tego moim zdaniem nie da się porównać Międzyzdrojów czy Władysławowa do Makarskiej Riviery czy Orebicia... To inny świat, inny klimat.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 07.07.2019 12:29

Bartek81 napisał(a):Bałtyk ma swój urok ale pomijając porównanie pogody, wody, czystości i jej temperatury w stosunku do Adriatyku to oprócz tego moim zdaniem nie da się porównać Międzyzdrojów czy Władysławowa do Makarskiej Riviery czy Orebicia... To inny świat, inny klimat.

Po prostu fajny na wakacje... :)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.07.2019 12:40

7.07.2019 godzina 13:30 Władysławowo. Wakacje, deszcz, wiatr, kurtki i drożyzna.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.07.2019 13:18

wikol napisał(a):7.07.2019 godzina 13:30 Władysławowo. Wakacje, deszcz, wiatr, kurtki i drożyzna.

Pięknie :hearts: :hearts: :hearts:
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 07.07.2019 13:28

robertms napisał(a):
Lechoo napisał(a):Mnie też zadziwiają, a mam 17km do Bałtyku. Dzisiaj ponoć 15 stopni tylko... a w Turcji lampa i 37 w cieniu... Dobry termin urlopu mam :)

W Turcji ciezko pomiedzy czerwcem, a wrzesniem nie miec dobrego terminu urlopu... ;)

pozdrawiam

Chodziło mi o dobry termin względem pogody w Polsce. Akurat wyjechałem z Polski jak się pogoda popsuła ;)
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 07.07.2019 14:43

wikol napisał(a):7.07.2019 godzina 13:30 Władysławowo. Wakacje, deszcz, wiatr, kurtki i drożyzna.

Gdzie na tym zdjęciu widać "drożyznę" :?: 8O 8O :roll: albo deszcz :?: 8O Może obrazki jak wieje bura :?: Proszę bardzo https://www.youtube.com/watch?v=B2lpFhB_cqE :D :D a tu relacja naszej koleżanki https://www.youtube.com/watch?v=zEndF83o4SI
Proponuję wziąć pod uwagę, że wszędzie pogoda może płatać figle :roll: :D i więcej tolerancji :D :papa:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 07.07.2019 14:48

Lechoo napisał(a):
robertms napisał(a):

pozdrawiam

Chodziło mi o dobry termin względem pogody w Polsce. Akurat wyjechałem z Polski jak się pogoda popsuła ;)

A tak niedawno, parę dni temu, ostrzeżenia w mediach - w Polsce upały 30-38 stopni - "zaleca się, aby ludzie starsi i dzieci pozostawały w domach" :!: :!: ....
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 07.07.2019 14:56

Powyższy obrazek to miód na moje oczy - w morzu bez tłoku,na plaży bez tłoku :lol:
Parawanów nie ma - bo Ci co przyszli i przynieśli,to sie nimi z zimna owinęli... :mrgreen:

Btw.
Niech mi ktoś powie, co za de Bil pozwolił tą zjeżdzalnie takim romantycznym ogrodzeniem otoczyć... 8O
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 07.07.2019 15:10

CROberto napisał(a):Powyższy obrazek to miód na moje oczy - w morzu bez tłoku,na plaży bez tłoku :lol:
Parawanów nie ma - bo Ci co przyszli i przynieśli,to sie nimi z zimna owinęli... :mrgreen:

Btw.
Niech mi ktoś powie, co za de Bil pozwolił tą zjeżdzalnie takim romantycznym ogrodzeniem otoczyć... 8O

Nie rozumiem tego sarkazmu :roll: , dla przeciwwagi chciałabym w takim razie zwrócić uwagę na zjawisko "namiotyzmu" i "welurowych materacy" nie wspominając o różowych flamingach, w wydaniu Polaków na plażach Chorwacji...
Akurat parawany na naszych plażach to bardzo praktyczna rzecz (dla tych co nie wiedzą: chroni przed piaskiem, może też dawać przyjemny cień), znana od lat, a dopiero teraz zrobiła się passé i jest przedmiotem drwin różnej maści prześmiewców :smo:

edit
co do ogrodzenia - faktycznie nie zdobi :evil:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2019 15:18

ZytaS napisał(a):Akurat parawany na naszych plażach to bardzo praktyczna rzecz (dla tych co nie wiedzą: chroni przed piaskiem, może też dawać przyjemny cień), znana od lat, a dopiero teraz zrobiła się passé i jest przedmiotem drwin różnej maści prześmiewców :smo:

Grajdołek i parawan - to moje przyjemne wspomnienie z plaż bałtyckich. :lol:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 07.07.2019 15:28

CROberto napisał(a):Niech mi ktoś powie, co za de Bil pozwolił tą zjeżdzalnie takim romantycznym ogrodzeniem otoczyć... 8O

Pewnie nieczynna i postawili takie zasieki ;)
ZytaS napisał(a):Akurat parawany na naszych plażach to bardzo praktyczna rzecz (dla tych co nie wiedzą: chroni przed piaskiem, może też dawać przyjemny cień), znana od lat, a dopiero teraz zrobiła się passé i jest przedmiotem drwin różnej maści prześmiewców :smo:

Teraz tzn kiedy? Myślę, że od kilku(nastu) lat Polacy z parawanów się śmieją.
P.S. A parawany to ci ludzie kupują, czy są na wyposażeniu kwater, w których nocują. Pytam poważnie ;).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2019 15:37

Parawany przyszły do nas ( jak mi się wydaje) w czasach "dobrobytu" za tow. Gierka. A kupić je można na każdym straganie. Często są wyposażeniem pokojów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2019 15:39

bigredone napisał(a):Parawany przyszły do nas ( jak mi się wydaje) w czasach "dobrobytu" za tow. Gierka.

Za tow. Gierka moi Rodzice parawan robili samodzielnie.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.07.2019 15:41

Szczerze mówiąc, parawan nad Bałtykiem to po prostu must have, moim zdaniem. Bez niego nie da się wytrzymać wiatru podczas plażowania. Spędziłam ostatnio tydzień w Ustce po ośmiu latach nieobecności nad Bałtykiem. Tylko jeden dzień był z lekką bryzą, pozostałe z nieustanym wiatrem, czasem bardzo dokuczliwym i powodującym burzę piaskową na plaży. Parawan to konieczność, by przetrwać na tych plażach.
Inna rzecz to możliwość kąpieli w Bałtyku. Jeden z siedmiu dni mieliśmy pogodowo idealny - ale wtedy przypłynęły zieloniutkie glony, woda jak gęsta zupa szpinakowa. W pozostałe dni - albo woda lodowata, albo fale i wiatr takie, że nie ma szans popływać. I to właśnie wydaje mi się największym minusem Bałtyku - plażować za parawanem można, spacerować po plaży można, ale okazji do popływania jest już znacznie mniej niż nad Adriatykiem.
Przypomniałam więc sobie dokładnie, dlaczego przestałam jeździć z dziećmi nad polskie morze. ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad? - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies