napisał(a) pavlo » 23.04.2020 23:17
Kapitańska Baba napisał(a):pavlo napisał(a):Łoj, żeby tylko nie zejść na ląd z tego świetnego wątku żeglarskiego w CRO do ogródka.
To tak tylko w skrócie; Moja działka to jedynie 6 ar, na tym dom, garaż i mały "składzik na rowery, skutery" i odrobinę zieleni dla 2 psów i 2 kotów. Nastąpiła likwidacja wszelkiej roślinności bez pożyteczności. Sklejam każdy kawałeczek ziemi jak tylko mogę. Idę już w uprawy pionowe.
Tuje precz. Na dzisiaj liczy się tylko to co pożyteczne; każda pokrzywa, każde ziółko,rzodkieweczka, pomidorki, ogórki pnące, sałata, czosnek niedźwiedzi, seler naciowy, cebulki różne, lubczyk,kolendra, wiele odmian mięty, brokóły, a innych wiele. Maliny, truskawki, poziomki,jagoda kamczacka (kilka odmian), borówka amerykańska(kilka odmian), papryka ostra,... etc.
Pozdrówka dla ogrodników
Wszystko od Ciebie bym zjadła
Pod warunkiem że nie musiałabym grzebać w ziemi. Tam są robaki i pająki
A tak się ich boję strasznie
W skrzynkach po byłej piaskownicy rosnie rukola (całą zimę nasza kanarzyca ją jadła
), koperek, bazylia, teraz też rzodkiewka a później może pomidorki koktajlowe. Melisa szaleje na rabatce ale mięta ciągle taka biedna....może za szybko ją zjadam??? Nie wiem....
Nie umiem być ogrodnikiem
No tak, podobne teksty to prawi też moja żona "....że nie musiałabym grzebać w ziemi".
A "DADA",
czyli ja, to wręcz uwielbiam mój ogródek i moje kalifornijki w kompoście. Nie narzekają na Pandemię, nic nie protestują, nie oczekują
postojowego, pracują bez składki ZUS'u. Wręcz służy im ta Pandemia. Albowiem azaliż; jemy więcej warzyw i owoców, zaś resztki z nich są dla nich wyjątkową pożywką. Tudzież wspomnę o tym, że; trzeba mieć w ogródku trochę dzikości w roślinności. Dzisiaj to ma być przystań dla każdej pszczółki i trzmiela.
Kapitańska Baba pisze tak "Nie umiem być ogrodnikiem "
A ja dopiszę tak: ale żeglarzem i
wędzarnikiem TAK
Powiem więcej; z każdej podróży uwędzi wyśmienitą i pachnącą Chorwacją
opowieść na przekład polski
Albo na odwrót; z naszych polskich składników przygotuje garnek pachnący Chorwacją
Pozdrawiam kulinarnie i ogródkowo
Ostatnio edytowano 24.04.2020 00:13 przez
pavlo, łącznie edytowano 1 raz