Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czeska autostrada D1 koło Bohumina - czy płatna?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 02.06.2010 15:13

Jadąc ze Śląska na południe przez Chałupki, zaraz za granicznym mostem (ok. 1 km) wjeżdża się na czeską autostradę D1 - kierunek Olomouc / Brno. Po wjeździe na autostradę w odległości ok. 2 km jest stacja benzynowa Shell - miejscowość Antošovice, na której, jak mniemam można kupić winietkę (nie chcę kupować po polskiej stronie i przepłacać).
W związku z powyższym interesuje mnie, czy początkowy odcinek autostrady D1 jest płatny, czy zaczyna się gdzieś dalej?
Jeżeli od samego początku D1 jest płatna, to niestety trzeba by po winietkę zjechać np. do Bohumina. :(
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.06.2010 15:32

Niestety ten odcinek jest płatny ( w ubiegłym roku jeszcze nie był). Stacja benzynowa jest ok 1500m za zjazdem na autostradę (trzeba przejechać nad autostradą i na pierwszym skrzyżowaniu skręcić w lewo). Stacja jest czynna od 6 do 22.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 02.06.2010 19:44

Pod koniec maja br (niedziela) patrol policji stał dosłownie zaraz za wjazdem na w/w stację. Kto nie miał winietki i nie skręcił na stację był ich.
Wystarczyło skręcić na stację po winietkę :lol:
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 02.06.2010 20:30

leopantera napisał(a):Pod koniec maja br (niedziela) patrol policji stał dosłownie zaraz za wjazdem na w/w stację. Kto nie miał winietki i nie skręcił na stację był ich.
Wystarczyło skręcić na stację po winietkę :lol:

Znaczy na tę Shella przy autostradzie?
Ale wcześniej, przed stacją chyba też się mogą ustawić...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.06.2010 20:54

Też o takim przypadku słyszałem że policja kasowała nawet tych co zatrzymywali się po winietki :evil:
Zulusman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zulusman » 02.06.2010 23:24

Wiem, że w zeszłym roku ceny winietek w Cieszynie były koszmarnie wysokie na polskiej stronie, a ten sam produkt po stronie czeskiej był dużo tańszy.
Ten sam proceder tyczy się chałupek ?
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 03.06.2010 07:58

witam, dołączę pytanie..gdzie w Chałupkach można kupić winietę?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.06.2010 08:13

Tak ogólnie, to na każdym przejściu granicznym są/powinny być kantory, agencje celne i tam należy szukać winiet.
agrestrybnik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agrestrybnik » 03.06.2010 08:13

w Chalupkach przed starym przejsciem granicznym, dojezdzajac do niego po lewej stronie sa dwa kantory, ten drugi blizej granicy ma ceny z pzm travel(ma na cala europe winiety, ceny jak z pzm, lacznie z slowenia 144zl), ten pierwszy kantor tanszy, troche predzej od granicy,winieta czeska10 dni-46,85 zl, winieta ustriacka 10 dni-41,72 zl, kupowalem dwa dni temu,
moj wyjazd nadal aktualny 26 czerwca Trogir, dwa miejsca wolne
forum/viewtopic.php?t=27457
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2010 13:52

lichy napisał(a):....
W związku z powyższym interesuje mnie, czy początkowy odcinek autostrady D1 jest płatny, czy zaczyna się gdzieś dalej?....

Tu są wszystkie, płatne odcinki, na D1 od strony PL nie ma "grama" zielonego koloru.... :cry:

http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.gif
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.06.2010 13:53

slapol napisał(a):
lichy napisał(a):....
W związku z powyższym interesuje mnie, czy początkowy odcinek autostrady D1 jest płatny, czy zaczyna się gdzieś dalej?....

Tu są wszystkie, płatne odcinki, na D1 od strony PL nie ma "grama" zielonego koloru.... :cry:

http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.gif

Czesi domalują... :twisted:
Zulusman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zulusman » 03.06.2010 14:19

Dzieki za nfo :)
Wyjazd w niedziele wieczorem.
Jak będzie okazja, podam z Rogoźnicy czy były jakieś utrudnienia na trasie .cz .au .sk .hr.
pozdro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2010 14:22

W okolicach Brna jest OK, przecież obwodnice miast (autostradowe) powinny być bezpłatne. Niestety nie wszystkie odcinki "rozbiegowe" są bez poplatku....kilka lat temu wjechałem w nocy z terenu Węgier na Słowację i w co najmniej 3 stacjach całodobowych nie było winietek :!: . Kupiłem dopiero za kilkanaście kilometrów (oczywiście chciałem kupić a nie jechać za free), ale gdyby była kontrola to d.....
Zresztą, co tu krytykować innych... w bardzo szybkim tempie powstaje AOW (Autostradowa Obwodnica Wrocławia) i z tego co wiem, na dzień dzisiejszy...będzie ona PŁATNA, bo ktoś kiedyś nie pomyślał...i teraz trwa ponoć administracyjne odkręcanie tego babola....
bercik40
Plażowicz
Cieszyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) bercik40 » 03.06.2010 15:39

Tak przy okazji chciałbym zapytać, czy po czeskiej stronie w Cieszynie można zakupić winietę w nocy?
Jorg123
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jorg123 » 11.06.2010 18:55

Trochę temat zapomniany, choć wydaje się, że parę osób zna tą trasę i mogłoby się podzielić swoim doświadczeniem. Ogólnie dla mnie, czyli osoby która w życiu nie była w Chałupkach, a będzie zmuszona przez nie przejeżdżać, po lekturze różnych postów z różnych stron wydaje się, że winieta wymagana jest od samego wjazdu na autostradę. Jednak przeglądając stronę http://www.ceskedalnice.cz/schema/d1 jak byk przekreśony jest symbol winiety. Chyba, że nie zaktualizowali.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone