Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czwarty raz w Chorwacji, czyli do trzech razy sztuka

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.05.2024 19:27

pomorzanka zachodnia napisał(a):Ale fajnie że piszesz relację z Chorwacji. Dołączam :D. Ciovo rzadko jest pokazywane, chętnie pooglądam.
Kapitańska Baba napisał(a):Ciovo to całkiem obce mi miejsce więc dołączę do oglądających 8)

Miło mi, że się zainteresowałyście moją relacją :D.
Co do wyspy Ciovo, to nie będzie ona głównym tematem tej relacji. Nie ma na tej wyspie zbyt wielu ciekawych miejsc do odwiedzenia, więc traktowaliśmy ją bardziej jako punkt wypadowy. Ale coś z tej wyspy pokażę.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.05.2024 19:46

flaga Cro.png

Zaraz za portem zaczyna się plaża Stari Porat, na której kilka razy podczas naszego pobytu wypoczywaliśmy.
Bardzo nam się ta plaża podobała. Ma łagodne wejście do morza i nie trzeba daleko iść, żeby popływać. Obszar kąpieliska jest wyznaczony liną umocowaną na bojach. Woda czyściutka, przejrzysta i ciepła. Po prostu rewelacja, a jeszcze było na niej bardzo niewiele ludzi.

20230918_112353.jpg

20230918_112358.jpg

20230918_112536.jpg

20230918_112618.jpg

Ale teraz się na tej plaży nie rozkładaliśmy, tylko poszliśmy dalej.

20230918_113108.jpg

Nad głowami co jakiś czas przelatywały nam samoloty.

20230918_110219.jpg

Po przejściu kilkudziesięciu metrów od plaży Stari Porat dotarliśmy zagospodarowanego terenu przed domem, w którym mieści się nasz apartament.

20230918_112957.jpg

Pooglądaliśmy sobie ten dom z przyległościami i zaczęliśmy powrót do naszego samochodzika.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.05.2024 20:30

flaga Cro.png

Po godzinie z małym hakiem dotarliśmy do autka i pojechaliśmy do centrum miejscowości Okrug Donji. Tam znajduje się tawerna Didina Dika, która w międzyczasie otworzyła swoje podwoje i w której postanowiliśmy zjeść obiad.

20230918_132823.jpg

Menu wystawione było do wglądu przed wejściem do konoby, więc po zapoznaniu się z nim stwierdziliśmy, że stać nas na obiad w tym miejscu.

20230918_132840.jpg

Widok z tarasu tej konoby jest świetny i choćby dla tego widoku warto tam wejść.
Wiedzieliśmy, że nasz apartament znajduje się w którymś z tych domów poniżej, ale siedząc na tarasie tawerny nie mogliśmy go zlokalizować.
20230918_124011.jpg

Zamówiliśmy różne dania i w oczekiwaniu na nie raczyliśmy się napojami.

20230918_124109.jpg

W tym momencie (a było to około 13-tej) właściciel apartamentu napisał wiadomość, że nasza kwatera jest już gotowa. No ale przecież nie będziemy się teraz zrywać od stołu. Zjemy, to pójdziemy.
Nasze dania pojawiły się na stole jakieś 15 minut od złożenia zamówienia, więc bardzo szybko.
Były świetne, więc tawerna jest godna polecenia.
Cenowo wydaje mi się że było średnio. Piwo Karlovacko 500 ml. kosztowało 3,60 euro a herbata w dużej filiżance 1,50 euro.
To danie (10 szt. cevapi z frytkami) kosztowało 12 euro.

20230918_125622.jpg

A te kalmary z warzywami 17,50 euro.

20230918_125636.jpg

Warzywa jednak były chyba za drogie. Miseczka blitwy kosztowała 6 euro, miseczka grilowanej papryki 5 euro i jeden pokrojony pomidor 5 euro.

20230918_125953.jpg

Ale za to na deser zostaliśmy poczęstowani pysznym arbuzem.

20230918_132217.jpg

Najedzeni wsiedliśmy w autko i pojechaliśmy kilkaset metrów niżej do apartamentu.
Właściciel nas przywitał, chwilę porozmawialiśmy i właśnie podczas tej rozmowy dowiedzieliśmy się, że to jego widzieliśmy pływającego w morzu na początku naszego spaceru. Potem nam wszystko wyjaśnił odnośnie apartamentu, zainkasował kasę za wynajem i kaucję na pokrycie ewentualnych szkód i pojechał, bo jak się okazało nie mieszka tutaj, lecz w Splicie. Zostawił nas pod opieką swojej matki, która okazała się niezbyt sympatyczną osobą, ale o tym przekonaliśmy się później.
Rozpakowaliśmy się, potem poszliśmy na znajomą już plaże Stari Porat, aby się poopalać i pokąpać. Wieczorem zjedliśmy kolację na tarasie, z którego mieliśmy świetny widok.

20230918_184008.jpg

Upajaliśmy się tym widokiem przy dobrym winku, aż nadeszła noc.

20230918_195756.jpg

20230918_195906.jpg
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.05.2024 20:34

Nie spotkałem się do tej pory z kaucją za apartament ... Duża była? Bo to zawsze jakieś niebezpieczne pole do manewru dla landlorda ;) Tak jak z autem by trzeba wszystko dokładnie obfotografować ...

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.05.2024 20:38

Ja spotkałam się z kaucją (w ofertach było o tym jasno napisane), ale tylko raz została od nas pobrana (w Toskanii na campie).
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.05.2024 20:57

majkik75 napisał(a):Nie spotkałem się do tej pory z kaucją za apartament ... Duża była?
Kaucja wynosiła 200 euro.

majkik75 napisał(a):Bo to zawsze jakieś niebezpieczne pole do manewru dla landlorda ;) Tak jak z autem by trzeba wszystko dokładnie obfotografować ...

Dokładnie tak i tego się obawialiśmy, ale na szczęście kaucja wróciła do nas w całości.
Apartament wynajmowaliśmy bez żadnego pośrednictwa, kontaktując się bezpośrednio z właścicielem. I podczas korespondencji nie było mowy o kaucji, lecz o zaliczce 200 euro. Dopiero na miejscu okazało się, że musimy zapłacić całość kwoty, a te 200 euro wpłaconej zaliczki jest traktowane jako kaucja. Natomiast na miejscu mogliśmy się zapoznać z treścią regulaminu, z którego wynikało, że ewentualne straty będą pokryte właśnie z wpłaconej zaliczki.

20230924_094514.jpg

majkik75 napisał(a):Tak jak z autem by trzeba wszystko dokładnie obfotografować ...
Nie pomyślałam o tym, chociaż kilka zdjęć w środku zrobiłam.
Ostatnio edytowano 07.05.2024 21:00 przez megidh, łącznie edytowano 1 raz
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.05.2024 20:58

piekara114 napisał(a):Ja spotkałam się z kaucją (w ofertach było o tym jasno napisane), ale tylko raz została od nas pobrana (w Toskanii na campie).

Ale w sensie pobrana i została zwrócona? Czy były jakieś "szkody" i zabrali kaucję?

pozdrawiam, Michał
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.05.2024 20:59

piekara114 napisał(a):Ja spotkałam się z kaucją (w ofertach było o tym jasno napisane), ale tylko raz została od nas pobrana (w Toskanii na campie).

Podczas szukania apartamentów w Barcelonie też znalazłam taki, w którym była mowa o kaucji. Ale ostatecznie nie wybraliśmy tego apartamentu.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 07.05.2024 21:04

megidh napisał(a):Kaucja wynosiła 200 euro.

I podczas korespondencji nie było mowy o kaucji, lecz o zaliczce 200 euro. Dopiero na miejscu okazało się, że musimy zapłacić całość kwoty, a te 200 euro wpłaconej zaliczki jest traktowane jako kaucja.

Kaucja wysoka a do tego takie podejście to "kombinowanie" dla mnie właściciela :twisted: Dobrze, ze mieliście zwrot...
Serio, klika razy w Cro to mieliśmy tak, że jak wyjeżdżaliśmy, to mieliśmy włożyć klucz pod wycieraczkę (tak nam powiedziano) i strzała.
Albo ostatnio nawet w Atenach, zostawić klucz w mieszkaniu, trzepnąć drzwiami i tyle.

pozdrawiam, Michał
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.05.2024 21:26

Świetną lokalizację miał Wasz apartament. Taras do pozazdroszczenia i widoczek niczego sobie :).
Konieczność wpłacenia kaucji pojawia się coraz częściej w ofertach na bookingu. Jestem skłonna zrozumieć właścicieli, być może ktoś im coś zniszczył i teraz się zabezpieczają. Zawsze jednak informacja jest podana w warunkach wynajmu. Wtedy filtruję opinie pod kątem kaucji i jeżeli Goście piszą, że mieli problem ze zwrotem to rezygnuję z takiego mieszkania. Na kilka wpłaconych kaucji zawsze dostawałam pełny zwrot.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.05.2024 21:54

majkik75 napisał(a):
Ale w sensie pobrana i została zwrócona? Czy były jakieś "szkody" i zabrali kaucję?
Pobrali przy meldunek, wspólnie sprawdziliśmy domek i jego wyposażenie z listą, która w domu była umieszczona. Potem jak zdawaliśmy domek to pobieżnie babeczka popatrzyła i oddała gotówkę do ręki. To był jedyny raz, gdzie pobrano faktycznie ode mnie kaucje (choć kilka rezerwacji z zapisem o kaucji mam na swoim koncie). Choć staram się takich rezerwacji unikać, ale nie zawsze znajdę coś porównywalnego....

wiola2012 napisał(a): Zawsze jednak informacja jest podana w warunkach wynajmu. Wtedy filtruję opinie pod kątem kaucji i jeżeli Goście piszą, że mieli problem ze zwrotem to rezygnuję z takiego mieszkania.
Robię dokładnie tak samo :mg:

Gosia, ale z tą kaucją/zaliczką u Was to przegięcie... wyszło mi, że nie wiedzieliście o niej...ciekawe co by było jakbyście nie mieli gotówki na kaucję...
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 08.05.2024 08:40

Piękny widok z tarasu.
Współczuję sytuacji z apartamentem, tzn zaskoczenia z tą kaucją. Jeszcze piszesz, że matka właściciela niezbyt miła :( My szczęście trafiamy zawsze na miłych ludzi gdzie nie pojedziemy, ale jakoś wolę bez kontaktu wynajmować... właśnie z obawy przed niemiłymi ludźmi :roll:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.05.2024 21:01

Tylko raz ( podobnie jak Beata ) płaciliśmy kaucję za domek , bo w sporej ekipie były z nami małe dzieci . Był to jeden z warunków wynajęcia tego domku , więc wiedzieliśmy o kaucji jeszcze przed podjęciem decyzji o wynajmie . Nic się jednak nie stało złego z wyposażeniem i kaucja wróciła do nas w całości i bez problemów .

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.05.2024 08:20

Trochę mnie zadziwia Wasze zaskoczenie kaucją. Gdybym to ja była właścicielem mieszkania nigdy nie wynajęłabym go obcym bez kaucji. Bo dlaczego mam płacić za zniszczenia dokonane przez wynajmującego?
Od ponad 20 lat na każdym urlopie wpłacamy kaucję - i to nie jakieś drobne 200 euro. Teraz na majówce kaucja wynosiła 2000 euro, na następnym wyjeżdzie który przed nami będzie to 3000 euro. I jak dotąd nigdy nie potrącono nam nawet centa. Kaucja nie jest po to by naciągać klientów :rotfl:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.05.2024 09:36

Kapitańska Baba napisał(a):Trochę mnie zadziwia Wasze zaskoczenie kaucją.
A no dziwi, bo jednak w poprzednich latach (nie nie chodzi tylko o pandemię) takie oferty stanowiły promil promila, a już w Chorwacji to ja się z tym nigdy nie spotkałam (a byłam 14 razy). Teraz zapis o kaucjach w ofertach (także na bookingu) dużo częściej się pojawia. Tym bardzie zastanawia zabranie kaucji jak właściciel (lub ktoś od niego) jest na miejscu i przy opuszczeniu może skontrolować mieszkanie. Zresztą pobierając kaucję powinien być dokładnie spisany protokół stanu, tak jak to ma miejsce przy wynajmie samochodu (wszelkie rysy, stan licznika, paliwa, czy jest zapasówka itp.). Ciekawe czy taki wynajmujący Chorwat ma gotowy wzór na to :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Czwarty raz w Chorwacji, czyli do trzech razy sztuka - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone