Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czestochowa - Zadar ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Glee
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Glee » 03.09.2012 09:58

szaki17 napisał(a):jesteś z Wawy więc omijaj "gierkówkę" koło Bełchatowa, jedź przez Łódź (ale to chyba wiesz).

No właśnie, jak to jest teraz z tym omijaniem gierkówki? Bo przecież dojazd do Piotrkowa przez A2>DK14>A1 nie jest wcale taki różowy. Minusy to:
1. dalej o 30 km
2. na A2 od Skierniewic do Strykowa jedzie sie jednym pasem 80-90 km/h
3. przejazd DK14 przez Łódz chwile zabiera
4 za Łodzią trzeba przebić sie przez korki w Rzgowie i Tuszynie

no i sam nie wiem czy nie jechać poczciwą "8", zdając sobie oczywiście sprawę, że trasa do Piotrkowa będzie spowolniona remontami.

Panowie, co polecacie? Wyruszam w ten piątek około 8.00 z Grodziska
lechiti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechiti » 03.09.2012 10:02

Przyznam się, że ja ostatnio wybieram wariant przez Łódź i A2. Nawet przejazd przez Łódź i zwężenia na A2 (na których jak się dobrze trafi można jechać i równiótko 100 km/h nie są w stanie popsuc mi humoru tak jak przejazd przez gierkówkę od Piotrkowa i późniejszy przejazd od strony Janek na Bródno...

Poza tym.. oglądanie tak oszałamiającego tempa robót działa na mnie deprymująco...
Glee
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Glee » 03.09.2012 10:14

lechiti napisał(a):Przyznam się, że ja ostatnio wybieram wariant przez Łódź i A2. Nawet przejazd przez Łódź i zwężenia na A2 (na których jak się dobrze trafi można jechać i równiótko 100 km/h nie są w stanie popsuc mi humoru tak jak przejazd przez gierkówkę od Piotrkowa i późniejszy przejazd od strony Janek na Bródno...

A na "8" jak jest teraz przez remonty? Ruch spowolniony ale płynny czy szarpanina: raz sie jedzie a raz stoi?
Całe szczęście atrakcje z Janek i Raszyna mnie omijają, bo w Radziejowicach albo Siestrzeniu odbijam na Grodzisk...

Poza tym.. oglądanie tak oszałamiającego tempa robót działa na mnie deprymująco...
No fakt, cos w tym jest :(
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 04.09.2012 00:06

A na "8" jak jest teraz przez remonty? Ruch spowolniony ale płynny czy szarpanina: raz sie jedzie a raz stoi?
Całe szczęście atrakcje z Janek i Raszyna mnie omijają, bo w Radziejowicach albo Siestrzeniu odbijam na Grodzisk...

No fakt, cos w tym jest :(

Teraz na ósemce jedzie się w miarę płynnie, roboty idą szybciej, już prawie koniec widać , bo ostatni etap robią ( robimy :)) czyli malowanie pasów. Więc uważajcie na malarzy, bo kupa dobrego robimy :)

Oczywiście nie za wszystkie odcinki się wypowiadam, ale za km 386 do 408 czyli Rawa Maz-Mszczonów nitka do Stolicy.
lechiti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechiti » 04.09.2012 08:42

Czyli jest nadzieja.. :) co nie zmienia faktu, że dalej na południe nadal kilka miejsc z robotami.. wczoraj przejeżdżałem w nocy przez Częstochowę i tez się rozłożyli z naprawa jakiegoś wiaduktu..
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 04.09.2012 21:18

W nocy żadne miasto straszne nie jest, Częstochowa w dzień z tym rozkopanym wiaduktem stanowi problem, w nocy jest luz. A rozkopać musieli, bo by się w końcu zarwał, już półśrodek wcześniej zastosowano wyłączając z ruchu skrajnice, a że wiadukt na najważniejszej arterii tranzytowej w mieście, to jak my drogowcy mówimy: ,,utrudnienia muszą być" , nie da się tego przeskoczyć, aczkolwiek mogli zacząć wczesną wiosną a nie teraz. Pewnie pieniędzy w kasie nie było lub podobne nieszczęście.
Niestety jeszcze trochę to potrwa.
A na ósemce znów mału kroczek do przodu :) Przepięty ruch, teraz jedzie się dwoma nitkami po jednym pasie w każdym kierunku, teraz możemy malować dalej. Oczywiście na w/w odcinku Rawa M-Mszczonów :)
lechiti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechiti » 04.09.2012 22:13

No to przynajmniej bez konieczności pokonywania kilometrów gierkówką można dowiedzieć się o postępach prac.. oczywiście na odcinku Rawa - Mszczonów... na szczęście ode mnie do granicy w Zwardoniu jakieś 10 kilometrów..
marccc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marccc » 05.09.2012 09:13

kowalma napisał(a):
marccc napisał(a):z Częstochowy do Pakostane (kawałek za Biogradem) jechaliśmy po nocy z 24 na 25 sierpnia 13h.

Podzielisz sie jeszcze trasa ktora jechales? ;)

W Polsce to gierkówką, do a1, potem Wodzisław Śląski, Czechy tam przez Breclav, Reintal, potem Austria, Slowenia. Gdzie się tylko dało autostrady.

Wczoraj wracałem na dzień, więc troche więcej postojów, ze względu na dzieci, ta sam droga. Czas koło 14h ale, byliśmy na małych zakupach, przed wyjazdem, więc jakby tego nie liczyć to wyjdzie jakieś 13,5h drogi.
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 05.09.2012 19:49

lechiti napisał(a):No to przynajmniej bez konieczności pokonywania kilometrów gierkówką można dowiedzieć się o postępach prac.. oczywiście na odcinku Rawa - Mszczonów... na szczęście ode mnie do granicy w Zwardoniu jakieś 10 kilometrów..

Ty szczęściarzu :)
Z tysiąca kilometrów do Raju tylko 10km po polskich drogach....
lechiti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechiti » 26.09.2012 11:24

No i muszę przyznac, że to jest ogromny komfort... w sobotę wróciliśmy z Korculi.. wyjazd o 9-ej rano. Prom Domince-Orebic i 1300 kilometrów.. dojechaliśmy ok 2-ej nad ranem.. z trzema ponad godzinnymi postojami.. bez stresu.. ehh..
klaudia82
Globtroter
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) klaudia82 » 27.01.2013 15:25

dids76 napisał(a):Możesz jechać przez Czechy i Austrię i ominąć autostradę w Słowenii. nadkładasz jakieś 30-40 minut i oszczędzasz 30 euro.
Do Granicy z Czechami lepiej jechać: za Siewierzem (w m. Podwarpie) na S1 kier. Pyrzowice , tam na A1 jechać nią do końca (Świerklany) a tam na Wodzisław i Chałupki. Zaraz za granicą PL/Cz zaczyna się autostrada D1.
Tak jak to opisałeś w poście wyżej ;) :)

Witam widze że jestes dosc obcykany w trasie więc mam pytanie jaką trase wybrac
Knurów d Bibinja
przepraszam że pytam o trase ale mąż powiedział że pojedzie na urlop(jako kierowca) na Chorwacje jak dam mu wykaz trasy
ps chciałabym oczywiście ominąc autostrade w słoweni za 30 euro
z góry wielkie dzięki
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.01.2013 15:50

Jeśli chcesz jechać przez Czechy to z Knurowa najlepiej na A1 do Świerklan potem wzdłuż objazdu do Maszny i tam wracasz na A1 (możliwe że do września kiedy Ty pojedziesz już A1 otwarta do granicy). Po stronie Czeskiej kierunek Olomouc i Brno D1. W okoicach Brna kierunek Mikulov i Wiedeń. W Wiedniu kierunek Graz A2. w okolicach Graz zjazd z A2 na A9 kierunek Słowenia. Jeśli chcesz minąć autostradę w Słowenii to z A9 zjeżdżasz zjazdem nr 226 na drogę B69 kierunek Mureck. Tutaj cały opis objazdu podany przez kolegę "vizila":
mapa-do-oceny-wyjazd-wroclaw-t37768-45.html
Po przekroczeniu granicy Slo/Hr cały czas autostradą kierunek Split aż do zjazdu Zadar 2 . Tam kierunek Zadar do drogi D8, na drodze D8 kierujesz się na Sibenik i już jesteś w Bibinje ;)
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz na maila lub GG żeby nie robić tu śmietnika ;)
klaudia82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) klaudia82 » 27.01.2013 16:05

Wielkie dzięki
napewno bede pisac na meila do wyjazdu mam jeszcze troche czasu ale już zaczynam szukac informacji a czym więcej czytam tym mniej wiem.
tak więc jeśli czegos nie znajde to bede pisac
Z góry dzięki że mam w tobie informatora w 100%
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 27.01.2013 20:07

Pani Klaudio :0 jeśli chce pani dowiedzieć się coś o miejscowości Bibinje albo okolicach Zadaru proszę śmiało pisać na gg 2889034 Bylem tam dwa razy :)
michalm92
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalm92 » 30.01.2013 13:21

Ja polecam trasę Katowice>Bielsko Biała>Żywiec>Żylina>Bratysława Ruzinov>Csorna>Szhombathely>Kormend>Zalaegerszeg>Nagykanizsa później już dalej lecimy autostradą prosto do Zadaru.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czestochowa - Zadar ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone