Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy apteczka jest obowiązkowa?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RadekS
Odkrywca
Czy apteczka jest obowiązkowa?

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 13.06.2006 07:31

Wiem, że w Polsce zniesiono obowiązek posiadania apteczki samochodowej. A jak jest w innych krajach europy? Czy wymagana jest w Czechach, Austrii, Słoweni i Chorwacji?
Chętnie wyrzuciłbym ją z samochodu ponieważ i tak mamy przygotowany osobny zestaw lekarstw w jakiejś lekramówce, który pakujemy do torby.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 13.06.2006 07:36

RadekS napisał(a):Wiem, że w Polsce zniesiono obowiązek posiadania apteczki samochodowej. A jak jest w innych krajach europy? Czy wymagana jest w Czechach, Austrii, Słoweni i Chorwacji?
Chętnie wyrzuciłbym ją z samochodu ponieważ i tak mamy przygotowany osobny zestaw lekarstw w jakiejś lekramówce, który pakujemy do torby.

Obowiązkowa czy nie,ale uwazam,że powinna być w zasięgu ręki.Poza tym w apteczce samochodowej nie chodzi o to,zeby były pod ręką tabletki na goraczkę na przykład,tylko środki opatrunkowe,które służą do udzielenia pierwszej pomocy.Bo nie daj Boże będą potrzebne,otwiera ktoś naszą apteczkę,a tam co jest? Srodki na przeczyszczenie :cry:
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 13.06.2006 07:52

Też uważam, że powinna być w samochodzie, dlatego zabieramy dużo bogatszą wersję tylko inaczej spakowaną. Chodzi mi o to czy mogę wyrzucić to plastikowe pudełko, które mam dość spore i troche przeszkadza. Pewnie, że to właśnie pudełko rzuca się w oczy i o to właśnie chodzi, żeby jednoznacznie wiadomo było, że to właśnie jest apteczka, ale ponawiam pytanie - czy to jest obowiązkowe?
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 13.06.2006 07:59

Z tego wynika,że nie jest obowiązkowa
http://zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/d ... pp/?f=pp13

http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1383
a z tego,że w Polsce nie,a gdzie indziej tak
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 13.06.2006 08:04

Wielkie dzięki. Problem się rozwiązał - raczej Ty go rozwiązałaś. Być może niepotrzebnie się nad nim wogóle zastanawiałem. Pozdrawiam.
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 13.06.2006 09:25

W Austrii jak trafi sie policjant służbista to i sprawdzi date ważności
dopuszczenia do użytku :!:
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 13.06.2006 10:25

nie wolno mieć w apteczce ŻADNYCH lekarstw!!!
nie posiadanie apteczki jest dla mnie brakiem wyobraźni a rozważanie czy jest ona potrzebna czy nie, czy przepisy są takie czy siakie to przepraszam ale głupota.
P.S. oczywiście niech nikt z piszących nie pomyśli nie daj Boże że to do niego piję
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 13.06.2006 10:41

M.Smith napisał(a):nie wolno mieć w apteczce ŻADNYCH lekarstw!!!
nie posiadanie apteczki jest dla mnie brakiem wyobraźni a rozważanie czy jest ona potrzebna czy nie, czy przepisy są takie czy siakie to przepraszam ale głupota.
P.S. oczywiście niech nikt z piszących nie pomyśli nie daj Boże że to do niego piję

całkowicie się zgadzam-apteczka ze względu choć na nasze dobro powinna byc w autku (może warto wyrzucić dwa ciuchy które z pewnością przydadzą się mniej w razie wu) i tu nie chodzi o względy finansowe jeśli kogoś stać zapłacić mandat.
W moim przypadku zawsze jadę w pełni wyposażoną apteczką (może z racji wyuczonego zawodu jestem przezorna) warto pamiętać i zaopatrzyć apteczkę w kilka par rękawiczek, bibułki do sztucznego oddychania i folie życia. Oby sie jednak nie przydało
Pozdrawiam
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 13.06.2006 10:48

Znowu rozmowa o "niczym". To tak, jakby w Polsce znieśli obowiązek jazdy z pasami bezpieczeństwa i zastanawialibyśmy się, jak to jest w Czechach, Słowacji czy Austrii... Posiadanie apteczki w samochodzie, podobnie jak zapinanie pasów czy jazda z włączonymi światłami w ciągu dnia to zdrowy rozsądek. :)
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 13.06.2006 11:13

Czemu nie wolno mieć lekarstw w apteczce? Moim zdaniem to najlepsze miejsce na lekarstwa, i mam tam wsadzone jakieś apap-y przeciwbólowe i chyba aspirynę.
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 13.06.2006 12:27

W woli podsumowania - broń Boże nie chodziło mi o wyrzucanie z samochodu niezbądych rzeczy potrzebnych przy udzielaniu pierwszej pomocy (mogło to tak zabrzmieć). Bardziej chodziło mi o zmianę opakowania ponieważ zabieram dużo więcej (dochodzą dodatkowo środki na uczulenie, antybiotyk, maście itd. itd.).
Wiadomo, że przy udzielaniu pierwszej pomocy użytkownicy dróg korzystają zawsze ze swoich apteczek a więc wiedzą gdzie one się znajdują. Czyli w przypadku gdy będe świadkiem jakiegoś zdarzenia na drodze zabieram ze sobą swoją apteczkę (obojętne czy ona jest w pudełku czy w małej torbie) i biegnę udzielić pierwszej pomocy (oczywiście zachowując wszelkie prikazy typu wcześniejsze zabezpieczenie ruchu). I stąd zrodziło się moje pytanie - czy muszę mieć apteczkę (czytaj: opakowanie oznaczone krzyżem), czy mogę jej zawartość włożyć wraz z innym ekwipunkiem medycznym do niewielkiej torby.
Ale temat jest już zakończony bo odpowiedź na to pytanie już padła i dalsza dyskusja nie ma sensu.
Pozdrawiam.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 13.06.2006 13:02

robert_z napisał(a):Czemu nie wolno mieć lekarstw w apteczce? Moim zdaniem to najlepsze miejsce na lekarstwa, i mam tam wsadzone jakieś apap-y przeciwbólowe i chyba aspirynę.
Ponieważ w Polsce, jak już wcześniej wspominano nie ma obowiazku posiadania w samochodzie apteczki, to zaczne od apteczek takich jakie są wymagane przez przepisy BHP w zakładach pracy. Kiedyś owszem, w takich apteczkach bywały lekarstwa (p.bólowe, krople nasercowe, żołądkowe itp.) jednak przepisy się zmieniły (i słusznie) i teraz nie wolno mieć w apteczce żadnego medykamentu. Co do apteczki samochodowej; ponieważ nie jestem z branży medycznej, zacytuje dr Włodzimierza Ostaszewskiego, szefa Szkoły Ratownictwa przy Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Warszawie. Zdaniem dr Ostaszewskiego apteczka samochodowa nie powinna zawierać takich przedmiotów jak:

wata i lignina, bo nie są one przydatne przy opatrywaniu krwawiących ran, co więcej - pozostawiają nasiąknięte krwią strzępki, które później trudno usunąć;

woda utleniona, jodyna, gencjana, rivanol ani żadne inne dezynfekcyjne płyny lub aerozole. Te czynności należy pozostawić personelowi medycznemu. Poza tym pojemniki z tymi specyfikami bywają nieszczelne;

nożyczki, agrafki czy inne ostre przedmioty, którymi w zdenerwowaniu łatwo można się skaleczyć.

krople żołądkowe, nasercowe i podobne. Pod żadnym pozorem nie wolno nic podawać doustnie poszkodowanym, ponieważ może to spowodować zakrztuszenie i opóźnić zabiegi ratujące;

wszelkiego rodzaju tabletek. Lek podany doustnie zaczyna działać najwcześniej po 30-40 minutach. Do tej pory na pewno zdąży przyjechać pogotowie ratunkowe i profesjonalnie zająć się ofiarami wypadku, podając leki o szybszym działaniu. Co więcej, specyfiki te mają określone okresy ważności, których właściciel apteczki może po prostu nie zauważyć, podając poszkodowanemu przeterminowany środek. Poza tym w wyżej wspomnianych preparatach mogą zachodzić niekorzystne zmiany chemiczne spowodowane zmianami temperatur w granicach od minus 30 do plus 40 stopni Celsjusza, na które narażona jest pozostawiona w aucie apteczka.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone