Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czerwcowe kamyków szukanie na wyspie Brač i Riwierze - 2017

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elka21
Mistrz Europy UEFA
Re: Czerwcowe kamyków szukanie na wyspie Brač i Riwierze - 2

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 11.11.2017 19:38

Czytałam cały czas na bieżąco, i bardzo żałuję, że to już koniec :(
Dzięki za trud, jaki włożyłaś w jej powstanie i radość z jej czytania :papa:
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 11.11.2017 19:39

ruzica napisał(a):
Igłą pinii napisał(a): ... Teraz rzadkością jest usłyszeć chorwacką muzykę w knajpkach

Nie do końca się zgodzę- my w tym roku w każdej(prawie) knajpce słyszeliśmy Dalmacijo Moja :mrgreen: czy jakoś tak, nawet zdarzało się, że jakąś klapę puścili, tyle, że rzadko( a szkoda), więc z jednej strony nie jest wcale tak źle :D , z drugiej- byliśmy grubo już po sezonie- może wtedy jest więcej muzyki dla lokalsów, a nie sieczka trafiająca w masowe gusta :roll:

Btw. dzięki za fajną relację :) :papa:

I tu się z Tobą zgodzę..... a to dlatego, że jesienią Chorwacja całkowicie zmienia swoje oblicze, a Ty i ja podczas mojego drugiego pobytu w 2017 r. w tym kraju (o czym właśnie usiłuję wstawić relację) byłyśmy w podobnym terminie! Jesienna Chorwacja dała mi nadzieję, że jeszcze nie do końca straciła swój charakter. Pod koniec września i w początkach października w knajpkach i kawiarniach sączą się dalmatyńskie piosenki, w miasteczkach występują, dla naprawdę minimalnej publiczności, klapy. Po kilku latach wreszcie poczułam tę Chorwację, którą zapamiętałam z pierwszych pobytów! :)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 11.11.2017 19:42

Magda, chcesz powiedzieć, że byłaś w Cro w tym roku 2 razy 8O :?:

Że tak powiem, Kto bogatemu zabroni :lol: :wink: Wstawiaj, tą relację, jestem bardzo ciekawa Waszych wrażeń :papa:
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 11.11.2017 19:42

elka21 napisał(a):Czytałam cały czas na bieżąco, i bardzo żałuję, że to już koniec :(
Dzięki za trud, jaki włożyłaś w jej powstanie i radość z jej czytania :papa:

A ja dziękuję, że miałam dla kogo pisać :)
Super jest przeczytać, że te kilka wyciśniętych na klawiaturze słów dało komuś radość. W takim razie zapraszam Cię teraz do przeczytania mojej jesiennej opowieści. Za chwilkę wstawię zajawkę. :papa:
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 11.11.2017 19:44

ruzica napisał(a):Magda, chcesz powiedzieć, że byłaś w Cro w tym roku 2 razy 8O :?:

Że tak powiem, Kto bogatemu zabroni :lol: :wink: Wstawiaj, tą relację, jestem bardzo ciekawa Waszych wrażeń :papa:

Tak, tak, ten wyjazd nazywam darem od losu. Co do tego bogactwa... no cóż... gdyby było to pisałabym non stop relacje na żywo - mieszkając w Chorwacji ;)
Mój jesienny wyjazd był bardzo ekonomiczny ;)
janka.mik.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janka.mik. » 12.11.2017 11:33

Dołączam się do podziękowań.Super relacja! Śliczne fotki!
Podziwiam Wasze Dzieci, że tyle mogliście z Nimi zwiedzić, muszą być wyjątkowo wyrozumiałe dla Rodziców :wink:
Oczywiście już przenoszę się do Twojej wrześniowej relacji :lol:
pozdrawiam :papa:
Janka
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 12.11.2017 12:20

Bardzo miła i interesująca relacja.
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 12.11.2017 13:35

janka.mik. napisał(a):Dołączam się do podziękowań.Super relacja! Śliczne fotki!
Podziwiam Wasze Dzieci, że tyle mogliście z Nimi zwiedzić, muszą być wyjątkowo wyrozumiałe dla Rodziców :wink:
Oczywiście już przenoszę się do Twojej wrześniowej relacji :lol:
pozdrawiam :papa:
Janka

Dziękuję za miłe słowa, a dzieci faktycznie, od małego poznają różne miejsca, co mam nadzieję, kiedyś zaprocentuje :)

Ural napisał(a):Bardzo miła i interesująca relacja.

Dzięki!
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 12.11.2017 17:01

Igłą pinii napisał(a):Czytam kilka stron niesamowitego „Pragnienia” Jo Nesbø. Jestem akurat w takim momencie akcji, że nie mogę się oderwać, mimo nawoływań Męża i dzieci, że pora znaleźć miejsce, by coś zjeść.

janka.mik. napisał(a):Podziwiam Wasze Dzieci, że tyle mogliście z Nimi zwiedzić, muszą być wyjątkowo wyrozumiałe dla Rodziców :wink:

I jeszcze ma czas na czytanie książki! Chyba mąż musi być bardzo wyrozumiały ;).
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 14.11.2017 18:35

Trajgul napisał(a):
Igłą pinii napisał(a):Czytam kilka stron niesamowitego „Pragnienia” Jo Nesbø. Jestem akurat w takim momencie akcji, że nie mogę się oderwać, mimo nawoływań Męża i dzieci, że pora znaleźć miejsce, by coś zjeść.

janka.mik. napisał(a):Podziwiam Wasze Dzieci, że tyle mogliście z Nimi zwiedzić, muszą być wyjątkowo wyrozumiałe dla Rodziców :wink:

I jeszcze ma czas na czytanie książki! Chyba mąż musi być bardzo wyrozumiały ;).

Na wakacje zawsze zabieram kilka książek :) A Mąż... nie powiem... cierpliwy... choć z wiekiem coraz mniej ;)
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 15.11.2017 18:29

Obiecywałem, że przeczytam. A ja pamiętliwy - tak po skorpionowemu - w zakresie obietnic też. Od końca. Totalnie zgadzam się z podsumowaniem. Właśnie z takich powodów nie znoszę miejsc typu Bol. Niemniej jednak dopowiem też, że podziwiając miejsce, jako miejsce, mówię o Splicie, cieszę się, że tego roku wykreśliłem zwiedzenie go z planów... Tłumy mnie po prostu przerażają. Kaštel Sućurac i Klis - narobiłaś mi smaku, podobnie jak Brnem. Chyba za dużo się turlam po Polsce, trzeba rozruszać stare kości. Natomiast chciałem się wypowiedzieć w kwestii pomnika dziewczynki. "Wszystkie dzieci są skarbem?" I ta czarna postać, wymizerniała, o krok od skoku. Czyż nie jest to zwrócenie uwagi na banał jakim często określamy nasz stosunek do dziecka. Czy aby na pewno te w pobliżu nie czernieją? Nie marnieją? Proszę nie brać moich słów do siebie, nie piję do nikogo, ot rzucam w eter... Czy na pewno zauważamy jak wielu z nich brak miłości od (specjalnie uogólniam) nas zwróconych twarzami do komputerów. Fajnie byłoby, gdybyśmy umieli i globalnie zauważyć, że Chorwaci zatracają się w globalizacji ale i że otaczający nas zatracają umiejętność dawania miłości - o ile nie damy rady zwrócić Chorwatów na dobrą drogę, a tyle w kwestii czarnych sylwetek dzieci stojących nad przepaściami zawsze możemy coś zrobić...
No dobra, żeby nie kończyć takim tonem.
Sobowtórze Madame Popławskiej - wielkie dzięki za tyle informacji. Jesteś Wielka!
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 16.11.2017 11:46

Abakus68 napisał(a):Natomiast chciałem się wypowiedzieć w kwestii pomnika dziewczynki. "Wszystkie dzieci są skarbem?" I ta czarna postać, wymizerniała, o krok od skoku. Czyż nie jest to zwrócenie uwagi na banał jakim często określamy nasz stosunek do dziecka. Czy aby na pewno te w pobliżu nie czernieją? Nie marnieją? Proszę nie brać moich słów do siebie, nie piję do nikogo, ot rzucam w eter... Czy na pewno zauważamy jak wielu z nich brak miłości od (specjalnie uogólniam) nas zwróconych twarzami do komputerów. Fajnie byłoby, gdybyśmy umieli i globalnie zauważyć, że Chorwaci zatracają się w globalizacji ale i że otaczający nas zatracają umiejętność dawania miłości - o ile nie damy rady zwrócić Chorwatów na dobrą drogę, a tyle w kwestii czarnych sylwetek dzieci stojących nad przepaściami zawsze możemy coś zrobić...
No dobra, żeby nie kończyć takim tonem.
Sobowtórze Madame Popławskiej - wielkie dzięki za tyle informacji. Jesteś Wielka!

Odnośnie pomnika, to też wzbudził w nas wiele pytań i wątpliwości. O to chyba zresztą chodziło autorowi, bo zdanie "Wszystkie dzieci są skarbem" kończy się znakiem zapytania. To jest kontrowersyjny pomnik, który prowokuje do zastanowienia. Nie przechodzi się obok niego obojętnie, tylko zostaje w pamięci na długo. Nawet pokazując bliskim zdjęcia z wakacji, zastanawialiśmy się nad jego wymową. Co do ostatecznego znaczenia, jak najbardziej się z Tobą zgadzam.

Cieszę się, że moja relacja przypadła Ci do gustu, a tym bardziej, że sprowokowała do rozmyślań. Pozdrawiam! :papa:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 31.01.2018 15:54

Troszkę sobie nadrobiłam zaległości. Pięknie pokazałaś Bol i całą wyspę Brač. Lecę teraz do Twojej kolejnej relacji z Podgory... :papa:
Igłą pinii
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Igłą pinii » 03.02.2018 19:03

agata26061 napisał(a):Troszkę sobie nadrobiłam zaległości. Pięknie pokazałaś Bol i całą wyspę Brač. Lecę teraz do Twojej kolejnej relacji z Podgory... :papa:

Fajnie, że zajrzałaś :) Pozdrowienia!
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Czerwcowe kamyków szukanie na wyspie Brač i Riwierze - 2017 - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies