Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czerwiec 2010 pomiędzy Zadarem a Splitem POMOCY :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 10.03.2010 09:04

Dzięki Adasiu za dobre rady, moja żona pracuje w Cieszynie :) tak przy okazji
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 10.03.2010 09:26

Witam my w tamtym roku byliśmy tu: http://www.apartmani-hrvatska.com/osobna.asp?BR=8054

Obrazek

to jest widok z tarasu reszta zdjęć w moim albumie: http://picasaweb.google.com/fotograf123 ... wacja2009#

Polecam i pozdrawiam...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.03.2010 10:07

A wracając do tematu jadąc autostradami ile Wam starym wyjadaczom, zajął dojazd powiedzmy że na autostradzie średnia prędkość to 130/140 km/h, zamierzam wyjechać około godziny 21-22 wieczorem.

Jak na mój gust wyjazd planujesz za późno, jadąc szybko bez większych przerw, po raz pierwszy, to zajmie ci ok 15 h, biorąc po uwagę że musisz poszukać kwatery lepiej być rano ok. 10.00. Proponuję więc wyjechać ok.18.
Jedź autostradami, jest wygodniej, bezpieczniej a że drogo, no trudno jedziesz na urlop z małym dzieckiem, liczy się czas. " Płać i płacz" :lol:
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 10.03.2010 10:41

szaki17 napisał(a):
A wracając do tematu jadąc autostradami ile Wam starym wyjadaczom, zajął dojazd powiedzmy że na autostradzie średnia prędkość to 130/140 km/h, zamierzam wyjechać około godziny 21-22 wieczorem.

Jak na mój gust wyjazd planujesz za późno, jadąc szybko bez większych przerw, po raz pierwszy, to zajmie ci ok 15 h, biorąc po uwagę że musisz poszukać kwatery lepiej być rano ok. 10.00. Proponuję więc wyjechać ok.18.
Jedź autostradami, jest wygodniej, bezpieczniej a że drogo, no trudno jedziesz na urlop z małym dzieckiem, liczy się czas. " Płać i płacz" :lol:

Jestem tego samego zdania, co kolega. Start w okolicach godz. 21-22 biorąc pod uwagę fakt szukania kwatery to zbyt późno. Osobiście zaplanowałbym start w okolicach godz. 17-18. Jeśli jesteś wprawnym kierowcą zaprawionym w nocnych wojażach, to jeszcze "jak cie mogę". Ale jeśli jest inaczej, jeśli nie znasz swoich nocnych możliwości za kółkiem to może się okazać, że nad ranem dopadnie Cię kryzys i masz godzinę, dwie w plecy na drzemkę. Warto wziąć to pod uwagę.
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 10.03.2010 13:05

Siedzę i siedzę na google map i analizuje, ze wzgledów czasowych trasa poniżej wydaje mi się najrozsądniejsza, poprawcie mnie jeśli się mylę, niepasuje mi tylko przejazd przez Słowenię:

Jastrzębie Zdrój - Ostrava - Olomuc - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Rogoznica.

Czy w miarę łatwo ominąć Słowenię kierując się z Wiednia na Węgry, lub odrazu z Brna na Bratysławę - Węgry - ale którędy przez Węgry ?

Bratysława - Budapeszt i z Budapesztu prosto wzdłuż Balatonu do Zagrzebia ?

Sorki jeśli się naprzykrzam, ale zabija mi to coraz większego klina :(
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 10.03.2010 13:37

Nie trzeba omijać całej Słowenii, wystarczy tylko ominąć płatne drogi. w zeszłym roku jechałem za poradą tego forum ze zjazdu chyba 226 na Mureck, Lenart i Ptuj bez żadnego problemu.
Dwa razy wracałem przez Węgry jadąc autostradami ale omijając Budapeszt - przez Szekesfehervar, Gyor, Bratysława, też w zeszłym roku bez problemu.
Jest jeszcze sławna ( opisana na forum) droga nr 86 przez Węgry, ale ja jej nie znam.

Pozdrawiam
Jarek :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.03.2010 16:31

KDW napisał(a):Dzięki Adasiu za dobre rady, moja żona pracuje w Cieszynie :) tak przy okazji

Celniczka ???

Może by tak kolega powiedział jak ukryć pamiątki ze słonecznej Chorwacji, tak aby wścibscy celnicy nie znależli ???
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 11.03.2010 06:07

darek1 napisał(a):
KDW napisał(a):Dzięki Adasiu za dobre rady, moja żona pracuje w Cieszynie :) tak przy okazji

Celniczka ???

Może by tak kolega powiedział jak ukryć pamiątki ze słonecznej Chorwacji, tak aby wścibscy celnicy nie znależli ???

Niestety praca w banku :)
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 11.03.2010 11:38

darek1 napisał(a):

Celniczka ???

Jacy celnicy kto ma ci coś zabrać?????
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 11.03.2010 11:44

[quote="KDW"]Siedzę i siedzę na google map i analizuje, ze wzgledów czasowych trasa poniżej wydaje mi się najrozsądniejsza, poprawcie mnie jeśli się mylę, niepasuje mi tylko przejazd przez Słowenię:

Jastrzębie Zdrój - Ostrava - Olomuc - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Rogoznica.

Czy w miarę łatwo ominąć Słowenię kierując się z Wiednia na Węgry, lub odrazu z Brna na Bratysławę - Węgry - ale którędy przez Węgry ?

Sorki jeśli się naprzykrzam, ale zabija mi to coraz większego klina :

Kolego byłem w Chorwacji 7 razy i z doświadczenia wybrał bym opcje Jastrzębie Zdrój - Ostrava - Olomuc - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Rogoznica. pierwszy raz też próbowaliśmy ominąć autostrady i jechaliśmy bokiem i powiem że drugi raz już bym nie pojechał bocznymi drogami. quote]
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 11.03.2010 12:13

gonzo napisał(a):Kolego byłem w Chorwacji 7 razy i z doświadczenia wybrał bym opcje Jastrzębie Zdrój - Ostrava - Olomuc - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Rogoznica. pierwszy raz też próbowaliśmy ominąć autostrady i jechaliśmy bokiem i powiem że drugi raz już bym nie pojechał bocznymi drogami.

Wow takie odpowiedzi stawiają mnie na nogi, nawet po 1/2 wiadomo czego :lol:
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 12.03.2010 08:59

po przejeżdzie przez granice Słowacja - Węgry skręcasz na 86 i jedziesz do Redics zobacz:

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=49.221185,18.71521&daddr=Trasa+86+to:Nieznana+droga+to:Trasa+209+to:A4%2FE65%2FE71+to:A4%2FE65%2FE71&hl=pl&geocode=%3BFcoiygIdxLv8AA%3BFUrExgIduvT6AA%3BFYoYxAIdLI36AA%3BFRobwwId7jf8AA%3BFWg3wgIdLuD6AA&mra=dme&mrcr=0&mrsp=0&sz=8&via=1,2,3,4&sll=48.658314,17.715454&sspn=1.560269,4.938354&ie=UTF8&z=8

i płacisz tylko za winiete na Słowacji...

:D

Odrazu masz skrót przez Słowenie....

Pozdrawiam....

gonzo napisał(a):
KDW napisał(a):Siedzę i siedzę na google map i analizuje, ze wzgledów czasowych trasa poniżej wydaje mi się najrozsądniejsza, poprawcie mnie jeśli się mylę, niepasuje mi tylko przejazd przez Słowenię:

Sorki jeśli się naprzykrzam, ale zabija mi to coraz większego klina :

Kolego byłem w Chorwacji 7 razy i z doświadczenia wybrał bym opcje Jastrzębie Zdrój - Ostrava - Olomuc - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Rogoznica. pierwszy raz też próbowaliśmy ominąć autostrady i jechaliśmy bokiem i powiem że drugi raz już bym nie pojechał bocznymi drogami. quote]
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 12.03.2010 09:47

/Fotograf123 - przyznam że trasa ok, prosto, mała odległość, ale to podróż drogami lokalnymi - zapewne trzeba pilnować szczegółów, bałbym się trochę że się pogubie, jechałeś już tą trasą ?
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 12.03.2010 11:39

KDW napisał(a):/Fotograf123 - przyznam że trasa ok, prosto, mała odległość, ale to podróż drogami lokalnymi - zapewne trzeba pilnować szczegółów, bałbym się trochę że się pogubie, jechałeś już tą trasą ?

Nie pękaj ;)
Albo zrób tak jak ja zrobiłem, gdy pierwszy raz jechałem do CRO - kup sobie GPS i po problemie. Teraz zresztą kosztuje to 5 razy taniej niż kilka lat temu, więc tym bardziej warto zainwestować w święty wakacyjny spokój. A spooookój.... BEZCENNY.
iro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro » 12.03.2010 12:18

Wyjezdżamy 4 czerwca około dwudziestej z Poznania. Dalej Wrocław, Boboszów, Zabreh, Ołomuniec, Mikulov, Wiedeń, Graz, Maribor dalej niestety przez Ljubljanę na Istrie do Poreci. Od Zabrehu prawie cały czas szybkimi drogami. Nie wyobrażam sobie ich omijania ze względów finansowych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Czerwiec 2010 pomiędzy Zadarem a Splitem POMOCY :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone