Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czy 4tys zl wystarczą?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 12.04.2010 00:56

Łukasz789 napisał(a):Moja rodzina chciała tam pojechać bo podobnież pięknie i tanio .Nie żartuje wszysyc znajomi mówili ,ze art. spożywcze tanie itp.( O tym ,że ludzie zabieraja ze sobą mase art. spożywczych słyszałem)O dużo dużo tańsze od np. pobytu nad polskim morzem. Ale wgłębiam się w to forum i zaczyna mi szczeka opadać.

Mistrzu... jak chcesz, możesz jechać na 3 tygodnie nad Bałtyk do hotelu za 6 tysięcy i będziesz miał spokój, jak mój kolega, który właśnie tak zrobił w zeszłym roku. I miał pełne wyżywienie. Ale rzuć kostką do gry, to wypadnie Ci, jaką będziesz miał pogodę.

A, że bajecznie - musisz sam się przekonać, bo jedni lubią ser pleśniowy, a inni jak im podobnie nogi... sam się domyśl :P

Łukasz789 napisał(a):Toście mnie pocieszyli naprawdę.... Wszyscy mówią ,że Chorwacja taka bajecznie tania a tutaj się okazuje ,że nie do końca. Jak tak Was czytam to mam obiekcje czy mojej rodzince na taki wyjazd starczy 6-7k zł ( pełne 14 dni w Chorwacji).

Nikt tu nie pisze, że Chorwacja jest tania. W ostatecznym rozrachunku dwutygodniowe wczasy w tym kraju finansowo wychodzą podobnie do tych, jakie spędza się w Polsce. Pod kilkoma warunkami.

Po pierwsze - jedziesz pod namiot, czy do apartamentów? Jeśli wybrałeś to drugie, licz dziennie 8-15 (i dalej w góóóóórę) euro od osoby za dobę, w zależności od standardu lokum, odległości od plaży i lokalizacji w Chorwacji.

Po drugie - jesteś ascetą, hedonistą, czy potrafisz się wypośrodkować? Bo jeśli tak, to nie będziesz miał problemu z tym, żeby zapłacić np. za wejście na mury Dubrovnika, ale niekoniecznie już wsiądziesz na dmuchane koło ciągnięte przez motorówkę, co uskutecznia się w niektórych "kurortach". Albo zupełnie na odwrót. Są różne potrzeby.

Po trzecie. Dużo zapłacisz za trasę. W obie strony, przejeżdżając około 3500 km, zależnie od stylu jazdy i rodzaju paliwa możesz zapłacić bardzo różne pieniądze. Jeśli pojedziesz względnie ekonomicznie w sumie wyniesie Cię to od 900 do 1300 złotych. Zależnie też od kursu walut. Zawsze możesz też np. polecieć samolotem.

Po czwarte. Jeśli chcesz i potrafisz oszczędzać równocześnie dobrze się bawiąc, to poradzisz sobie z wszystkimi problemami. Nie chcesz wydawać na co dzień dużo hajsu, jedź do małej mieściny, gdzie nie ma nawet sklepu, a trzeba do niego dojeżdżać. Mieścina niech też będzie dobrą bazą wypadową, by móc coś pozwiedzać.

A jak lubisz imprezowanie i rozkosze również dla ciała, to licz się z kosztami. Kapitalizm do Chorwacji też dotarł. I to nie dziś.

pzdr
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 12.04.2010 14:11

Powiem Ci, że my byliśmy w ubiegłym roku we IX na 8 nocek i 3 tysiące nam wystarczyły (2 plus 2 małych dzieci).
Oczywiście w cenę zostało wliczone wszystko.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 13.04.2010 00:35

Dwutygodniowy pobyt rodziny 2+1 to koszt około 6 tyś - tak było w moim przypadku. 15 dni na Korculi we wrześniu.
Dom - około 2300zł (zarezerwowany jeszcze zimą, na spółkę z inna rodziną - za całość 4500zł)
Dojazd - 1300zł (LPG+Autostrady+Promy)
Na miejscu rozeszło się dodatkowo 3000zł. Jedzenie gotowaliśmy sami, ale z produktów zakupionych na miejscu. Właściwie słowo gotowanie to lekka przesada, przeważnie było to śniadanie i wieczorny grill lub kolacja. W dzień z uwagi na upał po prostu nie myślało się o jedzeniu, a jak głód nas złapał jedliśmy w knajpkach. Mieliśmy ze sobą tylko mięso na grilla, bo podczas poprzednich pobytów z żywności jedynie mięso i kiełbasa nam nie podeszły. Pieczywo, woda, owoce, ryby, kalmary, warzywa, piwo, rakija - wszystko made in Croatia. Codziennie obowiązkowo lody i Pizza jak przyszła ochota. Ja osobiście nie wiem czy potrafiłbym wypoczywać za mniejszą kasę, wydaje mi się że kwota 6-7 tyś. na 2 tygodnie pozwala na korzystanie z urlopu w sposób satysfakcjonujący. Można sobie odmówić zwiedzania, rejsów, pamiątek, atrakcji - koszty spadną, ale co to za wczasy...
Słyszałem o naszych rodakach którzy przed wyjazdem mrozili w Polsce chleb i wieźli w kocach aby ponownie go mrozić na miejscu i na bieżąco konsumować. Na własne oczy widziałem Pana z Polski który na plecach wnosił do apartamentu ogromny worek z ziemniakami, taki 50 kg. W takich przypadkach koszty są niskie i można wtedy powiedzieć, że w Chorwacji jest "TANIO" Ceny nad morzem w Cro, są porównywalne do naszych cen w Zakopanem czy nad naszym morzem w sezonie. Nie można ich porównywać do cen z "Biedronki" czy tez "Lidla".
iro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro » 13.04.2010 17:50

Raschey napisał(a):
josefoe napisał(a):
jaceek1 napisał(a):Jak pojedziesz z namiotem i swoim żarełkiem to styknie na 14 dni + wycieczki

Wcale nie musi z własnym namiotem i całym wyposażeniem! Wczoraj znalazłem ofertę Vacansoleil na pobyt na kempingu na Istrii w namiocie za 750 zł na dwa tygodnie. Ponieważ z granicy PL na Istrię to ok. 900 km to w dwie strony za 1000 zł się zmieszczą. Pozostaje ponad dwa tys. zł na zabawę i zwiedzanie / wikt i napoje z Polski/. Chyba można? :D

Też szukam taniej opcji w Chorwacji dla 2 osób i zainteresowało mnie to co napisałeś. Niemniej strona Vacansoleil jest dla mnie niezrozumiała.
http://www.vacansoleil.pl/camping/info/ ... 3/view.php

Trochę zbyt póżno na dobrą rezerwację. Ale jeżeli chcesz mieć naprawdę tanio to przed chwilą sprawdziłem. Istria camp Mareda - 2 tygodnie od 5.06 do 19.06 cały namiot -max 4 osoby dorosłe za 595 zł. Podobna cena camp Park Soline - 2 tygodnie za cały namiot 658 zł. Rezerwując wcześniej masz do wyboru kilka kampingów. Wchodzisz na stronę, klikasz zakładkę Rezerwacja i wypełniasz rubryki.
Raschey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raschey » 13.04.2010 21:29

No faktycznie się zgadza :P Dzięki za odpowiedź. Kurde kto by pomyślał że za 595 zł można sobie wynająć namiot z kuchnią na 2 tygodnie w czerwcu.
Jak wiesz to może powiesz jakie jeszcze opłaty się ponosi podczas pobytu na takim campingu. Dodam że nigdy do tej pory nie byłem na campie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.04.2010 07:06

Raschey napisał(a):...jakie jeszcze opłaty się ponosi podczas pobytu na takim campingu. Dodam że nigdy do tej pory nie byłem na campie.

Na stronie każdego kempingu znajduje się tabela cenowa. Cena zawiera opłatę za wynajem mobile home lub namiotu za noc, nie są tam uwzględniane żadne dodatkowe opłaty.
To wszystko?
Prawie wszystko. Opłata rezerwacyjna wynosi 49 zł. Jest ona jednorazowa.
iro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro » 14.04.2010 08:22

Na miejscu płacisz jeszcze jednorazowo 1 E od osoby za zameldowanie oraz 1 E dziennie od osoby klimatycznego. Do tego 50-100 E na kaucję. Jeżeli oddasz namiot w takim stanie jak go dostałeś oddają pieniądze.
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 14.04.2010 11:12

Łukasz789 napisał(a):Moja rodzina chciała tam pojechać bo podobnież pięknie i tanio .Nie żartuje wszysyc znajomi mówili ,ze art. spożywcze tanie itp.( O tym ,że ludzie zabieraja ze sobą mase art. spożywczych słyszałem)O dużo dużo tańsze od np. pobytu nad polskim morzem. Ale wgłębiam się w to forum i zaczyna mi szczeka opadać.

Nie może być tania ...

Tam gdzie ja mieszkam do morza PL jest dość blisko (około 200-250km) , do morza Chorwackiego - minimum 1300km ...

Sama podróż (2 noclegi na trasie) , winiety (Czechy,Austria,Słowenia) + opłaty za autostrady w Chorwacji + paliwo to już sporo kasy ...

Apartamenty w Chorwacji ? W sezonie w atrakcyjnych miejscach za apartament 4 osobowy blisko morza trzeba liczyć się z wydatkiem około 60-100 Euro za dzień.

Oczywiście można znaleźć trochę taniej , dalej od morza i w "mniej" popularnej miejscowości ...

Jedzenie jest droższe. Jak dla mnie dużo droższe. Tam gdzie mieszkam (Toruń) ceny nie są wysokie ale niestety pensje też nie należą do wysokich :(

W tamtym roku byliśmy po raz pierwszy w Chorwacji. Podobało mi się , mimo że pogoda nie rozpieszczała ...
Byliśmy w osiem osób i robilismy sami obiady.

Ceny jak dla mnie są od około 50% do 300% wyższe niż w PL.

Kazdy apartament w Chorwacji ma aneks kuchenny więc o czymś to świadczy ...
Chorwacja podobała mi się i ponownie tam wrócimy , ale w tym roku zdecydowaliśmy się na pobyt nad naszym morzem ...
Wybraliśmy małą miejscowość ...

Kwaterę będziemy mieli naprawdę bardzo ładną (z dużym balkonem) , pokój 4 osobowy naprawdę duży i to już za 139zł za dzień ...
W sierpniu , a odległość od mojego zamieszkania do miejsca docelowego to około 250km :)

Co do temperatur. W czasie gdy byliśmy w Chorwacji (wrzesień) temperatury w PL były ... zbliżone ...
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 14.04.2010 11:41

Co do temperatur. W czasie gdy byliśmy w Chorwacji (wrzesień) temperatury w PL były ... zbliżone ...

Ja mieszkam nad samym Baltykiem ,więc pobyt nic mnie nie kosztuje.
Nie zgodzę się tym ,że temperatury podobne ,nie wspomnę o temperaturze morza.
I choć kocham nasz Bałtyk ,jestem zauroczona Chorwacją.
Cieple dni nad Bałtykiem ,to jak gra w ruletkę.
Ostatnio edytowano 16.04.2010 07:11 przez mada10000, łącznie edytowano 1 raz
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 14.04.2010 12:22

mada10000 napisał(a):[quote="

Ja mieszkam nad samym Baltykiem ,więc pobyt nic mnie nie kosztuje.
Nie zgodzę się tym ,że temperatury podobne ,nie wspomnę o temperaturze morza.
I choć kocham nasz Bałtyk ,jestem zauroczona Chorwacją.
Cieple dni nad Bałtykiem ,to jak gra w ruletkę. :D

Czytając opinie ludzi z tamtego roku wygląda że pogoda też płata figle i można trafić na zimne i deszczowe dni ...

Ja sam trafiłem na pogodę w "kratkę". Były dni w których chodziłem w polarze a i dni gdzie chodziłem w podkoszulce ...

Co do temperatury wody , fakt byłem we wrześniu i według mnie woda była zimna. Zapewne było ciepłej niż w Bałtyku. Woda oczywiście czyściutka (nie to co w Bałtyku) ale i tak była duuuużo zimniejsza niż podczas pobytu w 2007 w Tunezji (czerwiec).

Ceny kwater w sezonie w Chorwacji są droższe niż w PL , jedzenie też droższe. Dodatkowo koszt powiększa przejazd i koszty winiet i autostrad.

Nie zmienia faktu to że Chorwacja mi się podoba i na pewno tam wrócę (zapewne za rok w czerwcu) , ale na pewno tanio tam nie jest ..

20 maja lecę z żoną do Tunezji (8dni , hotel 3*** z ALL Inclusive , samolot) i będzie nas to kosztowało razem 2550zł ...

Według mnie Chorwacja jest DROGA , jedyny plus Chorwacji to to że można dość szybko (autostrady) dotrzeć własnym samochodem.
Morze jest cieplejsze i czystsze , pogoda powinna być lepsza niz w PL ...
Dodatkowo są zabytki i nawet podczas niepogody można pozwiedzać ...
rufus71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus71 » 14.04.2010 16:29

Też byłem we wrzesniu i; nie chodziłem w polarach woda była ciepła kwatera 30 euro za rodzine.Jeżeli ktos lubi nasze morze jego sprawa choc tez jest ładne.Nie porównuj Tunezji do Chorwacji i morze Śródziemne zawsze będzie cieplejsze od Adriatyku.A wiesz jakie ciepłe jest w Egipcie itp.Nie wiem co jest drozsze o 300%w stosunku do naszych cen.Podstawowa sprawa nie podoba sie to nie jadę.Ja wole Chorwacje i dlatego w tym roku jade w sierpniu i kwatera nie 60-100euro a 35.
rufus71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus71 » 14.04.2010 16:43

Jeszcze pisząc o Tunexji ze wszystko w cenie ok.Policz ile wydasz kasy wychodząc poza hotel jadąc na wycieczke chyba że cały pobyt w hotelu. Gdy byliśmy w Grecji też fajnie czerwiec all 3.7tys wypożyczenie skuterka zwiedzanie wypad do miasta kawiarnia i wyszło 6,5 ale znałem takich którzy cały pobyt w hotelu i nie wydali grosza.
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 14.04.2010 19:52

rufus71 napisał(a):Też byłem we wrzesniu i; nie chodziłem w polarach woda była ciepła kwatera 30 euro za rodzine.Jeżeli ktos lubi nasze morze jego sprawa choc tez jest ładne.Nie porównuj Tunezji do Chorwacji i morze Śródziemne zawsze będzie cieplejsze od Adriatyku.A wiesz jakie ciepłe jest w Egipcie itp.Nie wiem co jest drozsze o 300%w stosunku do naszych cen.Podstawowa sprawa nie podoba sie to nie jadę.Ja wole Chorwacje i dlatego w tym roku jade w sierpniu i kwatera nie 60-100euro a 35.

Co dużo droższe ?
Mięso i sery ...

Ser najtanszy jaki znalazłem w przeliczeniu wychodził 40zł , mięso (kiełbasy , szynki) droższe kilka razy niż u nas ...

Nie wiem gdzie takie są super tanie kwatery w sezonie i dla ilu osób. Dla mnie apartament musi być 4-osobowy i w sezonie ciężko znaleźć coś tańszego niż za 50 Euro , a raczej ceny w sezonie to 60-70Euro ...

W Tunezji uczestniczyłem w zwiedzaniu ...

Teraz pod koniec maja chcemy jeszcze raz zobaczyć Kartaginę i "niebieskie miasto" i Tunis.
Ale tym razem pojedziemy sobie pociągiem za grosze ;)
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 14.04.2010 20:01

rufus71 napisał(a):Jeszcze pisząc o Tunexji ze wszystko w cenie ok.Policz ile wydasz kasy wychodząc poza hotel jadąc na wycieczke chyba że cały pobyt w hotelu. Gdy byliśmy w Grecji też fajnie czerwiec all 3.7tys wypożyczenie skuterka zwiedzanie wypad do miasta kawiarnia i wyszło 6,5 ale znałem takich którzy cały pobyt w hotelu i nie wydali grosza.

Jedziemy do Tunezji na naszą rocznicę ślubu.
2 lata temu w Tunezji udało nam się sporo zwiedzić i "objechać" niemalże calą Tunezję. Kosztowało to trochę , choć tragedii nie bylo bo wtedy USD kosztował 2zł :)

Teraz za 8dni płacimy 2550zł (łącznie za 2 osoby) i chcemy pojechac sobie do Tunisu i może znów do Kartaginy lub portu El Kantaoui (cuuudowny) ...

Ale jedziemy tam wypocząć ...

A do Chorwacji sądzę że za rok ....

Nie jestem przeciwnikiem Chorwacji ...
Mi się podobało w Chorwacji i wrócę bo czuję niedosyt ...
rufus71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus71 » 14.04.2010 20:19

Kaszpir kwatery 15km Split 7km Omisz.Nie spaliśmy w AUCIE.Kwatery spoko własccielka nasza rodaczka i CHORWAT .Do morza 150 metrów.Dzieciaki zadowolone.Życze Wam 100lat w małżenstwie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

czy 4tys zl wystarczą? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone