dzięki, ale czegoś nie rozumiem, kupujemy winietę i dodatkowo płacimy za autostrady?? czy trasa pokazana w temacie omija te autostrady??
erci napisał(a):Witam
Nie wiem jak Wy ale ja nie lubię gdzieś jechać z nawigacją i nie mieć jednocześnie ze sobą mapy- wolę wiedzieć gdzie się aktualnie znajduję.
Można kupić mapę lub zrobić jakieś pomoce samemu.
Ja wybrałem tą 2 opcję- mapką stworzyłem za pomocą google i chwili cierpliwości.
Trasa często wybierana przez forumowiczów- Polska, Słowacja(autostrada), Węgry(86), Słowenia(objazd autostrady), Chorwacja(autostrady).
Wersję do druku można ściągnąć z linku ->
http://tnij.org/cropl
Stary (chyba) nieaktywny link -> http://www.mirrory.pl/files/1EQMR1ZN/Dojazd_do_Chorwacji_-_wersja_do_wydruku___ceny_autostrad.rar
Nikogo nie namawiam do wybierania trasy, która ja jechałem- Raczej jest to oferta dla zdecydowanych na taką opcję.
Jacek S napisał(a):Nie otwiera mi sie tamten link ale z tego co czytam to w Słowacji winieta a w HR opłata na autostradzie.
pawel.777 napisał(a):M15 i M1 do zjazdu na 86 są bezpłatne.JacekL napisał(a):Przepraszam za post pod postem ale właśnie otworzyłem mapę, która rzeczywiście jest tak dobra jak wszyscy chwalą, mam tylko jedno pytanie, czy wyjeżdżając z Bratysławy przed wjechaniem na drogę 86 nie jedziemy kawałek płatną autostradą na Węgrzech??? Bo gdyby tak było to trzeba przecież winietę. Proszę o info JL
Jacek S napisał(a):Jak pisałem wyżej - nie mogę otworzyć tej mapki (nie mam jakiegoś pakietu zgodności) ale widzę tytuł Polska, Słowacja, Węgry, Słowenia, Chorwacja więc chyba jednak z Lenti przez Redics-Lendave-Mursko Sredisce
Jacek S napisał(a):Dokładnie tak jak jest napisane bo to prawda.
Odpowiedź jest w tym wątku na stronie 3pawel.777 napisał(a):M15 i M1 do zjazdu na 86 są bezpłatne.JacekL napisał(a):Przepraszam za post pod postem ale właśnie otworzyłem mapę, która rzeczywiście jest tak dobra jak wszyscy chwalą, mam tylko jedno pytanie, czy wyjeżdżając z Bratysławy przed wjechaniem na drogę 86 nie jedziemy kawałek płatną autostradą na Węgrzech??? Bo gdyby tak było to trzeba przecież winietę. Proszę o info JL
raval napisał(a):Jacek S napisał(a):Jak pisałem wyżej - nie mogę otworzyć tej mapki (nie mam jakiegoś pakietu zgodności) ale widzę tytuł Polska, Słowacja, Węgry, Słowenia, Chorwacja więc chyba jednak z Lenti przez Redics-Lendave-Mursko Sredisce
jako laik zapytam...jaki jest sens jechać na przejście przez Słowenię?? trzeba przecież kupić winietę, a droga jest chociaż krótsza/szybsza??
pawel.777 napisał(a):z tego co czytałem to winietę kupuje się na stacjach (napis MATRICA) czy płacąc za autostrady muszę mieć forinty czy mogę płacić kartą?? jeśli lepiej mieć forinty to ile mieć przy sobie?
Kupując na stacji paliw zapłacisz kartą, kupując w kantorze raczej nie będą mieli terminala. Mnie skasowano za winietę 8 euro w kantorze w Letenye.raval napisał(a):z tego co czytałem to winietę kupuje się na stacjach (napis MATRICA) czy płacąc za autostrady muszę mieć forinty czy mogę płacić kartą?? jeśli lepiej mieć forinty to ile mieć przy sobie?
Ja wracałem w sierpniu w sobotę i żadnego korka na oczy nie widziałem oprócz dwóch: do "gotówkowej" bramki i z powodu wypadku na autostradzie. Myślę, że we wrześniu korków w ogóle nie musisz brać pod uwagę.raval napisał(a):3. o której najbardziej optymalnie wyjechać, żeby się nie śpieszyć a dojechać do Makarskiej (nie stać w korkach wjeżdżając do Cro) na rano?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi