dids76 napisał(a):Marcix napisał(a):Witam,dostałem niedawno wezwanie do ...no właśnie nie
wiem czego ,za przekroczenie prędkości w tunelu
w klimkowicach,wszystko jest po czesku,co z tym
zrobić ,może ktoś coś poradzić ,przekroczenie duże.
na 80 / 130
Tu najwięcej by pomógł Damian czyli "pääkäyttäjä", ale widzę że znów zrezygnował (lub został usunięty) z forum.
Z tego co zrozumiałem to masz podać kto w tym czasie kierował autem.
Swoją drogą w tunelu Klimkovice od kilku lat jest odcinkowy pomiar prędkości i przejechać go ze średnią 135km/h trzeba mieć odwagę
Człowiek nie może się wyspać, nie wywołujcie śpiącego sysadmina Okay, odpowiem na dwa sposoby.
Poprawnie polityczny: odpisujesz, płacisz - do widzenia, w przyszłości nie cykasz się każdego patrolu i przypadkowej kontroli (na razie Czesi nie mają monitoringu, który informowałby Policję o delikwencie z niezapłaconym mandatem; wszystko się może trochę zmienić wraz z wprowadzeniem e-znamek ale na razie tak nie będzie).
Niepoprawnie polityczny: nie robisz z tym nic i ewentualnie czekasz na info z polskiego sądu. To nie jest mandat, trzeba wskazać kierowcę (Czesi mają dostęp do europejskiej bazy kierowców i pojazdów) albo zapłacić. Realia są takie, że w Czechach to jeszcze nie działa, jak ma. Wymagalność takich kar jest na poziomie 15%, obcokrajowcy je olewają a magistraty nie mają za bardzo narzędzi do ściągnięcia opłat Brakuje przepisów na wzór tych niemieckich czy austriackich: tam bodajże wykroczenie następuje w momencie jego popełnienia a nie wtedy, kiedy się ktoś przyzna. Druga rzecz, to dokument dla obcokrajowca powinien być czytelny, tj. w jego języku - tu magistrat nie musi tego robić, podobnie jak Austriacy czy Niemcy - do pewnego momentu. Poza tym, to Czesi mają udowodnić, że przesyłka była doręczona...
ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/219411000100217: Vymáhání pokut po zahraničních řidičích — Události — iVysílání
Ministerstvo Dopravy pracuje nad nowelizacją prawa.