Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czy 4tys zl wystarczą?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 14.04.2010 21:03

kaszpir napisał(a):Co do temperatur. W czasie gdy byliśmy w Chorwacji (wrzesień) temperatury w PL były ... zbliżone ...

Co za absurd.......
Od kiedy temperatura we wrześniu jest na poziomie 25 stopniu i możesz spokojnie poopalać się i pokąpać w Bałtyku?
Mieszkam w Gdańsku i w swoim 40 letnim prawie życiu nie doświadczyłem tego.
W Chorwacji bynajmniej w zeszłym roku w okresie od 12-22 września temperatura na Istri w Rovinji sięgała momentami na słońcu prawie 30 stopni i ciężko było wysiedzieć na plaży momentami.
Co za bzdura że temperatura we wrześniu w Cro i PL zbliżona......
8O
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 15.04.2010 07:07

maniust napisał(a):
kaszpir napisał(a):Co do temperatur. W czasie gdy byliśmy w Chorwacji (wrzesień) temperatury w PL były ... zbliżone ...

Co za absurd.......
Od kiedy temperatura we wrześniu jest na poziomie 25 stopniu i możesz spokojnie poopalać się i pokąpać w Bałtyku?
Mieszkam w Gdańsku i w swoim 40 letnim prawie życiu nie doświadczyłem tego.
W Chorwacji bynajmniej w zeszłym roku w okresie od 12-22 września temperatura na Istri w Rovinji sięgała momentami na słońcu prawie 30 stopni i ciężko było wysiedzieć na plaży momentami.
Co za bzdura że temperatura we wrześniu w Cro i PL zbliżona......
8O

Może źle powiedziałem.
Nie było upałów.
Ciepło było , ale upałów rodem z Afryki nie zaznałem ;)
Było ciepło , choć były momenty że trzeba było cieplej się ubrać.
Opalaliśmy się i kąpaliśmy (woda nie była zbyt ciepła , ale i tak sądzę że cieplej niż w Bałtyku).
Pogoda była zmienna (były dni zachmurzone , deszczowe jak i słoneczne).
W czasie gdy byliśmy w Wenecji kontaktowaliśmy się z rodzicami w Polsce i powiedziano nam że także w PL jest bardzo ciepło i słonecznie ...

PS. Mam obecnie ustawiony programik który podaje temperatury (Split,Toruń,Tunis) i temperatury planowane na dziś wyglądają tak: (16,17,22) więc jak widać pogoda się chyba zmienia i Polska robi się nie dużo zimniejsza niż ... Chorwacja ...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.04.2010 07:10

kaszpir napisał(a):PS. Mam obecnie ustawiony programik który podaje temperatury (Split,Toruń,Tunis) i temperatury planowane na dziś wyglądają tak: (16,17,22) więc jak widać pogoda się chyba zmienia i Polska robi się nie dużo zimniejsza niż ... Chorwacja ...

Otóż, jednakowoż, bynajmniej...
Muszę Cię zmartwić - nawet jak jest u mnie 22 i w Splicie jest 22 to nie jest to samo :lol:
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 15.04.2010 07:13

rufus71 napisał(a):Kaszpir kwatery 15km Split 7km Omisz.Nie spaliśmy w AUCIE.Kwatery spoko własccielka nasza rodaczka i CHORWAT .Do morza 150 metrów.Dzieciaki zadowolone.Życze Wam 100lat w małżenstwie.

Moje dzieciaki też zadowolone były ...

Szukałem kwatery kilka dni wertując internet , ale taniej niż 40E za wrzesień nie znalałem.
Ja potrzebuję kwatery 4 osobowej (A4) i cena u mnie jest wyższa niż w przypadku kwatery 3 osobowej (A2+1) ...

Niestety wrzesień odpadł bo jeśli wrzesień to sądzę że chciałbym jechać od 01.09 a w tym okresie urlopu nie dostanę bo ludzie biora wolne aby przygotować dzieciaki do szkoły , a my sami musimy przygotowac dzieciaki do przedszkola ...

Ale mam nadzieję że w następnym roku w czerwcu pojedziemy do Chorwacji ponownie , bo czuję niedosyt i chce jeszcze zobaczyć kilka miejsc w Chorwacji ..

Mnie przeraża dojazd. Do trogiru ode mnie to około 1600zł czyli 2 dni drogi w jedną stronę (z noclegiem).
Choć prowadzić samochód lubię i nie jest to dla mnie problem , ale chodzi o dzieciaki ...
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 15.04.2010 23:03

kaszpir napisał(a):Może źle powiedziałem.
Nie było upałów.
Ciepło było , ale upałów rodem z Afryki nie zaznałem ;)
Było ciepło , choć były momenty że trzeba było cieplej się ubrać.
Opalaliśmy się i kąpaliśmy (woda nie była zbyt ciepła , ale i tak sądzę że cieplej niż w Bałtyku).
Pogoda była zmienna (były dni zachmurzone , deszczowe jak i słoneczne).
W czasie gdy byliśmy w Wenecji kontaktowaliśmy się z rodzicami w Polsce i powiedziano nam że także w PL jest bardzo ciepło i słonecznie ...

PS. Mam obecnie ustawiony programik który podaje temperatury (Split,Toruń,Tunis) i temperatury planowane na dziś wyglądają tak: (16,17,22) więc jak widać pogoda się chyba zmienia i Polska robi się nie dużo zimniejsza niż ... Chorwacja ...

JacYamaha napisał(a):Otóż, jednakowoż, bynajmniej...
Muszę Cię zmartwić - nawet jak jest u mnie 22 i w Splicie jest 22 to nie jest to samo :lol:

Odczuwalność temperatury (jeśli dobrze zapamiętałem z geografii :D ) zależna jest nie tylko od tego, ile jest kresek na termometrze, ale też od wilgotności powietrza i choćby wiatru, także różnie to może przecież być. To tak, jakby w 28 stopniach siedzieć na blokowisku w mieście i się smażyć jak na patelni, albo leżeć nad morzem przy delikatnej bryzie. Banalne, ale chyba łatwo sobie to wyobrazić.

A to, że w Polsce we wrześniu bywa ciepło... No cóż, nie może się zdarzyć?

kaszpir - byłeś na Krk w drugiej połowie września, prawda? O tej porze roku w rejonie zatoki Kvarner pogoda bywa kapryśna, bo dość często wieje tam bora. Pomiędzy stałym lądem a wyspą łatwo tworzy się wiatr, jak to miejscowi mawiają - wieje od Senj, aż do Wenecji. Miałem podobne doświadczenie kilka lat temu we wrześniu w miejscowości Novi Vinodolski. Rano pogoda była super, ale po południu nadchodziły chmurki i robiło się chłodniej. Ale woda wciąż była cieplutka.

A tak swoją drogą. W zeszłym roku mniej więcej w tym samym terminie na Korculi miałem nieprzerwany upał i cieplutką wodę, źle wybrałeś lokalizację :P

kaszpir napisał(a):Choć prowadzić samochód lubię i nie jest to dla mnie problem , ale chodzi o dzieciaki ...

A żona nie prowadzi?
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 16.04.2010 07:25

mada10000 napisał(a):
Nie zgodzę się tym ,że temperatury podobne ,nie wspomnę o temperaturze morza.

Temperatura wody w Bałtyku to pojęcie względne.
Dla jednych od 20 st. C zaczyna się ciepła woda dla innych jak jest 14 st. C. Najlepszym przykładem jest moja żona, jak cała sina wychodzi po pływaniu z 15 stopniowej wody i twierdzi z przekonaniem, że WODA JEST DZIŚ CIEPŁA. :wink:
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 16.04.2010 11:44

Jak rozmawiamy o "ciepłości" wody to jak się ma temperatura wody w Chorwacji do temperatury wody w Egipcie ?
Bo np. dla mnie w Bałtyku woda jest zimna a w Hurghadzie w morzu ciepła.
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 22.04.2010 06:09

Raschey napisał(a):Jak rozmawiamy o "ciepłości" wody to jak się ma temperatura wody w Chorwacji do temperatury wody w Egipcie ?
Bo np. dla mnie w Bałtyku woda jest zimna a w Hurghadzie w morzu ciepła.

W Bałtyku zimna, a w Egipcie ciepła :!: :) :) :)
Bardzo odkrywcze :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 24.04.2010 11:50

Raschey napisał(a):Bo np. dla mnie w Bałtyku woda jest zimna a w Hurghadzie w morzu ciepła.

Poooważnie????Ale jaja! :lol: :lol: :lol:
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 24.04.2010 14:46

np. dla mnie w Bałtyku woda jest ciepła a w Hurghadzie w morzu gorąca. :D
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 29.04.2010 12:13

Hahaha, ja się pytam gdzie jest cieplejsza woda, w Adriatyku Chorwackim czy w Morzu Czerwonym Egipskim :lol:
Już sobie znalazłem: Czerwone 25-32°C , Adriatyk 24-26°C
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 29.04.2010 12:30

Raschey napisał(a):Hahaha, ja się pytam gdzie jest cieplejsza woda, w Adriatyku Chorwackim czy w Morzu Czerwonym Egipskim :lol:
Już sobie znalazłem: Czerwone 25-32°C , Adriatyk 24-26°C

W Bałtyku 15 do 20 °C. Z doświadczenia wiem, że latem częściej jest bliżej 15° niż 20 °C
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.04.2010 12:33

Przypominam, że temat jest o pieniądzach, a nie o temperaturze wody :wink:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 29.04.2010 12:41

Janusz Bajcer napisał(a):Przypominam, że temat jest o pieniądzach, a nie o temperaturze wody :wink:

No właśnie :lol: :lol: :lol:

Nam wystarczyło 1800zl na osobę (byliśmy w w składzie 2+2) na 14 noclegów , a zaznaczę ze camping mieliśmy stosunkowo tani , bo ok 90zl za dobę za wszystko. Reszta poszła na wycieczki , winiety , rożne przyjemności , obiadki przeważnie jedliśmy na campingu, ale kilka w drodze w jakiejś restauracji..

Wiec wydaje mi się ze te 4000 tys powinny na tydzień wystarczyć. Aczkolwiek czy jedzie się na 7 dni czy na 14 cie koszt przejazdu jest taki sam .

Proponuje 4000 plus 1000 rezerwy i życzę udanych wakacji

:lol: :lol: :lol:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 29.04.2010 13:01

Janusz Bajcer napisał(a):Przypominam, że temat jest o pieniądzach, a nie o temperaturze wody :wink:

:) Ależ to jest o pieniądzach, szczególnie, gdy weźmy pod uwagę znaczną różnicę w cenie napojów rozgrzewających i chłodzących. Moim zdaniem nad Jadranem jest taniej, bo nawet jak wypijesz coś na rozgrzewkę, to ze względu na temperaturę i tak zwykle nieco mniej jak nad Bałtykiem, i głowa mniej boli. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

czy 4tys zl wystarczą? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone