Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czestochowa - Zadar ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2012 14:42

Tu masz dobry opis objazdu kolegi vizila:
forum/viewtopic.php?t=37768&postdays=0&postorder=asc&start=45
piko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piko » 29.07.2012 20:52

jeszcze raz dzięki.
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 29.07.2012 22:56

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ani automapa ani google maps nie chcą mi wytyczyć trasy przez most graniczny w Cieszynie :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2012 23:08

Rzeczywiście tak się dzieje w przypadku Google.
Dziwi to, gdyż o ile w przypadku trasy przez Słowację nie naniesiono jeszcze nawet tunelu w Lalikach, to trasa z Boguszowic jest normalnie opisana i ciągła, a roboty prowadzone tam były dość dawno.
:?

Co do AutoMapy - nie wiem, nie używam Automapy i w ogóle nawigacji na tym kierunku
bielszczanka42
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bielszczanka42 » 29.07.2012 23:10

dids76 napisał(a):Możesz jechać przez Czechy i Austrię i ominąć autostradę w Słowenii. nadkładasz jakieś 30-40 minut i oszczędzasz 30 euro.
Do Granicy z Czechami lepiej jechać: za Siewierzem (w m. Podwarpie) na S1 kier. Pyrzowice , tam na A1 jechać nią do końca (Świerklany) a tam na Wodzisław i Chałupki. Zaraz za granicą PL/Cz zaczyna się autostrada D1.
Tak jak to opisałeś w poście wyżej ;) :)

To jeszcze się dopytam : gdzie tankować przed granicą z czechami na tej trasie? :)
donmichallo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) donmichallo » 29.07.2012 23:59

:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.07.2012 09:26

bielszczanka42 napisał(a):
dids76 napisał(a):Możesz jechać przez Czechy i Austrię i ominąć autostradę w Słowenii. nadkładasz jakieś 30-40 minut i oszczędzasz 30 euro.
Do Granicy z Czechami lepiej jechać: za Siewierzem (w m. Podwarpie) na S1 kier. Pyrzowice , tam na A1 jechać nią do końca (Świerklany) a tam na Wodzisław i Chałupki. Zaraz za granicą PL/Cz zaczyna się autostrada D1.

To jeszcze się dopytam : gdzie tankować przed granicą z czechami na tej trasie? :)

Tankować najlepiej w Wodzisławiu, jest Slovnaft, Orlen, Statoil. W samych Chałupkach jest stacja Orlen, trzeba skręcić na skrzyżowaniu ze "światłami" w prawo.
prezesm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) prezesm » 31.07.2012 16:14

Czyli zdania są zgodne, że obecnie trasę Katowice - Cieszyn omijać i jechać przez Żory ? Jutro mam wyjazd, tak więc zależy mi na aktualnych danych.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 31.07.2012 16:47

dids76 napisał(a):
bielszczanka42 napisał(a):

Tankować najlepiej w Wodzisławiu, jest Slovnaft, Orlen, Statoil. W samych Chałupkach jest stacja Orlen, trzeba skręcić na skrzyżowaniu ze "światłami" w prawo.

Nie wiem jak na innych stacjach ale w Chałupkach nie zatankujesz od 23:30 do 24:00 podobnie jak na Schelu po Czeskiej stronie tyle że tam to nawet do godz. 24:10 :( . Ponieważ w tym czasie robią rozliczenia dobowe. Głupota kwitnie normalnie :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2012 16:56

prezesm napisał(a):Czyli zdania są zgodne, że obecnie trasę Katowice - Cieszyn omijać i jechać przez Żory ? Jutro mam wyjazd, tak więc zależy mi na aktualnych danych.

Zgodne! :wink:
Od czterech lat jeżdżę codziennie S1-ką na trasie Bielsko-Biała - prawie Cieszyn i takiego małego ruchu turystycznego na tym odcinku nie pamiętam. Przyczynił się do tego pewnie remont w Tychcach, jednak mając do wyboru jazdę bez przeszkód aż z Pyrzowic, nie zastanawiałbym się ani chwili.
prezesm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) prezesm » 31.07.2012 17:27

Interseal napisał(a):
prezesm napisał(a):Czyli zdania są zgodne, że obecnie trasę Katowice - Cieszyn omijać i jechać przez Żory ? Jutro mam wyjazd, tak więc zależy mi na aktualnych danych.

Od czterech lat jeżdżę codziennie S1-ką na trasie Bielsko-Biała - prawie Cieszyn i takiego małego ruchu turystycznego na tym odcinku nie pamiętam. Przyczynił się do tego pewnie remont w Tychcach, jednak mając do wyboru jazdę bez przeszkód aż z Pyrzowic, nie zastanawiałbym się ani chwili.

No to super, dziękuje wyjaśnienie. Rozwiałeś moje wątpliwości.
kowalma
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowalma » 02.09.2012 22:51

Pytanko - ile +- zajmuje czasowo w/w trasa ? Jedziemy w pazdzierniku, wiec nie przewidujemy 'turnusowych' korkow ;)
marccc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marccc » 02.09.2012 22:59

z Częstochowy do Pakostane (kawałek za Biogradem) jechaliśmy po nocy z 24 na 25 sierpnia 13h. Rodzina mi spała, więc prawie bez postojów. Zatankowałem za Częstochową, potem postój w Breclav na "kanapkę", bo zgłodniałem :) kawałek za wiedniem tankowanie. Mały korek na granicy Słoeńsko-Chorwackiej (koło 30 minut) i postó w Chorwacjo z 1h przed celem podróży koło 15 minut na siusiu i rozprostowanie nóg :)

ps. właśnie siedze sobie na balkonie w Pakostanie, w oddali szumi morze i popijam lekkie % :)
lechiti
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechiti » 02.09.2012 23:07

Interseal napisał(a):

Do tego dodac należy jeszcze budowę obwodnicy w Pszczynie i tym samym przejazd z Katowic do Bielska robi się mało przyjemny...
kowalma
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowalma » 03.09.2012 09:47

marccc napisał(a):z Częstochowy do Pakostane (kawałek za Biogradem) jechaliśmy po nocy z 24 na 25 sierpnia 13h.

Podzielisz sie jeszcze trasa ktora jechales? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czestochowa - Zadar ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone