Tu masz dobry opis objazdu kolegi vizila:
forum/viewtopic.php?t=37768&postdays=0&postorder=asc&start=45
dids76 napisał(a):Możesz jechać przez Czechy i Austrię i ominąć autostradę w Słowenii. nadkładasz jakieś 30-40 minut i oszczędzasz 30 euro.
Do Granicy z Czechami lepiej jechać: za Siewierzem (w m. Podwarpie) na S1 kier. Pyrzowice , tam na A1 jechać nią do końca (Świerklany) a tam na Wodzisław i Chałupki. Zaraz za granicą PL/Cz zaczyna się autostrada D1.
Tak jak to opisałeś w poście wyżej
bielszczanka42 napisał(a):dids76 napisał(a):Możesz jechać przez Czechy i Austrię i ominąć autostradę w Słowenii. nadkładasz jakieś 30-40 minut i oszczędzasz 30 euro.
Do Granicy z Czechami lepiej jechać: za Siewierzem (w m. Podwarpie) na S1 kier. Pyrzowice , tam na A1 jechać nią do końca (Świerklany) a tam na Wodzisław i Chałupki. Zaraz za granicą PL/Cz zaczyna się autostrada D1.
To jeszcze się dopytam : gdzie tankować przed granicą z czechami na tej trasie?
dids76 napisał(a):bielszczanka42 napisał(a):dids76 napisał(a):Możesz jechać przez Czechy i Austrię i ominąć autostradę w Słowenii. nadkładasz jakieś 30-40 minut i oszczędzasz 30 euro.
To jeszcze się dopytam : gdzie tankować przed granicą z czechami na tej trasie?
Tankować najlepiej w Wodzisławiu, jest Slovnaft, Orlen, Statoil. W samych Chałupkach jest stacja Orlen, trzeba skręcić na skrzyżowaniu ze "światłami" w prawo.
prezesm napisał(a):Czyli zdania są zgodne, że obecnie trasę Katowice - Cieszyn omijać i jechać przez Żory ? Jutro mam wyjazd, tak więc zależy mi na aktualnych danych.
Interseal napisał(a):prezesm napisał(a):Czyli zdania są zgodne, że obecnie trasę Katowice - Cieszyn omijać i jechać przez Żory ? Jutro mam wyjazd, tak więc zależy mi na aktualnych danych.
Zgodne!
Od czterech lat jeżdżę codziennie S1-ką na trasie Bielsko-Biała - prawie Cieszyn i takiego małego ruchu turystycznego na tym odcinku nie pamiętam. Przyczynił się do tego pewnie remont w Tychcach, jednak mając do wyboru jazdę bez przeszkód aż z Pyrzowic, nie zastanawiałbym się ani chwili.
Interseal napisał(a):prezesm napisał(a):Czyli zdania są zgodne, że obecnie trasę Katowice - Cieszyn omijać i jechać przez Żory ? Jutro mam wyjazd, tak więc zależy mi na aktualnych danych.
Zgodne!
Od czterech lat jeżdżę codziennie S1-ką na trasie Bielsko-Biała - prawie Cieszyn i takiego małego ruchu turystycznego na tym odcinku nie pamiętam. Przyczynił się do tego pewnie remont w Tychcach, jednak mając do wyboru jazdę bez przeszkód aż z Pyrzowic, nie zastanawiałbym się ani chwili.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi