ARNIK napisał(a):Chodzilo mi konkretnie o tunele na Istrii.
Byłem na Istrii i bynajmniej nie spotkałem się z płatnymi tunelami i z tego co wiem to jedyny płatny tunel na Istrii to Učka.
ARNIK napisał(a):Porównując nie mozna zapomniec o jedzeniu. Dla mnie jedzenie w Chorwacji jest paskudne , ten chleb z kukurydzy o smaku waty ...bleee. Nie widzialem u nich sklepów z wędlina takich jak u nas jedyne co to rzeznickie .Z wedlin do wyboru w Konzumie ze 4 rodzaje w tym 3 to salami a ten ostatni to parowki ....moje dzieciak po 10 dniowym pobycie w Chorwacji wolały ze one juz chca wacac do cebulandii .
maniust napisał(a):To są inne klimaty , inne morza i inne plaże , co tu porównywać ?
maniust napisał(a):No właśnie , a starsze Niemcy łażą po centrum i oglądają dachy i ściany.
maniust napisał(a):My Polacy wiemy jak wypoczywać na emeryturze.
ARNIK napisał(a):Porównując nie mozna zapomniec o jedzeniu. Dla mnie jedzenie w Chorwacji jest paskudne , ten chleb z kukurydzy o smaku waty ...bleee. Nie widzialem u nich sklepów z wędlina takich jak u nas jedyne co to rzeznickie .Z wedlin do wyboru w Konzumie ze 4 rodzaje w tym 3 to salami a ten ostatni to parowki ....moje dzieciak po 10 dniowym pobycie w Chorwacji wolały ze one juz chca wacac do cebulandii .
Jesli chodzi o czystosc to wiele razy widzialem rury z chorwackich osrodkow wypoczynkowych ,ktorymi do morza wylewano szambo...czy w polskich osrodkach ktos cos takiego widzial? Czy ktos widzial na chorwackich wyspach szamba przy domach z ktorych zawartosc jest wybierana? Nie ,oni to wylewaja prosto do morza. Potem polscy turysci kąpią sie w takim morzu zachwalając wodę i zastanawiając się skąd te wypryski na skórze się wzięly?
Dobija mnie też konieczność płacenia za praktycznie każdy tunel u nich a koszty autostrad sa dużo wyższe niż w Polsce.
Mają za to gwarantowana pogodę i piękne widoki.
SYLWKA_2014 napisał(a):
No tak, koszt autostrad dużo wyższy niż w Polsce -bo jest "ich dłużej" ). W tym chorwackim rzeźnickim sklepie kupowałam genialna jagnięcinę, o wiele lepszy drób. I jak zrobiłam np gulasz z jagnięciny (z liściem laurowym i rozmarynem z ogrodu gospodarzy), mój syn powiedział, że nie rusza się z Chorwacji.
ARNIK napisał(a):SYLWKA_2014 napisał(a):
No tak, koszt autostrad dużo wyższy niż w Polsce -bo jest "ich dłużej" ). W tym chorwackim rzeźnickim sklepie kupowałam genialna jagnięcinę, o wiele lepszy drób. I jak zrobiłam np gulasz z jagnięciny (z liściem laurowym i rozmarynem z ogrodu gospodarzy), mój syn powiedział, że nie rusza się z Chorwacji.
Moja żona wychodzi z założenia że jak juz jedzie na wakacje to żeby odpocząć a nie stac przy garach. Ale każdy robi to co lubi.
ARNIK napisał(a): Moja żona wychodzi z założenia że jak juz jedzie na wakacje to żeby odpocząć a nie stac przy garach.
SYLWKA_2014 napisał(a):Zazdroszczę ludziom z południa Polski, bo dylematu Bałtyk czy Adriatyk bym nie miała nawet przez chwilę.
anakin napisał(a):SYLWKA_2014 napisał(a):Zazdroszczę ludziom z południa Polski, bo dylematu Bałtyk czy Adriatyk bym nie miała nawet przez chwilę.
I z tego samego powodu my Wam nie zazdrościmy wcale.
joajer napisał(a):I uwierzcie że mnie to naprawdę spotkało, staw kolanowy do dzisiaj boli po tygodniu takiego intensywnego odpoczynku w Polsce.
SYLWKA_2014 napisał(a):no tak... , ale póki zdrowia i kasy starczy to i tak jeździć będę
maniust napisał(a):joajer napisał(a):I uwierzcie że mnie to naprawdę spotkało, staw kolanowy do dzisiaj boli po tygodniu takiego intensywnego odpoczynku w Polsce.
Ale to od latania na siku po tych browarach czy jak?SYLWKA_2014 napisał(a):no tak... , ale póki zdrowia i kasy starczy to i tak jeździć będę
O tóż to ........