Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

czeski mandat

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CroCop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroCop » 18.04.2007 11:41

Znajomy ostatnio dostał manda 500E w Czechach za przekroczenie predkosc na drodze expresowej zdawało mu sie ze usłyszal 50 ale jak mu pepik pokazał na mandacie to osunał sie na kolana gdziesz takie ceny :roll:
mikezol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikezol » 18.04.2007 16:03

CroCop napisał(a):Znajomy ostatnio dostał manda 500E w Czechach za przekroczenie predkosc na drodze expresowej zdawało mu sie ze usłyszal 50 ale jak mu pepik pokazał na mandacie to osunał sie na kolana gdziesz takie ceny :roll:

500 E - tzn Euro ? Hmmm Czechy chyba nie są jeszcze w strefie Euro....
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.04.2007 16:11

Wiele lat, jeszcze za czasów wiz do Niemiec, namierzyli mnie w drodze powrotnej do Polski fotoradarem na stałe ustawionym na moście. Wyjechałem z Niemiec bez problemu, jakiś czas pózniej wystąpilem o wizę i dostałem, ale po zapłaceniu mandatu.
Też mnie ciekawi jak to wyląda teraz, w Czechach i innych krajach, chociaż staram się jechać zgodnie z przepisami to różnie bywa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2007 07:17

W dzisiejszej Wyborczej jest artykuł na temat problemów ze ściąganiem mandatów nałożonych w innych krajach Unii Europejskiej. http://www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4099634.html
Przekopiować trzeba całą nazwę, a nie tylko część zaznaczoną na niebiesko.
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 02.05.2007 13:45

Najlepiej jechać zgodnie z przepisami i po kłopocie. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2007 12:41

Przepraszam, pomyłka
grubybb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grubybb » 04.10.2019 18:15

Odkopuję nieco temat. Wracając do Polski nadziałem się pod Ostravą na fotoradar. Dziś dostałem wezwanie za przekroczenie predkości o 15kmh i wezwanie do zapłaty 1000CZK. Nie ma zdjęcia, nie wiem kto prowadził. Czy mogę jakoś odwołać się od tego?Co mi grozi za nieopłacenie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2019 19:15

Czesi nie wysylaja zdjęcia, zależy wszystko też od tego, kto wystawił mandat. Bo jak miasto albo powiat , to oni (nie powinienem tego pisać...) mają problem ze ściągnięciem takiej pokuty... Tubylcy śmieją się, że w Austrii, Niemczech czy (sic!) Polsce to działa a czeska straż miejska i miasta nie potrafią - jeżeli nie jest się złapany na miejscu, to ściągalność jest niska. Jeżeli nie jest to mandat wystawiony przez PČR, to szansa na bycie złapanym później, jest zerowa ponieważ nie ma żadnej współdzielonej bazy dłużników drogowych.

Obstawiam, że to wystawiła obec, 1000 Kč za 15 km/h to nawet PČR takich mandatów nie wystawia.
grubybb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grubybb » 04.10.2019 19:47

Tak to jest z miasta Ostrava. Skąd masz info o tych bazach i i ściągalności? A jest jakaś szansa na windykację w późniejszym terminie jak będę w Czechach ?(bywam dość często). Jechałem przepisowo, aż za bardzo i strasznie mi to nie daje spokoju, tak to bym zapłacił i olał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2019 20:36

Zabrzmi to trywialne ale "wiem bo mieszkałem w Czechach"... O problemach měst, obcí i městské policie ze ściągalnością mandatów od cizinců co jakiś czas piszą lokalne media... Gmina Klimkovice ma problem z mandatami za przekroczenie prędkości w tunelu, kolega z wyjazdu służbowego dostał dwa takie wezwania z Dobříši ale je opłacił bo często w to miejsce ktoś z firmy jeździł i byłby kwas, jakby kogoś innego straż miejska zdybała...

Dostałeś Výzvu k úhradě určené částky czy coś podobnego a często jeździsz do Ostravy, to weź to zapłać dla świętego spokoju. Fotoradary w Czechach będące w rękach straży albo powiatu to tak samo, jak w Polsce, maszynka do robienia pieniędzy. A w Czechach można dostać mandat za przekroczenie prędkości o 1km/h (w Šlapanicích pod Brnem dostałem 100 Kč za... 52 km/h na 50 a mandat taki niski boooo... panowie byli pod wrażeniem mojego czeskiego a za taką prędkość tylko symboliczna kara) - bo policja za takie przekroczenie wystawia mandat do 1000 Kč:

Překročení rychlosti v obci do 5 km/h nebo mimo obec do 10 km/h
Počet trestných bodů: 0
Bloková pokuta: do 1000 Kč
Pokuta ve správním řízení: 1500 až 2500 Kč
Zákaz činnosti: ne

Překročení rychlosti v obci do 20 km/h nebo mimo obec do 30 km/h
Počet trestných bodů: 2
Bloková pokuta: do 1000 Kč
Pokuta ve správním řízení: 1500 až 2500 Kč
Zákaz činnosti: ne

Up to you: plać albo nie. W praktyce tylko policji najmocniej zależy i oni zrobią wszystko, by znaleźć kierowcę. Miasta i straż miejska nie ma do tego kompetencji.
dariobtm
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariobtm » 04.10.2019 21:05

Ja właśnie też dostałem pismo z Czech. Na mandat to nie wyglada bo jest to chyba jakies wezwanie do zaplaty z Ostrawy. Konkretnie chodzi o tunel Klimkovice. 93 km przy dozwolonym 80. 1000 koron. Własnie też sie zastanawiam czy to placic :( swoja droga zlapano mnie w drodze do Chorwacji 15.09 i teraz pismo przyszlo, wiec jest szansa, ze z powrotem tez mnie cos zlapalo, bo wstyd przyznac kompletnie nie wiedzialem o tym tunelu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2019 21:17

Ja Ci nie podpowiem, co masz zrobić. Było zwolnić, przepękać 1000 metrów z prędkością 80 km/h i jechać dalej - jakikolwiek mandat z zagranicy musi być przyklepany przez polski sąd. Resztę napisałem wyżej.
grubybb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grubybb » 05.10.2019 09:02

Dziękuję za wszystkie wskazówki. Nauczka na przyszłość. Gdybym nie bywał często w Czechach to bym to olał, tak to zapłacę i będzie spokój. Ale jednak niesmak pozostaje, bo to ewidentnie wyciąganie pieniędzy, skupili by się na konkretnych wykroczeniach :)
filek88
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) filek88 » 05.10.2019 23:17

dla mnie ta dyskusja jest śmieszna......
skoro przekroczyłeś płacisz takie są zasady w danym kraju który przejeżdżasz i tyle wjeżdżając na jego teren dostosowujesz się do ograniczeń, w Polsce jest normalne ze jak jest 50 jadę 70 i nikt mi mandatu nie da ale poza jest inaczej bo mnie nie odszukają itp.
fakt ze u nas jest wiele ograniczeń błędnie postawionych, ograniczeń po robotach które defakto obowiązują i na tym Policja bazuje.
ale skoro ktoś mądrzejszy lub nie ustalił prędkość 80 czy 70 to trzeba się jej trzymać i tyle, na zachodzie Polacy jak gęsi jada bo mandaty w euro dają.....
a w takich Czechach dyskusja o 160 zł czy mogę jechać czy nie czy płacić czy nie...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.10.2019 08:21

Abstrahując od tego, winien czy nie, zapłacić bądź nie, zmienił byś trochę zdanie, gdybys w ČR dostał mandat za przekroczenie prędkości o 1-2 km w kwocie 160 zł ;) Czeska policja rzadko kiedy wystawia taki mandat ale miasta i švestky bez cergieli serwują górną półkę.

Coś Ci to przypomina?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone