Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czternaście dni na Gib Sea A.D. 2019

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 30.01.2020 11:18

Ja już oznajmiłam mężowi, że silnik w tym sezonie musi być. :lol:

Fajnie było zobaczyć u Was Zadar, bo jeszcze tam nie byłam. Najbardziej spodobały mi się organy morskie. :D Też uważam, że zachód jak zachód. Równie piękne, albo i piękniejsze, są zachody słońca w innych miejscach Chorwacji. Uwielbiam widok szybenickiej Katedry nawet, jeśli to tylko płaskorzeźba. Te proporcje i kształt. 8O Przepiękna budowla, chyba moja ulubiona w Chorwacji.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 30.01.2020 12:16

Fajnie, że startujecie z Zadaru. Miło popatrzeć, nawet nie sądziłam, że pozostanie mi taki sentyment do niego. A na takie zwyczajne ulice i blokowiska też miałam okazję powędrować. :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 13:06

"Epepa"]Ja już oznajmiłam mężowi, że silnik w tym sezonie musi być. :lol:

Czuję na sobie brzemię odpowiedzialności 8O :smo:

Fajnie było zobaczyć u Was Zadar, bo jeszcze tam nie byłam. Najbardziej spodobały mi się organy morskie. :D Też uważam, że zachód jak zachód. Równie piękne, albo i piękniejsze, są zachody słońca w innych miejscach Chorwacji. Uwielbiam widok szybenickiej Katedry nawet, jeśli to tylko płaskorzeźba. Te proporcje i kształt. 8O Przepiękna budowla, chyba moja ulubiona w Chorwacji.

Rzeźba katedry była na otarcie łez za nieobecność w Szybeniku :wink:

Zadar warty odwiedzenia na jeden wieczór :oczko_usmiech:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 13:09

pomorzanka zachodnia napisał(a):Fajnie, że startujecie z Zadaru. Miło popatrzeć, nawet nie sądziłam, że pozostanie mi taki sentyment do niego. A na takie zwyczajne ulice i blokowiska też miałam okazję powędrować. :wink:

Do pierwszych wakacji w Cro (dobrze pamiętam?) zawsze pozostaje sentyment :wink:
Też cieszyliśmy sie na ten Zadar - ale głównie ze względu na to że troszkę bliżej niż Szybenik :oczko_usmiech: Choć spacer wieczorny był przyjemny - fajnie odwiedzić dawno nie widziane kąty :hut:
Anata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anata » 30.01.2020 13:36

Mnie się Zadar bardzo podobał, ale my też z tych co lubią przejść się uliczkami i odkryć jakieś fajne miejsca "przez przypadek", poczuć atmosferę i klimat miasteczka a niekoniecznie zaglądać z mapą w każdy punkt. Pewnie taki sposób zwiedzania po części jest wymuszony przez nasze psy, z którymi wiadomo w wiele miejsc nie wejdziemy, ale też dzięki nim czasami znajdujemy takie miejsca o których pewnie nawet miejscowi nie słyszeli :D

A co do miejsca "spotkania" to powiem tylko, że mocno wtedy wiało ;)
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 30.01.2020 14:10

Mnie jakoś ten Zadar nigdy nie zachęcał, żeby tam pospacerować. Wolałam powtórzyć Szybenik w 2016 niż jechać do Zadaru. Nie wiem, gdzieś tak go na zdjęciach trochę nie doceniałam. Myślę, że w tym roku w końcu uda mi się pospacerować i posłuchać tych słynnych organ morskich. :D :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 16:00

Anata napisał(a):Mnie się Zadar bardzo podobał, ale my też z tych co lubią przejść się uliczkami i odkryć jakieś fajne miejsca "przez przypadek", poczuć atmosferę i klimat miasteczka a niekoniecznie zaglądać z mapą w każdy punkt. Pewnie taki sposób zwiedzania po części jest wymuszony przez nasze psy, z którymi wiadomo w wiele miejsc nie wejdziemy, ale też dzięki nim czasami znajdujemy takie miejsca o których pewnie nawet miejscowi nie słyszeli :D

A co do miejsca "spotkania" to powiem tylko, że mocno wtedy wiało ;)

Długo się zastanawiałam po przeczytaniu wczoraj Twojego posta i na 90% obstawiałam jedno miejsce - patrząc na podpowiedź chyba sie nie pomyliłam :wink: Zobaczymy :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 16:01

agata26061 napisał(a):Mnie jakoś ten Zadar nigdy nie zachęcał, żeby tam pospacerować. Wolałam powtórzyć Szybenik w 2016 niż jechać do Zadaru. Nie wiem, gdzieś tak go na zdjęciach trochę nie doceniałam. Myślę, że w tym roku w końcu uda mi się pospacerować i posłuchać tych słynnych organ morskich. :D :D

Agatka - zdjęcia zdjęciami, samo miasto - bywają w Cro ładniejsze miejsca ale dla organów warto o niego zahaczyć :hearts:
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 30.01.2020 16:06

agata26061 napisał(a):Mnie jakoś ten Zadar nigdy nie zachęcał, żeby tam pospacerować. Wolałam powtórzyć Szybenik w 2016 niż jechać do Zadaru. Nie wiem, gdzieś tak go na zdjęciach trochę nie doceniałam. Myślę, że w tym roku w końcu uda mi się pospacerować i posłuchać tych słynnych organ morskich. :D :D

Mam podobnie. Też jeszcze nie udało mi się tam dotrzeć i specjalnie raczej nie będę się wybierała, jedynie po drodze na Dugi Otok albo inne, mniejsze wyspy.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 16:08

Epepa napisał(a):

Mam podobnie. Też jeszcze nie udało mi się tam dotrzeć i specjalnie raczej nie będę się wybierała, jedynie po drodze na Dugi Otok albo inne, mniejsze wyspy.

Dziewczyny - Zadar nie jest zły. Co wiecej - jest cudownym miastem zwłaszcza jak porównam go z tegorocznym startem 8O :roll: To dopiero piękność odwiedzę i zwiedzę :roll: :roll:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 30.01.2020 16:27

Kapitańska Baba napisał(a):Dziewczyny - Zadar nie jest zły. Co wiecej - jest cudownym miastem zwłaszcza jak porównam go z tegorocznym startem 8O :roll: To dopiero piękność odwiedzę i zwiedzę :roll: :roll:

Postaram się dać mu szanse w lipcu, ale będziemy w głębokim sezonie 8O 13-25lipca więc nie wiem jakie będą wrażenia. Wszystko się okaże w trakcie :D
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 30.01.2020 17:39

Kapitańska Baba napisał(a):
Epepa napisał(a):

Dziewczyny - Zadar nie jest zły. Co wiecej - jest cudownym miastem zwłaszcza jak porównam go z tegorocznym startem 8O :roll: To dopiero piękność odwiedzę i zwiedzę :roll: :roll:

Eee tam. Czasami, szczególnie gdy nie mamy wielkich oczekiwań, to z pozoru nieciekawe miejsce potrafi miło zaskoczyć. Czyżby Rijeka? :D Jeśli tak, to ponoć ma swój urok. :)
Ja jako takie najmniej urodziwe miasto w Chorwacji zapamiętałam Ploce. Piękny, nadmorski odcinek Jadrańskiej Magistrali, po drodze widoki na miasteczka na wybrzeżu, małe domki, kościółki i nagle... wielkie, szare bloki z wielkiej płyty. 8O
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 30.01.2020 18:41

Epepa napisał(a):Eee tam. Czasami, szczególnie gdy nie mamy wielkich oczekiwań, to z pozoru nieciekawe miejsce potrafi miło zaskoczyć. Czyżby Rijeka? :D Jeśli tak, to ponoć ma swój urok. :)
Ja jako takie najmniej urodziwe miasto w Chorwacji zapamiętałam Ploce. Piękny, nadmorski odcinek Jadrańskiej Magistrali, po drodze widoki na miasteczka na wybrzeżu, małe domki, kościółki i nagle... wielkie, szare bloki z wielkiej płyty. 8O

Ja podobnie zapamiętałam Szybenik, z tym, że nie uważam go za najmniej urodziwym. Ba! Nawet uważam, że Split i Trogir w moim odczuciu bije na głowę, ale niestety też spotkałam tam paskudne zaniedbane budynki, w których mieszkają lokalsi. Ci to dopiero mają pecha... Tyle pięknych domów w Cro, tyle uroczych wiosek i miasteczek, a on musieli wylądować w takim obskurnym bloku z wielkiej płyty. Starówkę mają w Szybeniku super i chociaż tyle, że Ci z najwyższych pięter mają piękne widoki z okna na Jadran i te ich piękne zachody słońca :D
Anata
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anata » 30.01.2020 18:46

My w Zadarze byliśmy dwa razy ale zawsze poza ścisłym sezonem (maj albo wrzesień), więc nie było takich dzikich tłumów i przez to spacer po mieście był przyjemnością. Ja zresztą zawsze jestem podekscytowana wakacjami więc wszystko mi się podoba ;) ale fakt, że jest dużo mniejszych i zdecydowanie ładniejszych miast.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.01.2020 19:25

agata26061 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Postaram się dać mu szanse w lipcu, ale będziemy w głębokim sezonie 8O 13-25lipca więc nie wiem jakie będą wrażenia. Wszystko się okaże w trakcie :D

Będzie super :!: W końcu to wytęsknione wakacje w ukochanej Cro :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży