Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu
Re: Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostr

Postnapisał(a) piekara114 » 22.02.2024 16:56

Możliwość zawsze jest, jak nie bacie to ciocie, przyjaciółki (na wymianę opieka), niania i na weekend można skoczyć we dwoje...
wiolek_lp
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolek_lp » 22.02.2024 17:10

Dzięki za "dobre" rady, ale żeby komuś mówić jakie są możliwości, trzeba znać jego sytuację. Kończę ten off :cfaniak:
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 22.02.2024 18:21

Ale kocioł i to jest to co ja tutaj cenie. Od każdego można 'usłyszeć' coś innego.

@Brasilia dziękuje. Taka Chorwacja kusi, ale to nie z dziećmi, albo podczas wakacji zabrać rower i poranne pedałowanie. Co wyspa to piękne drogi, podjazdy i zwykle mały ruch. Póki co piękne okolice Częstochowy i Jury muszą mi wystarczyć:

37771103_203089627048551_1943031260406349824_o.jpg

@te kiero nie przyglądałem się dokładnie, ale do Vrsar i Poreć wydaje się, że są piękne ścieżki betonowe-asfaltowe zwykle nad samą wodą otoczone głównie drzewami. O tej porze roku chyba nie powinno być dużo ludzi?

@piekara114 od 29 maja do 2 czerwca mam rezerwację w Swarzewie. Mam nadzieję, że pogoda będzie w miarę, bo po mapach wydają się być kapitalne ścieżki rowerowe do Władysławowa czy do Pucka.

Sama ścieżka z Władysławowa do Helu wydaje się być mało atrakcyjna? Chodzi mi głównie o to, że ona biegnie cały czas metr od głównej drogi?

@dids76 dokładnie. Ścieżka z Ustronia Morskiego do Kołobrzegu ma 13 km i prawie cały czas biegnie przy morzu, chwilami są piękne widoki. Jednak pytanie co w następne dni?

@wiolek_lp całe szczęście mamy czas do 5 dni przed wyjazdem. Może prognozy się sprawdzą?

@mchrob szukałem najelpszych tras dla dzieci i najbardziej przystępne ścieżki znalazłem między Vrsar i Poreć - np.:

https://maps.app.goo.gl/ZPwFS63QgBTUCUdP9

DZIĘKUJE ZA TAK DUŻY ODZEW! Chyba progonozy pogody zadecydują za nas. Gorzej jak w obu miejscach będą...

:bojesie: :lezekwicze:
wiolek_lp
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolek_lp » 23.02.2024 08:15

Co do prognoz przypomniałam sobie jak przed październikowym wyjazdem na Krk sprawdzałam prognozę, na yr.no, dhmz , interii, accuweater, i jakiejś aplikacji windy.
Wszędzie pokazywało 19- maks 23 stopnie, i 3 dni opadów :sm:
Naładowałam pełno spodni i bluz, a realnie tylko jednego wieczoru przydały się wiatrówki bo spadło do ok 17 stopni
W dzień było 26 i gorąc, oczywiście przez 5 dni ani kropla deszczu na nas nie spadła :lol:
Tu zdjęcie robione o 20 :D
1708666081208_copy_600x1067.jpg

Ostatniego pełnego dnia trochę chmury postraszyły a my mieliśmy duży ubaw, bo nawet aktualne prognozy wskazywały że w danym momencie lało :devil:
Także już nie wierzę żadnym prognozom :cojest:
1708666081194_copy_600x1067.jpg

IMG_20240223_071201.jpg

IMG_20240223_071225.jpg
marecky81
zbanowany

Postnapisał(a) marecky81 » 23.02.2024 08:50

wiolek_lp napisał(a):[ i do tego mamy 10 rocznice ślubu z mężem

Jak 10 rocznica, to w majówkę nie oklepana Chorwacja, tylko niech mąż rezerwuje bilety Paryż/Rzym/Mediolan/Nicea i dobry butikowy hotel dla dorosłych i jedziecie na parę szalonych dni tylko i wyłącznie dla siebie ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 23.02.2024 08:56

ziemniak napisał(a):@te kiero nie przyglądałem się dokładnie, ale do Vrsar i Poreć wydaje się, że są piękne ścieżki betonowe-asfaltowe zwykle nad samą wodą otoczone głównie drzewami. O tej porze roku chyba nie powinno być dużo ludzi?

Trochę jest, ale sporo zahacza o tereny liczne Campów, a w tym terminie może już być sporo gości, apropos bardzo nas ździwiło ile kamperów było na Koversadzie w styczniu - stały też namioty - także nie wiem co może tam się dziać w sezonie :co:

Jakby jechał z rowerem na Istrię to tylko Premantura i szutrem po Kamjenaku, ale za bardzo w innych miejscach nie rozglądałem się za trasami i możliwościami rowerowymi.
Brasilia
Globtroter

Postnapisał(a) Brasilia » 23.02.2024 09:13

ziemniak napisał(a):Brasilia dziękuje. Taka Chorwacja kusi, ale to nie z dziećmi, albo podczas wakacji zabrać rower i poranne pedałowanie.

Mój synek ma dopiero 3 lata, więc jeździ ze mną w foteliku. W ostatnie wakacje jeździliśmy prawie codziennie wieczorami promenadą od Breli aż do Makarskiej i było super. Kilka razy też próbowaliśmy eksplorować szutrowe drogi w masywie Biokovo, ale podjazdy po 25-35% z młodym z tyłu stawały się zbyt niebezpieczne i zadowoliliśmy się promenadą. Wyjeżdżałem też na samotne wycieczki, zawsze startuje koło 3 w nocy aby przywitać świt w drodze na szczyt Sv Jure. Coś pieknego, polecam wszystkim, prawie 2000m przewyższenia w jednym podjeździe :spoko: Powrót koło 9 rano i można leżeć cały dzień na plaży nawadniając się regeneracyjnym napojem Karlovacko :cfaniak:
Załączniki:
IMG_20230728_20452197666.jpg
widok na Baskę Vodę z szutrowej drogi 250m n.p.m. prowadzącej do Breli
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 23.02.2024 10:08

marecky81 napisał(a):

Jak 10 rocznica, to w majówkę nie oklepana Chorwacja, tylko niech mąż rezerwuje bilety Paryż/Rzym/Mediolan/Nicea

Paryż, Rzym, Mediolan - same "nieoklepane" miejsca. :mg: :mg:

Ale żeby kogoś wysyłać na rocznicę ślubu do brudnego, pełnego bezdomnych, imigrantów i palonych samochodów Paryża , który w realu nie ma nic wspólnego z filmowym romantyzmem - to trzeba go chyba nie lubić :lol: :lol:
marecky81
zbanowany

Postnapisał(a) marecky81 » 23.02.2024 10:34

Co do paryża ma inne zdanie. przynajmniej byłem i widziałem :D

A jechać we dwoje można równie do Florencji, Palermo, Galway, Lizbony czy nad Gardę/Como. Fajniej i ciekawiej niż chorwackie mieścinki przed sezonem :)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 23.02.2024 10:41

marecky81 napisał(a):A jechać we dwoje można równie do Florencji, Palermo, Galway, Lizbony czy nad Gardę/Como. Fajniej i ciekawiej niż chorwackie mieścinki przed sezonem :)

My na 10 rocznicę polecieliśmy do Apulii 8) . Ale Florencję, Lizbonę czy jez. Como mogę polecić.
Teraz z kolei zaplanowałam na majówkę chorwacką mieścinkę. Mam nadzieję, że nie będę żałować :roll: ;) .
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 23.02.2024 10:49

ziemniak napisał(a):Sama ścieżka z Władysławowa do Helu wydaje się być mało atrakcyjna? Chodzi mi głównie o to, że ona biegnie cały czas metr od głównej drogi?
Dla nas była atrakcyjna. Cześć ścieżki przebiega przy samej Zatoce Puckiej, a potem przechodzi na drugą stronę drogi i tu jedzie się dalej od morza, przy drodze, ale w pełni wydzielonej. Jak na pierwszy duży wypad 5 latka (łącznie 26 km) było to fajne rozwiązanie, zwłaszcza, że po drodze można coś zobaczyć: latarnie morskie, schrony, stanowisko armatnie itp. Przez las prowadzą też ścieżki piesze i myślę, że częściowo da radę rowerami tamtędy przejechać (widziałam ludzi wjeżdżających w te ścieżki) - czy Twoje dzieci dadzą radę (jakość podłoża, piasek, konary itp.) to nie wiem.
Zdjęcie ścieżki gdzieś za Juratą
IMG_20210605_101727_resize_19.jpg

IMG_20210605_101418_resize_32.jpg

Osobiście wyjazd nad Bałtyk planuję na tydzień przed, rezerwację robię wtedy 2 dni przed jak już wiem co z pogodą i zawsze fajne domki znajdowałam (weekend BC).
wiolek_lp
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolek_lp » 23.02.2024 11:02

Dzięki, że tak się troszczycie o mój kierunek rocznicy z mężem, ale jak napisałam wyżej, pojedzie do dup.y bo jest połamany, na zwolnieniu chorobowym i nie może wyjechać za granicę, pracując tam gdzie pracuje.
Poza tym we dwoje pojedziemy, może za 10 lat :lool: Póki co poruszamy się z 3 dzieci :mg:

No i szczęście żadne powyższych miejsc nie interesuje mnie, spędziliśmy już 2 rocznice - 5 w Dobrowniku, 9 w Brseč i wolę te moje oklepane miejsca w Cro :rotfl:

Ps. w Paryżu byłam, całe 3 tygodnie, nigdy w życiu nie poleciałbym tam na rocznicę :glupek:
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 23.02.2024 11:11

wiolek_lp napisał(a):Ps. w Paryżu byłam, całe 3 tygodnie, nigdy w życiu nie poleciałbym tam na rocznicę :glupek:

Dokładnie!

Ja byłem co prawda tylko 4 dni, ale raz wystarczy. Chyba najbardziej przereklamowane miasto Europy.
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 23.02.2024 11:20

wiolek_lp napisał(a):Poza tym we dwoje pojedziemy, może za 10 lat :lool: Póki co poruszamy się z 3 dzieci :mg:

Wiola, z 5 lat, bo z tego co kojarzę, to Twój starszy syn, gdzieś w wieku mojej starszej córki, więc będzie wtedy już pełnoletni, więc zajmie się najmłodszym :mg:
A z tym zostawianiem bombelków u rodziny, chyba wiem co czujesz, choćby nie wiadomo jak były dobre relacje rodzinne. Mimo, że ja jestem bardzo elastyczny i nie widzę problemu ale inni może tak...
P.S. Jechałem ze 2-3 lata temu z Helu do Władka rowerami i całkiem spoko, chociaż zdecydowanie lepiej wspominam przejażdżkę wzdłuż Dunajca, ze Sromowców do Szczawnicy, tyle, że to moje jedyne wakacyjne wspomnienia rowerowe ;)
marecky81
zbanowany

Postnapisał(a) marecky81 » 23.02.2024 11:31

Nie wiedziałem, że mąż połamany, to oczywiście zmienia sytuację. Po prostu nie chciałby mi się na 3-4 dni jechać dzień w jedną stronę autem. Niemniej pozostanę przy zdaniu, że jeśli się ma taką możliwość, to wyjazd od czasu do czasu we dwoje, w celach "higieny i rewitalizacji małżeńskiej", jest bardzo potrzebny i efektywny ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostrad? - strona 8...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies