Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czemu najszybciej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 31.05.2011 13:49

dakard napisał(a):Witam,

zaciekawił mnie ten temat, w tym roku jadę do cro tylko na 6 nocy, a wiec może warto trochę sie powłóczyć przed i po Cro...

Ma może ktoś ciekawe miejsca do zobaczenia w okolicach trasy Poznań-Zadar ( Praga odpada byliśmy tam wiele razy ), szczególnie interesowałby nas góry... ( ale bez chodzenia po nich - dziecko 5 lat ) poproszę o konkretne propozycje.

Dziękuję.

My w tym roku stajemy w Salzburgu i przed Chorwacją jedziemy sobie obejrzeć Austriacką trasę wysokogórską Grossglockner. Może to tylko 50km, ale ponoć ładnie. Trochę to nie w Waszym kierunku, ale czego się nie robi na urlopie ;D
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 31.05.2011 14:18

Dzięki za podpowiedź jednak trasa przez Niemcy odpada, rok temu jechaliśmy ze znajomymi, my tradycyjnie wrocław-ostrava-wieden-graz itd. a znajomy wymyślili sobie ze pojadą przez Niemcy. Finał był taki że przyjechali 7 godzin po nas... :)

Na chwilę obecną skłaniam się ku Słoweni miejscowości Bled i camp Sobec.
Maxxum
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maxxum » 10.07.2011 22:36

Nie wiem czy ten temat jest odpowiedni, ale lepszego nie znalazałem póki co :)

Jedziemy na Ciovo dwoma samochodami z trójką dzieci. Chcemy sie po drodze zatrzymać na trochę dłuższy postój, godzinkę, dwie.

Szukamy fajnego miejsca gdzieś między Trogirem a granicą z Węgrami.
Chodzi o to, żeby bardzo nie zbaczać z trasy.
Może nam ktoś polecić jakieś ciekawe miejsce ?

Z góry dziękuję.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 10.07.2011 22:44

Maxxum napisał(a):Szukamy fajnego miejsca gdzieś między Trogirem a granicą z Węgrami.

Chyba trochę za duża rozpiętość w kilometrach :?: Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.07.2011 22:54

Maxxum napisał(a):Szukamy fajnego miejsca gdzieś między Trogirem a granicą z Węgrami.

Gdzie przekraczasz granicę i jakimi drogami jedziesz na Ciovo :?:
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 10.07.2011 23:33

JAREKPIOTROWICZ napisał(a):A nudzę się, to wepcham kij w mrowisko :)

Byłem 5 razy w Chorwacji i zamiast opcji leżenia na plaży przez 14 dni zawsze wybierałem opcję 3 dni dojazdu + 8-9 dni na miejscu + 3 dni powrotu. W dodatku najczęściej wytyczam trasę nie najkrótszą ale najbardziej widokową, lub nawet nadrabiam 200-300 km żeby zahaczyć o miejsca godne uwagi.

W tym roku wracałem z Hr tydzień. Wiec jak dla mnie jestes Cienki Bolek :-)))).
Maxxum
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maxxum » 11.07.2011 21:47

Janusz Bajcer napisał(a):

Gdzie przekraczasz granicę i jakimi drogami jedziesz na Ciovo :?:

Głównie chodzi mi o drogę powrotną. Nasza trasa to:
Trogir Autostrada A1 - Otocac -Karlovac - Zagrzeb - Letenye.

Myśleliśmy ewentualnie nad takimi miejscowościami jak Ogulin, Varazdin. Z tego co piszą, są tam jakieś jeziorka - można by nad wodą troszkę odpocząć i doładować akumulatory na dalsza drogę. Czy to byłby dobre miejsca, czy możecie zaproponować coś ciekawszego ?
rafal1435
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal1435 » 11.07.2011 21:53

piotrmks napisał(a):

Byłem 5 razy w Chorwacji i zamiast opcji leżenia na plaży przez 14 dni zawsze wybierałem opcję 3 dni dojazdu + 8-9 dni na miejscu + 3 dni powrotu. W dodatku najczęściej wytyczam trasę nie najkrótszą ale najbardziej widokową, lub nawet nadrabiam 200-300 km żeby zahaczyć o miejsca godne uwagi.

jak dla mnie obaj jestescie cienkimi bolkami bo ja jade 10-12h do Chorwacji :))))))))) nie po to wybieram sie do Chorwacji zeby zwiedzac slowenie czy wegry :)
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 11.07.2011 23:21

rafal1435 napisał(a):
piotrmks napisał(a):

jak dla mnie obaj jestescie cienkimi bolkami bo ja jade 10-12h do Chorwacji :))))))))) nie po to wybieram sie do Chorwacji zeby zwiedzac slowenie czy wegry :)

Jak mieszkasz w Pcimiu :-))) to jedziesz 10h. Ale sprobuj spod granicy z Białorusią. Te furmanki, pijani chłopi :-)))).
i mimo wszystko polecam zwiedzamie. Na poczatku lipca najcieplejsza woda była w basenie 1A w Hajduszoboszlo :-)))). Chociaz w J.Szkoderskim tez mozna było pływać bez pianki.
wkoszyk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkoszyk » 12.07.2011 06:13

A my mamy nocleg od wtorku, ale już w niedziele w nocy chcemy jechać i zwiedzić coś w poniedziałek w Austrii i wziąć nocleg a we wtorek po drodze jechać na Plitvickie Jeziora. Co polecacie w Austrii (niekoniecznie Wiedeń :))?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2011 06:32

Graz na popołudnie i kawałek wieczoru.
Po drodze jest trochę term, ale nigdy jakoś nie zboczyłem...
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 12.07.2011 07:43

Tak się zastanawiam i bardzo ubolewam nad tym, dlaczego znaczna większość turystów udających się do Chorwacji chce pokonać trasę jak najszybciej? Najlepiej na raz, ewentualnie maksymalnie z jednym spaniem, najlepiej jeszcze w samochodzie?
Kurczę, nie rozumiem tego.
Dla mnie wyścigowy dojazd na miejsce, w dodatku autostradą, gdzie przez prawie 2 tysiące km migają mi tylko słupki autostradowe i ekrany wygłuszające to ogromna strata potencjału, który można wykorzystać na zobaczenie i zwiedzenie kawałka świata, który nierzadko jest bardziej egzotyczny i piękniejszy niż sam cel podróży.

Coż można powiedzieć Jarku. Pozwolę sobie użyć stwierdzenia, które zasłyszałem w radiowej Trójce, w Akademii Rozrywki: "... jeden lubi pomarańcze, drugi jak mu nogi śmierdzą..." :D
Ile osób na forum, tyle sposobów na udany wypoczynek i dotarcie do celu. Tłumacząc powyższą metaforę, jeden lubi autostrady, drugi drogi widokowe. Z pewnością na każdy rodzaj przejazdu i sposób wypoczynku można znaleźć racjonalne argumenty za jak i przeciw.
Ameryki pewnie nie odkryję jeśli powiem, że najważniejsze byśmy jechali wypocząć zgodnie ze swoim "ego", bo jeśli obieżyświata usidlimy na dwa tygodnie w jednym miejscu, to tak samo jakby leniuchowi kazać przez 14 dni zwiedzać - jednym słowem MĘCZARNIA :lol:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 12.07.2011 08:44

jak wiekszosc ktora sie tu wypowiada,uwazam ze kazdy jedzie jak lubi i nie ma sensu kogos na sile przekonywac,ale...nie rozumiem co to za zwiedzanie nie wysiadajac z auta? dla doroslych moze i widoki piekne,ale co maja z tego np 2-6 letnie dzieci :?: co innego podzielic trase na kilka odcinkow z noclegami w ciekawym miejscu,troche polazic zeby odpoczac od auta,potem wieczorem odpoczac z malym zimnym i rano wypoczetym jechac dalej,inna opcja to odrazu do celu :!:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi