Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Re: Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostr

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.07.2015 09:46

aiaf napisał(a):To chyba tyle w temacie konkurencyjności Bałtyku w stosunku do Adriatyku.

Zmordowani, poparzeni, zmęczeni tłumami właśnie z Cro wracają siostra z rodziną.
Już dzwonili, że ich cóś złapało, bo zbyt szybko zrobiła im się olbrzymia różnica temperatur.
Biorąc pod uwagę koszty i czas przejazdu to ich ta Cro na kolana nie powaliła.

A dzieciak właśnie dzwoni znad morza, naszego, że jest cudownie :)
Po prostu wsiedli w samochód, bo mieli okazję, doładowali blablastopowiczów, więc im wyszła podroż niemal za darmo, siedzą w jakimś niewielkim pensjonacie, gdzie koło nich wszyscy skaczą i całymi dniami spacerują po plaży, obserwując fale i wdychając powietrze o którym w Chorwacji można co najwyżej pomarzyć :)

Kwestia co kto lubi, ale na trzy, cztery dni niespodziewanego wypadu do Cro to bym w zyciu nie miał czasu, a nad Bałtyk wsiadasz w samochód i odpoczywasz.
I gdzie tu konkurencyjność? :)
aiaf
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aiaf » 10.07.2015 09:50

weldon napisał(a):
aiaf napisał(a):To chyba tyle w temacie konkurencyjności Bałtyku w stosunku do Adriatyku.

a nad Bałtyk wsiadasz w samochód i odpoczywasz.

Jak deszcz leje, to i w domu można odpoczywać. Nie trzeba nad Bałtyk jechać :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.07.2015 10:08

Oj tam w domu. A walory uzdrowiskowe?
Nawet jak nie trafimy na "tropiki" a morska woda powoduje... :evil:
to ładujemy się pierwiastkami jak nigdzie indziej. :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 10.07.2015 10:50

walp napisał(a):to ładujemy się pierwiastkami jak nigdzie indziej. :)

Byleby te z dna nigdy nie wypłynęły :smo:
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 10.07.2015 10:52

A jak "atomówkę" wybudują nad morzem to woda będzie być może jeszcze bogatsza w pierwiastki zwłaszcza te "świecące" i na pewno cieplejsza w rejonie, gdzie będą odprowadzać wodę podgrzaną z obiegu zewnętrznego. Tak było, gdy miałem okazję za komuny jako dziecko być w Lubminie (NRD) - może było tam płytkie i bardzo ciepłe. Ale na wschód od miejscowości były jakieś drutu kolczaste i ogrodzenia - zakaz wstępu. Po upadku muru berlińskiego coś media podawały, że w tej okolicy była ruska tajna elektrownia atomowa :? Ktoś coś wie na ten temat :?: W sumie to parę kilometrów od Świnoujścia .
A jeżeli to prawda to w tej ciepłej wodzie "pierwiastków świecących" raczej nie było (znaczy "szczelne ruri byli") bo wszyscy, którzy się kąpali jakoś w nocy nie świecili :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.07.2015 11:01

aiaf napisał(a):Jak deszcz leje, to i w domu można odpoczywać. Nie trzeba nad Bałtyk jechać :wink:

To siedź. W dobie autostrad różnica pomiędzy Adriatykiem i Chorwacja jest taka, że wsiadasz w samochód i lądujesz nad Bałtykiem bez względu na to czy pada, czy nie wtedy, kiedy chcesz - nawet kilka razy w miesiącu.
Do Chorwacji zbierasz się cały rok, modląc się, żeby znaleźć kwaterę i żeby w pobliżu nie było ani imprezowiczów, ani rodziców, którzy chcą odpocząć od swoich dzieci :)

Marko66 napisał(a):na pewno cieplejsza

Na pewno to są podatki i śmierć ;)
I kolec w tyłku, jak na jeżowca w Chorwacji trafisz. Przynajmniej tak mi mówili przed pierwszym wyjazdem.
Ja jakoś kolca uniknąłem, więc może tych świecących też unikniemy.

Dyskusja jest akademicka i sprowadza się do porównania tego, czy lepszym jest to, że nad nasze morze możemy się wybrać w każdej chwili, czy to, że czasami na kilka dni wyskoczymy w cieplejszy rejon Europy.

To jak porównywać telewizor z kinem - bez sensu :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.07.2015 11:09

Bałtyk w stosunku do Adriatyku może być konkurencyjny dla patrioty i tego co ma tam blisko i jest mu wszystko jedno.
Z mojego miejsca zamieszkania do Jadrana mam tyle samo godzin jazdy i nie zabieram ze sobą ciuchów na 10stopniowe pogody i na dodatek, zeby było przeciwdeszczowo ....
Jadąc na wakacje - chcę pływać ile się da a nie ile wytrzymam w zimnej dla mnie wodzie, chcę się opalać a nie patrzeć w niebo i rozpinać bluzę jak się chmura przesunie ....

Ostatni raz nad Bałtykiem byłam w 2006 roku i przez 10 dni pobytu codziennie lało ... do południa lub po ... dziękuję bardzo, jak będę na emeryturze i będę chciała sobie spacerować wdychając jod ... pojadę nad Bałtyk.
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 10.07.2015 11:15

weldon: ....
To jak porównywać telewizor z kinem - bez sensu :)

A Chorwacja to takie kino z najwyższej półki :D
Ostatnio edytowano 10.07.2015 11:17 przez Marko66, łącznie edytowano 1 raz
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 10.07.2015 11:16

Dwa lata temu, po 15 latach przerwy, przeprosiłem się z polskim morzem. Efekt? Wracam tam co roku, na kilka dni. Oczywiście do Chorwacji też jeżdżę. Lepsze? Gorsze? Nie wiem. Po prostu inne. Dodam, że za każdym razem trafiałem na bardzo dobrą pogodę, co z pewnością zmienia moje postrzeganie Bałtyku. Są aspekty, w których Bałtyk wygrywa z Jadranem, choćby spacery brzegiem morza i sieć ścieżek rowerowych oraz... ceny.

Mogę porównać mój ulubiony kemping "Vrila" w Trpanju z kempingiem "Przymorze" w Łebie (jednym z droższych). "Vrila" - ok. 40zł na osobę; "Przymorze" - ok. 25zł na osobę (kalkulacja w przeliczeniu na 4 osoby dorosłe, auto, dwa małe namioty). Standard "Przymorza" o wiele wyższy.

Knajpy? Posiłek dla jednej osoby (ryba ze smażalni, frytki, surówki, piwo) w Łebie - 25-33zł; w Trpanju (kalmary lub cevapcici, frytki, sałatka, piwo) - 40-50zł.

Dodam, że ceny w Łebie i tak nie należą do najniższych. Dwa lata temu w Pustkowie (zachodniopomorskie) było taniej. I z takim Pustkowem trzeba by porównywać w kwestii cen chorwackie urokliwe zadupia, a Sopot z Dubrownikiem :).

002.jpg

001.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

Moim zdaniem Bałtyk też jest piękny.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 10.07.2015 11:20

Bea.ta napisał(a):Bałtyk w stosunku do Adriatyku może być konkurencyjny dla patrioty i tego co ma tam blisko i jest mu wszystko jedno.

Ja czuję się patriotą , mam rzut beretem i jest mi wszystko jedno (ogólnie rzecz biorąc :oczko_usmiech: ) , ale dalej dla mnie jedno i drugie to żadna konkurencja. :mrgreen:

To są inne klimaty , inne morza i inne plaże , co tu porównywać ? 8O

Bea.ta napisał(a):jak będę na emeryturze i będę chciała sobie spacerować wdychając jod ... pojadę nad Bałtyk.
No właśnie , a starsze Niemcy łażą po centrum i oglądają dachy i ściany. :roll:
My Polacy wiemy jak wypoczywać na emeryturze. :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.07.2015 11:21

Jak dożyję, i ...

Bea.ta napisał(a): ... jak będę na emeryturze ...

... to sprzedam wszystko co mnie trzyma w Polsce i może mi starczy na starą kucę z widokiem na Jadran :smo:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 10.07.2015 11:25

Krzychooo napisał(a):Moim zdaniem Bałtyk też jest piękny.

Pewnie że jest , byłem w Łebie w zeszłym roku grubo przed sezonem i mam podobne foty :) , gdzieś wrzuciłem nawet , było cudownie. :)

Bałtyk ma tylko jeden problem , przy wysokich temperaturach powietrza , robi się z niego na większości plaż .....zupa. :(

Obrazek
ARNIK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARNIK » 10.07.2015 11:31

Porównując nie mozna zapomniec o jedzeniu. Dla mnie jedzenie w Chorwacji jest paskudne , ten chleb z kukurydzy o smaku waty ...bleee. Nie widzialem u nich sklepów z wędlina takich jak u nas jedyne co to rzeznickie .Z wedlin do wyboru w Konzumie ze 4 rodzaje w tym 3 to salami a ten ostatni to parowki ....moje dzieciak po 10 dniowym pobycie w Chorwacji wolały ze one juz chca wacac do cebulandii :D .
Jesli chodzi o czystosc to wiele razy widzialem rury z chorwackich osrodkow wypoczynkowych ,ktorymi do morza wylewano szambo...czy w polskich osrodkach ktos cos takiego widzial? Czy ktos widzial na chorwackich wyspach szamba przy domach z ktorych zawartosc jest wybierana? Nie ,oni to wylewaja prosto do morza. Potem polscy turysci kąpią sie w takim morzu zachwalając wodę i zastanawiając się skąd te wypryski na skórze się wzięly?
Dobija mnie też konieczność płacenia za praktycznie każdy tunel u nich a koszty autostrad sa dużo wyższe niż w Polsce.

Mają za to gwarantowana pogodę i piękne widoki.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 10.07.2015 11:36

ARNIK napisał(a): Dobija mnie też konieczność płacenia za praktycznie każdy tunel u nich

8O 8O 8O 8O 8O 8O
ARNIK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARNIK » 10.07.2015 11:48

Chodzilo mi konkretnie o tunele na Istrii.Za tunele na autostradach placimy w ramach oplaty autostradowej.Natomiast jesli dany tunel nie jest na autostradzie to zazwyczaj jest płatny osobno.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad? - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone