Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostr

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.04.2013 13:26

Odpowiadajac w temacie. Kunkurencyjność Bałtyku nieco wzrasta gdyż dobry dojazd na miejsce wypoczynku jest jednym z ważnych elementów wyboru miejsca. Gdybym mieszkał w Cieszynie i nie jechał autostradą np do Gdańska to w porównywalnym czasie byłbym w Chorwacji jadąc autostradą. Byłbym bardziej wypoczęty, podróż bardziej bezpieczna i mniej bęcząca rownież dla załadowanego auta. Kiedyś z domu pod Toruniem do Gdańskiej Ikei jeździłem ponad 3 godziny mijając kilkanaście fotoradarów, patroli, dziur, kolein itd, teraz kręcę w półtorej godzinki i mam świety spokój.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.04.2013 13:53

Aldonka napisał(a):Chcesz mi powiedzieć, że woda w Bałtyku bywa ciepła?? Jakoś nie mogę w to uwierzyć. No chyba, że w miejscu gdzie się ktoś mało kulturalnie zleje do wody ;)

Mało kulturalnie to pół Polski leje do Zatoki Puckiej. Tam woda najcieplejsza sprawdziłem osobiście. Wlazłem do kostek i jak stwierdziłem że palców w stopach nie widzę to się ewakuowałem 8)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 16.04.2013 14:08

Rysio napisał(a): jak stwierdziłem że palców w stopach nie widzę to się ewakuowałem 8)

...w Międzyzdrojach i okolicach ,
wejdziesz do pasa i stopy jeszcze zobaczysz :wink:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 16.04.2013 16:17

weldon napisał(a):
Niedzwiad napisał(a): no i urlopu skąd Tyle wziąć:) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak masz trzy i pół godziny nad morze, to i urlop jest niepotrzebny.

Masz rację :) fajnie masz
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 16.04.2013 16:20

mervik napisał(a):
Rysio napisał(a): jak stwierdziłem że palców w stopach nie widzę to się ewakuowałem 8)

...w Międzyzdrojach i okolicach ,
wejdziesz do pasa i stopy jeszcze zobaczysz :wink:

I coś w tym Merwik jest. Osobiście tego nie widziałem ale dobry mój kumpel jezdzi na belony często do zatoki. Opowiadał mi ze na środku zatoki są jakieś wysepki 3 metry pod wodą i podobno przejrzystość wody jest tak duża że widać nawet ryby belony jak się ścigają. One podobno pływają jak węże. Nie wiem bo nie widziałem ale jestem mu w stanie uwierzyć. Tylko dlaczego przy brzegu syf , brud i malaria? Ze nawet stopy nie widać na pół metra?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.04.2013 16:30

Niedzwiad napisał(a):Masz rację :) fajnie masz

Pewnie, że mam :D

Tak mnie zastanawia, co was na forum Cro naszło na tę konkurencyjność Bałtyku?

Przecież to oczywiste, że na urlop będę szukał ciepełka, wbijających się w nogę kamieni ;) i widoków w Cro, a nad Bałtyk pojadę sobie na przykład na długi weekend, albo tak, jak ostatnio, na odsapnięcie od żarów Cro.

Pojadę połazić po Kaszubach, czy Żuławach, których w Cro nie ma, po Długim Targu albo na Hel sobie skoczę czy Rozewie, albo jodu się nawdycham, czy wędzonego węgorza z Łebskiego wciągnę, albo poślizgam po zamarzniętym Zalewie Wiślanym czy Zatoce i to z Cro kompletnie nie ma nic wspólnego.

Mam znajomą, która raz była w Cro, a że co roku jeździ w to samo miejsce do Sopotu, to spytałem, czy jej się podobało i dowiedziałem się, że daleko, że nie ma co jeść, że gorąco, że kamienie na plaży i ... wróciła do Sopotu .... w lipcu :D

Ja tak nie lubię, ale dla niej nie ma nic piękniejszego :D
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 16.04.2013 17:06

weldon napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):Masz rację :) fajnie masz

Pewnie, że mam :D

Tak mnie zastanawia, co was na forum Cro naszło na tę konkurencyjność Bałtyku?

Przecież to oczywiste, że na urlop będę szukał ciepełka, wbijających się w nogę kamieni ;) i widoków w Cro, a nad Bałtyk pojadę sobie na przykład na długi weekend, albo tak, jak ostatnio, na odsapnięcie od żarów Cro.

Pojadę połazić po Kaszubach, czy Żuławach, których w Cro nie ma, po Długim Targu albo na Hel sobie skoczę czy Rozewie, albo jodu się nawdycham, czy wędzonego węgorza z Łebskiego wciągnę, albo poślizgam po zamarzniętym Zalewie Wiślanym czy Zatoce i to z Cro kompletnie nie ma nic wspólnego.

Mam znajomą, która raz była w Cro, a że co roku jeździ w to samo miejsce do Sopotu, to spytałem, czy jej się podobało i dowiedziałem się, że daleko, że nie ma co jeść, że gorąco, że kamienie na plaży i ... wróciła do Sopotu .... w lipcu :D

Ja tak nie lubię, ale dla niej nie ma nic piękniejszego :D

To nie był mój pomysł z tematem na konkurencje bałtyku vs. adriatyk:) ale podpisuję się pod Twoja wypowiedzią:) nic dodać nic ująć
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 16.04.2013 18:26

Bo nie ładne co ładne, ale co się komu podoba :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.04.2013 18:36

Aldonka napisał(a):Bo nie ładne co ładne, ale co się komu podoba :D

Subiektywne postrzeganie piękna to pojęcie ze starożytnictwa :D

Mnie zaintrygowało, do której połowy Rysio należy? ;)

PS Co do stóp w tym, co Rysio pisał, to się Madonna pozytywnie wypowiadała ;)

:D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 16.04.2013 18:37

Aldonka napisał(a):Bo nie ładne co ładne, ale co się komu podoba :D

..no właśnie ja lubię góry
,dlatego na urlop jadę w góry a nad morze w weekend lub na jeden dzionek :wink:
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 16.04.2013 19:39

2X w roku Adriatyk? No problem, i nie drogo,byłem kilkakrotnie, co prawda drugim razem to już nie do HR a np Albania, Czarnogóra, Grecja, Bułgaria.. Ale do HR to można zalecieć w chwilę i niedrogo.
Jeździliśmy motocyklem-robiliśmy sobie taki tydzień tylko dla nas dwojga, dzieciaki jechały z nami później-autem. Motocykl pali mi ok 5.5l/100 a jest to duża maszyna z kuframi więc parę rzeczy ze sobą wieziemy, w czerwcu/początek/ to kwaterki dla 2 za 20e to nie problem, do wyboru i koloru. Autostrady= Czechy za free, Austria ok 4.5E/10 dni, Słowenia tyle co auto ale 50% taniej, a w HR też jakieś 30-35% taniej.
Jadąc spokojnie po 12h byliśmy w okolicach Drvenika czyli za Makarską.
Jadąc gdzieś w okolice Istrii/ Kvarner to poniżej 10h i taniej bo bez autostrad HR. Niedrogie promy dla motocykla, można pozwiedzać wyspy i nie ma problemu z kolejką, motorki wjeżdżają pierwsze i są upychane tu i tam.
Czasem trzeba tylko jechać albo kilkaset km w deszczu,a zdarza to się często, albo czasem w upale i nie wiem co lepsze. Za to jazda wzdłuż wybrzeża jest super, to jest to czego nie ma nad Bałtykiem.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 16.04.2013 20:09

piotrulex napisał(a):Odpowiadajac w temacie. Kunkurencyjność Bałtyku nieco wzrasta gdyż dobry dojazd na miejsce wypoczynku jest jednym z ważnych elementów wyboru miejsca. Gdybym mieszkał w Cieszynie i nie jechał autostradą np do Gdańska to w porównywalnym czasie byłbym w Chorwacji jadąc autostradą. Byłbym bardziej wypoczęty, podróż bardziej bezpieczna i mniej bęcząca rownież dla załadowanego auta. Kiedyś z domu pod Toruniem do Gdańskiej Ikei jeździłem ponad 3 godziny mijając kilkanaście fotoradarów, patroli, dziur, kolein itd, teraz kręcę w półtorej godzinki i mam świety spokój.

Tak trzymając się właśnie tematu, mimo tego że drogi w Polsce ulegają polepszeniu i łatwiej jest dojechać nad Bałtyk, i tak dla osób które uwielbiają Cro (a takich jest mnóstwo na tym forum), zawsze będzie lepszą opcją jechać na wakacje właśnie do Chorwacji.
A jeśli ktoś przy tym dodatkowo uwielbia góry, to Chorwacja jest wprost dla niego stworzona.
Moim zdaniem Bałtyk w Polsce i Adriatyk w Chorwacji to dwa różne morza i rozpatruję je w całkowicie różnych od siebie aspektach.
I tu i tu jest warto pojechać, ale w różnych celach jak dla mnie :)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 16.04.2013 20:16

agata26061 napisał(a):A jeśli ktoś przy tym dodatkowo uwielbia góry, to Chorwacja jest wprost dla niego stworzona.

......i na dodatek , góry idą wprost do morza, eliksir dla oczu 8O :lol:

20120611172918(2).jpg
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 16.04.2013 20:49

no właśnie nad Bałtykiem tak cudnych widoków nie znajdziemy, więc po to warto jechać do Cro :) :D
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 16.04.2013 20:50

mervik napisał(a):
agata26061 napisał(a):A jeśli ktoś przy tym dodatkowo uwielbia góry, to Chorwacja jest wprost dla niego stworzona.

......i na dodatek , góry idą wprost do morza, eliksir dla oczu 8O :lol:

20120611172918(2).jpg

Pikne!!! REWELKA!!! :papa:
tego w PL nie ma i nie będzie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad? - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone