Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czternaście dni na Gib Sea A.D. 2019

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 19:28

"Epepa"]
Eee tam. Czasami, szczególnie gdy nie mamy wielkich oczekiwań, to z pozoru nieciekawe miejsce potrafi miło zaskoczyć. Czyżby Rijeka? :D Jeśli tak, to ponoć ma swój urok. :)

Nie, bardziej na południe - Biograd 8O 8O 8O
W wody wygląda paskudnie :roll: Oby z lądu był choć ciut lepszy :oczko_usmiech:

Ja jako takie najmniej urodziwe miasto w Chorwacji zapamiętałam Ploce. Piękny, nadmorski odcinek Jadrańskiej Magistrali, po drodze widoki na miasteczka na wybrzeżu, małe domki, kościółki i nagle... wielkie, szare bloki z wielkiej płyty. 8O

Tak o Ploce wszyscy mówią - paskuda. Zdania nie mam - nie widziałam, choc wielka płyta na wybrzeżu 8O 8O 8O
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 19:30

agata26061 napisał(a):Ja podobnie zapamiętałam Szybenik, z tym, że nie uważam go za najmniej urodziwym. Ba! Nawet uważam, że Split i Trogir w moim odczuciu bije na głowę, ale niestety też spotkałam tam paskudne zaniedbane budynki, w których mieszkają lokalsi. Ci to dopiero mają pecha... Tyle pięknych domów w Cro, tyle uroczych wiosek i miasteczek, a on musieli wylądować w takim obskurnym bloku z wielkiej płyty. Starówkę mają w Szybeniku super i chociaż tyle, że Ci z najwyższych pięter mają piękne widoki z okna na Jadran i te ich piękne zachody słońca :D

Te bloki w Szybeniku to też takie trochę z kosmosu, prawda? 8O Chyba taka moda była - na wieżowce. Gdyby je teraz wybudowali to pewnie ostatnie piętra i apartamenty z widokiem na Jadran miałyby kosmiczne ceny 8O
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 19:32

Anata napisał(a):My w Zadarze byliśmy dwa razy ale zawsze poza ścisłym sezonem (maj albo wrzesień), więc nie było takich dzikich tłumów i przez to spacer po mieście był przyjemnością. Ja zresztą zawsze jestem podekscytowana wakacjami więc wszystko mi się podoba ;) ale fakt, że jest dużo mniejszych i zdecydowanie ładniejszych miast.

Jak się w końcu doczekamy to tłumy przestaja mieć znaczenie, święta prawda :smo: Choć co ciekawe Zadar wcale nie był najbardziej zaludnionym miastem tegorocznego rejsu. Pokażę takie jedno za jakiś czas i okaże się że w Zadarze to były pustki :mrgreen:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 30.01.2020 20:20

Kapitańska Baba napisał(a):Te bloki w Szybeniku to też takie trochę z kosmosu, prawda? 8O Chyba taka moda była - na wieżowce. Gdyby je teraz wybudowali to pewnie ostatnie piętra i apartamenty z widokiem na Jadran miałyby kosmiczne ceny 8O

Niektóre bloki wręcz straszą. Masakra. Myślę, że ze zbiegiem czasu i do Chorwacji dotrze jakieś super nowoczesne budownictwo i postawią tam wypasione wieżowce... Ale czy to dla nas będzie na plus? Obawiam się, że nie. Chociaż gdzieś czytałam, że od pewnego czasu w Chorwacji nie można budować bloków wyżej niż do pewnego pułapu, żeby nie niszczyły bogactwa kulturowego i przyrodniczego... ale czy tak jest faktycznie, to nie dam sobie ręki uciąć...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 21:23

agata26061 napisał(a):Niektóre bloki wręcz straszą. Masakra. Myślę, że ze zbiegiem czasu i do Chorwacji dotrze jakieś super nowoczesne budownictwo i postawią tam wypasione wieżowce... Ale czy to dla nas będzie na plus? Obawiam się, że nie. Chociaż gdzieś czytałam, że od pewnego czasu w Chorwacji nie można budować bloków wyżej niż do pewnego pułapu, żeby nie niszczyły bogactwa kulturowego i przyrodniczego... ale czy tak jest faktycznie, to nie dam sobie ręki uciąć...

Gdyby rzeczywiście prawdą było co piszesz to by znaczyło że Chorwaci to jednak mądry naród :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.01.2020 09:11

Dziś wstajemy wcześnie rano.

W końcu morze wzywa i nie będzie na nas w nieskończoność czekać a nam znudziło się siedzenie na lądzie!!!

Nareszcie opuszczamy marinę!!!

Na ten moment czekaliśmy my od maja a dzieci i Margot cały rok!!!

Wyjście jest ciekawe - marina jest bardzo ciasna.

Żeby zakręcić trzeba ostro pomanewrować – w przód i w tył oraz trochę wspomóc się rękoma w zastępstwie steru strumieniowego.

Kilkanaście sekund i po temacie, płyniemy!

Hurrrrraaaaa :hearts:

DSC_9922.JPG

Dziewczyny już sprzątają odbijacze – nie będziemy przecież wychodzić z portu z bałaganem na pokładzie.

To byłby straszny wstyd :roll: .

DSC_9923.JPG

DSC_9924.JPG

Widok na marinę – już z pokładu Kryśki.

DSC_9925.JPG

DSC_9926.JPG

DSC_9927.JPG

Ciekawa jest ta marina – płynie się trochę jakby po wąskiej ulicy w nadbrzeżnej dzielnicy.

Taka mała Wenecja.

Ale niezwykle sympatyczna.

DSC_9928.JPG

DSC_9929.JPG

DSC_9930.JPG

Już widać główki portu.

DSC_9931.JPG

DSC_9932.JPG

DSC_9933.JPG

DSC_9934.JPG

DSC_9935.JPG

DSC_9936.JPG

Kolos ciągle stoi przy nabrzeżu.

DSC_9937.JPG

Mijamy się z jakąś wycieczką.

Bardzo się spieszą – wyprzedzają nas prawie z piskiem opon 8O .

DSC_9938.JPG

A my się nie spieszymy – dlatego przepłyniemy jeszcze wzdłuż zadarskiego nabrzeża.

Fajnie tak popatrzeć na uliczki którymi wieczorem spacerowaliśmy – tym razem od strony morza.

Wszystko jest takie inne, ładniejsze.

DSC_9939.JPG

DSC_9940.JPG

DSC_9941.JPG

DSC_9943.JPG

DSC_9944.JPG

DSC_9946.JPG

DSC_9947.JPG

DSC_9948.JPG

DSC_9949.JPG

Przy baszcie dość.

Zawracamy i obieramy kurs na północ.

DSC_9950.JPG

Tak, w tym roku postanowiliśmy zmienić destynację i wybraliśmy północną część Chorwacji :!: .

Zobaczymy czy zachwyci nas tak samo jak Dalmacja.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 31.01.2020 09:19

Właśnie tak przeczuwałam, że gdzieś na północ popłyniecie. Bardzo jestem ciekawa :D Może o Pag zahaczycie? :lol: 8) :oczko_usmiech:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 31.01.2020 10:11

Też się cieszę z kursu jaki obraliście. Będzie ciasno :wink: :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.01.2020 10:18

agata26061 napisał(a):Właśnie tak przeczuwałam, że gdzieś na północ popłyniecie. Bardzo jestem ciekawa :D Może o Pag zahaczycie? :lol: 8) :oczko_usmiech:

Jachtem po księżycu :smo: :mrgreen: :smo:
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 31.01.2020 10:27

Zanim ta relacja w ogóle się rozpoczęła to zastanawiałam się, czy kiedyś popłyniecie na północ. :D Ale super! Ciekawa jestem, czy zahaczycie o Losinj. Spędziłam tam kiedyś majówkę i bardzo mi się podobało. :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.01.2020 10:27

Habanero napisał(a):Też się cieszę z kursu jaki obraliście. Będzie ciasno :wink: :D

Mam nadzieję że nie zawiodę :smo: Kryśka wielka, pomieści wszystkich chętnych :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 31.01.2020 10:45

Epepa napisał(a):Zanim ta relacja w ogóle się rozpoczęła to zastanawiałam się, czy kiedyś popłyniecie na północ. :D Ale super! Ciekawa jestem, czy zahaczycie o Losinj. Spędziłam tam kiedyś majówkę i bardzo mi się podobało. :D

Próbujemy poznać coraz wiecej Chorwacji - stąd pomysł żeglugi po północy :D A na co wiatr pozwoli :?: :hut:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 31.01.2020 13:19

Kapitańska Baba napisał(a): ... Fajnie tak popatrzeć na uliczki którymi wieczorem spacerowaliśmy – tym razem od strony morza.
Wszystko jest takie inne, ładniejsze...

No właśnie ... inne :) Cały czas mam w pamięci to co kiedyś napisałaś, jak Twoje dziewczyny rysowały obrazki gdzie u wszystkich dzieci były na dole plaża i nad nią morze a u nich inaczej ... na dole morze a nad nim plaża :)

To prawda, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)

Zadar był drugim większym miastem na lądzie, jakie odwiedziłam - pierwszym był Dubrownik :hearts: Zrobiliśmy do niego wypad z Pagu i powiem Wam, że mi się bardzo podobał. Czuć w nim historię i tą starość :)
A z nowości, wtedy jeszcze instalacja Pozdrav suncu cieszyła się dostępnością. Ponoć w ubiegłym roku ktoś zdewastował panele, usterki naprawiano ale instalację zagrodzono i nie można na nią wchodzić :(

Dla dzieci to była niebywała frajda :)
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 31.01.2020 14:06

gusia-s napisał(a):A z nowości, wtedy jeszcze instalacja Pozdrav suncu cieszyła się dostępnością. Ponoć w ubiegłym roku ktoś zdewastował panele, usterki naprawiano ale instalację zagrodzono i nie można na nią wchodzić :(

Właśnie miałam też pytać co takie kółeczko wokół tego Pozdrowienia słońca, bo zazwyczaj widziałam zdjęcia biegających dzieciaków po nim. Wyjaśniło się! Szkoda, że ktoś wpadł na tak kretyński pomysł, żeby to niszczyć. Mam nadzieję, że to nie nasi rodacy? :evil: 8O :cry:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.01.2020 14:58

W Zadarze byliśmy tylko raz, dawno temu, bo w 2007 roku. To był raczej krótki spacer, więc chętnie tam wrócę, jak tylko nadarzy się okazja.
Fajnie było zobaczyć to miasto u Ciebie :) Całkiem przyjemnie się prezentuje 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży