Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czternaście dni na Gib Sea A.D. 2019

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 14.04.2020 11:10

Bardzo dobrze wspominam Sumartin. Nie ma tego czegoś, co spodoba się każdemu, ale ma to coś, co spodobało się mnie :wink: Dobrze się tam czułam. Może dlatego, że to były moje drugie wakacje w Chorwacji, może dlatego, że pierwsze w Dalmacji i na wyspie, a może po prostu jest fajny :D
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 14.04.2020 11:38

maslinka napisał(a):
Bravik napisał(a):Też mam sentyment do Sumartina? Sumartinu? (niech się znawcy chorwackiego wypowiedzą).

Nie wiem, czy jestem znawcą ;), ale po chorwacku odmienia się: Sumartina. Natomiast po polsku można powiedzieć: Sumartinu ;)

Widzę, że jednak jest więcej miłośników tej miejscowości, niż sądziłam :)

Wiedziałem, że Cię "zaczepię" :oczko_usmiech: . Dzięki za podpowiedź :mrgreen:
Ostatnio edytowano 17.04.2020 13:30 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 14.04.2020 12:00

Ale niespodzianka! Miałam cichą nadzieję, że może Was tam wiatr przygna. :D Odwiedziłam Sumartin w 2014 i bardzo mnie zauroczyło to miasteczko, a właściwie wioska. Pamiętam, że gdy szukałam informacji w internecie, wszyscy odradzali i pisali, że to dziura, nic tam nie ma, nie warto itd. Dobrze, że się tym nie zasugerowałam. :D Sumartin zdecydowanie ma to coś.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2020 12:16

gusia-s napisał(a):Sumartin jest bardzo urokliwy, większości chyba jednak nie przypada do gustu ale mnie się podobał, szczególnie za widoczek z jednej strony na Biokovo a z drugiej na wyspę Hvar, a za cypelkiem jest ładna zatoczka na kotwiczenie :)
IMG_20170720_135833.jpg

Może w następnym odcinku ją odwiedzimy :?: ;)

Ślicznie wyjląda ta Twoja zatoczka :hearts:
Od razu powiem - nie odwiedzimy jej. Po pierwsze nie maiłam pojęcia o jej istnieniu. A po drugie - cisza nie może przecież wiecznie trwac, prawda? :mrgreen:
Wiesz że często popadamy ze skrajności w skrajność :roll: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2020 12:17

Bravik napisał(a):No wreszcie, koniec polegiwania na żaglu. :wink:

Tez wolę korzystać z niego w inny sposób :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2020 12:18

Bravik napisał(a):Też mam sentyment do Sumatrina? Sumatrinu? (niech się znawcy chorwackiego wypowiedzą). A już sierpniowe lenistwo pobliskiej Selcy rozwala.

Do Selcy oczywiscie nie dotarliśmy :D Za to Sumartin - jak najbardziej na plus :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2020 12:23

"maslinka"]
Z bliska będzie gorzej? ;)

Absolutnie nie :D

Sumartin wielu osobom nie przypada do gustu, bo nie ma tam nic szczególnego do zobaczenia. Brakuje starówki, żeby pospacerować wieczorem. Nam się tam jednak podobało, głównie ze względu na plażę w zatoczce Sv. Rok:

Poza tym to urocza dziura, w której wolno toczy się życie 8)

Na żadnej plaży nie byliśmy - jak to my - ale uwierz po festiwalowej nocy w Jelsie niczego bardziej nie pragnęliśmy niż miasteczka z leniwie i cicho toczącym się życiem :mrgreen:
Widzę, że jednak jest więcej miłośników tej miejscowości, niż sądziłam :)

Chyba Sumartin na to zasługuje :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2020 12:28

Magda O. napisał(a):Bardzo dobrze wspominam Sumartin. Nie ma tego czegoś, co spodoba się każdemu, ale ma to coś, co spodobało się mnie :wink: Dobrze się tam czułam. Może dlatego, że to były moje drugie wakacje w Chorwacji, może dlatego, że pierwsze w Dalmacji i na wyspie, a może po prostu jest fajny :D

Chyba jest fajny :wink:
Na odbiór miejsca wpływa tyle czynników - a w Sumartinie było cicho, spokojnie, było gdzie się poszwędać (będzie sporpo zdjęć :oczko_usmiech: ), no i harbour master - przemiły, bardzo pomocny, uśmiechnięty, troskliwy - tak jak lubimy, przez tych ludzi pracujących w portach lubimy bądź nie poszczególne miasta (Sucuraj na przykład stracił w naszych oczach właśnie przez koszmarną panią z obsługi :( )
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2020 12:30

Bravik napisał(a):Wiedziałem, że Cię "zaczepię" :oczko_usmiech: . Dzięki za podpowiedź :mrgreen:

Na Maslinkę zawsze można liczyć :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2020 12:32

Epepa napisał(a):Ale niespodzianka! Miałam cichą nadzieję, że może Was tam wiatr przygna. :D Odwiedziłam Sumartin w 2014 i bardzo mnie zauroczyło to miasteczko, a właściwie wioska. Pamiętam, że gdy szukałam informacji w internecie, wszyscy odradzali i pisali, że to dziura, nic tam nie ma, nie warto itd. Dobrze, że się tym nie zasugerowałam. :D Sumartin zdecydowanie ma to coś.

Zdecydowanie tak - w naszej locji dopisany do miejsc gdzie warto wrócić :wink:
Bo czyż w każdym miasteczku musi być starówka? Czasami warto zaszyć sie na chwilę w mniej znane i oblegane miejsca, prawda? :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.04.2020 12:51

Kapitańska Baba napisał(a):
gusia-s napisał(a):Sumartin jest bardzo urokliwy, większości chyba jednak nie przypada do gustu ale mnie się podobał, szczególnie za widoczek z jednej strony na Biokovo a z drugiej na wyspę Hvar, a za cypelkiem jest ładna zatoczka na kotwiczenie :)
IMG_20170720_135833.jpg

Może w następnym odcinku ją odwiedzimy :?: ;)

Ślicznie wyjląda ta Twoja zatoczka :hearts:
Od razu powiem - nie odwiedzimy jej. Po pierwsze nie maiłam pojęcia o jej istnieniu. A po drugie - cisza nie może przecież wiecznie trwac, prawda? :mrgreen:
Wiesz że często popadamy ze skrajności w skrajność :roll: :mrgreen:
Ano widzisz, a było zapytać w momencie zbliżania się doń :P
Moglibyście pokotwiczyć sobie tam troszkę, a następnie zawrócić do miasteczka. To rzut beretem.
W sumie moglibyście również przejść do niej spacerkiem https://goo.gl/maps/EQYv3uCrGeB6F3V46
Na siagę ;) przez lasek to jakieś 500 m od nabrzeża.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 14.04.2020 13:50

Kapitańska Baba napisał(a):Bo czyż w każdym miasteczku musi być starówka? Czasami warto zaszyć sie na chwilę w mniej znane i oblegane miejsca, prawda? :wink:

Nie ukrywam, że podczas majowych wyjazdów lubię mieć "pod nosem" jakąś starówkę, chociażby niewielką, bo z pogodą bywa wtedy różnie (o czym obydwie się w zeszłym roku przekonałyśmy :wink: :lol: ) i w razie czego jest gdzie pochodzić. Latem wolę zaszyć się w jakiejś malutkiej miejscowości, takiej jak Sumartin, albo nawet jeszcze mniejszej. Kto wie, może następnym razem będzie robinsonada. Powoli dojrzewam do tego pomysłu. :wink:
Cieszę się, że Wam też Sumartin przypadł do gustu i już nie mogę się doczekać zdjęć ze spaceru. :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2020 16:02

gusia-s napisał(a): Ano widzisz, a było zapytać w momencie zbliżania się doń :P
Moglibyście pokotwiczyć sobie tam troszkę, a następnie zawrócić do miasteczka. To rzut beretem.
W sumie moglibyście również przejść do niej spacerkiem https://goo.gl/maps/EQYv3uCrGeB6F3V46
Na siagę ;) przez lasek to jakieś 500 m od nabrzeża.

W sumie nie pomyślałam żeby zgłosić się do Znawcy Cro - Gusi - przecież już nie raz dopytywałam o miasta :mrgreen:

500 m - daleko nie jest - ale znalazło się bliżej kąpielowe miejsce dla tych co mocno potrzebowali :mrgreen: Dla mnie tam plaże mogą nie istnieć :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.04.2020 16:05

Epepa napisał(a):Nie ukrywam, że podczas majowych wyjazdów lubię mieć "pod nosem" jakąś starówkę, chociażby niewielką, bo z pogodą bywa wtedy różnie (o czym obydwie się w zeszłym roku przekonałyśmy :wink: :lol: ) i w razie czego jest gdzie pochodzić. Latem wolę zaszyć się w jakiejś malutkiej miejscowości, takiej jak Sumartin, albo nawet jeszcze mniejszej. Kto wie, może następnym razem będzie robinsonada. Powoli dojrzewam do tego pomysłu. :wink:
Cieszę się, że Wam też Sumartin przypadł do gustu i już nie mogę się doczekać zdjęć ze spaceru. :hearts:

Oj różnie z tym majem, to prawda :roll: Z drugiej strony - w maju nie ma tłoku więc warto pozwiedzać nie ocierając się o innych przechodniów.
Taka robinsonada to może być naprawdę fajna sprawa - cisza, brak ludzi dokoła, własna plażyczka pod przysłowiowym nosem - powiem Ci że gdybym miała siedzieć na lądzie to jest to alternatywa :wink:

Pospacerujemy, pospacerujemy, pozaglądamy w różne kąty - mam nadzieję że Tobie znane :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.04.2020 17:50

Kapitańska Baba napisał(a): ... W sumie nie pomyślałam żeby zgłosić się do Znawcy Cro - Gusi - przecież już nie raz dopytywałam o miasta :mrgreen: ...
No weź bo się zaczerwienię :mrgreen:
Nie no akurat Brač jako tako przemierzony to coś tam się widziało. W sumie nadmorskie miasteczka na wyspie to akurat wszystkie zaliczone :hearts:
Brakowałoby Milnej ale uzupełniłam 2 mce później podczas rejsu :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży