Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

UWAGA! Częstochowa - remont DK-1 i DK-46 (koło McD i Tesco)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
qbat
Globtroter
Re: UWAGA! Częstochowa - remont DK-1 i DK-46 (koło McD i Tes

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 19.07.2013 14:31

Jadę w poniedziałek i dość intensywnie obserwuję ten wątek jak i forum Skycraper (http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 06&page=51)

Jednak prawdę mówiąc jestem nieco zdezorientowany, jeśli chodzi o objazdy ruchu DK1 na południe i na północ. Konkretnie gdzie są kierowane TIRy, skoro Korytarz Północny jest do 16t, a gdzie osobówki - czy w ogóle warto mi skręcać na Korytarz czy ciąć prosto na zwężenie (TIRy odbijają wcześniej i dalej jest ograniczenie/zakaz czy nie)?

Wariant skręcania przed Częstochową odrzuciłem - czasowo może wyjść dłużej lub na to samo co objazdami/korkami (tak obstawiam).
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 19.07.2013 18:40

Szybka relacja z godziny 16:30 i 18:30.

Jest luz, że tak powiem. Póki co odradzam jakiekolwiek objazdy. Na wysokości Tesco są prowizoryczne światła umożliwiające skręt do Tesco (jadąc w stronę Kato) i wyjazd z Tesco na Kato, więc lewy pas na południe może czasem lekko stanąć, ale póki co idzie bez przeszkód. Śmiem twierdzić, iż przed tym wszystkim niejednokrotnie było gorzej, więc oby tak dalej :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.07.2013 20:51

Wracałem z Chorwacji 17-tego rano (Częstochowę przejeżdżałem ok. 6 rano) - korka na "Kobrze" nie było najmniejszego. Estakada na Rakowie również już skończona - bo w tamta stronę (5-go) było troche stania.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.07.2013 20:57

Raul73 napisał(a):Wracałem z Chorwacji 17-tego rano (Częstochowę przejeżdżałem ok. 6 rano) - korka na "Kobrze" nie było najmniejszego. Estakada na Rakowie również już skończona - bo w tamta stronę (5-go) było troche stania.

Witam po powrocie. Trochę OT, ale jak poradziłeś Sobie z jazdą przez Łódź i Rzgów?

Zarzuć w "korkach.." albo w "przyczółkach.."
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 19.07.2013 20:59

Dziś o 7 rano jechaliśmy prze Częstochowę w stronę Cro.
Jazda płynna bez korków.
qbat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 19.07.2013 21:17

jara napisał(a):Witam po powrocie. Trochę OT, ale jak poradziłeś Sobie z jazdą przez Łódź i Rzgów?

To może ja coś odpiszę, bo niedawno jechałem tamtędy w zeszłym tygodniu.

Rzgów: ruch raczej płynny, kolejki się tworzą ale auta nie stoją - to zależy czy w danym momencie ruch nie zostaje na chwilę zablokowany na wyjazd z budowy. Jechałem w zeszłym tygodniu na południe w środku tygodnia ok. 9:00, przejazd ok.50 km/h, bezboleśnie. Powrót w niedzielę, ok 16-tej - trochę się zagęściło, ale bez stania.

Łódź: jest zwężenie przy Centrum Matki Polki (budowa tzw. Trasy Górnej). Odradzam skrzyżowanie Pabianicka/JanaPawła - tam jest drugi koniec budowanej Trasy Górnej i właśnie tam zmienili organizację ruchu (mniej pasów bo biorą się za estakadę): http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,1430 ... LokLodzTxt

Dlatego jadąc na północ lepiej kierować się na A1, czyli ze Rzgowskiej w prawo, potem DK14 Broniewskiego i na drugim rondzie w lewo Rydza-Śmigłego i trzymać się jazdy prosto na północ aż dojedziemy do ronda przed Strykowem (Sosnowiec) i tam juz na autostradę (mapka: https://mapy.google.pl/maps?saddr=Rzgow ... 3&t=m&z=13)

Nawet jeśli cel podróży leży gdzieś za Zgierzem to i tak opłaca się jechać przez Stryków niż przeciskać się przez Łódź i Zgierz. Można potem np. skręcić na A2 i zjechać na Piątek lub Emilię - niestety ten kawałek jest płatny ale to są jakieś grosze.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.07.2013 21:27

qbat napisał(a):
jara napisał(a):Witam po powrocie. Trochę OT, ale jak poradziłeś Sobie z jazdą przez Łódź i Rzgów?

To może ja coś odpiszę, bo niedawno jechałem tamtędy w zeszłym tygodniu.

Rzgów: ruch raczej płynny, kolejki się tworzą ale auta nie stoją - to zależy czy w danym momencie ruch nie zostaje na chwilę zablokowany na wyjazd z budowy. Jechałem w zeszłym tygodniu na południe w środku tygodnia ok. 9:00, przejazd ok.50 km/h, bezboleśnie. Powrót w niedzielę, ok 16-tej - trochę się zagęściło, ale bez stania.

Łódź: jest zwężenie przy Centrum Matki Polki (budowa tzw. Trasy Górnej). Odradzam skrzyżowanie Pabianicka/JanaPawła - tam jest drugi koniec budowanej Trasy Górnej i właśnie tam zmienili organizację ruchu (mniej pasów bo biorą się za estakadę): http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,1430 ... LokLodzTxt

Dlatego jadąc na północ lepiej kierować się na A1, czyli ze Rzgowskiej w prawo, potem DK14 Broniewskiego i na drugim rondzie w lewo Rydza-Śmigłego i trzymać się jazdy prosto na północ aż dojedziemy do ronda przed Strykowem (Sosnowiec) i tam juz na autostradę (mapka: https://mapy.google.pl/maps?saddr=Rzgow ... 3&t=m&z=13)

Nawet jeśli cel podróży leży gdzieś za Zgierzem to i tak opłaca się jechać przez Stryków niż przeciskać się przez Łódź i Zgierz. Można potem np. skręcić na A2 i zjechać na Piątek lub Emilię - niestety ten kawałek jest płatny ale to są jakieś grosze.

Dobre opracowanie, takie w pigułce. Ja akurat jestem tubylec, ale wiem, że userzy często o to pytają.

A to przecież po drodze do Częstochowy :smo:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.07.2013 22:12

jara napisał(a):
Raul73 napisał(a):Wracałem z Chorwacji 17-tego rano (Częstochowę przejeżdżałem ok. 6 rano) - korka na "Kobrze" nie było najmniejszego. Estakada na Rakowie również już skończona - bo w tamta stronę (5-go) było troche stania.

Witam po powrocie. Trochę OT, ale jak poradziłeś Sobie z jazdą przez Łódź i Rzgów?

Zarzuć w "korkach.." albo w "przyczółkach.."

Również witam! :D

W obie strony Łódź przejechana jak zawsze: Strykowską. Zero korków: ani na rondzie na zjeździe z A2, ani na odcinku z bus-pasami, ani na węźle rzgowksim. Tylko na powrocie trafilem na "czerwoną falę" i prawie na wszysktich światłach stałem - ale wszystkie przejechane na jednej zmianie.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 20.07.2013 07:16

to miałeś szczęście, lub jechałeś nocą, bądź w wolny dzień...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2013 10:27

maniusc napisał(a):to miałeś szczęście, lub jechałeś nocą, bądź w wolny dzień...

Nic z tych rzeczy - w tamtą stronę piątek wczesnym popołudniem, z powrotem środa w godzinach szczytu (ok. 6.30 - 7 rano)
hoborg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hoborg » 23.07.2013 08:45

Czy macie jakieś nowe wieści? Czy ok. godziny 9 rozważać wariant objazdu, czy w miarę spokojnie jechać po staremu?
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 23.07.2013 14:33

Nadal na spokojnie możesz jechać. Jechałem o 9 dzisiaj i przejechałem szybciej niż przed remontem.
qbat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 24.07.2013 19:00

Jechalem w poniedziałek ok. godz. 10tej w kier. na Katowice - przejechałem bezboleśnie, dk1 bez żadnych objazdow. Zatem odradzam objazd dk1 w kier. poludniowym, szkoda czasu i niepotrzebnych kombinacji.
Klamer75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klamer75 » 31.07.2013 05:38

Jak tam sytuacja w remontach? Będziemy tam jechać w 2 sierpnia koło 10-11.
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 31.07.2013 07:07

Idzie bez przeszkód póki co. Odezwij się bliżej wyjazdu, sytuacja w prawie 2 tyg może się zmienić.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

UWAGA! Częstochowa - remont DK-1 i DK-46 (koło McD i Tesco) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone