Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy 1500 zł wystarczy ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JUSKO
Plażowicz
Czy 1500 zł wystarczy ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) JUSKO » 12.07.2006 08:06

Planuje wyjazd do CRO na poczatku sierpnia. 10 dni, trasa OPOLE - OKOLICE SPLITU, jazda samochodem na gaz w 4 osoby dorosłe, jedzenie z Polski, czy 1500 zł na osobe spokojnie wystarczy ?? Jakies rady?? Z góry wielkie dzieki!!![/b]
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 12.07.2006 08:13

nam, (4+1) w zeszlym roku wystarczylo 5800 pln na wszystko, dojazd, zakupy w polsce, kwatera (po 10Eza osobodoeb), wycieczki i przelewy
powinno wam starczyc, choc pododbno ceny w tym roku wyzsze
pozdrowienia :D
ewa-irena
Croentuzjasta
Czy 1500 zł wystarczy

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 12.07.2006 09:32

Napewno wystarczy . My na przestrzeni czerwca i lipca br. na 8 dorosłych + dziecko wydalismy na Ciovo w 11 dni w sumie 600 euro - w tym napoje , piwo , chleb , ryby , lody , pizza w knajpie i inne przyjemności . A dodam , że raczej nie oszczędzaliśmy choć większych szaleństw nie bylo . Oczywiście w tym nie było podstawowego wyżywienia z Polski , paliwa i opłat drogowych .
Wróciliśmy przedwczoraj , więc w razie pytań służę w miarę bieżącą radą .
Mariusz_M
Cromaniak
Re: [b]Czy 1500 zł wystarczy ?[/b]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 12.07.2006 09:59

Spokojnie wystarczy - tym bardziej, że macie LPG i koszty podróży dzielicie na czworo.

Poniżej link do podobnej dyskusji:

forum/viewtopic.php?t=11089&highlight=
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 12.07.2006 12:26

Dobrze,że dodałeś "na osobę",bo przestraszyłam się,żem taka rozrzutna!!!
Pewnie,że Wam starczy-bawcie się dobrze.Wróciliśmy niedawno(2+1)-byliśmy 2 tyg w Cro,a potem tydzień podzielony na Węgry i Słowacje.Przez ten czas wydaliśmy 4,5 tys.zł-razem z zakupami,paliwem(ON)i całą reszta.Było zaje....inaczej nie da się tego okreslić.
Pozdrav.
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 12.07.2006 21:04

Pocieszyłas mnie , bo my wybieramy sie z podobna kwotą :D
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 13.07.2006 10:24

Anusia napisał(a):Pocieszyłas mnie , bo my wybieramy sie z podobna kwotą :D

Wiesz,może nie rozbijałam sie dzień w dzień po knajpach,ale tez nie oszczędzaliśmy.Pozwiedzaliśmy też wszystkie wazniejsze miejsca,a bilety gdzieniegdzie sporo kosztują.Nie musieliśmy się zamknąć w tej kwocie,bo miałam ponad tysiąc w zapasie(w złotówkach-też bez problemu można wymienić).Po prostu tyle wydaliśmy,bo widocznie tyle nam starczyło.
Pozdrav.
frizi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) frizi » 13.07.2006 16:36

Przez ten czas wydaliśmy 4,5 tys.zł-razem z zakupami,paliwem(ON)i całą reszta

AgaBor : Ale rozumiem, ze bez noclegow ?

Pozdro :)
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 13.07.2006 18:28

AgaBor : Ale rozumiem, ze bez noclegow ?

Z noclegami-ale na campach.Na Słowacji tylko spaliśmy w domku bo padało.Ta kwota to już wszystko-3 tyg. wakacji,z czego 2 na Chorwacji.Za campy płaciłam-w jednym 50 zł dziennie,w drugim wychodziło na nasze ok.40 zł.na Węgrzech spędziliśmy tylko 1 noc -2 dni zwiedzania i dalej na Słowację.Tam padało więc wzięliśmy domek 44 zł ze wszystkim.Autostradą jechaliśmy tylko raz,auto mamy na ropę.
jemb
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jemb » 13.07.2006 20:49

Wystarczy Wam na dość dostatnie "życie", a jeszcze kupujcie owoce i warzywa na targu ,rakija u gospodarzy, napoje , piwo coś w rodzaju Biedronki. Tylko uważajcie na lody , bo jedna "gałka" to jak trzy u nas.
salem
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) salem » 18.07.2006 20:27

Mam podobny dylemat, jak autor wątku.
Byliśmy w Chorwacji 3 lata temu i wtedy na 5 osób razem z apartamentem ( 250 euro za 3 sypialnie z 2 łazienkami, tarasem, nad samym morzem za 7 dni), dużą ilością wycieczek, jedzeniem częściowo przywiezionym z Polski, (ale były też restauracje) benzyną, noclegami po drodze do Chorwacji wydaliśmy ca. 6000 złotych.

Teraz jedziemy w 4 osoby ( dwoje dzieci), mamy diesla więc cena paliwa trochę obniża koszty i nie chcemy zabierać zbyt dużo jedzenia ( może jakaś sucha krakowska, bo wędliny w Cro są nie najlepsze) - a więc na tydzień ( razem z dojazdem i noclegami po drodze) chcemy zabrać 2500-2800 Euro. Czy to nam starczy na atrakcyjny pobyt? Mam na myśli jakieś wycieczki promami na wyspy, bilety wstępu do parków, muzeów, itd. jadanie w restauracjach, wieczorne piwko w pubach?
Wiem, że ceny ostatnio dość mocno podskoczyły ale szczerze mówiąc nieco przeraża mnie perspektywa gotowania, zakupów pod kątem obiadków itp. Mam tego dość przez cały rok.

Czy dysponując takim budżetem będę mogła swobodnie korzystać z atrakcji chorwackich? I nie mam ty bynajmniej na myśli **** restauracji ( z zasady wolimy jeść tam, gdzie miejscowi ;) )
Trzy lata to dość długi czas i w cenach mogło się nieżle nazmieniać na naszą niekorzyć .... Z tego co czytam nie jest coraz taniej, a wręcz przeciwnie.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.07.2006 09:47

salem napisał(a):Mam podobny dylemat, jak autor wątku.
Byliśmy w Chorwacji 3 lata temu i wtedy na 5 osób razem z apartamentem ( 250 euro za 3 sypialnie z 2 łazienkami, tarasem, nad samym morzem za 7 dni), dużą ilością wycieczek, jedzeniem częściowo przywiezionym z Polski, (ale były też restauracje) benzyną, noclegami po drodze do Chorwacji wydaliśmy ca. 6000 złotych.

Teraz jedziemy w 4 osoby ( dwoje dzieci), mamy diesla więc cena paliwa trochę obniża koszty i nie chcemy zabierać zbyt dużo jedzenia ( może jakaś sucha krakowska, bo wędliny w Cro są nie najlepsze) - a więc na tydzień ( razem z dojazdem i noclegami po drodze) chcemy zabrać 2500-2800 Euro. Czy to nam starczy na atrakcyjny pobyt? Mam na myśli jakieś wycieczki promami na wyspy, bilety wstępu do parków, muzeów, itd. jadanie w restauracjach, wieczorne piwko w pubach?
Wiem, że ceny ostatnio dość mocno podskoczyły ale szczerze mówiąc nieco przeraża mnie perspektywa gotowania, zakupów pod kątem obiadków itp. Mam tego dość przez cały rok.

Czy dysponując takim budżetem będę mogła swobodnie korzystać z atrakcji chorwackich? I nie mam ty bynajmniej na myśli **** restauracji ( z zasady wolimy jeść tam, gdzie miejscowi ;) )
Trzy lata to dość długi czas i w cenach mogło się nieżle nazmieniać na naszą niekorzyć .... Z tego co czytam nie jest coraz taniej, a wręcz przeciwnie.

pozdrawiam
nie wiem tak do końca czy sobie żartujesz czy masz jakąś pomyłkę literową w wątku. 2500 euro na tydzień dla 4 osób (w tym z dwójką dzieci)to przecież ok. 10000 zł.
nie mam pewności czy w tydzień da się w ogóle wydać taką kasę w cro na życie, no chyba, że sytuacja jest podobna do komedii "miliony brewstera".
w każdym razie życzę takich dylematów w przyszłości.
salem
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) salem » 19.07.2006 21:23

Rafale, dlatego zaznaczylam, że nie pytam o wersję maxi oszczędnościową, ale o atrakcyjny pobyt - z wycieczkami na wyspy, nurkowaniem ( a to się wiąże z wypożyczeniem sprzętu i opłaceniem instruktora), z wyżywieniem "na mieście", wieczornym pifkiem nie ograniczonym do jednego kufelka, atrakcjami na plaży dla dzieci, itd.

Te 2500 euro to jak zaznaczylam nie na samą Cro, ale też na:
- dojazd z Polski do Dalmacji - a więc paliwo, nocleg po drodze, jedzenie, autostrady
- wynajem mieszkania na miejscu - z tego, co piszecie nalezy się liczyć z kosztem 50-60 euro za noc, co daje w skali tygodnia od 350-400 euro
- paliwo kupowane na miejscu, bo jesteśmy raczej podróżująco-zwiedzający niż plażujący
- 2-3 posiłki dziennie dla 4 osób i to nie koniecznie w wersji pizza - sami piszecie, że byc w Cro i nie pojeść owoców morza to grzech
- bilety na prom, zeby zobaczyć wyspy - jedną lub dwie
- bilet do Plitwickich ( z tego co wiem, tani nie jest) i może jeszcze jakichś atrakcji przyrodniczych typu Krk
- powrót z Dalmacji do Polski - a więc znowu paliwo, nocleg po drodze, jedzenie, autostrady
- i atrakcje, ktorych nie wymieniłam, a ktore pewnie kuszą, żeby z nich skorzystać

Wiem z poprzedniego pobytu, że ceny są wyższe, czasem sporo, niż w Pl. A do tego przez 3 lata na pewno uległy zmianom - niestety, wzorsły niż spadły. Dlatego zapytałam Was, osoby ktore potrafią doradzić tryb oszczędnościowy jak też realnie ocenić siłę nabywczą 2500 euro w Cro.
volt_777
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) volt_777 » 20.07.2006 11:44

ehhhhhh salem
2500 euro na tydzien :D :D :D
nie masz sie co martwic starczy na wszystkie zachcianki i jeszcze zostanie ....

Udanego wypoczynku zycze.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone