Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czternaście dni na Gib Sea A.D. 2019

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 31.01.2020 15:09

agata26061 napisał(a):
gusia-s napisał(a):A z nowości, wtedy jeszcze instalacja Pozdrav suncu cieszyła się dostępnością. Ponoć w ubiegłym roku ktoś zdewastował panele, usterki naprawiano ale instalację zagrodzono i nie można na nią wchodzić :(

Właśnie miałam też pytać co takie kółeczko wokół tego Pozdrowienia słońca, bo zazwyczaj widziałam zdjęcia biegających dzieciaków po nim. Wyjaśniło się! Szkoda, że ktoś wpadł na tak kretyński pomysł, żeby to niszczyć. Mam nadzieję, że to nie nasi rodacy? :evil: 8O :cry:
Z tego co pamiętam to nie nasi ;)
Być może ograniczenie wstępu na instalację było tylko chwilowe - może jeszcze trwały jakieś naprawy :roll:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 31.01.2020 15:57

gusia-s napisał(a): Z tego co pamiętam to nie nasi ;)

Nooo to chociaż tyle ;)
gusia-s napisał(a): Być może ograniczenie wstępu na instalację było tylko chwilowe - może jeszcze trwały jakieś naprawy :roll:

Spróbuję się o tym przekonać w tym roku :D
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 31.01.2020 20:44

Próbując zlokalizować marinę w Zadarze, zobacz co znalazłam :)
https://www.google.pl/maps/@44.1197117, ... 6574?hl=pl
To ta, na której właśnie płyniemy :?:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.02.2020 16:12

"gusia-s"]
No właśnie ... inne :) Cały czas mam w pamięci to co kiedyś napisałaś, jak Twoje dziewczyny rysowały obrazki gdzie u wszystkich dzieci były na dole plaża i nad nią morze a u nich inaczej ... na dole morze a nad nim plaża :)

Rzeczywiście kiedys o tym pisałam :mrgreen: One biedne od małego skażone :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zadar był drugim większym miastem na lądzie, jakie odwiedziłam - pierwszym był Dubrownik :hearts: Zrobiliśmy do niego wypad z Pagu i powiem Wam, że mi się bardzo podobał. Czuć w nim historię i tą starość :)

Zaczęłaś z górnej półki 8O
U nas też wieki temu Zadar był pierwszym chorwackim miastem takim ze starówka, historią. Nie powiem - byliśmy zachwyceni :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.02.2020 16:13

maslinka napisał(a):W Zadarze byliśmy tylko raz, dawno temu, bo w 2007 roku. To był raczej krótki spacer, więc chętnie tam wrócę, jak tylko nadarzy się okazja.
Fajnie było zobaczyć to miasto u Ciebie :) Całkiem przyjemnie się prezentuje 8)

Popatrzeć i posłuchać - obowiązkowo do ponownych odwiedzin :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.02.2020 16:15

agata26061 napisał(a):
gusia-s napisał(a): Z tego co pamiętam to nie nasi ;)

Nooo to chociaż tyle ;)
gusia-s napisał(a): Być może ograniczenie wstępu na instalację było tylko chwilowe - może jeszcze trwały jakieś naprawy :roll:

Spróbuję się o tym przekonać w tym roku :D

W czasie naszej wizyty instalacja była ogrodzona - nie miałam pojęcia że kiedyś było inaczej :cry:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.02.2020 16:16

elka21 napisał(a):Próbując zlokalizować marinę w Zadarze, zobacz co znalazłam :)
https://www.google.pl/maps/@44.1197117, ... 6574?hl=pl
To ta, na której właśnie płyniemy :?:

No nasza Kryśka w całej krasie :hearts: Nawet zacumowana dokładnie w miejscu z którego wypływaliśmy :smo:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.02.2020 19:08

Kapitańska Baba napisał(a): W czasie naszej wizyty instalacja była ogrodzona - nie miałam pojęcia że kiedyś było inaczej :cry:
Incydent miał miejsce 30 maja 2019, straty oszacowano na 660 tyś. kun, tak więc całkiem możliwe, że nie zostało to jeszcze naprawione.
Sprawcą był jakiś miejscowy 25 latek z obszerną już kartoteką, doskonale znany tamtejszym stróżom prawa. Pewnie coś zażył i mu odwaliło bo zrobił to w biały dzień na oczach ludzi.
https://m.dnevno.hr/vijesti/video-vanda ... a-1317758/
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.02.2020 22:00

gusia-s napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a): W czasie naszej wizyty instalacja była ogrodzona - nie miałam pojęcia że kiedyś było inaczej :cry:
Incydent miał miejsce 30 maja 2019, straty oszacowano na 660 tyś. kun, tak więc całkiem możliwe, że nie zostało to jeszcze naprawione.
Sprawcą był jakiś miejscowy 25 latek z obszerną już kartoteką, doskonale znany tamtejszym stróżom prawa. Pewnie coś zażył i mu odwaliło bo zrobił to w biały dzień na oczach ludzi.
https://m.dnevno.hr/vijesti/video-vanda ... a-1317758/

Straszne koszty 8O nigdy nie zrozumiem po co ludzie niszczą takie rzeczy. ...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.02.2020 08:53

Kapitańska Baba napisał(a): Straszne koszty 8O nigdy nie zrozumiem po co ludzie niszczą takie rzeczy. ...
Myślę, że ten niszczyciel sam tego nie wie :roll:
Jakiś zaburzony musiał być.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.02.2020 10:28

Zadar zostaje za rufą a to oznacza że najwyższa pora na pierwsze śniadanie w morzu.

Twarożek z cebulką i pomidorem, wędliny własnego wyrobu, bursztyn, pomidory z ogródka.

I na deser jakiś dżemik wyciągnięty z mojej przepastnej domowej spiżarki.

Takie rzeczy tylko na naszym pokładzie.

Smacznego!!!!

20190825_092202.jpg

20190825_092205.jpg

A potem niektórzy okupują dziób.

DSC_9952.JPG

Mijamy różne miejscowości.

DSC_9953.JPG

DSC_9954.JPG

Od rufy jeszcze widok na Zadar.

DSC_9955.JPG

DSC_9956.JPG

Płyniemy dalej.

DSC_9957.JPG

DSC_9958.JPG

Na pokładzie fryzjer – Margot walczy z długimi włosami Ewy.

Ciężkie to zadanie – ale skoro ja daję radę przez okrągły rok to Margot nie ma wyjścia i musi dać radę przez dwa tygodnie.

W końcu wiedziała z kim jedzie i jakie będzie miała obowiązki na pokładzie.

DSC_9959.JPG

DSC_9960.JPG

DSC_9961.JPG

DSC_9962.JPG

DSC_9963.JPG

O, tu płynie dobry obiad.

Szkoda że kawałek od nas bo byśmy zaczepili.

DSC_9964.JPG

Skoro nie ponegocjujemy z rybakami to napijmy się kawy.

Kawiarka już rozsiewa cudowny zapach.

DSC_9965.JPG

Tu mesa naszej Kristiny.

DSC_9966.JPG

A po kawie – czas na opalanko.

DSC_9967.JPG

DSC_9969.JPG

DSC_9970.JPG

Prowadzi.....autopilot, co się będziemy wysilać.

DSC_9971.JPG

Ani za gorąco.

Marudzi że musi natychmiast się wykąpać.

Ale w kanale woda jest taka paskudna, brudna.

Krakowskim targiem dochodzimy do konsensusu.

Idzie moczyć nogi na rufie.

DSC_9972.JPG

DSC_9973.JPG

Mijamy wioskę Smerfów.

Wydaje się, że z oddali słychać piosenkę: „Hej dzieci jeśli chcecie zobaczyć Smerfów las.....” – domy stoją w idealnie równych rządkach, jak od linijki.

DSC_9974.JPG

DSC_9975.JPG

DSC_9976.JPG

DSC_9977.JPG

DSC_9978.JPG

DSC_9979.JPG

DSC_9981.JPG
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 03.02.2020 11:47

Patrząc na wieżowce w Zadarze pomyślałam sobie, że ich lokatorzy muszą mieć piękny widok. :D Jesteście z Ewą bardzo do siebie podobne. Gdybym zobaczyła Was gdzieś z daleka, mogłabym na pierwszy rzut oka nie odróżnić. :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.02.2020 15:30

Rozpieszczacie się tym śniadaniem :D I dobrze! Śniadanie to w końcu najważniejszy posiłek dnia. Podobno 8)

Kapitańska Baba napisał(a):
Twarożek z cebulką i pomidorem, wędliny własnego wyrobu, bursztyn, pomidory z ogródka.

Przeczytałam: pomidory z ogórka :lol: i zaczęłam się zastanawiać, jak Wy to robicie 8O :mrgreen:
Ale skoro potraficie sami robić wędliny, to wszystko jest możliwe :P
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.02.2020 16:45

Kapitańska Baba napisał(a): Twarożek z cebulką i pomidorem, wędliny własnego wyrobu, [b]bursztyn ... [/b]
Wiesz jak on mi zasmakował 8O
Zamawiam :!: i czekam na dostawę w drodze na ... lub z Mazur :mrgreen:
Na moim terenie niedostępny :(

Kapitańska Baba napisał(a): ... Na pokładzie fryzjer – Margot walczy z długimi włosami Ewy.
Ciężkie to zadanie – ale skoro ja daję radę przez okrągły rok to Margot nie ma wyjścia i musi dać radę przez dwa tygodnie.
W końcu wiedziała z kim jedzie i jakie będzie miała obowiązki na pokładzie....
Jaki obowiązek, toć to sama przyjemność :mrgreen:

Kapitańska Baba napisał(a): ...Prowadzi.....autopilot, co się będziemy wysilać ...
Jak pusto na pokładzie 8O

Kapitańska Baba napisał(a): ... Mijamy wioskę Smerfów.
Wydaje się, że z oddali słychać piosenkę: „Hej dzieci jeśli chcecie zobaczyć Smerfów las.....” – domy stoją w idealnie równych rządkach, jak od linijki ...
Nie przepadam za tego typu zabudową w Chorwacji więc płyńmy w jakieś ładniejsze rejony :( może być na katarynie aby szybciej oddalić się od lądu :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.02.2020 16:58

"Epepa"]Patrząc na wieżowce w Zadarze pomyślałam sobie, że ich lokatorzy muszą mieć piękny widok. :D

I to chyba ich jedyna zaleta :mrgreen:

Jesteście z Ewą bardzo do siebie podobne. Gdybym zobaczyła Was gdzieś z daleka, mogłabym na pierwszy rzut oka nie odróżnić. :mrgreen:

Prawie wszyscy tak mówią więc chyba coś w tym jest :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży