Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czternaście dni na Gib Sea A.D. 2019

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 21.04.2020 14:01

gusia-s napisał(a):Rybki pychota tylko wolę większe sztuki bo przy tych małych jest dłubania :wink: .

Musimy się spotkać przy takich rybkach to nauczę Cię je jeść bez dłubania :wink: Kiedyś też sie mordowałam - dopóki Przyjaciel z Mazur nie nauczył nas jak je prawidłowo jeść, teraz jest szybko :mrgreen:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 22.04.2020 16:52

Już wiem, jak zdobyć rabat na zakup ryb...
Żona ma ładniejsze oczy :wink: to ją nauczę jak pomagać przy cumowaniu ... :mrgreen:

Btw.
Ogród masz duży - zostawiacie duży trawnik,czy będziecie coś tworzyć ?
Pytam, bo jestem pasjonatem ogrodu - drzewka i krzewy lubię formować - " skradły " mi już sporo przestrzeni... 8)
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 22.04.2020 20:58

:oczko_usmiech: CROberto pokaz swój, myślę że Beatka się nie obrazi. Ja teraz tez jestem na etapie sadzenia różnych roślin i szukam inspiracji. Jeśli wolisz to na priv tez może być :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 22.04.2020 22:00

Łoj, żeby tylko nie zejść na ląd z tego świetnego wątku żeglarskiego w CRO do ogródka.
To tak tylko w skrócie; Moja działka to jedynie 6 ar, na tym dom, garaż i mały "składzik na rowery, skutery" i odrobinę zieleni dla 2 psów i 2 kotów. Nastąpiła likwidacja wszelkiej roślinności bez pożyteczności. Sklejam każdy kawałeczek ziemi jak tylko mogę. Idę już w uprawy pionowe.
Tuje precz. Na dzisiaj liczy się tylko to co pożyteczne; każda pokrzywa, każde ziółko,rzodkieweczka, pomidorki, ogórki pnące, sałata, czosnek niedźwiedzi, seler naciowy, cebulki różne, lubczyk,kolendra, wiele odmian mięty, brokóły, a innych wiele. Maliny, truskawki, poziomki,jagoda kamczacka (kilka odmian), borówka amerykańska(kilka odmian), papryka ostra,... etc. :D

Pozdrówka dla ogrodników
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 23.04.2020 05:51

pavlo napisał(a):Łoj, żeby tylko nie zejść na ląd z tego świetnego wątku żeglarskiego w CRO do ogródka.
To tak tylko w skrócie; Moja działka to jedynie 6 ar, na tym dom, garaż i mały "składzik na rowery, skutery" i odrobinę zieleni dla 2 psów i 2 kotów. Nastąpiła likwidacja wszelkiej roślinności bez pożyteczności. Sklejam każdy kawałeczek ziemi jak tylko mogę. Idę już w uprawy pionowe.
Tuje precz. Na dzisiaj liczy się tylko to co pożyteczne; każda pokrzywa, każde ziółko,rzodkieweczka, pomidorki, ogórki pnące, sałata, czosnek niedźwiedzi, seler naciowy, cebulki różne, lubczyk,kolendra, wiele odmian mięty, brokóły, a innych wiele. Maliny, truskawki, poziomki,jagoda kamczacka (kilka odmian), borówka amerykańska(kilka odmian), papryka ostra,... etc. :D

Racja jak każdy się rozkręci może być niezły ogrodniczy wątek zamiast piękny żeglarski. Dlatego może tutaj przenieśmy swoje spostrzeżenia

https://www.cro.pl/pokazcie-swoje-ogrody-ogrodki-ogrodeczki-t55779.html

Stworzyłam nowy wątek, żebyśmy mogli się tam rozwinąć :D :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.04.2020 18:27

"CROberto"]Już wiem, jak zdobyć rabat na zakup ryb...
Żona ma ładniejsze oczy :wink: to ją nauczę jak pomagać przy cumowaniu ... :mrgreen:

To nie jest trudne :D A w razie czego - z przyjemnością służę pomocą i wiedzą :smo:

Btw.
Ogród masz duży - zostawiacie duży trawnik,czy będziecie coś tworzyć ?
Pytam, bo jestem pasjonatem ogrodu - drzewka i krzewy lubię formować - " skradły " mi już sporo przestrzeni... 8)

Duży...nie duży.... Nam wystarcza. Działki mamy 10 arów - ale na niej dom, podjazdy, taras - wiec zielonego zostaje z 5-6 arów.
Wiesz - jak byłam mała to marzyłam o podwórku z wielkim trawnikiem - tak żebym miała gdzie biegać, jeździc rowerem, tarzać się po trawie - moja babcia miała podwórko ale całe zarośnięte a ja chciałam trawy..... I chyba tak mi zostało. Podwórko mam obsadzone przy płocie krzakami które cała wiosnę kwitną, w kącie mamy owoce - porzeczki, poziomki, jagodę kamczacką, agrest, trochę ziół a reszta - trawa, trawa i jeszcze raz trawa. Żadne z nas nie ma duszy ogrodnika - nie umiemy, nie lubimy..... Trawnik prosty, szybki do koszenia i spełnił moje marzenia. Wiem ze dla wielu osób mój "ogród" nie ma sensu ale mi w nim dobrze :smo: Choć nie powiem - zazdroszczę posiadaczom pięknych zadbanych ogrodów - ale wiem że nie dam rady :oops: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.04.2020 18:28

agata26061 napisał(a)::oczko_usmiech: CROberto pokaz swój, myślę że Beatka się nie obrazi. Ja teraz tez jestem na etapie sadzenia różnych roślin i szukam inspiracji. Jeśli wolisz to na priv tez może być :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrazi???? W życiu. Sama z przyjemnością pocieszę oczy i zerknę czego w życiu nie będę miała :oops: :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.04.2020 18:32

pavlo napisał(a):Łoj, żeby tylko nie zejść na ląd z tego świetnego wątku żeglarskiego w CRO do ogródka.

Pozdrówka dla ogrodników

Wszystko od Ciebie bym zjadła :hearts: Pod warunkiem że nie musiałabym grzebać w ziemi. Tam są robaki i pająki 8O 8O 8O A tak się ich boję strasznie 8O 8O 8O
W skrzynkach po byłej piaskownicy rosnie rukola (całą zimę nasza kanarzyca ją jadła 8O ), koperek, bazylia, teraz też rzodkiewka a później może pomidorki koktajlowe. Melisa szaleje na rabatce ale mięta ciągle taka biedna....może za szybko ją zjadam??? Nie wiem.... :roll: Nie umiem być ogrodnikiem :oops:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 23.04.2020 23:17

Kapitańska Baba napisał(a):

Pozdrówka dla ogrodników

Wszystko od Ciebie bym zjadła :hearts: Pod warunkiem że nie musiałabym grzebać w ziemi. Tam są robaki i pająki 8O 8O 8O A tak się ich boję strasznie 8O 8O 8O
W skrzynkach po byłej piaskownicy rosnie rukola (całą zimę nasza kanarzyca ją jadła 8O ), koperek, bazylia, teraz też rzodkiewka a później może pomidorki koktajlowe. Melisa szaleje na rabatce ale mięta ciągle taka biedna....może za szybko ją zjadam??? Nie wiem.... :roll: Nie umiem być ogrodnikiem :oops:

No tak, podobne teksty to prawi też moja żona "....że nie musiałabym grzebać w ziemi". :oczko_usmiech: A "DADA", czyli ja, to wręcz uwielbiam mój ogródek i moje kalifornijki w kompoście. Nie narzekają na Pandemię, nic nie protestują, nie oczekują postojowego, pracują bez składki ZUS'u. Wręcz służy im ta Pandemia. Albowiem azaliż; jemy więcej warzyw i owoców, zaś resztki z nich są dla nich wyjątkową pożywką. Tudzież wspomnę o tym, że; trzeba mieć w ogródku trochę dzikości w roślinności. Dzisiaj to ma być przystań dla każdej pszczółki i trzmiela.

Kapitańska Baba pisze tak "Nie umiem być ogrodnikiem "
A ja dopiszę tak: ale żeglarzem i wędzarnikiem TAK :)
Powiem więcej; z każdej podróży uwędzi wyśmienitą i pachnącą Chorwacją
opowieść na przekład polski :oczko_usmiech: Albo na odwrót; z naszych polskich składników przygotuje garnek pachnący Chorwacją :)

Pozdrawiam kulinarnie i ogródkowo :D
Ostatnio edytowano 24.04.2020 00:13 przez pavlo, łącznie edytowano 1 raz
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 23.04.2020 23:51

Kapitańska Baba napisał(a):Wiesz - jak byłam mała to marzyłam o podwórku z wielkim trawnikiem - tak żebym miała gdzie biegać, jeździc rowerem, tarzać się po trawie - moja babcia miała podwórko ale całe zarośnięte a ja chciałam trawy..... I chyba tak mi zostało.

Właśnie o to chodzi .... 8)
Urządzić sobie " własny kąt " , oraz życie tak - aby się uszczęśliwiać...
Pytałem z czystej ciekawości... :oops:
Kapitańska Baba napisał(a): Wiem ze dla wielu osób mój "ogród" nie ma sensu .....

Absolutnie tak nie myślę :!:
Jeśli lubisz w nim przebywać i niczego w nim więcej nie potrzebujesz - to oznacza ,że jest najlepszy na świecie... :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.04.2020 18:09

"pavlo"]
No tak, podobne teksty to prawi też moja żona "....że nie musiałabym grzebać w ziemi". :oczko_usmiech:

Widać my kobiety tak mamy :mrgreen:

opowieść na przekład polski :oczko_usmiech: Albo na odwrót; z naszych polskich składników przygotuje garnek pachnący Chorwacją :)

I sie zawstydziłam :oops: Dziękuję :wink:

Pozdrawiam kulinarnie i ogródkowo

Pozdrawiam cieplutko w ten lodowaty dzień :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 26.04.2020 18:14

"CROberto"]
Właśnie o to chodzi .... 8)
Urządzić sobie " własny kąt " , oraz życie tak - aby się uszczęśliwiać...
Pytałem z czystej ciekawości... :oops:

Wiesz - ja zazdroszczę wszystkim pięknych, zadbanych ogrodów. Uwielbiam przebywać w takich miejscach. Twój jest piękny, Piotra który pokazał również. Podziwiam Was za ogrom pracy jaką wkłądacie w swoje małe dzieła sztuki :hearts:
Absolutnie tak nie myślę :!:
Jeśli lubisz w nim przebywać i niczego w nim więcej nie potrzebujesz - to oznacza ,że jest najlepszy na świecie... :smo:

Lubię, dobrze sie w nim czuję a że trawnik duży - jest w razie czego gdzie suszyć żagle :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 26.04.2020 19:59

Kapitańska Baba napisał(a):
"pavlo"]
No tak, podobne teksty to prawi też moja żona "....że nie musiałabym grzebać w ziemi". :oczko_usmiech:

Widać my kobiety tak mamy :mrgreen:

I sie zawstydziłam :oops: Dziękuję :wink:

Pozdrawiam kulinarnie i ogródkowo

Pozdrawiam cieplutko w ten lodowaty dzień :wink:

Kurcze blaszka, dzisiaj zauważyłem, że moje rzodkiewki podgryzły ślimaki :evil:
Idę z nimi na wojnę ekologiczną :twisted:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 26.04.2020 21:04

pavlo napisał(a):Kurcze blaszka, dzisiaj zauważyłem, że moje rzodkiewki podgryzły ślimaki :evil: ...
Ciekawa odmiana, rzodkiewki gryzące ślimaki 8O
:mrgreen:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 26.04.2020 23:05

Kapitańska Baba napisał(a):.... a że trawnik duży - jest w razie czego gdzie suszyć żagle :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No patrz....a myślałem o sobie ,że bystry jestem... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży