Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czescy kierowcy...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TaTa
Odkrywca
Czescy kierowcy...

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 03.08.2005 19:10

Kilka dni temu czwórka młodych Polaków zginęła w tragicznym wypadku samochodowym w Czechach. Ciężarówka czeska blokowała ich i zajeżdżała drogę tak skutecznie że zepchnęła ich na przeciwny pas pod nadjeżdżającą z przeciwka inną ciężarówkę. Nota bene wracali z Chorwacji. Sprawę znam z bardzo bliskich źródeł. Jeden z tych chłopaków to syn znajomego mojego kolegi. To bardzo smutne i tragiczne. Ale przy tym fakcie nasunęła mi się refleksja. Przypomniałem sobie - jak dwukrotnie wracając z Chorwacji miałem podobną sytuację. Też ciągle zajeżdżał mi drogę, nie pozwalając się wyprzedzić, czeski szczeniak w Skodzie. Kiedy zwolniłem i on zwolnił nadal blokując. W następnym przypadku poprostu zjechałem na pobocze. Od tego czasu jeżdżę przez Słowację. I tylko z tego powodu. Bo z czeską policją nie miałem żadnych przykrych doświadczeń. Niemniej jednak Czechów nie lubię najbardziej z wszystkich narodów. Zawiść, kompleksy, drobnomieszczaństwo... oni też nas nie specjalnie lubią.
Uważajcie na czeskich drogach!
Grzegorz G.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz G. » 03.08.2005 19:29

Przejezdzalem po tym wypadku pare godzin pozniej wracajac z CRO i widzialem forda focusa a wlasciwie to co zniego zostalo.Straszna tragedia.
Grzegorz

TaTa napisał(a):Kilka dni temu czwórka młodych Polaków zginęła w tragicznym wypadku samochodowym w Czechach. Ciężarówka czeska blokowała ich i zajeżdżała drogę tak skutecznie że zepchnęła ich na przeciwny pas pod nadjeżdżającą z przeciwka inną ciężarówkę. Nota bene wracali z Chorwacji. Sprawę znam z bardzo bliskich źródeł. Jeden z tych chłopaków to syn znajomego mojego kolegi. To bardzo smutne i tragiczne. Ale przy tym fakcie nasunęła mi się refleksja. Przypomniałem sobie - jak dwukrotnie wracając z Chorwacji miałem podobną sytuację. Też ciągle zajeżdżał mi drogę, nie pozwalając się wyprzedzić, czeski szczeniak w Skodzie. Kiedy zwolniłem i on zwolnił nadal blokując. W następnym przypadku poprostu zjechałem na pobocze. Od tego czasu jeżdżę przez Słowację. I tylko z tego powodu. Bo z czeską policją nie miałem żadnych przykrych doświadczeń. Niemniej jednak Czechów nie lubię najbardziej z wszystkich narodów. Zawiść, kompleksy, drobnomieszczaństwo... oni też nas nie specjalnie lubią.
Uważajcie na czeskich drogach!
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 03.08.2005 20:34

Ponoć w jakimś czeskim brukowcu ukazał się komentarz w stylu " za dużo tych Polaków na naszych drogach" ...
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 04.08.2005 00:02

I dużo w tym racji. Polskie chamstwo na drogach (i nie tylko) zaczyna być przysłowiowe...Przedmówca powiedział, że ze wszystkich nacji nienawidzi Czechów (czy łatwo żyć z takim uczuciem?) Gratuluję. A ja nienawidzę polskich chamów, których jest coraz więcej.
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 04.08.2005 07:45

Chamy są wszędzie i to bez względu na nację, nie ma co uogólniać.
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 04.08.2005 08:18

...ale w Polsce chyba najwięcej.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 04.08.2005 09:20

chyba w takiej sytuacji najlepiej zjechać na pare minut na pobocze i dczekać. Po kilku takich zajechaniach drogi w człowieku zaczyna się gotować i próbuje za wszelką cenę wyprzedzić delikwenta a czym to się może skończyć ...... niestety czasem tak samo jak dla czwórki osób w focusie.
Na wariackim wyprzedzaniu zaoszczędzimy 15-30 minut czasu, czasem godzine ale do stracenia mamy dużo więcej, lepiej czasem schować urazoną dume.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 04.08.2005 09:23

Maciej Winiecki napisał(a):I dużo w tym racji. Polskie chamstwo na drogach (i nie tylko) zaczyna być przysłowiowe...Przedmówca powiedział, że ze wszystkich nacji nienawidzi Czechów (czy łatwo żyć z takim uczuciem?) Gratuluję. A ja nienawidzę polskich chamów, których jest coraz więcej.
po 1, napisał że nie lubbi a nie nienawidzi, po 2 zarzucasz mu nienawiść a sam piszesz, że nienawidzisz trochę to dziwnie wygląda
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 04.08.2005 09:24

święte słowa
Minor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minor » 04.08.2005 09:31

Dwa razy zdarzyło mi się dać po ryju takim psychopatom i byłem tak nabuzowany jak nigdy przedtem, po prostu nie mogłem się powstrzymać. Na wszelkie przejawy chamstwa, brawury, zagrożenia ze strony potencjalnych zabójców MUSIMY reagować natychmiast i to wszyscy, niekoniecznie tak samo. Jak najbardziej popieram zwyczaj dzwonienia na policję i informowania o zagrożeniu na drodze i nie jest to bynajmniej donosicielstwo. Bezkarność jest dla nich zachętą.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 04.08.2005 09:36

szkoda tylko, że polska policja w 99% przypadków nic nie robi
Granisevic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Granisevic » 04.08.2005 10:05

w zyciu nikt CELOWO nie zajechal mi drogi na trasie, nie spychal na inne pasy czy pobocze, moze dlatego ze jesli jest ciasno to sie nie pcham, jesli nie mam miejsca (albo mocy pod maska) to nie wyprzedzam a jak ktos mi ulatwi jazde to mu dziekuje...troche wyobrazni na drodze a nie typowa romantyczno-sarmacka brawura polskiego kierowcy w samochodzie "z kratka"

szerokiej drogi i wiecej kultury na drogach zycze
G. Drzycimski
Croentuzjasta
Czescy kierowcy

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 05.08.2005 20:25

Przejechalem cale Czechy - wczoraj wrocilem - trasa z granicy austraiackiej do Brna - tam nocleg i z Brana do Hradec Kralowe na granice w Nachodzie. Nie mam do Czechow zadnych zastrzezen. Nikt nie zajezdzal mi drogi, policja nie lapala na radary a w Brnie zjedlismy obiadokolacje w milej knajpce. Zadnej niecheci nie stwierdzilismy.
mitam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mitam » 05.08.2005 20:56

Problem jest w tym że Czsi jeżdżą bardzo przepisowo. Jak jest 50 km/h to wiecej nie pojadą. A Polak się wścieka że nie może jechać szybciej i chce wyprzedzać
Dlatego są te problemy
Trochę więcej wyrozumiałości i uprzejmości na drogach i bedzie wszystko OK i to nie tylko w Czechach
ps i tak nie lubie Czechów
. Na granicy ( a mieszkam 50 km od niej ) zawsze mają jakis problem. Albo naklejka albo ubezpieczenie albko coś tam
BARDZO UPIERDLIWY NARÓD
Ale znam tez wspaniałych Czechów
No cóż jak wszędzie są tez wspaniali ludzie
Pozdrawiam
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 05.08.2005 21:03

mitam napisał(a):Problem jest w tym że Czesi jeżdżą bardzo przepisowo.

Ja się z tym nie zgodzę. Mieszkam na granicy czesko-polskiej i w dni targowe w naszym mieście wszyscy drżą na widok czeskich szkodowek wyjeżdżających zza węgła ;)
Dziś na ten przykład, na parkingu, koleś tak mi wyjechał, że przykląć mi się zdarzyło :oops: - patrzę na tablice i co? Czech.
U nas raczej na czeskich kierowców się uważa.
Ale Czechów lubię- są fajni.
Pzw
i
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone