Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak
Re: Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostr

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.05.2019 08:57

sito_zabrze napisał(a):Ja z moją rodziną takiego komfortu nie mam
Nieważne jaki kraj, jaki lokal , zanim zamówimy sprawdzamy cenę , nie ze skąpstwa , tylko czy nas na dany lokal stać
2 lata temu w Międzyzdrojach było kilka lokali do których nie wchodziliśmy ze względu na cenę

boboo napisał(a):Jeżdżę samochodem, którego średnie spalanie na "spritmonitor" wynosi ponad 7 l /100 km.
Stać mnie, ale... moja średnia to 5,1

gdy się namydlam pod prysznicem, to woda jest w tym czasie wyłączona, takoż gdy szoruję zęby,
kupuję rzeczy potrzebne a nie przydatne,
gdy wstaję od biurka, to monitor jest wyłączany, itp. itd.
Ziarnko do ziarnka - staram się zostawić jak najmnieszy "ślad środowiskowy".

Efektem ubocznym są mniejsze wydatki finansowe, a co za tym idzie - na koncie przybywa.

Ja nie zauważyłem że na koncie mi przybywa jeżdżąc ekonomicznym autem czy zakręcając wodę w czasie mycia zębów.
Można zaoszczędzić ale czy tym sposobem kasy na koncie przybywa ?
Można jeżdzić autobusem, na obiad jeść konserwy - chyba będę bogatym człowiekiem.
Czy życie polega na ciągłym "pozornym" oszczędzaniu na wodzie, prądzie w monitorze itd.
Te kwoty są tak marginalne że chyba dla psychy dobrze robi niż dla zwiększonego stanu konta.

Padło nazwisko Lewandowski. On też liczy kasę. Zamiast auta za 800tys.zł kupił po rabacie za 750 tys.zł :) Pół stówki ma w kieszeni ....

Ja też sprawdzam ceny. Gdybym miał miliony na koncie może bym nie sprawdzał.
Za obiad 400zł na wakacjach bym nie wydał mimo że dysponowałbym taką kwotą.
kowcio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowcio » 11.05.2019 09:48

Ceny w knajpkach w Chorwacji są bardzo wysokie. Trzeba być albo bogatym mocno żeby się stołować codziennie, albo ...sporo odłożyć lub na kredyt. Parę stówek dziennie to dużo. W Polsce nad Bałtykiem można kupić za 15 -20 zł tzw. "danie dnia" . Byłem kilka razy i w Polsce i w Chorwacji. U nas idę na obiad i zazwyczaj wiem, że zmieszczę się w stówce za 2+1 a tam starcza ledwie na 1 porcję. No chyba że jakiś kebab to może wyjdzie taniej. Niemniej jednak Chorwacja jest nie do zastąpienia ze swoim klimatem i morzem, podobnie przyjemnie jest nad Bałtykiem pod warunkiem braku niżu:).
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.05.2019 09:58

wikol napisał(a):(...) Czy życie polega na ciągłym "pozornym" oszczędzaniu na wodzie, prądzie w monitorze itd (...)
Nie wiem na czym polega życie innych.
Jednym z moich celów w życiu jest jak najmniej "zaleźć za skórę" środowisku.
A że ubocznie daje* mi to wymierne ~ 2.000 € / rok, to się mogę dodatkowo cieszyć.
Powtarzam: to nie te 2.000 są moim celem.
wikol napisał(a):nie zauważyłem że na koncie mi przybywa jeżdżąc ekonomicznym autem
Jeszcze tylko trzeba umieć wykorzystać potencjał takiego auta.
Poza tym: przez samą jazdę przybywać nie będzie.
Jeśli dochody są wyższe niż rozchody, to będzie taka jazda miała wpływ na "nachylenie krzywej stanu konta".
Czyli będzie przybywać szybciej lub wolniej.

* tyle średnio mniej wydaję
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.05.2019 10:09

Choćbym nie wiem jak oszczędzał prąd / w zasadzie nie wiem na czym można tu zaoszczędzić / i wodę / też nie wiem na czym można tu zaoszczędzić....to i tak nie zauważę tej zaoszczędzonej gotówki..
Opłaty stale rosną więc w kij dmuchał te oszczędności - oszczędzanie wody przy myciu, wyłączanie urządzeń z trybu standby.
Samochód inna sprawa, zawsze można kupić bilet miesięczny za 98zł zamiast paliwa za 500zł miesięcznie
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.05.2019 10:19

wikol napisał(a):(...) nie wiem (...) też nie wiem (...)
Szkoda.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.05.2019 10:34

kowcio napisał(a):Ceny w knajpkach w Chorwacji są bardzo wysokie. Trzeba być albo bogatym mocno żeby się stołować codziennie, albo ...sporo odłożyć lub na kredyt. Parę stówek dziennie to dużo. W Polsce nad Bałtykiem można kupić za 15 -20 zł tzw. "danie dnia" . Byłem kilka razy i w Polsce i w Chorwacji. U nas idę na obiad i zazwyczaj wiem, że zmieszczę się w stówce za 2+1 a tam starcza ledwie na 1 porcję. No chyba że jakiś kebab to może wyjdzie taniej. Niemniej jednak Chorwacja jest nie do zastąpienia ze swoim klimatem i morzem, podobnie przyjemnie jest nad Bałtykiem pod warunkiem braku niżu:).

W zeszłym roku w Makarskiej danie dnia było za 50-60 kun :wink:
Kebab 30 kun ( nie jadłem ) :wink:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 11.05.2019 10:44

kowcio napisał(a):Trzeba być albo bogatym mocno żeby się stołować codziennie, albo ...sporo odłożyć lub na kredyt

Bo taki urlop nie jest dla wszystkich. Ze średnimi polskimi zarobkami, standardowa 4-osobowa rodzina, nie jest w stanie odłożyć na tydzień Chorwacji, i jeszcze nie patrząc na ceny w knajpach.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 11.05.2019 10:52

boboo napisał(a):
wikol napisał(a):(...) Czy życie polega na ciągłym "pozornym" oszczędzaniu na wodzie, prądzie w monitorze itd (...)
Nie wiem na czym polega życie innych.
Jednym z moich celów w życiu jest jak najmniej "zaleźć za skórę" środowisku.
A że ubocznie daje* mi to wymierne ~ 2.000 € / rok, to się mogę dodatkowo cieszyć.
Powtarzam: to nie te 2.000 są moim celem.
wikol napisał(a):nie zauważyłem że na koncie mi przybywa jeżdżąc ekonomicznym autem
Jeszcze tylko trzeba umieć wykorzystać potencjał takiego auta.
Poza tym: przez samą jazdę przybywać nie będzie.
Jeśli dochody są wyższe niż rozchody, to będzie taka jazda miała wpływ na "nachylenie krzywej stanu konta".
Czyli będzie przybywać szybciej lub wolniej.

* tyle średnio mniej wydaję

...mnie akurat "eko" kosztuje więcej niż przynosi mi oszczędności, ale nie robię tego dla siebie...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.05.2019 11:39

Trajgul napisał(a):Bo taki urlop nie jest dla wszystkich. Ze średnimi polskimi zarobkami, standardowa 4-osobowa rodzina, nie jest w stanie odłożyć na tydzień Chorwacji, i jeszcze nie patrząc na ceny w knajpach.

Jest w stanie uzbierać z 500+. To daje 6000zł rocznie.
Niedługo taka rodzina dostanie 1000zł co miesiąc więc 12 000zł rocznie za nic !!!
Na wakacje jak znalazł.
kowcio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowcio » 11.05.2019 11:45

wikol napisał(a):
Trajgul napisał(a):Bo taki urlop nie jest dla wszystkich. Ze średnimi polskimi zarobkami, standardowa 4-osobowa rodzina, nie jest w stanie odłożyć na tydzień Chorwacji, i jeszcze nie patrząc na ceny w knajpach.

Niedługo taka rodzina dostanie 1000zł co miesiąc więc 12 000zł rocznie za nic !!!
Na wakacje jak znalazł.

Ale to ciągle dla bogatej rodziny, myślę że z 500+ inne wydatki są ważniejsze niż całość na wakacje:), no chyba że z grubej rury , dają to szalejemy:)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.05.2019 11:51

Ja ( lub moja ) będę musiał chyba jechać w zimie nad Bałtyk i to mnie martwi :roll:

Dzieciak ma problemy z migdałami, nosem itp.
Zalecili mu 3 tygodnie sanatorium

Koszt :

Dzieciak ma wszystko na NFZ
Rodzic ( jeden ) płaci skromne 3500 za możliwość spania z nim w jednym pokoju i wyżywienie....
Z dojazdem i wydatkami na miejscu pewnie wyjdzie ponad 4k

No i kwestia co tam robić popołudniami po zabiegach w zimie ? :oczko_usmiech:
Jakieś propozycje od miłośników Bałtyku mile widziane :wink:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 11.05.2019 11:59

wikol napisał(a):

Na wakacje jak znalazł.

Wiele rodzin, pomimo 500+ ,nie będzie stać na urlop i to nie tylko w Chorwacji, ale i nad polskim morzem.
Ciężko im będzie, przy minimalnej krajowej, odłożyć te 500 miesięcznie. Sporo jest też takich ludzi,
którzy nie potrafią powstrzymać się przed wydawaniem kasy gdy im kupka rośnie.
Im zawsze będzie mało, ale to już niestety problem braku edukacji finansowej w naszym kraju.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 11.05.2019 12:10

sito_zabrze napisał(a):Ja ( lub moja ) będę musiał chyba jechać w zimie nad Bałtyk i to mnie martwi :roll:

Koszt :

Rodzic ( jeden ) płaci skromne 3500 za możliwość spania z nim w jednym pokoju i wyżywienie....

...a co dziecko robiło do tej pory w o tej porze roku w Zabrzu?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.05.2019 12:22

fly napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja ( lub moja ) będę musiał chyba jechać w zimie nad Bałtyk i to mnie martwi :roll:

Koszt :

...a co dziecko robiło do tej pory w o tej porze roku w Zabrzu?

Z przedszkola wraca o 16 a potem najczęściej :

-siedzi w domu
-idzie na sale zabaw
-odwiedza dziadków lub oni jego
-idzie do sąsiadów do kolegi
-czasami jak powietrze jest OK to idzie na spacer lub sanki jak jest śnieg
-w weekendy najczęściej odwiedzamy kogoś kto ma dzieci
itp.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 11.05.2019 15:29

...no to z dziadków i sąsiadów zrezygnuje na te trzy tygodnie, a weźmiesz ze sobą jeszcze powiedzmy łyżwy i ewentualnie narty biegowe, do tego kino itd.
jedynie te trzy i pół tysia...z tymże chyba dziecko do jakiegoś wieku może być z opiekunem-chyba?
pozdro
fly
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad? - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone