Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czesi

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 13.09.2003 06:59

Czytałem,że do Chorwacji wyjeżdża od lat milion Czechów.Jeszcze w 2000 r.Polaków było w HR coś ponad 100 tys.,potem coraz więcej,ale do miliona nie doszło,a w tym roku mam wrażenie,że nawet będzie mniej niż w ubiegłym.Dwa wnioski:Gdyby utrzymać czeskie proporcje to byłoby nas w HR prawie tylu co Chorwatów :lol: .Do tej pory nie rozumiem,dlaczego Chorwaci dopiero w tym roku zaczęli u nas promować turystycznie swój piękny kraj.
sebak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 13.09.2003 10:59

A jechaliscie kiedys w korku spowodowanym przez czeskie Karosy ( takie stare autobusy ). Toz to tragedia. Ciagna za soba jakies dziwne przyczepki a jak sie trafi jakas gorka to prawie sie zatrzymuja. A lubia stadnie jezdzic :D
Wiem, ze korki to nie tylko ich wina a odnosze wrazenie, ze gdyby im ta jazda sprawniej szla to nie pisalbym tego postu.
Realista2

Nieprzeczytany postnapisał(a) Realista2 » 13.09.2003 18:33

Czy zwróciliście uwagę na obowiązkowy ubiór każdego czecha w gorący dzień: na siatkową podkoszulkę. Po tym zawsze można ich poznać. Swoją drogą biorąc pod uwagę poziom cen w Czechach to co widzą w Chorwacji musi być dla nich szokiem.
wari

Nieprzeczytany postnapisał(a) wari » 14.09.2003 14:22

Najokropniejsze wrażenia miałem nie z czeskim, ale z polskim autobusem na Korsyce. Wieczorem jadąc po krętych, wąskich korsykańskich drogach spotkałem coś takiego smrodliwego i ciągnącego się w żółwim tempie. Na dodatek nie chciał pozwolić się wyprzedzić, sunąłem za nim prawie godzinę. Z czeskim autokarem nigdy mi się to nie przytrafiło.
wari

Nieprzeczytany postnapisał(a) wari » 14.09.2003 14:24

.Do tej pory nie rozumiem,dlaczego Chorwaci dopiero w tym roku zaczęli u nas promować turystycznie swój piękny kraj.[/quote]

Bo nie chcą mieć tego polskiego chamstwa na głowie. Widziałem w Grecji pokój hotelowy po wyjeździe Polaków. Żal patrzeć....
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 21.09.2003 19:43

niestety i my mamy z Czechami dobre wspomnienia a z Polakami nie. Jeśli weżmiemy skalę ich wyjazdów i naszych to wypada na naszą niekorzyść.
Pozdr
petris
Cromaniak
czesi

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 21.09.2003 20:08

Narod jak kazdy .w kazdym kraju sa rozni ludzie.Jesli chodzi o Czechow mam tekie odczucie ,ze musza sie wyszumiec po tylu latach zelaznej kurtyny.Ja od kilku lat zwiedzam całe wybrzeze i obozowiska czeskie sa na wszystkich najpiekniejszych campach i zajmuja najbardziej ekskluzywne miejsca nad samym morzem.Wszyscu na firum narzekaja na Włochow i Niemcow lecz byc sasiadem ich a Czechow to calkowity inny komfort.Czesi nic sobie nie robia ze sasiedow.Zachowuja sie tak na luzie jakby byli w swoim domu .Tak samo jadac droga nigdy nie ustapia nawet jakby za nimi wlekla sie kilometrowa kawalkada samochodow.No i najprzykszejsze wspomnienie tegoroczne. Pod prysznicem maz zostawiL zegarek wrocil zaraz juz go nie bylo.Na Istri camp .Indie, zloty pierscionek z brylancikiem lezal caly dzien az przyniosła mi go holenderka sasiadka z namiotu obok.Chyba cos to znaczy. Jazda na Sv, Jure. jak ktos byl to wie. Czech nigdy nie pomoze w mijance. A ze sie ubieraja w strigi 100 kg. Czeszki to jest ich osobisty wybor. dlaczego nie?
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 21.09.2003 20:12

wari napisał(a):.Do tej pory nie rozumiem,dlaczego Chorwaci dopiero w tym roku zaczęli u nas promować turystycznie swój piękny kraj.

Bo nie chcą mieć tego polskiego chamstwa na głowie. Widziałem w Grecji pokój hotelowy po wyjeździe Polaków. Żal patrzeć....[/quote]
Zartujesz !!promocja do Chorwacji -Jugosławi od momentu uchylenia troszeczke zelaznej kurtyny.To byly wspaniale wyjazdy- :lol: :lol:
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 21.09.2003 21:45

wari napisał(a): Czech jak się upije przynajmniej jest sympatyczny i uprzejmy, Polak zwykle agresywny i chamski.

Nie każdy musi się upić. Niektórym wystarczy, że siądą przy komputerze.
Może jednak zagościsz na innym forum?
Rafi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi » 21.09.2003 22:30

Witam
Moje doświadczenia co do Czechów i ich zachowania w cro. są bardzo pozytywne. W tym roku, w Omisiu, do zaszego stolika w kniajpce dosiadła sie para czechów. Było bardzo miło i sympatycznie, pogadaliśmy 2 godziny i do dzisiaj ten chorwacki epizod wspominamy bardzo miło.
Pozdrowienia dla cro. maniaków i dla Czechów z Moraw
P.s. małżeństwo to prowadziło winnice. Produkowali winko, i mam pytanko czy ktoś z Was może próbował ichniego( czeskiego) wina
wari

Nieprzeczytany postnapisał(a) wari » 23.09.2003 22:06

Janek napisał(a):
wari napisał(a): Czech jak się upije przynajmniej jest sympatyczny i uprzejmy, Polak zwykle agresywny i chamski.

Nie każdy musi się upić. Niektórym wystarczy, że siądą przy komputerze.
Może jednak zagościsz na innym forum?

Nie bądź taki spryciarz, Jasiu. Swoje cenne rady na jakim forum mam pisać pozostaw dla siebie. OK ?
michal_k
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal_k » 24.09.2003 09:59

wari napisał(a):
Bo nie chcą mieć tego polskiego chamstwa na głowie.

Miałeś oczywiście na myśli siebie samego.

Michał
michal_k
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal_k » 24.09.2003 10:14

wari napisał(a):Znam Czechy dobrze bo jeżdżę tam często i nigdy nie spotkałem się z takim chamstwem jak ze strony Polaków, niezależnie czy to w kraju czy zagranicą. Czech jak się upije przynajmniej jest sympatyczny i uprzejmy, Polak zwykle agresywny i chamski.

Piszesz oczywiście o sobie i kręgu swoich znajomych.

Strasznie jest mi ciebie żal, że musisz mieszkać w Polsce.

Michał
wari

Nieprzeczytany postnapisał(a) wari » 24.09.2003 19:33

Cóż za błysk inteligencji !!! Skąd mnie znasz ?

michal_k napisał(a):
wari napisał(a):
Bo nie chcą mieć tego polskiego chamstwa na głowie.

Miałeś oczywiście na myśli siebie samego.

Michał
wari

Nieprzeczytany postnapisał(a) wari » 24.09.2003 19:39

michal_k napisał(a):
wari napisał(a):Znam Czechy dobrze bo jeżdżę tam często i nigdy nie spotkałem się z takim chamstwem jak ze strony Polaków, niezależnie czy to w kraju czy zagranicą. Czech jak się upije przynajmniej jest sympatyczny i uprzejmy, Polak zwykle agresywny i chamski.

Piszesz oczywiście o sobie i kręgu swoich znajomych.

Strasznie jest mi ciebie żal, że musisz mieszkać w Polsce.

Michał

Bomba ! Trafiłeś ! Gratuluję przenikliwości. Znasz nie tylko mnie, ale także krąg moich znajomych ! Też się nad sobą użalam, ze mieszkam w Polsce...
Szkoda tylko, że tak mało wiesz o tym o czym piszę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone