Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czerwiec 2010 pomiędzy Zadarem a Splitem POMOCY :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.03.2010 19:07

Stary Chorwat napisał(a):
hepik napisał(a):
Stary Chorwat napisał(a): Te tysiące TIR-ów, które trzeba było wyprzedzać i omijać,

tu nie chodzi o to, że wyprzedziłem tysiące TIR-ów ale oto, że ich ogólnie było sporo.

Znaczy te TYSIĄCE i WYPRZEDZANIE to taka licencia poetica?
To trzeba bylo tak od razu ;)
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 15.03.2010 19:18

hepik napisał(a):
Stary Chorwat napisał(a): Te tysiące TIR-ów, które trzeba było wyprzedzać i omijać, te ciągłe ograniczenia prędkości, że o dziurach i koleinach nie wspomnę.

Juz zwróciłem na to zdanie uwagę w relacji na twojej stronie ale dałem sobie spokój...ale jeśli powtarzasz tutaj to mam pytanie:

Jak można na 180 km dziurawej i z koleinami drogi wyprzedzić i ominać TYSIACE tirów ? ;)

Ten tir grzeje koło setki(u mnie 97 na liczniku-filmik z 86):

http://pl.tinypic.com/usermedia.php?uo= ... h4l5k2TGxc

Drogi Hepiku tu nie chodzi o to, że wyprzedziłem tysiące TIR-ów ale oto, że ich ogólnie było sporo i wyprzedzanie, omijanie ich w połączeniu z dziurami i koleinami na drodze spowodowało, że droga była męcząca i niebezpieczna.

Drogi Stary Chorwacie i Hepiku, a nawet gdyby, to planowałem wyjazd w weekend, a wtedy tiry kręcą pauzy :) - więc nie ma tematu :D
I na marginesiku, nie zaśmiecajcie tematu :wink:
Ostatnio edytowano 15.03.2010 19:26 przez KDW, łącznie edytowano 1 raz
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 15.03.2010 19:20

hepik napisał(a):
hepik napisał(a):
Stary Chorwat napisał(a): Te tysiące TIR-ów, które trzeba było wyprzedzać i omijać,

tu nie chodzi o to, że wyprzedziłem tysiące TIR-ów ale oto, że ich ogólnie było sporo.

Znaczy te TYSIĄCE i WYPRZEDZANIE to taka licencia poetica?
To trzeba bylo tak od razu ;
Tylko tysiące to licencia poetica wyprzedzanie to rzeczywistość.[list=][/list]
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 15.03.2010 20:51

Stary Chorwat napisał(a):Te tysiące TIR-ów, które trzeba było wyprzedzać i omijać...

Mama do syna: "Dziesięć milionów razy prosiłam Cię, żebyś nie przesadzał..."

A tak poważnie, to nie demonizowałbym z tymi TIR-ami: miałem okazję na 86-ce wyprzedzić na raz 14 (słownie: czternaście, żona z wymówką liczyła :) ) TIR-ów za jednym podejściem i to właśnie dzięki uprzejmości drivera z polskiego TIR-a, który jechał na czele kolumny. Jako że na odcinku kilku km było lekko po łuku w prawo i nie widziałem drogi przed sobą, zapytałem przez radio, czy mogę się przymierzyć do wyprzedzania po kilka aut, na co ów kolega z TIR-a odpowiedział mi,że mam jechać śmiało do przodu, a jak zobaczy coś z przeciwka, to mi powie; zrobiłem jak kazał, podziękowałem i jeszcze przez kilka km nic z przeciwka nie jechało...
Czy musiałem te TIR-y wyprzedzać? Na dobrą sprawę nie, bo jechały coś koło 90-tki; one wcale nie są zawalidrogami, to mi instynkt każe zawsze gnać...
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 15.03.2010 21:26

smer napisał(a):
Stary Chorwat napisał(a):Te tysiące TIR-ów, które trzeba było wyprzedzać i omijać...

Mama do syna: "Dziesięć milionów razy prosiłam Cię, żebyś nie przesadzał..."

A tak poważnie, to nie demonizowałbym z tymi TIR-ami: miałem okazję na 86-ce wyprzedzić na raz 14 (słownie: czternaście, żona z wymówką liczyła :) ) TIR-ów za jednym podejściem i to właśnie dzięki uprzejmości drivera z polskiego TIR-a, który jechał na czele kolumny. Jako że na odcinku kilku km było lekko po łuku w prawo i nie widziałem drogi przed sobą, zapytałem przez radio, czy mogę się przymierzyć do wyprzedzania po kilka aut, na co ów kolega z TIR-a odpowiedział mi,że mam jechać śmiało do przodu, a jak zobaczy coś z przeciwka, to mi powie; zrobiłem jak kazał, podziękowałem i jeszcze przez kilka km nic z przeciwka nie jechało...
Czy musiałem te TIR-y wyprzedzać? Na dobrą sprawę nie, bo jechały coś koło 90-tki; one wcale nie są zawalidrogami, to mi instynkt każe zawsze gnać...

Jak się ma radio ta takie rzeczy można robić. Moje wypowiedzi są na podstawie tego co sam przeżyłem. Istota moich wypowiedzi jest taka że wygodniej jest jechać dobrą drogą (czytaj autostradą) niż drogą na której jest wiele przeszkód choćby te przysłowiowe TIR-y. Nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać do wyboru drogi. Mnie odpowiada wersja Czechy Austria Słowenia Chorwacja i tyle.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 15.03.2010 22:34

Dla każdego coś miłego; ilu podróżników, tyle sposobów na pokonanie trasy. Najważniejsze, żeby dróżkę wakacyjną przebyć radośnie i bezpiecznie.

Sam się zastanawiam, czy w tym roku nie zrobić sobie trasy autostradowej w wersji full wypas.
Dla zainteresowanych: Słowacja + Austria + Słowenia (w dwie strony) = 55,7 euro. To w skali wakacji żaden koszt ;)
Pozdrawiam
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 16.03.2010 16:33

KDW napisał(a):/Fotograf123 - przyznam że trasa ok, prosto, mała odległość, ale to podróż drogami lokalnymi - zapewne trzeba pilnować szczegółów, bałbym się trochę że się pogubie, jechałeś już tą trasą ?

Sory że tak puźno odpowiadam ....

Tak jechałem w tamtym roku na TT droga prosta jak po sznurku.
mieliśmy nocleg na 86.

zresztą trasa i skrót wielokrotnie opisywany na forum stąd w tamtym roku się dowiedziałem jak jechać i gdzie nocować.

Pozdrawiam ...
slawekknepsi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekknepsi » 19.03.2010 10:57

byłem rok temu też pierwszy raz w cro wybrałem trase
cieszyn-żylina-bratysława-wieden-gratz-słowenia obok autostrady(jest na forum dokładny opis)-chorwacja autostrada aż do zjazdu biograd n/m
jechałem 12 godzin-przerw ok.1-1,5 godz
w cieszynie na granicy winiety słowacja i austria(chorwacja płatne na bramkach)
z jastrzebia do żyliny ok 70 km-potem wjeżdzasz na autostrade-bratysława obwodnica-wiedeń obwodnica-słowenia obok autostrady ok.60 km-i zaś autostrada
wyglada to w skrócie tak że jastrzębie-żylina i słowenia tylko bez autostrady lub drogi szybkiego ruchu
drogi super oznaczone napisy jaki kierunek na asfalcie do tego dro gowskazy
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 23.03.2010 21:58

Pytanko, czy dziecko 1,5 roczne potrzebuje na wyjazd do CRO jakiś dokument tożsamości ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2010 22:10

KDW napisał(a):Pytanko, czy dziecko 1,5 roczne potrzebuje na wyjazd do CRO jakiś dokument tożsamości ?

KAŻDY potrzebuje - jak chcesz przekroczyć granicę bez papierów ? :wink:
Masz do wyboru dowód lub paszport bo i to i to możesz dzieciakowi wyrobić
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 23.03.2010 22:19

Zgadza się dziecko bez względu na wiek też musi mieć jakiś dokument. Proponowałbym paszport bo przy, nie daj Boże, jakiejś wizycie lekarskiej w ambulantach i szpitalach mniej problemów jest wtedy gdy się ma paszport.
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 23.03.2010 23:11

Więc moje pytanie było jak kulą w płot sorki :oops:

myślałem że shengen itp. etam już nic :)
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 23.03.2010 23:32

KDW napisał(a):Więc moje pytanie było jak kulą w płot sorki :oops:

myślałem że shengen itp. etam już nic :)

Chorwacja nie jest jeszcze w Unii, że o Shengen nie wspomnę.
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 24.03.2010 08:47

Witam
Jechałem do Cro 86 przez Węgry jeden raz,od trzech lat jeżdżę przez Słowację,Austrię,Słowenię więc mam porównanie.Zdecydowanie polecam trasę przez Austrię itd.jest to trasa bardzo komfortowa,szybka,fajne parkingi na których można odpocząć polecam. 8)
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 24.03.2010 09:39

Kriskaz napisał(a):Witam
Jechałem do Cro 86 przez Węgry jeden raz,od trzech lat jeżdżę przez Słowację,Austrię,Słowenię więc mam porównanie.Zdecydowanie polecam trasę przez Austrię itd.jest to trasa bardzo komfortowa,szybka,fajne parkingi na których można odpocząć polecam. 8)

Dzięki serdeczne jeszcze raz za wszelką pomoc :) miło wiedzieć że można na Was liczyć !

btw. jeszcze 2 miesiące oczekiwań :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czerwiec 2010 pomiędzy Zadarem a Splitem POMOCY :) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone