Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czesi

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Barnaba
Odkrywca
Czesi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barnaba » 10.09.2003 11:23

Jadąc do Cro przez Czechy zastanawiałem się dlaczego tak mało Czechów widać na ulicach??? Po przyjeździe w okolice Omisa miałem gotową odpowiedź. Przecież oni wszyscy wyjechali do Chorwacji. Gdzie się człowiek nie obrócił tam Czech, Czeszka lub Czechczątko. Biegają, wrzeszczą, chodzą po głowach - jednym słowem cała wieś należy do nich. Miałem wrażenie, że właśnie urwali się ze smyczy i poczuli trochę wolności. Tragedia z tymi Czechami :)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 10.09.2003 11:37

Czechy sa turistamy w Chorwacji az od lat 50-tych. Tedy przijezdzali zorganizowano z zakladamy pracy itp... Dla Czechow jest to najblisze cieple morze. Nie wie w czym ta Tragedia???
Barnaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barnaba » 10.09.2003 11:56

Nie wie w czym ta Tragedia???

W ich zachowaniu Leon - w ich zachowaniu.
Takiego rabanu i prostactwa (sikanie na plaży do wody przez tak na oko 6 -7 letniego chłopczyka pod czujnym okiem mamusi) nie spotkałem jak żyję. I nie mówię tego w oparciu o moje tylko subiektywne odczucia, ale również poznanych przeze mnie na miejscu Niemców, Francuzów oraz innych Polaków.
Zdaję sobie sprawę, że zdaża różnie oceniać ludzi na podstawie jednostkowych zachowań poszczególnych przedstawicieli danych nacji. (Nie każdy Polak czy Rosjanin jest pijakiem jak sie powszechnie uważa)Tak samo nie każdy Czech jest jak to może nieładnie określiłem urwany ze smyczy ale w tym wypadku moje spostrzeżenia nie dotyczą jednego Czecha, czy jednej rodziny ale całej kupy Czechów, którzy zmieniali sią w czasie mojego 3 tygodniowego pobytu.....

Ale może tylko miałem pecha :lol:
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 10.09.2003 12:41

Miałeś pecha........
Ja miałem w Żulianie (Peljesacz) za sąsiadów rodzinkę Czechów z Brna...bardzo sympatyczni na dzień dobry częstowali swojską śliwowicą ...eh mocna była...
pzdr
rafaoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 10.09.2003 13:36

faktycznie, rok temu pepików było nie za wiele - a w tym roku to jakby kij w mrowisko ktoś włożył 8O :D
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 10.09.2003 15:23

Ciekaw jestem, dlaczego żadna Czeszka nie stanie przed lustrem, zanim zdecyduje się opalać na plaży topless :hearts: albo chodzić po ulicy w stringach :lool: . Zwłaszcza Czeszka po pięćdziesiątce (mam na mysli wiek, nie śliwowicę czy rakiję).
rafaoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaoo » 10.09.2003 15:33

Janek napisał(a):Ciekaw jestem, dlaczego żadna Czeszka nie stanie przed lustrem, zanim zdecyduje się opalać na plaży topless :hearts: albo chodzić po ulicy w stringach :lool: . Zwłaszcza Czeszka po pięćdziesiątce (mam na mysli wiek, nie śliwowicę czy rakiję).

huhuhuhuhuhuh dobre :mrgreen: :twisted: swoją drogą niestety nie dotyczy to tylko Czeszek; ale z drugiej strony każdemu wolno sie wyluzować na urlopie :wink:
DarekJ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 11.09.2003 06:36

Bruno napisał(a):Miałeś pecha........
Ja miałem w Żulianie (Peljesacz) za sąsiadów rodzinkę Czechów z Brna...bardzo sympatyczni na dzień dobry częstowali swojską śliwowicą ...eh mocna była...
pzdr

Jednego dnia byłem w Żuljanie poplażować i okazało się że jest to jakaś mekka dla Czechów - na 10 samochodów 9 było z czeskom rejestracją...
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 11.09.2003 06:54

Do krajana......
... miałeś w związku z tym jakiś dyskomfort..... :D bo ja w swoim poście nie przedstawiałem miejsca gdzie niema Czechów a jedynie to że dla mnie nie stanowili oni żadnego problemu... :D

A tak swoją drogą w czym jest problem przecież w Chorwacji jest tyle kameralnych plaż (niekoniecznie tzw. głównych), wystarczy ruszyć trochę "gitarę" i poszukać ustronnych miejsc :)
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 11.09.2003 06:56

W Omisiu jest zawsze dużo Czechów. maja nawet swój ośrodek. Nie przepadam za nimi i złości mnie gdy mie Chorwaci biorą za Czecha ale obiektywnie rzecz biorąc zachowują się w Chorwacji dużo lepiej niż nasi rodacy.
DarekJ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 11.09.2003 07:12

Bruno napisał(a):Do krajana......
... miałeś w związku z tym jakiś dyskomfort..... :D bo ja w swoim poście nie przedstawiałem miejsca gdzie niema Czechów a jedynie to że dla mnie nie stanowili oni żadnego problemu... :D

Bynajmniej, i wcale nie uważam Czechów - jak niektórzy tu sugerują - za jakiś wyjątkowo uciążliwych sąsiadów na wczasch. Podałem tylko jako ciekawostkę to co w Zuljanie rzuciło mi się w oczy - duże nagromadzenie Czechów...

Bruno napisał(a):A tak swoją drogą w czym jest problem przecież w Chorwacji jest tyle kameralnych plaż (niekoniecznie tzw. głównych), wystarczy ruszyć trochę "gitarę" i poszukać ustronnych miejsc :)

Też tak robię - nie znoszę tzw. publicznych plaż ani w Polsce ani w HR...
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 11.09.2003 07:24

...no to mamy podobne gusta...

niedawno miało miejsce pierwsze spotkanie pod szyldem "bydgoszcz.cro.pl" :D w skromnym bo skromnym (2 osobowym) gronie ale na październik szykujemy następne... piszesz się???

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pzdr
DarekJ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 12.09.2003 09:10

Bruno napisał(a):...no to mamy podobne gusta...

niedawno miało miejsce pierwsze spotkanie pod szyldem "bydgoszcz.cro.pl" :D w skromnym bo skromnym (2 osobowym) gronie ale na październik szykujemy następne... piszesz się???

Ciekawa inicjatywa. W razie czego dam znać.
DarekJ
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarekJ » 12.09.2003 09:19

Ja chciałbym zwrócić uwagę jeszcze na jedną rzecz - zamiłowanie Czechów do zorganizowanych wczasów. Podróżuję przeważnie po kempingach i zauważyłem w wielu miejscach tzw.czeskie wczasy pod namiotami. I tylko czeskie (no może jeszcze słowackie). Jadą pod namiot ,ale mają zorganizowany czas, program, zbiórki, tablicę ogłoszeń, fachowca od k.o. Jakby to naprawdę lubili. Ostatnio widziałem taką wymianę turnusów na kempingu pod Pulą. I byli to emeryci... czescy :P
wari

Nieprzeczytany postnapisał(a) wari » 12.09.2003 12:14

Znam Czechy dobrze bo jeżdżę tam często i nigdy nie spotkałem się z takim chamstwem jak ze strony Polaków, niezależnie czy to w kraju czy zagranicą. Czech jak się upije przynajmniej jest sympatyczny i uprzejmy, Polak zwykle agresywny i chamski.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone