Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czerwiec 2010 pomiędzy Zadarem a Splitem POMOCY :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 08.03.2010 16:28

Witam na początek wszystkich serdecznie jako newbie :) !!!

Możliwe, że gdzieś na forum temat był poruszany, szukałem istotnych wątków lecz niestety nie znalazłem tych które odpowiedziały by mi na moje pytania.

Więc do rzeczy wybieramy się samochodem z żoną i 1,5 roczną córeczką w okolice pomiędzy Zadarem a Splitem - dokładnie nie wiemy gdzie nie znamy się :) - ale wiemy że własnie gdzieś pomiędzy tymi dwoma krainami.

Problem w tym że niezabardzo wiem czy jechać autostradami czy drogami lokalnymi widzę na forum mnóstwo podzielonych zdań, po drugie czy uważacie że wyjazd w ciemno z małym dzieckiem i szukanie na miejscu kwatery (głównie chodzi nam o jakąś willę) jest dobrym pomysłem - to najistotniejsze pytanie w moim wątku, poprostu słyszałem że po przyjeździe nie ma najmniejszego problemu z odnalezieniem na pniu noclegu - proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli bredzę :).
No i może ktoś wybiera się na początku czerwca właśnie w tamte rejony, a przynajmniej w stronę chorwacji :)

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki, itp.
jerzy26
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerzy26 » 08.03.2010 16:51

1. Tylko autostradą w CRO, jedzie się świetnie, doskonale oznaczona i co około 20 km parking, zawsze prędzej opisany co na nim się znajduje.
2. Kwaterę można bez problemu znaleźć na miejscu.
3. Odradzam rejon Splitu od strony Trogiru - niezbyt czysty Adriatyk, lepiej Rogoznica, Pimosten.
4. W czerwcu mniej ludzi, taniej, ale pogoda bardziej kapryśna.
Z pozdrowieniami jerzy26 :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2010 16:53

KDW napisał(a):Więc do rzeczy wybieramy się samochodem z żoną i 1,5 roczną córeczką w okolice pomiędzy Zadarem a Splitem - dokładnie nie wiemy gdzie nie znamy się :) - ale wiemy że własnie gdzieś pomiędzy tymi dwoma krainami.

Prosta sprawa:
1. kup mapę Chorwacji,
2. wypisz na kartce miejscowości od Zadaru do Splitu,
3. wejdź na forum i w opcji "szukaj" znajdź po kolei informację na temat poszczególnych miejsc (na pewno o wszystkich jest),
4. wybierz tę, która Ci się najbardziej spodoba z opisu albo ze zdjęć, albo w jakikolwiek inny sposób (proponuję Primosten albo Rogoźnicę).

KDW napisał(a):Problem w tym że niezabardzo wiem czy jechać autostradami czy drogami lokalnymi widzę na forum mnóstwo podzielonych zdań

Podzielonych zdań? Chce Ci się lokalnymi drogami jechać z małym dzieckiem, zamiast mknąć autostradą. Odpowiedź jest chyba prosta.

KDW napisał(a):po drugie czy uważacie że wyjazd w ciemno z małym dzieckiem i szukanie na miejscu kwatery (głównie chodzi nam o jakąś willę) jest dobrym pomysłem - to najistotniejsze pytanie w moim wątku poprostu słyszałem że po przyjeździe nie ma najmniejszego problemu z odnalezieniem na pniu noclegu - proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli bredzę :).

Nie ma problemu szczególnie w czerwcu - do wyboru do koloru.

KDW napisał(a):No i może ktoś wybiera się na początku czerwca właśnie w tamte rejony, a przynajmniej w stronę chorwacji :)

Kalendarz wyjazdowy - Chorwacja 2010

Ps. popraw błędy ortograficzne.
:D :D :D
Ostatnio edytowano 08.03.2010 16:54 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Wiki2001
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiki2001 » 08.03.2010 16:53

Zajrzyj do kalendarza wyjazdowego a będziesz miał dokładne informacje gdzie kto i kiedy jedzie :roll:
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 08.03.2010 17:31

Super nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji, mam nadzieję że jak wróci żona i pokażę jej - jak tu wszyscy są skłonni pomagać zmieni troszkę zdanie, bo jest sceptycznie nastawiona do takiego wyjazdu - boi się troszkę, że z dzieckiem itp. :) Jeśli pojawią się jakieś nieprzewidziane pytania napewno znowu będę Was dręczył - pozdrawiam Krzysiek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2010 17:37

KDW napisał(a): jak tu wszyscy są skłonni pomagać zmieni troszkę zdanie,

Rzeczy niemożliwe załatwiamy od ręki, na cuda trzeba chwileczkę poczekać

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 08.03.2010 21:42

KDW napisał(a): No i może ktoś wybiera się na początku czerwca właśnie w tamte rejony, a przynajmniej w stronę chorwacji :)

Ja się wybieram i w stronę Chorwacji, i w tamte rejony. Tyle że 29 maja. Nie ma problemu z podpięciem się pode mnie; gdybyś jeszcze miał CB na pokładzie, to byłoby już całkiem bezproblemowo ;)
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 08.03.2010 22:12

Wyjazd prawdopodobnie 4 czerwiec.
CB jest od lat, muszę kupić nową antenę, stara jest zamontowana na sztywno w innym samochodzie :)
Frapuje mnie wytyczanie trasy przez google map Jastrzębie Zdrój - Primosten po kiego grzyba liczy poprzez AU, chyba jest to mało opłacalne kupować specjalnie winietę na parę kilometrów przejazdu przez ten kraj ?! hm ??
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 09.03.2010 05:45

Winieta na Austrię to zdaje się 7 euro, czyli żaden koszt. Zabójcza jest Słowenia.
Nad trasą pomyśl sam, bo net za Ciebie tego nigdy dobrze nie zrobi.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.03.2010 06:33

KDW napisał(a):Wyjazd prawdopodobnie 4 czerwiec.
CB jest od lat, muszę kupić nową antenę, stara jest zamontowana na sztywno w innym samochodzie :)
Frapuje mnie wytyczanie trasy przez google map Jastrzębie Zdrój - Primosten po kiego grzyba liczy poprzez AU, chyba jest to mało opłacalne kupować specjalnie winietę na parę kilometrów przejazdu przez ten kraj ?! hm ??

Niech kolega kupi antenę 1,8 m nierdzewkę, taką co się giba na wszystkie strony. Zasięg zwiększa siędo 50 km, ze wzmacniaczem 70 km. Powodzenia
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 09.03.2010 08:08

darek1 napisał(a):
KDW napisał(a):Wyjazd prawdopodobnie 4 czerwiec.

Niech kolega kupi antenę 1,8 m nierdzewkę, taką co się giba na wszystkie strony. Zasięg zwiększa siędo 50 km, ze wzmacniaczem 70 km. Powodzenia

Tak zjeżdżając z tematu :) Mam na stałe zmontowanego presidenta MARYLAND 1550mm (na parkingi w marketach raczej się tym autem nie mieszczę), ale na osobówkę kupię presidenta MISSOURI estetyczna, zapewnia dalekie łączności i ma tylko 720mm.
Tak przy okazji jeszcze muszę do elektryka podjechać bo niewiem co ale pali mi bezpieczniki z gniazda zapalniczki i wtyku poprzez gniazdo zapalniczki.

A wracając do tematu jadąc autostradami ile Wam starym wyjadaczom, zajął dojazd powiedzmy że na autostradzie średnia prędkość to 130/140 km/h, zamierzam wyjechać około godziny 21-22 wieczorem.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2010 08:40

Rano będziesz na miejscu :wink:
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 09.03.2010 09:42

W zeszłym roku byliśmy z dwójką dzieci: 4 lata i 10 miesięcy. Podróż standardowo zaplanowaliśmy sobie na noc, żeby dzieci elegancko spały. Wyjazd ok 20 sierpnia. Dosyć pilnie analizowałem wypowiedzi wracających forumowiczów o możliwości znalezienia apartamentów na miejscu. Zeszły rok wystraszył wielu globalnych kryzosowiczów i nie było problemu ze znalezieniem ciekawego i taniego lokum. Skoro jedziesz na początku czerwca - nie powinno być problemu.
Z dziećmi preferuję tylko autostrady. Wcale nie musisz szybko jechać (ponad dopuszczalne prędkości), żeby przy odrobinie szczęścia dojechać w przyzwoitym czasie. Przejazd nocą minimalizuje postoje i zwiększa komfort kierowcy w zakresie spokoju dzieci w samochodzie. Oczywiście są zwolennicy, przeciwnicy, nocujący po drodze, drzemiący na parkingu. Każdy musi sobie znaleźć swój złoty środek.
Ponieważ jedziesz poza ścisłym szczytem - możesz sobie wybrać niemalże dowolną miejscowość. Każdy będzie Ci polecał coś innego. Wybierz sobie kilka opisywanych ciekawie przez forumowiczów miejscowości, przeglądnij zdjęcia i coś z żoną wybierzesz!
Pozdrawiam
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 09.03.2010 10:53

Rysio napisał(a):Rano będziesz na miejscu :wink:

No tak bardziej przed południem, mając na uwadze margines bezpieczeństwa.
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 09.03.2010 22:34

Z Jastrzębia zdecydowanie najlepsza acz nie najtańsza to droga przez Cieszyn, Brno, Wiedeń Gratz, Maribor, Zagrzeb, Zadar. W 90% trasa prowadzi drogami szybkiego ruchu i autostradami a więc dobrymi drogami. Niestety w każdym kraju trzeba płacić za drogi. Ile? To można wyczytać w innych miejscach forum. Trudno polecić jakąś miejscowość bo jest ich dużo a każda jedna piękniejsza od drugiej. Osobiście wybrałbym rejon Primośtenu, Rogoznicy czy Trogiru (Seget Donji). Z miejscowości tych można robić wypady do Splitu Szybenika czy do Parku Narodowego Krka. W czerwcu ze znalezieniem apartamentu nie powinno być trudności. Radziłbym jednak obejrzeć parę za nim się podejmie decyzje. Standard i ceny są różne. Zapraszam na moją stronę internetową www.mojachorwacja.eu Może informacje zawarte w niej o Chorwacji pomogą przy podejmowaniu decyzji o wyborze miejsca.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone