A wracając do tematu jadąc autostradami ile Wam starym wyjadaczom, zajął dojazd powiedzmy że na autostradzie średnia prędkość to 130/140 km/h, zamierzam wyjechać około godziny 21-22 wieczorem.
Może i średnia ale w nocy to jakos wszyscy wolniej jechali tym bardozej po kilkunastu godzinach za kółkiem.
Ja jechałam w tamte rejony z B-B (wiec droga podobna jak z Jastrzebia). Wyjechalismy o 18. Jechalismy spokojnie 100-120 na godzinę ze 3 dłuzsze przerwy. W primostenie bylismy o 7.30 rano.
W tym terminie co jedzesz bedzie pełno pustych kwater. Jednak aby sie nie stresować ze popołudnie a wy i dzieci zmęczone drogą lepiej był własnie koło 8-10 na miejscu.
Co do trasy to my akurat nie jechalismy przez Brno (autko na gaz a gaz na sŁowacji był znacznie tańszy, no i przerażały mnie te roboty drogowe przed granicą z Austrią). Tylko W Czechach skrecilismy na Zilinę i jechalismy przez Słowację. Potem autostrady w Austii. W Słoweni jednak ominelismy ten 20 km odcinek autostrady i pojechalismy bocznymi drogami. Tu w nocy trzeba uwazać bo zwierzaki lubiały łazić po drodze więc tak max 50-60km na godzinę. I potem Choorwacja i znów autosrady.
Jadąc z małym dzieckiem nie zastanawiałabym ile strace wydajac na winiety tylko brałabym pod uwagę najszybszą i najrówniejszą trasę - czyli autostrady.