Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Częstochowa-Makarska- Bez opłat na Słowenii- Mapka do druku

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
raval
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) raval » 15.09.2011 09:58

Jacek S napisał(a):
raval napisał(a):napiszcie tez ile i jaką walutę powinienem wziąć na przejazd.

Klik

raval napisał(a):o której najlepiej wyjechać w piątek, żeby uniknąć korków na drogach i na przejściach

Klik

dzięki, ale czegoś nie rozumiem, kupujemy winietę i dodatkowo płacimy za autostrady?? czy trasa pokazana w temacie omija te autostrady??
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.09.2011 10:02

Nie otwiera mi sie tamten link ale z tego co czytam to w Słowacji winieta a w HR opłata na autostradzie.
raval
Plażowicz
Re: Częstochowa-Makarska- Bez opłat na Słowenii- Mapka do dr

Nieprzeczytany postnapisał(a) raval » 15.09.2011 10:02

erci napisał(a):Witam
Nie wiem jak Wy ale ja nie lubię gdzieś jechać z nawigacją i nie mieć jednocześnie ze sobą mapy- wolę wiedzieć gdzie się aktualnie znajduję.

Można kupić mapę lub zrobić jakieś pomoce samemu.
Ja wybrałem tą 2 opcję- mapką stworzyłem za pomocą google i chwili cierpliwości.
Trasa często wybierana przez forumowiczów- Polska, Słowacja(autostrada), Węgry(86), Słowenia(objazd autostrady), Chorwacja(autostrady).

Wersję do druku można ściągnąć z linku ->
http://tnij.org/cropl

Stary (chyba) nieaktywny link -> http://www.mirrory.pl/files/1EQMR1ZN/Dojazd_do_Chorwacji_-_wersja_do_wydruku___ceny_autostrad.rar

Nikogo nie namawiam do wybierania trasy, która ja jechałem- Raczej jest to oferta dla zdecydowanych na taką opcję.

z tego co widzę to na mapce nie ma wjazdu do Słowenii, jest droga z Lenti prosto na Zagrzeb, chyba że się mylę??
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.09.2011 10:13

Jak pisałem wyżej - nie mogę otworzyć tej mapki (nie mam jakiegoś pakietu zgodności) ale widzę tytuł Polska, Słowacja, Węgry, Słowenia, Chorwacja więc chyba jednak z Lenti przez Redics-Lendave-Mursko Sredisce
raval
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) raval » 15.09.2011 10:20

Jacek S napisał(a):Nie otwiera mi sie tamten link ale z tego co czytam to w Słowacji winieta a w HR opłata na autostradzie.

WĘGRY

Na Węgrzech opłaty za przejazd autostradami pobiera się tylko i wyłącznie w formie winiet

Wszystkie autostrady, tj.: M1, M3, M5, M6 i M7 są płatne.

jak to rozumieć
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.09.2011 10:22

Dokładnie tak jak jest napisane bo to prawda.
Odpowiedź jest w tym wątku na stronie 3

pawel.777 napisał(a):
JacekL napisał(a):Przepraszam za post pod postem ale właśnie otworzyłem mapę, która rzeczywiście jest tak dobra jak wszyscy chwalą, mam tylko jedno pytanie, czy wyjeżdżając z Bratysławy przed wjechaniem na drogę 86 nie jedziemy kawałek płatną autostradą na Węgrzech??? Bo gdyby tak było to trzeba przecież winietę. Proszę o info JL
M15 i M1 do zjazdu na 86 są bezpłatne.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.09.2011 10:27

Nie bardzo winiety ... W każdym razie nie takich jak na Słowacji, czy w Austrii.
Jest to coś w formie opłat, potwierdzonych paragonem z numerem rejestracyjnym.

Nie ma żadnych znaczków do nalepienia, czy czegoś w tym stylu.

PS zdaje się, że autostrady na odcinkach przylegających do miast (mam na myśli Budapeszt) akurat płatne nie są (tak samo, jak spory kawałek w pasie przygranicznym),
ale nawet jeżeli ta płatna część jest jakoś opisana, to ni cholery tego nie da rady przeczytać :D
raval
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) raval » 15.09.2011 10:39

Jacek S napisał(a):Jak pisałem wyżej - nie mogę otworzyć tej mapki (nie mam jakiegoś pakietu zgodności) ale widzę tytuł Polska, Słowacja, Węgry, Słowenia, Chorwacja więc chyba jednak z Lenti przez Redics-Lendave-Mursko Sredisce

jako laik zapytam...jaki jest sens jechać na przejście przez Słowenię?? trzeba przecież kupić winietę, a droga jest chociaż krótsza/szybsza??
raval
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) raval » 15.09.2011 10:45

Jacek S napisał(a):Dokładnie tak jak jest napisane bo to prawda.
Odpowiedź jest w tym wątku na stronie 3

pawel.777 napisał(a):
JacekL napisał(a):Przepraszam za post pod postem ale właśnie otworzyłem mapę, która rzeczywiście jest tak dobra jak wszyscy chwalą, mam tylko jedno pytanie, czy wyjeżdżając z Bratysławy przed wjechaniem na drogę 86 nie jedziemy kawałek płatną autostradą na Węgrzech??? Bo gdyby tak było to trzeba przecież winietę. Proszę o info JL
M15 i M1 do zjazdu na 86 są bezpłatne.

z tego co czytałem to winietę kupuje się na stacjach (napis MATRICA) czy płacąc za autostrady muszę mieć forinty czy mogę płacić kartą?? jeśli lepiej mieć forinty to ile mieć przy sobie?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.09.2011 10:49

raval napisał(a):
Jacek S napisał(a):Jak pisałem wyżej - nie mogę otworzyć tej mapki (nie mam jakiegoś pakietu zgodności) ale widzę tytuł Polska, Słowacja, Węgry, Słowenia, Chorwacja więc chyba jednak z Lenti przez Redics-Lendave-Mursko Sredisce

jako laik zapytam...jaki jest sens jechać na przejście przez Słowenię?? trzeba przecież kupić winietę, a droga jest chociaż krótsza/szybsza??

Jadąc trasą j.w. nie ma opłat.

pawel.777 napisał(a):z tego co czytałem to winietę kupuje się na stacjach (napis MATRICA) czy płacąc za autostrady muszę mieć forinty czy mogę płacić kartą?? jeśli lepiej mieć forinty to ile mieć przy sobie?

Jadąc na 86 nie kupujesz Matricy bo jest "darmowa".
raval
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) raval » 15.09.2011 16:43

1. czy ustawiając w GPS takie miasta jak:
- Zwardoń
- Zilina
- Bratysława
- Csoma
- Szombathley
- Lenti
- Karlovac

będę jechał trasą z tego postu??

2. jak ominąć Bielsko-Białą (korki), jadąc na Zwardoń??
3. o której najbardziej optymalnie wyjechać, żeby się nie śpieszyć a dojechać do Makarskiej (nie stać w korkach wjeżdżając do Cro) na rano?
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 15.09.2011 17:46

raval napisał(a):z tego co czytałem to winietę kupuje się na stacjach (napis MATRICA) czy płacąc za autostrady muszę mieć forinty czy mogę płacić kartą?? jeśli lepiej mieć forinty to ile mieć przy sobie?
Kupując na stacji paliw zapłacisz kartą, kupując w kantorze raczej nie będą mieli terminala. Mnie skasowano za winietę 8 euro w kantorze w Letenye.
raval napisał(a):3. o której najbardziej optymalnie wyjechać, żeby się nie śpieszyć a dojechać do Makarskiej (nie stać w korkach wjeżdżając do Cro) na rano?
Ja wracałem w sierpniu w sobotę i żadnego korka na oczy nie widziałem oprócz dwóch: do "gotówkowej" bramki i z powodu wypadku na autostradzie. Myślę, że we wrześniu korków w ogóle nie musisz brać pod uwagę.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Częstochowa-Makarska- Bez opłat na Słowenii- Mapka do druku - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone